5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

JUSTICE: Prokurátorská solidarita

Příslušnice bývalé prokuratury protiprávního režimu, z božího dopuštění ministryně spravedlnosti Marie Benešová, rozčeřila hladinu pozornosti veřejnosti návrhem vládě na jmenování bývalého vojenského prokurátora Igora Stříže nejvyšším státním zástupcem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Müller 28.6.2021 17:00

Rusko:

-dva volené ústavní orgány (prezident a horní komora parlamentu) se podílejí na jeho jmenování a odvolání

-funkční období 5 let

-návrh na podřízeného prokurátora v autonomních republikách a oblastech podává nejvyšší prokurátor a schvalují místní parlamenty/zastupitelstva

ČR:

-nikým nevolení členové vlády si ho jmenují a odvolávají sami na návrh nikým nevolené ministryně spravedlnosti

-funkční období bez omezení (v budoucnu 10 let?)

-návrhy na krajského st.zástupce krajská zastupitelstva neschvalují

-návrhy na okresního st.zástupce městská,obecní zastupitelstva neschvalují

-jiná další veřejná kontrola,odpovědnost chybí

Z. Müller 28.6.2021 17:00

Švýcarsko:

-nejvyšší st.prokurátora,jeho 1. a 2. zástupce volí obě komory parlamentu společně

-funkční období 6 let

Slovensko:

-samostatná hlava v ústavě,

-dva volené ústavní orgány (prezident a parlament) se podílejí na jeho jmenování/odvolání

-funkční období 7 let

-na řídící,kontrolní funkci prokurátora se podílí šestičlenná komise. 3 členy jmenuje prokurátor, 2 soudcovská rada,jednoho vláda SR

Z. Müller 28.6.2021 16:56

Z hlediska úrovně separace, rovnováhy, kontroly a odpovědnosti pravomocí v ústavním uspořádání se Česko propadlo a propadá v mezinárodním srovnání.

V ČR je státní prokuratura, obdobně jako soudnictví, stát ve státě.

J. Urban 28.6.2021 13:47

Díky, pane Jemelíku. Dnes jste to napsal tak, jak to i já vnímám.R^

J. Ptáček 28.6.2021 11:27

Všechny pokusy obsadit toto ministerstvo někým, přijatelným pro většinu, ztroskotaly. Nakonec zahřívá zadnicí ministerské křeslo z vůle toho, co ji tam chtěl mít od začátku. Ten si dělá to, co chce sám, Ústava-neústava. Ona, aby se udržela, musí dělat jenom to, co chce ON. Nic jiného, jinal letí stejně jak její předchůdci.

J. Černý 28.6.2021 9:56

V které zemi konkubína premiéra se podílí na řízení státu, , úkoluje vojenské zpravodajství, obchoduje s přístupem k premiérovi......

J. Štika 28.6.2021 9:47

Příslušnice bývalé prokuratury protiprávního režimu, z božího dopuštění ministryně spravedlnosti Marie Benešová, rozčeřila hladinu pozornosti veřejnosti návrhem vládě na jmenování bývalého vojenského prokurátora Igora Stříže nejvyšším státním zástupcem......Nezoufejte,třeba se už relativně brzy z božího dopuštění stane prezidentem bývalý komunistický kádr non plus ultra,důstojník vystudovaný v Moskvě,co přísahal na svou čest,že i svým životem bude bránit tábor socialismu a míru v čele se SSSR před zločinným NATO - generál Pavel,co po hadráku zahodil červenou knížku (i svou čest) a šel šéfovat NATO a bude zase líp (pro vás).

K. Křivan 28.6.2021 8:32

Juristi jsou většinou jen zločinci v taláru.

J. David 28.6.2021 7:28

Dnes státní zástupce, dříve prokurvátor. Synonymum. Za RK to byl auditor, a ti vojenští, to byl výkvět pupenů šlechtitelské stanice Sabinova. Tahle verbež překabátěná ještě funguje? Igor Stříž, no "potěš košte".

P. Hatina 28.6.2021 8:08

No právě že už u nás profese vojenský prokurátor není, ta se zrušila za Havla. Tudíž, jestli někdo z nich nechtěl jako obyčejnej oficír skončit někde na cvičáků s bažantama (nebo povinná vojna se zase rušila o pár let pozdějc), tak šel dělat státního zástupce do civilu.

P. Hatina 28.6.2021 3:24

Když ona ta poznámka že "Jako Zemanův 1. náměstek je ale patrně spoluodpovědný za zneužití policie a státního zastupitelství ke svržení vlády Petra Nečase. Kde je záruka, že jako nejvyšší státní zástupce nedá souhlas k příštímu použití mimoparlamentních nástrojů ke změně politických poměrů"..

ukazuje, že sám autor (i jiní) sami nevědí a nechápou co vlastně od státních zástupců chtít. Kdo si totiž vzpomene na tuto aféru, vědí že tam trestná činnosti fakticky indikovaná byla. To že jí potom soudy formálně neuznaly a zahrabaly jí pod koberec je jiná.

Ovšem, politická újma tam jistě byla, protože díky silné medializaci podal pan premiér Nečas demisi a tím padla vláda.

Takže ona ta zásadní otázka stojí, jaké tedy vlastně chceme státní zástupce, zda odvážné, kteří půjdou, v případě zjištění porušení zákona i otevřeně proti politikům, a nebo loajální, kteří si dají ten pozor. aby je (a jejich blízké) zdvořile obešli---

L. Dočekal 28.6.2021 12:36

Nečas udělal dvě zásadní chyby.To,že podlehl nějaké bývalé kantýnské a nechal ji dělat co chtěla.Druhá chyba byla,když prohlásil,že v dostavbě jad.elektrárny preferuje Rosatom.A bylo využito to první a o tebdru se přestalo mluvit.A když se začalo znovu,přišel k dobru sedm let starej výbuch muničáku.

P. Hatina 28.6.2021 12:46

Nečas těch politických chyb udělal spoustu.

Nicméně, tehdejší zásah policie se ho přímo netýkal. mohl zůstat ve funkci, kdyby sám chtěl. Jestli se rozhodl sám podat demisi, byla to jeho volba.

Takového Babiše police vyšetřuje už řadu let a stejně neodstoupí :)))