26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

KNIHA: Alena Vitásková na literární dráze

Důvodem, proč se lidé pouštějí na spisovatelskou dráhu, bývá často nějaké trápení, jež autora pronásleduje natolik, až se rozhodne zbavit se jeho dotírání svěřením papíru. Do této životní situace se zřejmě dostala Alena Vitásková, předsedkyně Energetického regulačního úřadu, uchazečka o křeslo v Senátu, ale také obžalovaná, nepravomocně odsouzená k vysokému trestu odnětí svobody a očekávající zahájení hlavního líčení v dalším trestním řízení soudním.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Doušek 1.9.2016 11:37

Re: Když nemá maturitu, jak získala

Když se jí "zavřela" cesta na všechny střední školy ... píší.

J. Tolman 1.9.2016 11:12

Re: Když nemá maturitu, jak získala

Aleně Vitáskové, v půli osmdesátých let obyčejné techničce státního plynařského podniku, její spolupráce s StB s největší pravděpodobností otevřela na sklonku totality cestu k vrcholům tehdejší kariéry – do komunistických podniků zahraničního obchodu. „Budeme podporovat její dobré styky v pražských PZO,“ píše Macháček. To byl příslib pro zahraniční výjezdy Vitáskové, které jí daly ještě před pádem železné opony slušný přehled o evropském plynařství i kontakty s jeho bossy. S takovými znalostmi vcelku automaticky potom v devadesátých letech následovala úspěšná kariéra v podniku Severomoravská plynárenská. A pak, v roce 2001, dekret na šéfa Transgasu. Řídící důstojník Macháček už nebyl důležitý – dnes pracuje jako řadový právník v jedné ostravské kanceláři.

Další výnamný post získala po odchodu z Transgasu zanedlouho. Tehdy už měla dobré vztahy nejen s ČSSD, ale i ODS. V roce 2003 se stala členkou dozorčí rady Nadace Livie a Václava Klausových a pražská ODS ji o rok později nominovala za pražský magistrát do představenstva Pražské teplárenské.

Další významný post získala po odchodu z Transgasu zanedlouho. Tehdy už měla dobré vztahy nejen s ČSSD, ale i ODS. V roce 2003 se stala členkou dozorčí rady Nadace Livie a Václava Klausových a pražská ODS ji o rok později nominovala za pražský magistrát do představenstva Pražské teplárenské.

Respekt, 22. 4. 2007 | aktualizace 22. 2. 2016

R. Langer 1.9.2016 10:49

Re: Když nemá maturitu, jak získala

Jak jste přišel na to, že nemá maturitu?

F. Doušek 1.9.2016 10:09

Když nemá maturitu, jak získala

manažerskou funkci?