29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

KNIHA: Přežil všechno

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Děda 1926 29.12.2009 10:13

Re: Nic v historii není černobílé.

Já si, pane www.Jiří, na ekonomickou transformaci devadesátých let neztěžuji. A je nás dost (jsem mírně nadprůměrný důchodce). Jinak je pochopitelné, že neschopní a závisláci na sociálním státu svalují vinu na tehdejší politiky a ekonomy. Proč jste to tehdy nevzal do rukou sám?

gerontusinza 29.12.2009 13:30

To nic dědečku........Re: Nic v historii není černobílé.

je dobré že jste se za komunistů měl nadprůměrně dobře....... jinak byste ten nadprůměrný důchod neměl ...;-) a hlavně se mě líbí, když důchodce vašeho (snad ) ročníku označuje jiné za závisláky na sociálním státu a sám se tak necítí...;-D jinak k vaší poslední větě....... ne každý má žaludek zlodějnu považovat za vrchol svého žití a za něco co za to stojí..... ovšem vy buď lžete a nejste to co tvrdíte a nebo nelžete a myslíte to vážně, a to pak z těch socek jen tyjete..... 8-o:-/

historik 29.12.2009 13:42

Re: To nic dědečku........Re: Nic v historii není černobílé.

Četl jsem to dvakrát. Ale označení důchodců za závisláky jsem tam nenašel. Ono  závislák a závislák je rozdíl.

gerontusinza 29.12.2009 13:58

Takže se musíte rozhodnout.......Re: To nic dědečku........Re: Nic v historii není černobílé.

je důchodce závislák na státu a nebo snad není.......?  To je ta otázka...;-). pro někoho totiž je ( nejlépe je důchodce nechat vychcípat tak jako to dělali i soudruzi v 50 letech....) a pro někoho totiž není a cítí se velice uražen když je tak nazýván ........ a nejstrašnější pro mě je , když pravicová strana která by měla striktně používat občanská principy a důchodový systém rozvíjet se záslužností práce, má naopak zcela opačný názor s výlevem čistě z 50. let to neznáte.....? Kdo nepracuje ať nejí..... nádherné že? takové "pravicové"....  a jak typické pro současnou ODS, která zkracovala  "mandatorní" výdaje zásadně na "sociálním" pojištění a nebo zdravotním "pojištění", že se prostě to pojištění přestane vyplácet pojištěnci, ale ten musí platit i za cenu exekuce majetku...... skutečně pravičáci jako řemen......:-/

historik 29.12.2009 15:24

Re: Takže se musíte rozhodnout.......Re: To nic dědečku........Re: Nic v historii není černobílé.

Píšete moudře, ale mimo mísu. Důchodce je závislák na státu jako každý občan.   Ale původní otázka zněla, proč jste vynechal z "děda29" napsaného  "že neschopní a závisláci na sociálním státu" to sociální. Jinak dovedete pěkně chytat za slovo. Komunistické Kdo nepracuje ať nejí má totiž úplně jiný význam než pravicové Kdo nepracuje ať nejí Chcete to vysvětlit nebo sám přijdete na to, kdo je nepracující v myšlení komunistickém a kdo je nepracující v myšlení pravicovém?

gerontusinza 30.12.2009 10:43

Nevysvětlujte není to možné...... Re: Takže se musíte rozhodnout.......Re: To nic dědečku........Re: Nic v historii není černobílé.

tak jakio heslo kdo pomáhá banditovi bude zastřelen......... výsledek je stejný, bez ohledu nato z které strany se na to račte dívat. nebo zamýšlet..;-D

Habakuk 29.12.2009 13:56

Re: To nic dědečku........Re: Nic v historii není černobílé.

Člověče, jste schopen pochopit příspěvky, na které tu reagujete? Zatím všechny Vaše reakce na příspěvky jsou jen slepencem vytržených slov. Připadáte mi jak ten brouk, co si slepuje tu kuličku.

gerontusinza 29.12.2009 14:19

Já ano......Re: To nic dědečku........Re: Nic v historii není černobílé.

a co vy? Když už jste mě tedy oslovil.....;-)

Děda 1926 29.12.2009 14:35

Re: To nic dědečku........Re: Nic v historii není černobílé.

Můžete mi, prosím, vysvětlit jak mohu týt z třicetikorunáčů a jim podobných. A jinak. Za bolševiků jsem se měl "nadprůměrně dobře" tehdy, když mě pro můj buržoazní původ v roce 1958 poslali sbližít se ve výrobě s dělnickou třídou a já jsem po týdnu ukázal co umím a můj plat se od té doby (po dobu dvou let) pohyboval okolo 8.000 Kč čistého měsíčně. Pak jsem se mohl docela nakapsovanej vráti k původnímu technickému povolání. Docela rád, protože dělnické oslovování Ty čuráku a pod. mi nevyhovovalo.

gerontusinza 29.12.2009 15:16

Jsem proti vám mlaďoch.......Re: To nic dědečku........Re: Nic v historii není černobílé.

na školu na mě ňák nezbylo, tak v roce 58 do učení a pak vojna a následně práce se studiem ... a tady jsem měl štěstí na slušnější lidi, tak to dálkově šlo .....to jen předeslání následného..... zkuste  pane se zamyslet a uvědomte si, že bohatý či středňák se nedá a brání se a to že dost fest. Ale co ti, kteří mají důchody bídné či zdravotní problémy a dnes uvačují ne o 30 korunáčích ale o s120 korunkáčích... protože žiju v Praze, mám velmi slušný důchod jako vy a navíc ještě pracuji za i dnes velmi slušný plat. ale když musím k doktorovi ( a to sakra musím.....) tak je to díra minimálně měsíčně kolem 150 kaček, což jaksi páni Cikrtové věděli a nejak si neuvědomovali jako vy ( že hafo lidí žije do 9000Kč důchodu a za 7000 kč  bydlení a víc, o energiích nemluvě...) vám skutečně nevadí ta "drobná" hlašení, že při snížení teplot se dozvídáte kolik lidí chcíplo v pravém slova smyslu a bude hůř, až přijde sorta lidí kteří  nepracovali vůbec a nebudou mít jakýkoli  nárok na důchod..? jenže to bude o něčem jiném, Ale ti dnešní většinou pracovali celý život .. inu jako v 50 letech, lidé jsou ožebračováni systematicky tak, aby to vypadalo, že je to humání (asi jako humanit. bombardování..) a přitom je to jen o vytvožení penězotoku od těch nejubožejších a jen vám (tedy těm co bývá vám jen někdy chladno) nedochází, že je to systém vyděračský, nelidský a sprostý....... No jen když se vám to líbí..... já mám výhrady i když se mě to finančně nedotýká vůbec..... ale chodím občas mezi lidi a to co vidím, slyším a hlavně tu šílenou aroganci moci u hlupáků bez sebekontroly a s výrazem já jsem něco víc, já si to můžu dovolit....... a víte co je nejhorší? Oni můžou a vás to ani nezaráží, zlodějna po statisících a milionéch a k těm vzhlížíte a  30 korunáči, kteří skutečně a ve skutečnosti  platí........(a podstatně víc - pro ně), pffff  takový póvl......8-o

Děda 1926 29.12.2009 15:43

Re: Jsem proti vám mlaďoch.......Re: To nic dědečku........Re: Nic v historii není černobílé.

Myslím, že Vás docela přesně vystihl pan Habakuk (výše 13:56).

gerontusinza 30.12.2009 10:47

Nepříjemné co? Re: Jsem proti vám mlaďoch.......Re: To nic dědečku........Re: Nic v historii není černobílé.

žvanile....:-/

Kolumbo 29.12.2009 11:04

Re: Nic v historii není černobílé.

ksakru, kdyby levičáci privatizaci nesabotovali, mohli si vzít svůj "spravedlivý podíl", zprivatizovat si "klíčový průmysl" a pokračovat ve "obostraně výhodné spolupráci " s Ruskem, Sýrií, Kubou, Irákem a jinými "přáteli". Nikdo by jim nic nevytuneloval, jejich vůdcové a ekonomičtí experti jsou přece essencí morálky a "solidarity". Doplatili by na ni jen pravičáci, a těm by to snad každý komunista přál, ne? Jenže ono je to spíš tak, že komunista a levičák je rozený parazit, který bez hostitele ani neví co chce, v tom bude ten problém.  Komunista se musí všude vetřít a tam začít prudit. Kolik by mu tak asi platil takový Škromach nebo Sobotka, kdyby ho měli zaměstnat ve "spojených socialistických podnicích"? Jaká by měl "odborářská práva" a po kom by nárokoval stálý růst platů? he?

Děda 1926 29.12.2009 11:33

Re: Nic v historii není černobílé.

Je to tak, poručíku!

brána 29.12.2009 11:56

Re: Nic v historii není černobílé.

Možná že jsem nám špatně rozuměl, ale pane Kolumbo, ale. Společnost - pokud je svobodná - je tvořena spektrem názorů. Od prava do leva a obráceně. Společnost -  pokud je nesvobodná......Promiňte mé poučování, ale reaguji na vaše tvrzeni : levičák je rozený parazit, který bez hostitele ani neví co chce. To nevyjadřuje skutečný stav a tak nenabízíte snahu o společenský konzens. A bez něj, se ze současného politického marasmu těžko dostaneme.

I-Worm 29.12.2009 12:06

Re: Nic v historii není černobílé.

proč jenom levičák? Nahraďte to slovo slovem "politik" - a budete mít pravdu!

brána 29.12.2009 12:19

Re: Nic v historii není černobílé.

Společenský konzens je bez politické činnosti neuskutečnitelný.

Děda1926 29.12.2009 12:51

Re: Nic v historii není černobílé.

Pane bráno (11:56)! Společenský konsensus (míníte jistě  podle  buržoazní sociologie soulad zájmů jednotlivých složek společnosti a jejich vzájemnou závislost) Vy jako levičák neuznáváte. Jen teď se Vám hodí na této úrovni diskutovat abyste mohl zpochybňovat skutečnost, jak ji popsal pan Kolumbo.

Schumacher 29.12.2009 12:57

Prvatizace a tunelování.

Třeba právě na tohle bych se ho zeptal. Jen bych před tím potřeboval statistické údaje k potvrzení toho co si myslím. Že podvodníci a tuneláři devadesátých let, kterým tak důvodně spílá, jsou jeho někdejšími soudruhy.  Nebyli snad  právě ti, kteří zahodili své stranické legitimace, spolu s  revolučními omezenci a naivními hlupáky,  pod záminkou ochrany demokracie, nejhorlivějšími  ve snaze zničit aparát, který by jim bránil v rozkradení národního majetku ?

Habakuk 29.12.2009 13:53

Re: Nic v historii není černobílé.

Jen papouškujete otřepané fráze o zpackané transformaci (případně privatizaci atd.). Tak nám tu řekněte, jak měla vypadat ta správná transformace!

www.Jiří 29.12.2009 15:34

Re: Nic v historii není černobílé.

Lží současných pravičáků je, že neexistovala alternativa, ale opak je pravdou. Transformace tak jak ji začala provádět Pitharfova vláda byla správná a jedině možná. Bylo vytypováno cca 30 páteřních podniků ekonomiky a ty měly být zprivatizovány strategickým partnerem, který by je nevytuneloval, tak jak se to povedlo s Mladoboleslavskou škodovkou. Víc tato vláda nestihla. Po volbách  ODS tento způsob smetla ze stolu a nastala kupónovka a tunelování, bez právního zabezpečení. ODS je za to zodpovědná a osobně především Klaus, ten by měl sedět jinde než na Hradě.

Děda 1926 29.12.2009 16:00

Re: Nic v historii není černobílé.

Pokud Vám, pane wwwJiří, Vaclav Klaus, nebo ODSka, něco ukradli, je to jen a jen Váš problém. Mě neukradli nic. A alternativy transformace popsal hezky shora pan Kolumbo.

www.Jiří 29.12.2009 16:41

Re: Nic v historii není černobílé.

Bohužel neukradli jenom mně, ale vám také. Stát je tu od toho,proto že má nějaké funkce ve společnosti a ke kterým potřebuje peníze, které nyní chybějí. Stát potřebuje peníze na dálnice,  železnice, školství, zdravotnictví,  vědu, kulturu a v neposlední řadě na sociální programy. To jsou věci, kde ho soukromí sektor nemůže zastoupit. To, ale pravicový zaslepenci těžko pochopí.

Děda 1926 29.12.2009 17:04

Re: Nic v historii není černobílé.

Proč mi, pane www.Jiří, stále sugerujete, že se mám špatně, když to není pravda. Nepovažuji se ani za pravicového zaslepence. Vidím dobře a znovu opakuji: mám se dobře. O funkci státu mi nemusíte nic vykládat, vím co je jeho povinnost včetně sociálních programů. A tady je des Pudls Kern. K těm skutečně sociálně potřebným se dostane jen zlomek toho o co socialisté oberou ty majetnější. Většinu peněz prošustrují ve státní mašinerii. A zakrývá se to řečmi o zlodějích v restituci. Jinak Vám nikdo nebrání, abyste se o potřebné i "potřebné" (které stále a tolik litujete) staral přímo, ze svých zdrojů. Na tu Jánošíkovskou cestu má patent stát a jeho Horní chlapci.

boro 29.12.2009 18:04

Re: Nic v historii není černobílé.

R^R^R^V...těžké je ovšem diskutovat s lidmi, kteří mají o problematice zanedbatelné informace.

Děda 1926 29.12.2009 18:16

Re: Nic v historii není černobílé.

Z Vašeho příspěvku, pane boro, není zřejmé s kým diskutujete (ev. s kým souhlasíte  či ne) Při tak velkém souboru se to podle vlákna už nepozná

Han 29.12.2009 8:43

Napadá mě otázka:

Jakou hodnotu má taková kniha a jí podobné?

Historickou?  Vědeckou?  Odvolávat se na autobiografii je vždy sporné. Hodnotu má spíše bulvární - typu "Třináctá komnata" a podobně.

občan 29.12.2009 9:00

Re: Napadá mě otázka:

hodnotu má zcela určitě, ovšem pro různé typy lidí různou. Pro liberály a antikomunisty třeba tu, že si znovu potvrdí svůj názor na lháře, karieristy a vůbec nemorální lidi napříč společenskými systémy, pro lidi lenivějšího myšlení může mít cenu opory v pro ně nepochopitelné bezbřehosti, pro mládež může být idealistickým oltáříčkem, který v určitém věku a ve sféře blahobytu vždy vyhledají a tak. Pro mne jest to samozřejmě jedním slovem zrůdnost.

brána 29.12.2009 12:06

Re: Napadá mě otázka:

Mimo poslední věty se připojuji. Pro mne je kniha i studijním podkladem oportunismu se kterým se setkávám denodenně. Štrougalovi potomci jsou mými spoluobčany.

boro 29.12.2009 18:07

Re: Napadá mě otázka:

..hodnotu knihy ocení přeci trh - není třeba nad ní spekulovat;-)