6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

HISTORIE: Rozpad federace

Nezničili. Bylo už zničené a vlastně už de facto rozdělené. Oni se jen postarali, aby bylo toto rozdělení co nejhladším způsobem vypořádáno i de iure a po technické stránce.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I. Schlägel 22.9.2017 11:47

Re: President Vaclav Havel

Respektovat realitu je chválihodné. Není potřeba potom někam zalézat. Václavu Havlovi bylo líto rozpadu státu, jakkoliv byl v podstatě nevyhnutelný. Proč ho za to hanit.

I. Schlägel 22.9.2017 11:44

Ano.

Snaha většiny Slováků o vlastní osamostatnění se byla velmi čitelná a praktické kroky jejich politické reprezentace velmi konkrétní. Nešlo tomu zabránit bez použití násilí. A díky zvládnutému průběhu můžeme být dobrými a respektovanými sousedy.

F. Kusák 22.9.2017 11:30

Re: Já si to pamatuji.

Vy jste asi byl v té době v emigraci, když to takto hodnotíte. Z toho všeho plyne, že nemáte rád Havla, že nenávidíte Chartu 77, protože mnoho tehdejších aktivistů byli sympatizanti a signatáři právě Charty. Jen se divím, že jste to tehdy nevzal do ruky Vy a neudělal všechno lépe. Klause i Havla dnes chápu jako historické osobnosti, nikoliv modly, ale normální, chybující lidé. Že V. Klaus s Mečiarem rozdělil Československo chladně a bez emocí jim můžeme jen poděkovat, to nám jiní velmi závidí.

F. Kusák 22.9.2017 11:20

Re: Autor má pravdu

No o každém Slovákovi bych to sice neřekl, ale že je to určitý rys slovenského národa, tak s tím lze souhlasit. Mám z vojenské služby, a nejen z ní, podobné zkušenosti. Velmi trapné byly žabomyší spory mezi Slováky a Slovenskými Maďary. Na druhou stranu, objektivně vzato, Češi mají také v mnohém máslo na hlavě a o české povaze by se také dalo napsat mnoho nepěkného. Ale to asi o každém národě. Takže, co jsme si, to jsme si, je to už historie.

P. Lenc 22.9.2017 10:40

Naprosto

pravdivý článek, kdo má paměť a příslušný věk, tak obsah článku musí pouze potvrdit.Pamatuji naši sousedku, milovnici Slováků, když přijela z Bratislavy od svých mnohaletých přátel a plačíc vyprávěla,jak se kní náhle chovali

J. Hanzal 22.9.2017 10:40

Buďme vděčni

za to jak to všechno dopadlo. Oba zmiňovaní politici měli svoje "mouchy", a to nemalé, ale toto provedli skvěle. Ono to klidně mohlo dopadnout daleko, daleko hůře.

B. Brousková 22.9.2017 10:38

Re: Souhlas.

Mečiar byl rovný a poctivý chlap.A proto, hned jak se stal premiérem vyhlásil amnestii pro pachatele únosu a zavlečení do ciziny syna prezidenta Slovensky Michala Kováče. Prostě rovný a poctivý chlap !!

R. Tesařík 22.9.2017 10:35

Re: Klaus a Mečiar

A zase z vás vypadlo jenom jedno velké hovno.

P. Rudolf 22.9.2017 10:32

Re: Československo rozbili politici

No jo, když ale toho Havla uznává celý svět, jsou po něm pojmenovávána letiště, náměstí, významné budovy, jeho busty a vzpomínkové artefakty stojí na těch nejvýznamnějších místech světa (a bude jich přibývat.

Zatím co ten jeho šéfík se zmohl jenom na Kykinu.

A. Alda 22.9.2017 10:26

Kdyby Slováci v Československu zůstali,

dodnes by žádnou dálnici skrz Tatry neměli.

B. Brousková 22.9.2017 10:25

Re: Jistě šlo jenom o technické naplnění legitimního

Slováci Masaryka jakž takž akceptovali ? Někdy ve dvacátých letech byl Andrej Hlinka na návštěvě v USA. Objížděl hlavně místa, kde žili imigranti ze Slovenska. V jednom ze svých projevů tam prohlásil, že Slováci jsou kulturní národ o kterém nesmí rozhodovat třaslavý dědek. Po návratu domů musel tehdy zaplatit pokutu více méně symbolickou Prezident Slovenského štátu za války Jozef Tiso ve svých projevech nikdy neopomenul zdůraznit, že největšími nepřáteli Slováků byli a jsou ŽIdi a Češi. Mimochodem i Hitler vždy prohlašoval za největší nepřátele Němců ŽIdy, Čechy a Poláky. Židé byli vždy na prvním místě, zatímco Poláci a Češi si občas svá postavenív jeho projevech prohodili.

A. Alda 22.9.2017 10:24

Souhlas.

Mečiar byl rovný a poctivý chlap.

A. Alda 22.9.2017 10:20

Já si to pamatuji.

A zodpovědně prohlašuji s odvoláním na svou čest, že mnohem větší podíl na rozbití československé federaci mají pražstí politikové, zejména z Občanského fóra, než politikové slovenští.

A. Alda 22.9.2017 10:16

Máte pravdu.

Pamatuji na projev jakési poslankyně a bývalé ministryně a předsedkyně ČNR a OFaktivistky v únoru (nebo už v lednu?) 1992 v rozhlase, po němž jsem dospěl k přesvědčení, že československá federace zanikne, protožo to si už Slováci opravdu nemohou nechat líbit. Jmenovala se snad Burešová, určitě Dagmar. Po jejím projevu jsem byl opravdu v šoku a tak mne další události už vůbec nezaskočily.

M. Valenta 22.9.2017 10:05

Československo rozbili politici

( hlavně slovenští) natěšení na vlastní píseček. Rozdělení krátkodobě výhodné, avšak z dlouhodobé perspektivy ( což od běžných politiků očekávat nelze) chyba. A bylo by s podivem, kdyby chyběla povinná, trapná a mimózní poznámka o Havlovi.

M. Prokop 22.9.2017 9:36

Re: Klaus a Mečiar

Klidně si to své ponechte, "Rudolf" je stejně jen agentovo krycí jméno.

I. Polák 22.9.2017 9:35

Berte historii jako poučení pro budoucnost!

Moje připomínky jsou 2: 1. Husák, 2. EU

1. Husák

Hladký rozpad Česko-Slovenska byl jednoznačně výsledkem vládnutí gustava Husáka za normalizace. Nenáviděl jsem ho tehdy stejně jako 99,9% obyvatelstva. Ale to mi nebrání v tom vidět, že on "vybudoval" dvousložkovou federaci se strukturou: každé ministerstvo jsou 3 ministerstva - jedno federální a dvě podřízená národní.

Velký rozvod se pak technicky odehrál prostým zrušením federálních ministerstvech. Nemám žádné podrobné znalosti jak to probíhalo, ale fakt je, že to zrušení opravdu nikoho nebolelo, ba právě naopak.

2.EU : právě se tam chyustá něco podobného, bohužel, mnohem složitějšího...

R. Jonák 22.9.2017 9:27

Re: Klaus a Mečiar

Jaký vy jste vůl, to se jen tak nevidí. Donutíte mně snad k tomu, že se nechám překřtít, abych neměl stejné jmono jako vy maté příjmení.

M. Prokop 22.9.2017 9:22

Re: Soudný člověk minimálně tuší,

Kdyby nebyl Havel poněkud hystericky adorován, byla by menší i snaha si do něj "kopnout", tedy popsat jeho skutečné (ne)konání.

M. Prokop 22.9.2017 9:19

Re: Z Jakla koukají z Klausovy řitě jen podrážky bot.

Jak jste přišel na těch 70%? Ze Slováků, se kterými jsem tehdy mluvil, bylo pro odtržení cca 90%.

P. Harabaska 22.9.2017 9:19

Re: No

Slovenský šovinismus je bezmezný.

M. Prokop 22.9.2017 9:18

Re: Z Jakla koukají z Klausovy řitě jen podrážky bot.

To jste jen nepochopil páně Jaklův článek. Zkuste ho přečíst víckrát.

P. Harabaska 22.9.2017 9:18

Re: Autor má pravdu

Rozdělení Československa, jakkoli pro někoho bolestné, je schopen pochopit každý, kdo sloužil - i jen jako "záklaďák" - v československé armádě s hochy ze Slovenska. Vždycky bylo jejich jednání směsicí hrdosti, hrané poníženosti či podlézavosti a snaživosti. Tam, kde český kluk "na to kálel", snažil se hoch z Oravy vyniknout vynikajícími výsledky. Kde český kluk před "lampasákem" klackoval, hoch ze Spiše podlézavě přesvědčoval súdruha dôstojníka svojí oddaností a připraveností. Přetvářka a podlézavost, kde to nešlo s hrdě vztyčenou hlavou. Nevládzem, nemôžem. Jinak bezohlednost v honbě za uznáním. Stejně tak pokrytecky jednali Slováci ve společném státě. Všetko pre seba, lebo boli utláčaní. Vzpomínám, jak za federace slovenský účastník smlouvy trval na tom, aby smlouva sepsaná česky podniku byla ve slovenštině, jinak ji nepodepíše. Naproti tomu můj známý pracující ve vysoké funkci v podniku na Slovensku musel mluvit slovensky "protože by tam s nimi nevydržel". V ČT jsem viděl mluvit vysokého činitele české armády slovensky. Dovedete si představit něco podobného v opačném gardu na Slovensku?

M. Prokop 22.9.2017 9:17

Re: President Vaclav Havel

No vidíte, vy se k realitě časem propracujete.

Respektoval realitu, "zlomil hůl" a zalezl. Klaus a Mečiar dohodli nevyhnutelné.

M. Prokop 22.9.2017 9:15

Re: Klaus a Mečiar

Spíš jen výlev agentových antipatií. A potvrzení správnosti páně Jaklova článku.

J. Karlík 22.9.2017 9:14

President Vaclav Havel

byl posledni_ kdo si pral rozpad Ceskoslovenska, nezlomil hul nad spolecnym statem jako prvni, pouze respektoval realitu. Mel poslat na Slovensko armadu?

M. Prokop 22.9.2017 9:14

Re: Jistě šlo jenom o technické naplnění legitimního

Na tu samosprávu Slovenska tam nějak "nebyli lidi", takže spravovat museli hlavně Češi.

Onen pověstný slib (pokud by existoval) by měl to riziko, že by totéž okamžitě chtěli Němci. A s tím byly spojeny jisté problémy.

M. Prokop 22.9.2017 9:11

Mně jen udivuje,

kolik lidí tuhle prostou realitu nevidí, případně vidět nechce.

J. Berger 22.9.2017 9:03

Re: Soudný člověk minimálně tuší,

Je to divný, ale pravdu máte všichni, částečně. Před r. 1918 Masaryk vymyslel "československý národ", tím umožnil vznik ČSR. Slovensko bylo velice násilně maďarizováno, veškerá (téměř) inteligence (soudci, učitelé atd.) byla maďarská (viz Google - 1, slovy jeden, soudce Slovák, 5 učitelů). Tím že vymyslel "československý národ" pomohl zachránit Slováky před úplnou maďarizací (viz úloha českých učitelů na Slovensku po r. 18). Chyba ovšem byla, že např. po r. 30, kdy už Slovensko mělo vlastní struktury, se nestala republika federativní, Masaryk nedocenil obrozenecké nálady Slovenska (a Podkarpandy). Takže to nemohlo dopadnout jinak. V r. 91 jsme byli na Slovensku v hospodě a servírka nám řekla "a bolo nám to treba?" - čili ne všichni Slováci s rozdělením souhlasili, ale představitelé ano (viz Čarnogurského "židlička a hvezdička"). Teď se ukazuje, že to rozdělení bylo rozumné - nikdo nemůže tvrdit, že mu "někdo něco nařizuje" a "na někoho doplácí". Příbuzný byl co parlamentní zpravodaj v Brně u jednání Mečiar - Klaus a řekl nám, že Klaus vyšel zcela zsinalý a půl hodiny to rozdýchával, co mu řekl Mečiar: že o ničem jiném než o samostatnosti Slovenska a tedy rozdělení státu jednat nebude.

P. Han 22.9.2017 8:46

Re: Soudný člověk minimálně tuší,

A učili v nich čeští učitelé. Na slovenskou inteligenci, která by uměla mluvit slovensky, se teprve čekalo.