2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

JUSTICE: Kdyby té amnestie nebylo…

Jedna polopravdivá, soudcem-původcem neautorizovaná zpráva v MF Dnes z 29. ledna 2013 o ojedinělém případu mylného rozhodnutí soudu o propuštění v rámci amnestie vězně, který na to neměl nárok, rozbouřila vlny mediálního pohoršení.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Schuh 4.2.2013 15:20

Výjev

Jako občan s plošnou amnestií nesouhlasím.

J. Boleslav 4.2.2013 19:18

Re: Výjev

Amnestie nebyla plošná, ta byla za Havla. Máte to popletené.

M. Hoblík 4.2.2013 11:32

Celá legrace kolem prezidentské amnestie

připomíná veselou scénku, natočenou skrytou kamerou. Starší pán oklouzne a spadne. To jsme se nasmáli! Stále jsme čekali, až pan prezident spadne; nepadal - tak jsme ho  zkrátka museli postrčit! To jsme fakt hrdinové!

J. Václavíková 4.2.2013 14:51

Re: Celá legrace kolem prezidentské amnestie

Starý pán neuklouzl, on se nám sprostě vy.ral na hlavu a někteří mu za to ještě poníženě děkují.

Z. Švrček 4.2.2013 10:15

Dalš z mála

Další z mála rozumých názorů na to veřejné mediální popravování Klause, které bylo dle mého názoru, který mi zatím nikdo nevyvrátil, jen zástupným šidítkem. Hlavním důvodem bylo dosažení dehonestace Klause jako nositele názorů nepohodlných  jeho politickým protivníkům. To se jim s pomocí hlídacích raťafáků demokracie, kteří si tak vznešeně říkají "novináři" podařilo. Bohužel. Ještě budeme špendlíčkem kopat. 

K. Pavlas 4.2.2013 10:27

Re: Dalš z mála

Pne Švrček, naprosto s Vámi souhlasím. Chce to jen čas. Později snad bude hodnocení našeho současného prezidenta přece jen pozitivnější. Ale jsem přesvědčen, že je nás víc mající podobný názor jako Vy a já. Děkuji a zdravím.

P. Havlicek 4.2.2013 11:43

Re: Dalš z mála

Nedá mi, pánové, abych se k Vám nepřipojil se souhlasem. Díky. Je nás opravdu víc...

J. Brunner 4.2.2013 16:04

Re: Dalš z mála

Přidávám se.

J. Boleslav 4.2.2013 19:19

Re: Dalš z mála

Klause jsem stále hájil, i v době amnestie. Podporou Ovara si to u mě silně polepil.

P. Hlosta 4.2.2013 8:41

Amnestie by neměly existovat!

Lépe by bylo, kdyby amnestií nebylo. Samozřejmě že omilostnění z humanitárních důvodů musí být možné. Omilostnění konkrétních jedinců v konkrétních trestech. Omilostnit ještě před soudním procesem je také hodně pochybné.

Plošná amnestie vztahující se na mnohočetné porušení zákonů je příznačná pro diktátorské systémy. U demokratických režimů je prakticky nevídaná. Sama amnestie je relikt po časech feudálů. V časech demokracií se uplatňuje převážně u jednoho druhu porušení zákona a tam je i možno dohledat humanitární zájem společnosti.

Právě z tohoto pohledu na amnestie byla nynější amnestie prezidenta chybným krokem. Nelze dokázat, že byla krokem v úmyslu pomoci svým. Nelze dokázat mnohé, ačkoliv podezření oprávněně zakládá. Zakládá ho svou plošností i časovou hranicí u délky procesů soudů. Ty největší rozkrádačky svou náročností v dokazování a zároveň právní možností vyhýbat se projednávání soudu obžalovaným, byly amnestií zcela omilostněny, ba dokonce budou vymazány ze spisů, jako by dotyčný nikdy u soudu nestál. Nevinný jako panna s možností znovu se dostat ke svému zločinnému jednání.

Veřejnost mohla jistě i dříve být pobouřena amnestiemi dřívějších prezidentů. To ale neznamená neoprávněnost pobouření dnes. Vrcholný pardon odsouzeným, obětem zločinů přináší nové utrpení a znemožnění, nebo znesnadnění se domoci svých neoddiskutovatelných práv. Zastávat se amnestie tak jednoznačně znamená útok na oběti zločinu! Autor je na straně zločinců a ne obětí zločinu. Může jak chce přesvědčovat o správnosti postupu vyhlášení amnestie, její provedení i o správných úmyslech prezidenta. Oběti zločinů však nemůže přesvědčit a nespravedlnost tohoto amnestujícího kroku je nad všechny pochyby. Alespoň u obětí zločinů a lidí, kteří mají schopnost soucítit s poškozenými od zločinu!

J. Boleslav 4.2.2013 8:03

Dnes naprostý souhlas

P. Schuster 4.2.2013 8:23

Re: Dnes naprostý souhlas

Výborný článek perfektně argumentující a podrobně popisující hysterii kolem amnestie.

P. Lenc 4.2.2013 8:55

Re: Dnes naprostý souhlas

Není první, ale dle reakcí naprosto zbytečný.Bohužel.

J. Vyhnalík 4.2.2013 13:29

Re: Dnes naprostý souhlas

Zbytečný rozhodně není. Je to sice boj proti větrným mlýnům, ale ani Vy to nevzdáváte ;-)

Boj s hloupostí a omezeností se vzdávat nesmí!

J. Vyhnalík 4.2.2013 13:30

Re: Dnes naprostý souhlas

Tím samozřejmě mám na mysli i hloupost a omezenost uvnitř nás samých.

J. Forman 4.2.2013 7:40

:-((

Vy jste fakt nechutný člověk.

Ale trochu zpomalený. Už byste se měl začít tulit k jinému dubisku.

Z. Rychlý 4.2.2013 7:36

Vážený pane Jemelíku,

mlžíte a odvádíte pozornost od podstatného. Co bylo důvodem k tak rozsáhlé amnestii ? Cui bono ? 

Prásknout za sebou efektně dveřmi ? Ukázat narcisticky svou sílu i v agónii ? Pomoc kamarádíčkům a budoucím sponzorům ? Nebo na druhé straně humanitární gesto, které tak často současný president okázale kritizoval u presidenta předchozího ? Náprava tristní situace justice ? Tak to měl aktivněji vyjadřovat po dobu 10 let předtím.

Nevím jestli si to vůbec uvědomujete, že děláte funkci zametače stop, ale díky snaze být vždy nějak odlišný od většinového názoru se dostáváte do role užitečného neinteligenta. Něco mi říká, že jste ve spojení se spolkem Šalamoun - jestli je to pravda, pak to teda asi bude pěkný spolek. Nejspíš se tam jako deputát ve velkém rozdává Šalamounovo lejno.

J. Ryba 4.2.2013 8:22

Re: Vážený pane Jemelíku,

souhlas, jinak:

Šalamoun = J. Bok = > Klaus

P. Lenc 4.2.2013 9:40

Re: Vážený pane Jemelíku,

A co tak zelení mužíčci, pane Rychlý?

J. Václavíková 4.2.2013 14:50

Re: Vážený pane Jemelíku,

Tak to máte pravděpodobně delirium tremens.

P. Scheck 4.2.2013 18:16

Re: Vážený pane Jemelíku,

Ano, pane Rychlý, přesně jak to říkáte.

Málo se ještě zdůrazňuje, že tím chtěl Václav Klaus velmi patrně sebrat možnost novému nástupci provést amnestii. Kdyby si byl jist, že to vyhraje "kámoš" Zeman, možná by z toho vycouval. Strach z Karla ale asi udělal své.

Myslel si, že když udělá to, co Václav Havel, setká se se stejnou odezvou. Jenom že se, chlapec, taky jednou přepočítal.

Opět se potvrdilo rčení o tom, když dva dělají totéž... Peter Scheck

J. Václavíková 4.2.2013 18:27

Re: Vážený pane Jemelíku,

Tady se asi neshodneme. Jsem přesvědčena, že dobře věděl, jakou levárnu chystá, jen si možná ve své bohorovnosti myslel, že mu to spolkneme, jako vždycky předtím.

K. Drobková 4.2.2013 7:36

Už je načase.

 Už je načase vylézt z té Klausovi řiti, pane Jemelík. Má to za pár ......

P. Schuster 4.2.2013 8:26

Re: Už je načase.

Takže, podle Vás si člověka vážíme, nebo nevážíme ne podle jeho charakteru, ale podle toho jaký post zastává. No to je návrat do hluboké totality paní Drobková.

K. Drobková 4.2.2013 8:39

Re: Už je načase.

Pokud chcete takto posuzovat charakter p. Jemelíka, tak jistě.

K. Drobková 4.2.2013 8:46

Re: Už je načase.

 Je v Cibulkově evidenci StB jako důvěrník, tajný spolupracovník i agent. V oficiální evidenci vedené Ministerstvem vnitra České republiky registrován jako tajný spolupracovník (IV.správa FMV - správa sledování - "sledka", IV.odbor - sledování pro Hlavní správu rozvědky a Zpravodajskou službu generálního štábu - vojenskou rozvědku, 1. oddělení, 1954); jako informátor 1. správy FMV (rozvědky, od roku 1965 1. odbor KS MV Hradec Králové), jako což je veden (registrováno, archivováno: 24.10.1996) i v depozitech archivu statisticko evidenčním odborem SEO FMV Praha; též registrován operativním odborem federálního ministerstva vnitra Gottwaldov jako nepřátelská osoba, kandidát tajné spolupráce a jako agent (1974). Pracoval na federálním ministerstvu zemědělství a výživy v sekretariátu ministra ("na Federálním ministerstvu zemědělství a výživy Vlády národního porozumění (takže jsem nepůsobil u Tomana, jak si myslí mnoho lidí) jsem byl v postavení ředitele sekretariátu ministra. Po zrušení ministerstva jsem až do odchodu do Španělska působil na Federálním ministerstvu hospodářství jako vedoucí sekretariátu náměstka ministra, řídícího petrochemickou výrobu a sektor zemědělství a výživy.") , podle svých slov z roku 2011 "v r.1990, pak jsem odjel studovat do Španělska. Od ukončení vysokoškolského studia až do počátku r.1990 jsem působil v různých druhořadých funkcích v zemědělských podnicích a výzkumných ústavech a na okresní zemědělské správě". Působil i ve Španělsku, odkud se pokoušel po roce 1989 dovážet potravinářské výrobky a mj. španělské dlažby a obklady pro síť českých společností Hisparga, které spoluvlastnil a posléze likvidoval.

P. Schuster 4.2.2013 10:54

Re: Už je načase.

Já jsem nereagoval na minulost pana Zdeňka Jemelíka (kterou na rozdíl od Vás neznám a vůbec mi to nevadí) ale na dobře napsaný článek a hlavně na Vaši narážku na prezidenta Klause, nebo i o něm máte podobné curriculum vitae?

K. Drobková 4.2.2013 11:57

Re: Už je načase.

Každému vadí něco jiného. Mě třeba estébácká minulost Jemelíka vadí. Jako lezl do řiti komunistům, tak nyní leze do řiti Klausovi. Až tady budou číňani tak poleze do řiti jim. Každému vadí něco jiného, smiřte se stím.

L. Matura 4.2.2013 7:11

Ta věta

o týraných občanech se zvláště povedla (:-). Všem těm tunelářům, včetně těch co se narychlo vraceli před koncem roku z Karibiku, musí ukápnout slza dojetím.

P. Pavlovský 4.2.2013 0:35

Kdyby té amnestie nebylo,

bylo by všem slušným lidem v této zemi lépe!

Jakákoli problematizace a relativizace tohoto faktu je pouze zlovolné "mlžení", zakrývající podstatu věci!