19.5.2024 | Svátek má Ivo


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Kořistka 11.8.2010 18:41

Děkuji

Děkuji panu doktoru Hulíkovi i diskutujícím, je to moc zajímavé čtení a jsou v něm i zrnka naděje.

Hlavně to biblické "Pokud na vás jest, mějte pokoj se všemi lidmi" ... tedy jasná výzva k životu, který se vyhýbá na hony civilním soudům. Snad se tedy budou lidé díky "nemocné dámě v taláru" učit domlouvat a přestanou se vzájemně "válcovat a vítězit", využívajíce své dočasné převahy, tak jak to dělají politici po volbách atd.

Jenže v trestním právu to asi nepůjde :o(  Proto jsem rád, že jsou u nás dosud lidé, kteří hlavně přemýšlejí a nekalkulují, byť jim to i tak semo tamo někdo podsune ...

Díky za pana doktora Hulíka a jemu podobné. Není jich mnoho, ale zatím jsou. Bude hůř až nebudou žádní takoví. Na Blanické rytíře bych nespoléhal.

M. Trhlík 10.8.2010 11:11

Nemocná dáma v taláru.

Pane doktore Hulíku,petříte mezi naše přední advokáty i když jste vystudoval za komunistického režimu.Měl jste tedy možnost daleko lépe a odpovědněji posoudit,nesmysly našeho soudnictví.V několika příspěvcích se ozývají hlasy proti p.Jičínskému a řadě dalších"komunistických"politiků,kteří stále vládnou.Přesto si myslím,kdo jiný,než zase fundovaný právník,by se měl vyjádřit k současnému stavu naší justice.Nedávno jsem četl Vaše poděkování Milanu Paumerovi,za jeho statečnost.Já sám nemohu posoudit jakým způsobem se staví k jejich činům německá justice a zda by i tam byli tak oslavováni jako tady.Znovu opakuji,málokterý diskutující je fundovaný o těchto problémech naší justice hovořit,než lidé znalí práva a čistého svědomí.Tak se čiňte.

P. Hofman 10.8.2010 9:57

JUSTIČNÍ BAŽINA

Po roce ´89 potřebovala justice nutně ve všech postkomunistických zemích nové a početnější personální zajištění. Do bývalé NDR tak byli přemístěny tisíce kvalitních soudců z řad jejich západních bratří (jednoho jsem osobně dobře znal, to co si myslel - a co mi vyprávěl - o tehdejší justici v NDR bylo, z jeho pohledu, na zvracení a mnoho věcí přes své vysoké celoživotní vzdělání vůbec nechápal. Jak to vyřešili tehdejší bardi české politiky? Špína v justici zůstala (a že hojně) a noví byli nabíráni houfem, bez ohledu na jejich odborné (natož mravní) předpoklady. "Osvědčili" se. Dokonce se ukazuje, že si je asi moc pochvalujeme a tak pro ně otvíráme i nové právnické fakulty (třeba náhodným výběrem tu v Plzni). Pravda, západní vzdělané a mravně zakotvené bratry jsme neměli.

Výsledkem je zhmotnělá špína, prolézající jako rakovina celou justici. Sebeočista české justice? - mýtus do pohádek pro děti předškolního věku. Těch pár schopných a mravně konsistentních přes ten opar hnusu pochopitelně téměř není vidět. A když si pak některý z nich dovolí vystrčit růžky (viz např. JUDr. V.Cepl ml. - bláhový to syn svého velkého otce) a dokonce i mediálně, je zbytkem té smradlavé bažiny dehonestován a zastrašován, až jde jednomu hlava kolem.

A politici? Jim ten stav evidentně vyhovuje, vždyť žádný z nich neví, kdy ty justiční mafiány bude jednou potřebovat.

Naděje? Bohužel, veškerá žádná. Občan pak tomuto státu naprosto nedůvěřuje. Takový Kájínek či Vor v zakoně jsou pro něj dokonce větší autority (v tom lepším případě s nimi jenom soucítí). Obyčejný Čech je pomalu zklamán, že to nejsou právě oni, kdo by jej chránili a přinášeli spravedlnost (bratři Slováci pak oprašují svého Jánošíka).Právní stát - či právní stav! Co to proboha je?

F. Pavlis 10.8.2010 8:33

Autor

napsal "obávám se" a v tom s ním mohu souhlasit. Jinými slovy snad chtěl povědět, že za vlastní vlasy se z močálu ještě nikdo nevytáhl. Jinak zní otázka : Kdo a z jakých pozic bude dělat reformu, když to předpokládá mravní integritu a obecný  respekt k mravnímu řádu . Jaký u nás máme a o co se opírá ? Křesťanství bylo vyprázdněno spolu s občanskými ctnostmi starého řeckého světa a nastoupil individualistický voluntarismus. Práva menšin, kdysi chápána jako ochrana se dnes stala tak trochu terorismem většiny. Obdobně soudcovská nezávislost je podobná téměř osobnímu rozmaru. Oč se také mají opřít, když jejich "svědomí" je někdy velmi problematické. Také se obávám, že v současném klimatu ve společnosti k nápravě čehokoli od obchodních vztahů přes politické kroky až k justici a obecně lidským vztahům hned tak nedojde. Někdy biblické " Pokud na vás jest, mějte pokoj se všemi lidmi ... je výzvou k životu, který se vyhýbá na hony civilním soudům. Už tehdy to bylo moudré řešení. A pokud se člověk v té justiční mlýnici ocitne, nečekat zázraky a neztratit hlavu. Spravedlnost je odnepaměti SLEPÁ. Pro odvážné není třeba vyhlížet šáriu. Stále je nedostižné biblické křesťanství.

V. Pavel 10.8.2010 7:19

Nesouhlasím!

Nikdy nemám sympatie k tvrzení, že "něco nejde" /zlepšit/. Bohužel, tak vyznívá autorův závěr. Nesouhlasím proto s tím i když on je právník a já nikoliv. Očekávám od právníků, že budou hledat cesty k nápravě neuspokojivého stavu české justice. Nikoliv, že budou veřejnosti kvalifikovaně vysvětlovat, že nevyhovující stav nelze napravit!

M. Sedláček 10.8.2010 7:12

Guláš

Tedy, pane Hulíku, zklamal jste mě. Čekal jsem analýzu stavu justice, místo toho jsem se dočkal snůšky nekoherentních  a dílem nekorektních nářků doplněných odkazy na autority a přihříváním si polívčičky - připomínáním trestní věci pánů Pitra a Provoda, kde jste zainteresován. Proto snad jen technická poznámka - v trestním řízení je třaba prosadit koncentraci důkazního řízení, aby se nestávalo až v odvolacím řízení, případně v řízení o mimořádném opravném prostředku, že si zejména obhajoba začne tahat nové důkazy z rukávu. Doplnění důkazního řízení by bylo možné jen v případě, že by šlo o důkazy, o kterých navrhující procesní strana prokazatelně dříve nevěděla nebo byly nedosažitelné. Pak jistě ubyde nářků, že nebylo klientovi umožněno předložit "důkaz neviny"...........

V. Kain 10.8.2010 6:25

Nemocná dáma v taláru

Dokud tady budou rozhodovat o právu takový Rychetští a ve sněmovně si budou huby otvírat Jičínští a Filipové tak se nic nezmění.A státní zástupci?Polovina komunistických prokurátorů.Ti budou dělat možné i nemožné aby to nešlapalo.