29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

HISTORIE: Pražský průvod Habsburků.

Dne 23. 4. 2022 prošel centrem Prahy průvod Habsburků u příležitosti 100. výročí úmrtí posledního „českého krále“, rakouského císaře Karla I.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. Buda 27.4.2022 21:26

Soudím, že na článek lze pohlížet ze dvou úhlů:

1) Není ani tak o tom, zda Karel I. byl či nebyl skutečně českým králem. Rozhodně byl ale právoplatnou hlavou císařství, jehož součástí byly i Země Koruny české či to, co z nich v danou chvíli zbývalo. Ostatně na korunovaci v závěru prohrané války nebylo asi ani pomyšlení. Kdyby císařství nepadlo, nejspíše by se jí dočkal. Jsem přesvědčen, že Masaryk nepatřil k blouznivcům vypjatého období národního obrození. Rozpad Rakouska-Uherska racionálně předvídal a dlouho před faktickým koncem císařství cílevědomou diplomacií pracoval na vytvoření podmínek pro vznik samostatného československého státu. Když mocnářství skutečně padlo, byl již koncept republiky připraven nejen teoreticky. Proto je zcela mimo názor, že uložení ostatků českého krále Karla I. Habsburského v chrámu Svatého Víta je plivnutím do tváře tvůrcům československé republiky. No, ale jestli myslíte...

2) Byla to asi hezká slavnost s tím „návratem posledního českého krále domů“. Uniformy, potentáti, knížata světská i církevní, velebná hudba, kadidlo... Zamýšleno do důsledků, je to vlastně obřad velmi křesťanský. Jeho podstatou je víra, že když máte nablízku, jaksi „ve vlastních službách“, kousek mrtvoly blahoslavené či dokonce svaté osoby, povede se vám lépe a Bůh bude na vaší straně. Kdyby to tvrdili šamani Burjatů nebo indonézských pralesních kmenů, nedivil bych se. Když ale tělo nebožtíka vzdělaní křesťané, příslušníci kulturního národa, ve 20. století naporcují a o části mrtvoly se rozdělí, to se mi zdá perverzní. Kdo tu ohavnost plánuje? Kdo řekne víte co, srdce dáme do katedrály tam a tam, tam to měl nebožtík nejraději, lebku očistíme, vyvaříme a necháme si ji sami a o svátcích přes ni dáme kousek látky aby na ni nesedaly mouchy a budeme s ní chodit po městě a zpívat, žebra obereme, vyvaříme, vybělíme, pak je nařežeme a podělíme těmi kousky méně významné kostely... No to je děsný. Divím se, že to křesťanům nepřipadá divné. Mně ano, ale já nejsem křesťan.

P. Diviš 27.4.2022 21:42

Pouze příležitost k hysterii, podobně jako dění kolem Landsmanschaftu. Komouši a podobná verbež na sebe upozorňují.

P. Ries 29.4.2022 19:01

Výtečně napsáno!!!!!

P. Dvořák 27.4.2022 18:10

Vzhledem k tomu, kdo je naším presidentem, bych návrat ke konstituční monarchii vítal. Ale Habsburk, ať je takový či onaký, je vyloučen. Máme tu dost potomků české šlechty, kteří by se takového úkolu mohli ujmout.

Nakonec kolik menších evropských států jsou monarchie, a jak to tam funguje? :-)

A. Mohela 27.4.2022 19:16

Monarchie znamená stabilitu. Viz Benelux a Skandinávie.

P. Diviš 27.4.2022 21:44

Ono je to ale obráceně. Stabilita dělá (i) monarchii (dnes už všude konstituční), ne monarchie stabilitu.

M. Exner 27.4.2022 20:15

Pro vaši informaci.. Habsburkové jsou potomci Přemyslovců.....

P. Ries 29.4.2022 18:58

Pro vaši informaci - Habsburkové vymřeli po meči Kalem VI. v r. 1740 a po přeslici Marií Terezií v roce 1780. Vychytralou pragmatickou sankcí se změnili na dynastii Habsbursko-Lotrinskou, kdy Karel VI. pragmaticky doufal - což mu dokonale vyšlo, že budou stále nazýváni Habsburky. Zkusme si představit, že by s podobnou vychytralostí přišli Přemyslovci. Po vraždě Václava III. by se vládnoucí královnou stala nejstarší dcera Václava III. Anna. Po extempore s jejím manželem, který by chtěl vládnout sám, by byla nastolena jako vládnoucí královna Eliška Přemyslovna, no a protože její sňatek se synem císaře Janem Lucemburským by byl výhodným, tak by vznikla dynastie Přemyslovsko-Lucemburská. A dále pak Přemyslovsko-Lucembursko-Habsbusská či Jagellonská. Pěkný binec, co? Proto, aby se toto nedělo, většina evropských dynastií uznávala primogenituru po meči. Dostala-li se k vládnutí žena byl to většinou výkyv jednorázový, pak to šlo opět po meči. Výjimkou je Anglie.

A k tomu, že jsou Habsburkové potomci Přemyslovců? Po přeslici je potomkem kde kdo:-), dokonce i švédská dynastie Bernadottů, kdy její zakladatel byl Francouz, Napoleonův maršál a syn advokáta;-).

A ještě něco. Od Františka I./II. jsou tzv. rakouští císaři samozvanci nikým nevoleni a nemající ani korunu ke korunovaci. To Napoleon Bonaparte měl mnohem větší oprávnění zvát se císařem Francouzů, neboť tento titul získal v referendu, tedy udělili mu jej samotní Francouzi.

Jděte už tedy někam s dávno vymřelou dynastií Habsburků a titulováním potomků dynastie H-L císaři a králi. Nejsou jimi! Těchto titulů byly zbaveni parlamenty jednotlivých zemí. Tanečky kolem nich jsou směšné stejně tak, jako dvojí pokus Karla k návratu na trůn v Maďarsku. Vždyť to bylo směšné už v 19. století to kumulování titulů, které se nevešly ani na jedn

P. Ries 29.4.2022 19:07

Souhlas, neustálá adorace dynastie H-L, především u Koruny české, monarchistické strany, je pověstná. Však jim také již 30 let přináší výsledky v každých parlamentních volbách procentuálně se rovnající statistické chybě. Právě tahle jejich zarputilost, kdy H-L považují za jediné možné k případnému znovu usednutí na český trůn, dělají myšlence návratu k monarchii medvědí službu!

F. Navrátil 27.4.2022 17:58

Odmítl korunování českou královskou korunou, proto ho není možno považovat za českého krále. Logicky ani dezerce z armády nebo vzpoura či boj československých legií nemohou být charakterizovány jako akce proti českému králi.

M. Exner 27.4.2022 20:18

Pro vaši informaci, neb toho o historii moc nevíte. Karel před rozpadem monarchie zajistil právně hladký přechod k novým státům i tím, že zprostil vojáky přísahy a amnestoval veškeré prohřešky proti válečným artikulům (zrady atd), tedy každý začínal s čistým štítem a nikdo nemohl nic vyčítat...

A. Bytova 27.4.2022 17:26

Pane profesore? Buď mi něco uniklo, možné to je, ale pokud mluvíte o osobě Aleš Uhlíř, tak tento napíše cokoli, kamkoliv a o komkoliv. Na objednávku či z grafomanství. Zkuste strejdu Googla.

A. Bytova 27.4.2022 17:27

Pro J. Herink

P. Brich 27.4.2022 16:12

Může být někdo titulován králem bez korunovace? A kdy byl Karel korunován českým králem? Uherským koncem války byl. Rakušané o tom nechtěli ani slyšet. A českým králem byl naposledy korunován Ferdinand. Ten byl císařského žezla zbaven ve prospěch Franze Josefa I.

M. Exner 27.4.2022 20:20

Může, protože trůn se dědí. Korunovace je jen slavnostním a symbolickým stvrzením této skutečnosti.

P. Ries 29.4.2022 19:12

Karel H-L byl trůnu zbaven a tím i titulu český král řádně zvoleným parlamentem ČR! Proti tomuto aktu mezinárodně nikdo neprotestoval a to ani jedna ze zůstavších monarchií, takže akt byl uznán i mezinárodně.

J. Herink 27.4.2022 12:34

Díky pane profesore za zajímavé informace. Třeba o nenávisti Rakušanů k poslednímu Habsburkovi jsem nevěděl. Spíše jsem žil v představě, že litovali konce monarchie, kde byli vládnoucím národem. Jinak souhlasím s p. Šrámkem, ten pochod jsem také pokládal za aprílový žert. Pokud to tak opravdu bylo, tak to zde již správně zhodnotil p. Beneš.

V. Mokrý 27.4.2022 14:32

Mnohým Rakušákům se po monarchii stýská, jen to nedávají najevo nahlas.

M. Exner 27.4.2022 20:21

Rakušáci monarchii znovuobjevili pro 2. světové válce. Zjistili, že proti éře pod Adolfem byla rájem i s jejími chybami.

P. Diviš 27.4.2022 16:03

Litovali konce monarchie, kde byli vládnoucím národem, ale nechtěli monarchii, ve které by byli jedni z mnoha. Jenže to byla ta Karlova představa, kterou chtěl monarchii zachránit, jenže už na to bylo pozdě.

D. Stirsky 27.4.2022 12:00

Habsburkové nám legálně vládli od r. 1526. Žádný z nich nechtěl vyhladit český národ. Skoro každý hůře či lépe mluvil česky. Karel byl politický nekňuba, ostatně s nástupnictvím se u něj nepočítalo. Byl hodný člověk, snažil se - dost neobratně - ukončit válku. Protože to "prasklo", musel vyjadřovat pdoporu Vilémovi. Udržet monarchii nešlo. Každý národ měl nějaký požadavek, který jiný národ či jiné národy odmítaly. Průvod je OK. Navíc Duka si užil několik hodin sebestředné slávy, neb na jeho pokyn vstávali či klekali arcivévodové. Jednou pochodují Sokolové, pak třeba maminy s dětmi, pak zase LGBT... Tak už to holt v demokracii chodí.

M. Exner 27.4.2022 20:27

Pro vaši informaci, neb o tom moc nevíte. Pak kardinál Duka tam nebyl, církevní obřad vedl pomocný biskup pan Malý. Pan Duka jest dost republikán, už kvůli tátovi, vojáku, zbrojíři RAF.

J. Šrámek 27.4.2022 11:29

Když jsem si přečetl článek o tom pochodu Habsburků - nebo jakéhosi řádu - myslel jsem si nejdříve že se autor spletl a mělo to vyjít 1. dubna jako dobrý vtip. A hrála tam hudba hradní stráže. Je to vůbec možné ?

J. Kočvar 28.4.2022 0:58

Proč by tam neměla hrát hudba Hradní stráže? Habsburkové nastoupili na český trůn poprvé v roce 1306.

R. Polášek 27.4.2022 11:08

Slušný článek.

L. Beneš 27.4.2022 10:35

Odporná a směšná provokace proti Čechům, resp. proti českému samostatnému demokratickému státu. Plivnutí do tváře všem, kdo se zasloužili o vznik našeho samostatného státu - Masaryk, Beneš, atd. Velmi příhodné je označení té akce slovem šaškárna.

J. Kočvar 27.4.2022 13:47

Československo šlo od jedné katastrofy do druhé, dvakrát se rozpadlo, okrádalo lidi už od pozemkové reformy a nakonec přišlo na buben. O tom, že by na tom české země byly hospodářsky tak jako do roku 1914 (nebo za první republiky, která navazovala na vývoj z dob Rakouska, ale trpěla mnohem menším vnitřním trhem), si můžeme nechat jenom zdát.

Můj stát vznikl v roce 1993 - nebo v raném středověku. Pokračoval i za Rakouska a byl zrušen až první republikou, která popřela i existenci svébytného českého národa a českého jazyka.

P. Diviš 27.4.2022 16:05

Ale hoνno ...

Samostatný stát byl a je v pořádku, ale není třeba hystečit, že menšina má jiný názor.

J. Rybník 27.4.2022 8:49

Je obrovská škoda, že císařovy plány neměly čas k uskutečnění. S Karlem nebylo dynasticky počítáno asi jako dnes s Harrym, proto jeho průprava k panování proběhla jak proběhla. Za Habsburka došlo na našem území k největšímu zmachu, který se nebude už opakovat. Úpadek je totiž od roku 1918 čím dál tím víc patrnější.

K. Novák 27.4.2022 9:35

Paráda. A teď jsme kde?8-o