7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

JUSTICE: Klaus opět o kolo napřed

Jen dvě profesní odvětví u nás fungují ještě hůř než politika. Justice a média! Dříve jsem to říkával jako bonmot, posledních pár roků už to říkám smrtelně vážně. A do toho přijde Klaus s amnestií. Jak tohle může dopadnout? Vidíme to v přímém přenosu. Namísto seriozní diskuse šíří zpovykaná média zvrácenou propagandu hlavních viníků zdejšího justičního marasmu: soudců, státních zástupců a... politiků.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Šimek 5.2.2013 15:42

Tajtrdlík zůstane tajtrdlíkem i kdyby takaře padaly

navíc, když nemá ani vojenskou míru!

R. Tesařík 5.2.2013 15:38

Re: Klaus opět o kolo napřed

oblíkání do tepláků už jednou hlásal.

R. Tesařík 5.2.2013 15:37

Re: Pane Kusý (12:26) můj dlouho trvající spor měl ovšem své výhody. Všechno zlé je vždy pro něco dobré. Po celých 15 let jsem si namáhal (=cvičil) mozek, takže v 87 letech jsem test na Alzheimera udělal na 97 bodů ze 100.

to je genetická dispozice.-))

J. Skála 5.2.2013 15:37

Tento příspěvek

je od člověka, který vůbec nepochopil význam cizích slov.

R. Tesařík 5.2.2013 15:36

Re: Soudci jsou nezávislí a někteří dokonce i na zákoně

ale to je oč tu běží...trestat nevinného?? to nemyslíte vážně, že ne,

M. Moravcová 5.2.2013 15:28

Re: Není problém korupci odstranit, stačí tím pověřit

ale autor neříká, že všichni jsou nevinní. Jen jim to nikdo není schopen za 8-16 let dokázat.

A tolik chytrých hlav na tom pracovalo. A bohužel, někdy  soudí i nevinné.

P. Vaňura 5.2.2013 15:19

Soudci jsou nezávislí a někteří dokonce i na zákoně

Jisté je ale, že pinkání nahoru dolů by se mělo zakázat. O odvolání by měla vyšší instance rozhodnout, nikoliv případ vracet.

Mimochodem, pan Štěpánek raději propustí deset vrahů, než aby odsoudil nevinného. A co když těch 10 vrahů spáchá pět dalších vražd. Toto NENÍ jen teoretická úvaha, u nás vím o třech případech (možná jich bude více), kdy vrah, propuštěný po vypršení trestu, případně podmíněně, na svobodu spáchal další vraždu, případně dvě vraždy.

Ve velmi známém případu čtyřnásobné vraždy, popsané Trumanem Capotem v knize Chladnokrevně rozhodoval soud mezi trestem smrti a doživotím. Státní zástupce přednesl porotě NĚKOLIK případů, kdy na doživotí odsouzený vrah byl podmíněně propuštěn a pak spáchal další vraždu. Oba pachatelé byli posléze popraveni.

M. Moravcová 5.2.2013 15:17

Re: Hm

A co ta Marvanová dělala 8 let, že nebyla schopna přimět soudy k odsouzení? Brala palmáre a teď v televizi napadá Klause. 

P. Vaňura 5.2.2013 15:10

Není problém korupci odstranit, stačí tím pověřit

nějakého Heydricha a dát mu potřebné pravomoce. Jenže pak je problém jak se ho následně zbavit, když už jednou ty pravomoce má.

Jinak autor s tou presumpcí neviny žvaní. Ti, o kterých se píše, jsou asi tak nevinní, jako Al Capone, kterému se podařilo prokázat jen neplacení daní. A korunní svědek proti němu byl po Caponově propuštění na svobodu zavražděn.

Z. Rychlý 5.2.2013 15:02

Ještě ze dvě tři takové amnestie,

a naše churavá justice bude zázračně vyléčena.

Tohle si přece může myslet jen blbec. Prostě další omlouvač hloupého naschválu. Proč jste se tedy dříve pane Štěpánku vyjadřoval s despektem k Havlově amnestii ? Farizeji jeden !

Amnestií k nápravě justice - to snad není pravda, co všechno se v lidských hlavách může urodit.

M. Balázsová 5.2.2013 14:34

Re: souhlasím s autorem

Naprosto výstižné. Prostě media se snaží alespoň nyní nějak zlikvidovat Prezidenta, který vlastně měl celé období největší podporu(měl větší podporu, než pan Havel) a to mu nemohou odpustit,S tou amnestií je to pravda, co píše pan Štěpánek. Soudy jsou u nás opravdu hrozné-snad nejhorší ze všech orgánů v ČR.Proto takový povyk!!!!Přece si to nemohou nechat líbit.Pouze vždy hájí své platy, i když ostatní se musí uskromňovat.Cíti se neustále jako "nadlidé".Lidé na to časem přijdou, že to tak je.

P. Štěpánek 5.2.2013 14:19

Milý jmenovče,

úplně tu argumentaci nechápu. O tom pinkání nahoru dolu atd, kdo to nastavoval? soudci snad? Policie? Zástupci? Kdo připravoval zákony? Kde je ona zprofanovaná reforma justice? Ano házet to na ty papalaše soudce je jednoduché a kolikrát to i sedí, ale takto paušálně?

A co politici? Havel, Čalfa, Klaus, Zeman, Špidla.... ti jako za nic nemůžou, žádnou roli ve státě nezastávali?

Vidím to krásně ve spoustě článků tady, jak podle osobních sympatií se píšou články, věřím, že kdyby Klaus pustil z věznic úplně všechny vězně, tak tu najde nějakého toho psa obranáře, co to bude hájit a bránit, jak řikal Švejk, do rozrthání těla...

Ad 2, k té amnestii, to je opravdu facka justici, nádhera, takže Klaus to myslel jako facku, paráda. Přístě bych doporučil ukrást nějakou tužku a bude mít čas ve zprávach v TV zajistěn po celém světě, nemusí dělat amnestii, při tom kradení bude mít na čele nápis "máme schnilou justici" a efekt bude úplně stejný. 

K. Filek 5.2.2013 14:06

Re: Václav Klaus. Politik, který... sám udává směr,

s.Urbane,Vaše příspěvky jsou vždy vůči p.prezidentovi nenavistné.Pan Štěpánek má pravdu.Vaše argumenty jsou Grebeničkovské.

M. Vlasák 5.2.2013 13:13

Re: souhlasím s autorem

V době vzniku H-systemu (1993) bylo letadlo a pyramidové hry legální?

M. Bílý 5.2.2013 12:56

Pane Kusý (12:26) můj dlouho trvající spor měl ovšem své výhody. Všechno zlé je vždy pro něco dobré. Po celých 15 let jsem si namáhal (=cvičil) mozek, takže v 87 letech jsem test na Alzheimera udělal na 97 bodů ze 100.

T. Marek 5.2.2013 12:51

Re: souhlasím s autorem

Politickou kampaň z toho dělá on. Pan Klaus je už politicky nezajímavý a ví to. Nicméně jeho snaha (i jeho příznivců), že pitomá amnestie se dá zdůvodnit pitomou justicí je tak na úrovni toho, že když dostanete facku zleva, tak vám někdo srovná hlavu fackou zprava. Mě jen zajímá, co pan Klaus udělal za 20 let proto, aby justice musela pracovat lépe. Buď nic a nebo žalostně málo, protože se to nijak neprojevilo. Ovšem, díky vyhlášení amnestie to začne pracovat jak divý!!!!! Tomu fakt někdo věří?

T. Marek 5.2.2013 12:37

pletete si pojmy

Systém - kdo nejde s námi jde proti nám - už mám za sebou a nerad bych, aby se v jakékoli podobě vrátil. Já neznám moc lidí, ale rozhodně nikdo z nich není spokojen s tím, že je naše justice, státní zastupitelství atd. málo schopná (a navíc je občas prodejná). O to nejde. Kritizuji amnestii ale tím nehájím letité procesy. Pan prezident není Deus ex machina, nýbrž jen jedním z článků vedení státu. Ač nemá přímou výkonnou pravomoc, rozhodně není bez vlivu na systém a jeho výkonnost. Co efektivního udělal za 10 let pro to, aby ten justiční moloch pracoval lépe - Mohl působit i dříve, ve vrcholných funkcích je celých 22 let. Tedy co udělal? Čeho dosáhl? A tam je podstata problému. Veni -vidi -vici, jenže on nepřišel, on je tu pořád a je za ten binec spoluzodpovědný.Místo toho se od vám podobným dozvím (i zde na NP), že pan prezident "vyslal signál". Houby a bez octu. On tu není od toho aby vysílal signály, navíc signáĺy, které nadělají dost škody a minimum užitku. Nechte demagogie!

V. Kusý 5.2.2013 12:27

Re: Klaus opět o kolo napřed

Ani Kolaloka ne, možná tak slivovice :-)))

V. Kusý 5.2.2013 12:26

Re: S článkem souhlasím. Mám totiž smutné zkušenosti se sporem o náhradu škody vlekoucím se 15 let. Rozsudek v můj prospěch mi byl po tak dlouhé době zcela nanic.Takže ono je to v celém právním systému, nejenom v právu trestním.

Z toho si nic nedělejte, já jsem se na radu kamaráda právníka do sporu o náhradu škody raději ani nepouštěl.Vysvětlil mi, že šance na vítězství by byla 30:70 a finanční náklady neúměrné.Pravdou je ale, že tyto zákony netvořil Klaus, nýbrž naši nejlepší z nejlepších.

J. Kanioková 5.2.2013 12:17

A kdo pomohl prohlasovat, že jsou jmenováni doživotně ?

M. Bílý 5.2.2013 12:02

S článkem souhlasím. Mám totiž smutné zkušenosti se sporem o náhradu škody vlekoucím se 15 let. Rozsudek v můj prospěch mi byl po tak dlouhé době zcela nanic.Takže ono je to v celém právním systému, nejenom v právu trestním.

P. Kolář 5.2.2013 11:57

Re: Stoprocentní souhlas...

Pane Formane,z vašeho příspěvku je zcela zřejmé,že Vás to ještě nepustilo.Buď to máte vrozené,nebo je to prachobyčejná netaktnost.

T. Kočí 5.2.2013 11:30

Klaus opět o kolo napřed

Velmi pravdivé. Ovšem dobré na obzoru.Přijde Zeman a s ním i zákon.Cha chá..

J. Vyhnalík 5.2.2013 10:50

Re: Pan Stepanek (umyslne ???) micha dohromady ...

To o čem píšete, jsou neuzavřené kauzy táhnoucí se přes 8 let. Těchto kauz je cca 150 a těch, ve kterých se jednalo o velmi vysoké škody je 16. Všechny vyjmenoval Pavel Blažek při interpelacích v poslanecké sněmovně. Tyto kauzy vesměs dospěly k nepravomocným rozsudkům, proti kterým se strany sporu odvolaly. Pokud si ovšem tyto nepravomocné rozsudky prohlédnete, najdete tam více zproštění obvinění a podmíněných trestů, než trestů odnětí svobody a navrhované tresty odnětí svobody se zpravidla pohybují okolo 2-3 let.

Vy automaticky předpokládáte, že všichni obžalovaní jsou vinní, ale to nemusí být pravda. I pokud by všichni opravdu vinní byli, mohou být odsouzení pouze na základě důkazů a pokud se to za 8 let soudů (a 1-3 roky soudu předcházejícímu vyšetřování) nepodařilo, je jasné, že tyto důkazy nejsou nijak zvlášť přesvědčivé. Pokud policie a státní zastupitelství nejsou schopni předložit dostatek přesvědčivých důkazů, nelze přece obžalované "trestat" nekonečným prodlužováním procesu tam, kde soud není schopen rozhodnout.

F. Matousek 5.2.2013 10:43

Re: Stoprocentní souhlas...

Vás souhlas neprekvapuje.

Vy jste fanynka, která by V.K. hájila i kdyby se mu prokázalo, ze zabil vlastnmí mámu retezem.

Zrejme i souhlasíte s jeho nejnovejsí podporou vstupu Turecka do EU ?

S. Trkola 5.2.2013 10:42

názor

V článku je zmínka o p.Marvanové -už aby bylá opět v politice ,neboť je jedna z mála která  není v žádné kauze !!

P. Podešva 5.2.2013 10:36

Zvláštní reakce lidí

byly na to, že by neměli být odsouzení ti, kteří se snad údajně dopustili majetkové tr. činnosti. Co jsem si tak všiml, tak nejvíc řvali ti, kterým vůbec nevadilo nepotrestání bolševických kádrů, kteří si nejen nakradli, ale spáchali vlastizradu pozváním cizích vojst a měli na rukou krev nevinných lidí.

Provionili se dokonce i proti tehdejším bolševickým zákonům a ústavě. Ale to nikomu nevadí, že tyto zrůdy si dožily s dvojnásobkem průměrného důchodu a mohli se svým obětem beztrestně vysmívat do konce života. Dokonce nešli mnozí z nich ani před soud.

Takhle to tady funguje. Ne zloděj, ale vrah křičí: "chyťte zloděje"!

J. Vyhnalík 5.2.2013 10:32

Re: Pan Stepanek (umyslne ???) micha dohromady ...

Už před nějakým časem jsem Vám navrhoval, abyste si tu amnestii přečetl http://zpravy.idnes.cz/amnestie-vaclava-klause-z-ledna-2013-dl7-/domaci.aspx?c=A130101_134945_domaci_ven

Z vězení bylo propuštěno cca 7000 osob (při první Havlově amnestii 23 000 osob). Mnoha lidem byly odpuštěny podmínečné tresty, přitom amnestie odpouští pouze vězení, ale ne další tresty a součásti rozsudku, jako je třeba zákaz činnosti, či povinnost nahradit škodu.

Čl. II se týká zastavení kauz vlekoucích se více než 8 let od zahájení, tady od chvíle, kdy policie případ vyšetřila, státní zástupce ho předal soudu a soudce případ oficiálně přijal. Těchto kauz je údajně zhruba 150.

J. Vyhnalík 5.2.2013 10:30

Re: 2. odstavec amnestie

Jednak VK nikoho otevřeně podporovat nechtěl, nebýt novinářů a jejich neustálých dotazů, možná bychom ani nevěděli koho VK volil. MZ je mi nesympatický, tak jako Vám, ale distancí od fiskálního kompaktu, který se naopak KS snažil protlačit do nové koaliční smlouvy, dává za pravdu těm eurorealistům (včetně VK), kteří ho podpořili.

V. Dosoudil 5.2.2013 10:25

Tenhle militantní

text je od člověka, který vůbec nepochopil podstatu demokracie.