2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

JUSTICE: Vazba je novodobá tortura

Rathův formálně brilantní projev v Poslanecké sněmovně dne 5. června 2012, protkaný zrnky znepokojivých informací, polopravd a demagogie, zcela určitě zapůsobil na city části posluchačů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Musil 8.6.2012 20:45

poznámka

Dovoluji si s autorem mírně polemizovat.V projevu D.Ratha jsem neshledal mimořádnou kvalitu.Naopak mne utvrdil v tom co si o něm již léta myslím.Dr.Rath se svým jednáním dostal do potíží a za tyto nese svoji odpovědnost.Neznám stav vězeňství u nás, nicméně mne překvapuje vehemence s níž se do toho opírá dr.Rath.Nejsem si jist tím co v této věci dělal co člen vlády J.Paroubka.Nebo se naše vězeňství tak rapidně zhoršilo, jako mnohé jiné věci, až pod vládou koalice?Tomu snad nevěří ani on sám.Jsem proti jakémukoli účelovému bezpráví a přeji dr.Rathovi spravedlivý proces s adekvátním výsledkem.Tato společnost to potřebuje jako sůl.Nicméně potřeba společnosti není nad právo  a spravedlnost.Tento fakt by neměl uniknout sdělovacím prostředkům, které z materiálních důvodů, používají různé polopravdy, dezinformace a jiné pitomosti k matení veřejnosti.Dr.Rath je vydán.Tečka.Dr.Rath se obhajuje.Tečka.Dr.Rath se obhájil či nikoli.Tečka.Soud vynesl takovýto rozsudek. Tečka.Nevydělá se na tom, ale je to poctivé.Tečka.

P. Podešva 8.6.2012 10:56

Nesouhlasím

naprosto s tím, že by vazba neměla smysl, protože Rath už ve sněmovně vzkázal, co chtěl. Ostatně po svém právníkovi už toho jistě vzkázal mnohem více a přesněji a ten to přes právníky spoluobviněných jistě předal tam, kam potřeboval a v jiné, mnohem přesnější formě. Takto nakonec může postupovat každý obviněný a není u nás mechanismus, jak tomuto zabránit.

J. Blažek 8.6.2012 18:14

Re: Nesouhlasím

Důvody pro ptodlužování vazby MUDr. Ratha nejsou pravdivé a jsou svévolí státních zástupců.

Věznice, ale zejména věznění dosud nevinných lidí, je na asijské úrovni, nikoliv na úrovni civilizovaného a demokratického evropského státu.

J. Boleslav 8.6.2012 20:36

Re: Nesouhlasím

Nezlobte se, ale máte to nějak celé popletené. Ve vazbě nejsou lidé dosud nevinní, ale lidé, kteří byli obžalováni z nějakého vážného trestného činu a dosud nebyli jako vinní odsouzeni, a u nichž hrozí, že by při pobytu na svobodě mohli nějakým způsobem mařit soudní řízení.

P. Pruner 8.6.2012 9:46

alespoň veřejná kritika

Pěkný příspěvek. Justice pracuje obdobně jako jiné státní orgány v prostředí všeobecné neodpovědnosti posvěcených jednotlivců za své činy. Problém vazby se v dohledné době nezlepší, když ministr prohlásil jen, že vazba probíhá podle zákona. Ale pan Ráth si nestěžoval na vazební věznici jako takovou, ale právě na ty zákonem dané mantinely. Těžko se od něho dozvíme kolik ročně stráví občané ČR dnů ve vazebních věznicích a kolik z těchto dnů připadlo na soudem osvobozené a na odsouzené pouze k podmínce. Nicméně myslím, že takových případů je menšina a jistě  většina pracovníků justice se snaží pracovat odpovědně. Doufejme, že nový ministr spravedlnosti zjedná systémovou nápravu.

V takové situaci by snad pomohlo zveřejňování křiklavých postupů pracovníků justice. Ani Vy jste nejmenoval onu státní zástupkyni a jejího nadřízeného - proč? V prostředí neodpovědnosti na své činy by je nepotěšilo zveřejnění jejich neschopnosti , zlého záměru či prosté hlouposti a příště by si dali třeba pozor. Zbytečně dlouhá vazba má další aspekty - ztráta důvěry občana v justici a stát, náklady na péči o vazebně stíhaného apod.

J. Urban 8.6.2012 7:52

Policie předvedla v případě

eskortování nadbytečné a drahé divadlo, někdo by si to měl zaplatit, stačilo jedno auto a v něm obžalovaný s policistou z každé strany. Pokud jde o jeho projev ve sněmovně, tak jednoduše: plival na vládu, policii a státní zástupkyni, do vlastních socfašounských řad se však pokusil hodit granát. S ohledem na věrohodnost tohoto deprivanta se ale jednalo asi jen o granát cvičný.

R. Langer 8.6.2012 9:36

Re: Policie předvedla v případě

Ale to "divadlo" bylo jistojistě pouze z důvodu ochrany pana Rátha, dokážete si představit, co by se dělo, kdyby se "náhodou" něco přihodilo? To by byl mazec! Takže takhle o tom nelze uvažovat.

M. Martin 8.6.2012 10:49

Jemelíku už jsi otravnej.

Pane Jemelík opět jste nezklamal.Zase jste si jen tak mimochodem kopl do Pospíšila.Proč píšete tak obsáhlé články když by stačilo napsat nemám rád Pospíšila?

J. Boleslav 8.6.2012 14:41

Re: Jemelíku už jsi otravnej.

Máte pravdu. Skoro už člověku ani pomalu nestojí za to na jeho Pospíšilovitou obsesi reagovat.

K. Dvořák 8.6.2012 18:25

Re: Jemelíku už jsi otravnej.

Mate pravdu, pan Jemelik zjevne nema pana ministra Pospisila rad, ale pokud si z jeho psani odnasite pouze toto, o leccos se pripravujete.

J. Boleslav 8.6.2012 20:39

Re: Jemelíku už jsi otravnej.

Souhlasím, kdyby zapomněl na svou Pospíšilovskou obsesi, dal by se někdy i číst.