2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Brousková 29.10.2010 12:21

Hejslovanství a K.H.B.

 "Po novém roce v nejtužších mrazech klusal jsem na kybitce do Moskvy , zahříván nejvíce horkostí své srdečné všeslovanské vzájemnosti.Ruské mrazy a ostatní ruské věci uhasily ve mně poslední jiskru všeslovanské lásky ... a tak jsem se vrátil do Prahy ČECHEM, pouhým neústupným Čechem, ba s jakousi tajnou kyselostí proti jménu Slovana, které mi poznavše dostatečně Rus i Polsko, jakousi ironií zavánělo.Pozoruje klidně seznal jsem, že Rusové i Poláci při vší příbuznosti jsou nám národy cizími. Rusové smýšlejí s námi nepoctivě a sobecky .Přiznávám, že mi Maďaři co zjevní nepřátelé Čechů i Illyrů  jsou milejší než Rusové, kteří s jidášským políbením přicházejí -nás vstrčit do kapsy. Čechové jsme a Čechové chceme zůstat navždy a nechceme se státi ani Němci ani Maďary ani Rusy a proto buďme k Rusům chladní, nechceme li je dokonce nenávidět."

                                                                                                              Karel Havlíček Borovský

Z. Rychlý 29.10.2010 16:22

Re: Hejslovanství a K.H.B.

To je hodně nadčasové, žejo ?

P. Sulc 29.10.2010 18:50

Re: Hejslovanství a K.H.B.

Diky, to je neco z cim by se mela seznamit vetsina naroda a to v kazde generaci. At je to jak chce, Cesi brali kulturu ze zapadni Evropy, jako soucast Svate Rise rimmskonemecke prevazne od germanskych kmenu, ale i od Francouzu a Italu. Rozhodne ne or Rusu a z Byzance velmi malo. Diky nasim zapadnim sousedum jsme se dohrabali do renesnce, ktera ovsem "vychodnarum " schazela. Bohuzel je stale dost pitomcu, kteri se v Rusech vidi. Na druhou stranu je ale take dost pitomcu, kteri Rusy podcenuji. To, ze kazdy nema lednici ci splachovaci zachod, neznamena ze jsou primitivove a neskodni. Jejich vojenska technika je prvotridni.

Z. Rychlý 29.10.2010 11:17

Paráda,

perfektní článek.

S. Netzer 29.10.2010 11:01

Z ÚSTAVY SLOVANSKÉ ŘÍŠE

jde hrůza a strach.

Na kolik by se asi laureátu Puškinovy medaile příčilo být Náměstkem cara Slovanského Svazu na pražském hradě?Jazykové předpoklady ("Pan prezident je lingvista") pro tuto funkci a loajalita vůči Kremlu (obhajoba ruské agrese v Gruzii), tak jako averze vůči EU,  jsou každopádně dané. Jsem přesvědčená, že jeho devotní stoupenci by mu zachovali věrnost i v této nové funkci.

S. Goh 29.10.2010 5:11

Skvele

Hezke, hlavne osvezujici jest ta pekna cestina. Jak zde pan spisovatel Benes psaval “nezbolsevizovanou cestinou”.

P. Sulc 29.10.2010 2:05

Nehazejte flintu do zita, pane Fryborte,

ono k tomu jeste muze dojit, byt v moderni podobe. Putin se snazi o novou risi // vsak vpadne li do pobalti, co se tane? Nic! NATO se jen bude radit az to vse usne. Co taky z par vojaky a nekolika tanky? // A Cechackove? Narod, kde hlopost dominuje tak, ze si zvoli Rathy a ruzne ty "paroubkovce" si jiste rad odhlasuje nekdy za 20 let prislusnost k Vseslovanske republice, staci jen slibit nejaky ten plat navic ci odbourat nejake ty poplatky. Jak konecne muze dopadnout tezce zadluzeny narod Vsak take do EU se slo z ideou " dostaneme" ci "oni nam daji". Take :"NATO nas bude branit" , ne ze se budem branit, oni nas. Je to narod uz naveskrze prohnily a je to videt pri volbach, obzvlaste v situaci kdy jde v ekonomii do tuheho.

J. Václavíková 29.10.2010 0:37

Opět vynikající

J. Polivka 29.10.2010 0:19

Diky, pane Fryborte!

Pane Fryborte, vrele diky za vtipne uvedeny kousek!

A coze Vy tak zase na ouplne druhem brehu? Mezi Nemci domov Vas....

Nemci skodivali Cesku o hodne delsi kus historie nez Rusove.

Akorat ze my starsi vic pamatujeme ty Rusy.

P. Sulc 29.10.2010 1:48

Re: Diky, pane Fryborte!

Nemci Cesku moc neskodivali, to nejhorsi co jim udelali je to, ze je zcivilisovali a zkultivivali, dodavali stavitele, umelce,  flandaky kteri uzili abecedu atd.Ceske zeme byly soucasti Svate rise Rimskonemecke, stejne jako jine narodnosti. A Rise byl svazek nadnarodni, sjednocoval krestany, ne narody.A bez prislusnost k Risi by dnes Cesi na tom byli jako Rekove, Srbove , Rusove ci Ukrajinci, kde vladlo tmarstvi az do zacatku 20 stoleti. A jen tak mimochodem: v davnych stoleti to nebyli ani Nemci ani Cesi , ale Germanske a Slovanske kmeny. A jak ti, tak i ti druzi se navzajem leckdy nemohli ani domluvit. Zapomente jednou uz na Hitlera, do te doby byl mezi Cechy a Nemci v podstate mir. Nemci Cechum uz snad take nevycitaji mordyrske Husity a jejich loupeznicke  'spanile jizdy'

P. Vandas 29.10.2010 11:41

Re: Diky, pane Fryborte!

 Napsal to pěkně, ten pan Frýbort, že milý Paule. Zdravím. Kohoutků, už zbývá posledních sedm.

P. Sulc 29.10.2010 18:41

Re: Diky, pane Fryborte!

Zdar a silu, Pavle,a  chute k dilu. At mlyn roste jako houby po desti.  Neni na ceste zase nejake vnouce,? To by tech sedm kohoutku nestacilo a musel bys prikoupit v obchode ty eklhafty, co jime my , ostatni lide. Uzij si prima weekend.

M. Bomar 29.10.2010 22:57

Re: Diky, pane Fryborte!

objektivni ctenari zapomneli na pana masaryka, pana capka a dalsi hromadu prima lidi. tu hruzu, ktera by nas cekala po uskutecneni kramarovych predstav jen tezko pochopi jeho nasledovnici, panove inzenyri klaus a paroubek a jejich celed. staleta spoluprace s nasim zapadnim sousedem (obcas prerusovana nedorozumnenimi), jiz jako prvni inicioval snad knize vaclav, prispela ke kultivaci ceskeho naroda. bez tohoto civilizacniho vlivu bychom jeste dnes bydleli v jeskynich nebo pod zemi.

P. Sulc 30.10.2010 4:51

Re: Diky, pane Fryborte!

Asi tak, bez prislusnosti ke Svate Risi bychom nemeli ani renesanci , zato by se tu rozlejzali ruzni ti Rasputinove , zavsiveni popove a jini tmari.