4.6.2024 | Svátek má Dalibor


Diskuse k článku

HISTORIE: Rozdělení státu

Prvního ledna uplynulo 25 let od rozdělení Československa a vzniku samostatné České republiky a Slovenské republiky. Obdivuhodným mírovým a kooperativním způsobem rozdělení skončila prohlubující se agónie společného státu, započatá tzv. pomlčkovou válkou v roce 1990.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Rudolf 20.2.2018 10:28

Re: Neschopnost politiků.

Pan Valenta a ostatní, minulých 30 let reálně vidící, mají jednu velkou výhodu - až totiž Klaus či Zeman tento svět opustí, neštěkne po nich ani pes. Na rozdíl od Lenců, Prokopů a jim podobných, které bude Havel strašit ještě i na smrtelném loži.

P. Lenc 20.2.2018 10:21

Re: Neschopnost politiků.

To už bylo několikrát, ovšem mimo vaši "pozornost".

M. Valenta 20.2.2018 10:08

Re: Neschopnost politiků.

Ke komunistům měli vztah podobný a v čem bylo Havlovo uvažování nereálné? Stačí se dnes podívat na ty torza klasických politických stran co tu zbyly po Klausově éře a na to co dnes běhá po parlamentu a tvrdí o sobě, že ani stranou není. A i když si to Havel jistě takto nepředstavoval, tak v podstatě dává vývoj za pravdu více jemu.

M. Valenta 20.2.2018 10:00

Re: Neschopnost politiků.

..a něco k tématu by někdy bylo?

M. Prokop 20.2.2018 9:55

Re: Jasně

Já taky. Ale agent Rudolf prostě nenávidí Klause a cokoliv svobodného.

M. Prokop 20.2.2018 9:54

Re: Rozdělení bylo naprosto v pořádku,

Jistěže by mohl. A většina P&L by si zase mohla odpustit invektivy vůči Klausovi, že "rozbil Československo".

M. Prokop 20.2.2018 9:52

Re: S rozdělením Československa jsem od počátku souhlasil.

Ano.

P. Lenc 20.2.2018 9:48

Re: Neschopnost politiků.

Psal jsem to včera. Vy a Klaus Valento, to už je obsese.Ale i to se dá léčit, i když ve vašem případě...Můžete vůbec kvůli Klausovi spát?A co stolice, v pořádku?

M. Prokop 20.2.2018 9:45

Re: Neschopnost politiků.

Zaplať pánbůh za "neschopné" politiky. Taky jsme mohli dopadnout jako v Jugoslávii.

Masaryk byl velmi reálně uvažující osobnost, na rozdíl od Havla.

P. Lenc 20.2.2018 9:43

Re: Jasně

Jistě Timůre,všichni mají sklerózu, jenom vy jste ten "správný pamětník".Nakonec, předvádíte to dnes a denně.

M. Valenta 20.2.2018 9:23

Neschopnost politiků.

Neschopnost politiků řešit problémy vyústila v rozdělení státu, krátkodobě snad výhodné, z dlouhodobého pohledu, (těch jsou schopni pouze opravdoví politici a hochštapleři typu Mečiara už vůbec ne) už sotva.

A Masaryk? Ten leží Klausovi v žaludku, protože mu tak připomíná Havla a také jeho vlastní roli, která stále více připomíná trpký osud Beneše a ne jen tím jak sedl na lep Moskvě.

Kritika přístupu První republiky k menšinám je ovšem na místě a tento chybný přístup byl dovršen poválečným odsunem, který napomohl komunistům na cestě k moci.

J. Štrobl 20.2.2018 9:14

S rozdělením Československa jsem od počátku souhlasil.

A historie mi dala za pravdu. A koneckonců všem, kdo to tenkrát tak cítili. Rozdělení státu jsme podporovali ne z nějaké nechuti ke Slovákům, ale právě naopak. Uvědomovali jsme si, že většina Slováku po svém státu touží a koneckonců jsme jim ho přáli. Dnešní nadstandardní vztahy mezi oběma národy ukazují, jak šťastný to byl krok.

P. Rudolf 20.2.2018 7:39

Re: Jasně

Jste-li vyššího věku, není vaše skleróza ostudou. Jen mějte ve zbytku paměti, že už bude jenom HUŘ!

J. Fridrich 20.2.2018 7:38

Re: Rozdělení bylo naprosto v pořádku,

Souhlas pane Stirský.. " Invektivy vůči Havlovi a spol." bych rozšířil na tak zvané " přehodnocování historie ", mám na mysli příliš kritické hodnocení Masarykovy První republiky a jejího přínosu po uplynulých 80-100 létech. Je to typický přístup některých " generálů po bitvě ", kteří nejsou schopni pochopit zcela jiné podmínky a situaci v Evropě po I. světové válce..

R. Langer 20.2.2018 7:33

Re: Jasně

Slováci chtěli samostatnost a Čechům to bylo jedno. Tak to bylo. Dobře si to pamatuju. :-P

D. Stirský 20.2.2018 7:24

Rozdělení bylo naprosto v pořádku,

jen by si autor mohl odpustit invektivy vůči Havlovi a spol., ostatně obsese se dají léčit. Ti, co K. a M. rozdělení vyčítají, si neuvědomují, že se prakticky nezměnilo nic. Na Slovensko jedu jen s občankou, Slovák do Prahy také. Zvláště my starší nemáme sebemenší problém se domluvit, jen mladší se musí více soustředit. Koruny na EUR a EUR na Kč si vyměním na každém rohu, nebo platím kartou, máme velmi podobné zákonodárství a instituce... Fakt, že to oba pánové zvládli v poklidu, je jim je a jen ku cti. Možná by měli oba dostat nějaký metál - to myslím zcela vážně.

P. Rudolf 20.2.2018 7:24

Jasně

Referenda jste se tehdy báli jako čert kříže, neb jste dobře věděli, že Česi s rozdělením státu nesouhlasí a u Slováků to hrozilo taky. Teď jste pro Czexit jeho vášnivými propagátory.

Prostě, co s té proruské bandy z Centra českého žvástu IVK vypadne - samá šmíra.

D. Polanský 20.2.2018 6:58

Určitě taková publikace smysl má

Jenom škoda přeškoda, že v ní nejsou alespoň některé články (nebo alespoň citace), které se objevovali v novinách a časopisech před rozdělením. Hlavně čeští ekonomové strašili, jak to se slovenskou ekonomikou zle nedobře dopadne. Bez těchto souvislostí nelze celkovou atmosféru před rozdělením republiky pravdivě vykreslit.