26.6.2024 | Svátek má Adriana


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Petr Kohout 10.9.2009 7:46

Re: no jo ale kde si je nabouchat

Soudce má rozhodovat spravedlivě. A k tomu si vyhledat podklady. V dnešní době může většinou psaným zákonem podložit JAKÉKOLIV  rozhodnutí.

Pavel 10.9.2009 3:25

Pane Jemelíku,

je to sice dojemné, ale naše justice skutečně není dokonalý systém, kde selhávají jednotlivci. Osobně jsem byl u kauzy, kde předsedkyně OS P5 rozhodla proti řadu let platnému judikátu ÚS a přímo porušila OSŘ. Na odvolání bylo vráceno, načež rozhodnutí bylo ve prospěch žalobce. Celé se to týkalo pracovně-právní kauzy a zaměstnavatel byl stát.

Samozřejmě příslušným soudruhům úředníkům šlo o čas a o tom to celé bylo. Závěrečné rozhodnutí bylo pak zdůvodněno fakty známými už v žalobě a téměř veškerá dlouhá dokazování nadřízený soud označil jako nadbytečná. Prostě manipulace se soudním řízením jako za bolševika.

Kdyby systém fungoval, tak by tam soudružka soudkyně už nepracovala ... .

makak 10.9.2009 2:33

Dobrá věc se podařila

Dobrá věc se podařila, spravedlnost zvítězila. Žel, těch případů není mnoho. V tom předvolebním mumraji nám úplně vypadla nejvyšší státní zástupkyně s kauzou Čunek, která by si vyžádala stejnou pozornost, jako soudkyně Slepičková. Věřím, že spolek Šalomoun není lhostejný ani  k ostatním případům, které jsou už natolik zpolitizovány, že se stávají vítanou municí v arzenálu extremistů, např. každoročně se opakující pochody za obnovu řízení s Vlastimilem Pechancem, úpícím na  Borech za vraždu Roma Absolona.

BOMBON 10.9.2009 0:36

to je ptakovina....

pane autore, prosim, zformulujte presne zneni odstavce, ktery by v zakone popisovat "zjevne selhani" soudce. popiste presne, jak by se mely sledovat vykony soudcu. popiste, kde si napiskat odborne i lidsky zrale soudce, u kterych bude zrejme navic jasne, ze budou lidsky a profesionalne zrali i po par letech...

takovych chytrolinu, kteri presne vedi, ze "by se to melo nejak zmenit tak, aby..." je na kazdem roku deset.... tedy nekteri nejsou na rohu, ale tvori blaboly do neviditelneho psa....:-/

Petr Kohout 10.9.2009 7:48

Re: to je ptakovina....

Nejlepší je americký systém. Pokud soudce v pravidelných volbách neobhájí své postavení soudce, odchází a je nahrazen člověkem, který ve volbách soudce zvítězil.

Vladimir 10.9.2009 9:08

Re: to je ptakovina....

Určitě by ke kvalitě soudců pomohlo, kdyby nebyli jmenováni na "furt", kdyby nebyli neodvolatelní. Rozhodně by bylo rozumné, aby začínající soudce byl jmenován jen na určité období - např. 5 let a až poté (kdyby neměl závažné chyby) by mohl být jmenován např. na 20 let, ...Neodvolatelnost, neexistence "konkurence" má demoralizující vliv na soudce a také na profesní kvalitu .