29.6.2024 | Svátek má Petr, Pavel


Diskuse k článku

JUSTICE: Komu naši politici slouží

Shrňme si nejprve skutečnosti zveřejněné kolem protikorupčního speciálního úřadu z minulého týdne. V pondělí dne 17. září 2012 začal v Senátu mezinárodní seminář o těchto státních zastupitelstvích za účasti Britů, Němců, Norů a Rumunů, kterého se ale nezúčastnil ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 26.9.2012 22:34

Komu naši politici slouží

to je pošetilá otázka. Přece primárně sobě a sekundárně svým rodným stranám, takže zase sobě. A samozřejmě těm, kdož si je koupili za sponzoring, financování volebních kampaní, dary a úplatky a teď si je vodí na špagátcích. Čest výjimkám, jsou-li jaké - ale jak praská jedna aféra za druhou, jsem vcelku skeptik.

P. Čech 26.9.2012 15:47

Re: Co je zásadní?

A toto je přesně tím, kde sa zřejmě lišíme v názorech. To, co jste zde vyjmenoval je zájmem nikoliv veřejným a většinovým, nýbrž zájmem ovčanů, lidí nemyslících a žijících ze dne na den. Bohužel takových je u nás velmi mnoho, nikoliv však většina. O tom jsem přesvědčen, což však neznamená, že se nemohu mýlit.

V. Ondys 26.9.2012 13:16

Re: :))))))))) Obávám se

pane Pernický, že z podobných potřeb jsem :)))) vyrostl už v minulým století a jsem mnohem skromnější vzhledem k věku, stačí mi míň :))))))) falše...

V. Husák 26.9.2012 13:09

Re: Co je zásadní?

Napsal jste naprostou blbost, protože většinovým zájmem by bylo následující:

Nedělat, neplatit daně, mít se dobře, chlastat, souložit !!!

M. Pernický 26.9.2012 11:59

Re: :))))))))) Obávám se

  Že se Vám ,pan Hvíždala nelíbí a jeho články ,také, se dalo čekat,takže nic nového ,podle mně by pan Hvíždala měl psát tak,aby se \Vám trefil do noty.

P. Čech 26.9.2012 10:04

Re: Co je zásadní?

V poslední větě máte sice pravdu, ale v demokratickém zřízení musí být většinová vůle veřejným, obecným zájmem. Jinak se nemůže jednat o demokracii.To, co jste zde vyjmenovala je sice pravda, ovšem nemusí to být vždy veřejným zájmem a naopak.Pokud půjdu bez přemýšlení tam, kam jdou všichni, nemusím nutně jít správným směrem, ovšem vím, že je vysoká pravděpodobnost, že ten směr správný je. Jde o to, co rozumíte pod pojmem "všichni". Pokud máte na mysli ovčany, kteří jdou vždy tam, kam je pošlou jejich pastýři, těch je vždy menšina. Menšina, která bohužel v našem současném systému vládne většině. A pouze o to to je.

J. Vozábalová 26.9.2012 8:54

Re: Co je zásadní?

Dobrý den pane Čechu,

dovolím si s Vámi polemizovat ve věci "veřejného zájmu" - podle mne veřejný zájem obecně znám je - úsporný stát, čestní politici, pracovití úředníci dbalí zákonů........ a dalo by se říci ještě mnoho. Velmi bych varovala před možností zjišťovat veřejný zájem referendem - tak se dá zjistit maximálně většinová vůle a to nemusí být vždy totéž. "Jít tam kam všichni nutně neznamená jít správným směrem" - to je osobní motto mého syna a já mu dávám plně za pravdu.

V. Ondys 26.9.2012 8:41

Re: :))))))))) Obávám se

Tak to nechte plavat, pane Schlagele, třeba se to zachytí jinde.

P. Čech 26.9.2012 8:18

Co je zásadní?

Zásadními jsou otázky, které pan Hvížďala formuloval v posledních dvou větách. Které jsou to změny, jichž se naši politici bojí? Je to zásadní a možná bolestivá (pro někoho) reforma státní a veřejné správy. Skutečná reforma (změna k lepšímu) a ne jen kosmetické změny při zachování systému.Proč se politici obávají změn? Nutných změn se obávají proto, že nevěří občanům, podceňují je a pokládají za nesvéprávné ovce, kterým je nutno vládnout. Nikoliv vládnout jejich jménem, ale jim. Silně se zde nabízí paralela s římskokatolickou církví. Komu slouží politici, když ne veřejnému zájmu? Za prvé, veřejný zájem není znám. Odhalit se dá u jednotlivých případů jedině referendem. Referenda se však politici, zejména z ODS, ČSSD a TOP 09 bojí jako čert kříže.Komunisté se zatím nevyjádřili, ale myslím, že se jej bojí také. Mají proč. Odpověď? Politici slouží na prvním místě sobě a tomu podřizují vše. Aby mohli sloužit sobě, musí sloužit svým politickým stranám a být jim loajální. Nějací občané je zajímají tak akorát  před volbami. Všichni politici však, v zájmu těchto dvou skutečností, musí sloužit celkovému systému, bránit jej a pokud možno nepřipustit jeho změnu. Jakákoliv změna onoho systému sebou totiž nese oslabení moci politiků a jejich politických stran nad občany. Tady jsou odpovědi na Vaše otázky, pane Hvížďalo.

I. Schlägel 26.9.2012 8:06

Re: :))))))))) Obávám se

Nerozumím Vaší poznámce. Článek pana Hvížďaly je podle Vás mimo realitu?

P. Maleček 26.9.2012 7:04

Tak to je bomba

Náměstek ministra spravedlnosti pro justici Daniel Volák protikorupční konferenci formálně pozdravil a spěšně odešel. No bodejť by ne, když byl jako starosta Litvínova zároveň šéf tamní mafie, která výpalným vydírala tamní podnikatele. Samozřejmě za krytí tamní policií a proto nikdy neprokázáno.

Co víc dodat? Snad něco z historie samotného pana ministra, proti kterému je pan náměstek neškodné holátko.

V. Ondys 26.9.2012 3:31

:))))))))) Obávám se

že každý člověk slouží svým zájmům, určitě to bude stejné i v případě pana Hvížďaly, i když nám v tom podobní levičáci nadělali bordel se svými údajně společensky příkladnými představami a stranicky prolhaným přístupem.