28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

HISTORIE: Ať žije republika

V poslední době, zřejmě v souvislosti s blížícím se stým výročím konce Velké války a s ním spojeným vyhlášením Československé republiky jako samostatného státu, se objevuje překvapivě vysoký počet úvah na téma: „Podunajská monarchie Rakousko – Uhersko měla zůstat zachována, Tomáš Garrigue Masaryk s Edvardem Benešem založili náš stát na lži o československém národě a pokud by republika nevznikla, nestala by se žádná škoda.“

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
T. Krystlík 5.4.2017 10:36

Autore, základní tvrzení ve Vašem článku jsou lživá,

protože Vaše mysl je zatemněna bludy hlásanými českými historiky. Jedná se o výroky: „Základem přežití národa je udržení území, pokud možno pod vlastní nadvládou... ,Národní státy ́ zrodilo až devatenácté století, to už český národ svůj vlastní stát neměl a existoval v rámci mnohonárodnostní habsburské říše.“

Že základem přežití národa je udržení území, je lež – existují národy na území několika států. Český národ v dnešním smyslu (dán jazykem) před koncem 18. století neexistoval, byli jen podaní panovníka mluvící česky, německy, polsky (Slezsko). Tedy jaký vlastní stát jen pro česky mluvící obyvatele? Když tak pro všechny trvale usídlené v Království českém!

Od toho, spolu s tím že neznáte pořádně historii, se odvíjejí další nesmysly ve Vašem článku.

A. Alda 5.4.2017 10:23

Je dobře, že jste to připomenul.

Spousta lidí na to úmyslně zapomíná a ještě víc jich to vůbec neví.

Rakousko-Uhersko nezaniklo z rozmaru Masaryka.

A. Alda 5.4.2017 10:20

Moc pěkně jste to napsal, pane.

Potěšil jste mne. Velmi potěšil.

M. Pivoda 5.4.2017 10:08

Se zasloužil o ...

1. Wikipedie: Zákon o zásluhách Edvarda Beneše, neoficiálně Lex Beneš, je český zákon č. 292/2004 Sb., který stanoví, že se Edvard Beneš zasloužil o stát. Zákon vznikl po vzoru podobných zákonů, o zásluhách T. G. Masaryka a o zásluhách M. R. Štefánika. Zákon je označen jako ZÁKON ze dne 13. dubna 2004 o zásluhách Edvarda Beneše a ve sbírce zákonů vyšel 14. května 2004 v částce 96.

Dva dosud chybějící zákony:

2. Václav Havel se zasloužil o úspěšné překabátění českých komunistů na kapitalisty.

3. Václav Klaus se zasloužil o konverzi churavého hospodářství na monovnu s

T. Kočí 5.4.2017 9:54

Re: Pěkné, pane Grigu a

připojuji se

M. Těhanová 5.4.2017 9:53

Re: Pěkné, pane Grigu a

Přidávám se, to pohrdání "intelektuálů" normálními lidmi s jejich každodenními starostmi, je odporné.

S. Ševeček 5.4.2017 9:18

Pěkné, pane Grigu a

děkuji.

J. Sova 5.4.2017 8:37

Re: Z dobového tisku:

Spoustu článků pak sebrala cenzura, noviny vyšly s bílou plochou. A to v lepším případě. Někdy nesměly vyjít vůbec. Když to udělala cenzura vydavateli několikrát, mohl živnost zabalit.

Kdo to může být, komu se stýská po cenzuře a všudy přítomné tajné policii? Nebo dokonce po době Bachova absolutismu?

P. Zinga 5.4.2017 8:28

Re: Slováci ještě úspěšnější

Heil!dlerová, ti "sprostý Čehúni" jsou slovensky nebo česky?

V. Heidlerová 5.4.2017 8:27

S co udržení jazyka?

Pro národ je důležité nejen teritorium, ale především jazyk a tradice!!! Židi přežili i v diaspoře a dobrým příkladem pro zánik národů byl ruský postup porušťování - viz Ukrajina a další menší národy a národnosti toho nesourodého celku.

Přepisování základů historie je teď moderní, stejně jako adorace c.k. mocnářství - řidme se vlastním rozumem, studiem, srovnáváním informací atd. - a ponechme staříkům jejich rozmary. Pravda je vždy někde jinde než v okrajových (krajních) názorech.

J. Sova 5.4.2017 8:24

Z dobového tisku:

Odsouzeni byli v Brně pro slůvko „zde“ záložníci kyjovští: Kalivoda na 13 měs. na pevnost, Duffek na 6 měs. na pevnost bratři Měchurové a jiní záložníci na 3 měs. do vězení. Ve vyšetřovací vazbě ztrávili na Špilberku 3 měsíce. Tak krutý rozsudek vynesen v době, kdy i moravští poslanci účastní se německo-českých porad smiřovacích. Ve Vidni bojují čeští poslanci za práva svého jazyka a na Moravě čeští záložníci pro slůvko české »zde« odsouzeni jsou celkem na čtyři léta a pět měsíců do těžkého žaláře a někteří i k degradaci.

Pro mohamedány mešita — pro Čechy nic. Na rozkaz ministerstva vojenství zřízena bude poblíž hlavních kasáren vídeňských a džamie pro bosenské vojáky mahomedánského vyznání. Čechům vídeňským arcibiskupská konsistoř katolická nechce povoliti ani česká kázání. Což abychom přestoupili na víru Mohamedovu? Táže se vídeňský »Orel«.

...když pochovával svoji matku (1911),modlil se přítomný farář otčenáš německy. Po skončení církevních obřadů na hřbitově pozůstalý syn řekl: „Když se nechce pan farář za naši maminku za peníze pomodlit česky, pomodlíme se vespolek česky zadarmo“. Za tato slova udal farář dotyčného soudu, kde byl odsouzen k osmidennímu vězení. -

Atd. Byl to prostě skvělý život v R-U monarchii.

V. Heidlerová 5.4.2017 8:19

Re: Slováci ještě úspěšnější

Díky sprostým Čehúnom. Nazdar.

D. Polanský 5.4.2017 7:11

Slováci ještě úspěšnější

V devatenáctém století vlastně již málem neexistovali v důsledku silné maďarizace. Pak po roce 1918 přišla vlna čechoslovakismu atd. A hle v roce 1993 je zde nový a úspěšný stát, třebaže malý, ale je.

J. Jurax 5.4.2017 2:10

Češi jeví velmi úspěšní ...

tak za tuhle větu Vám všelicí sebemrskači a do vlastního hnízda káleči tuzemští i z řad odrodilých emigrantů budou určitě nevybíravě klnout.

A vůbec - správný tuzemský intelektuál (schválně nepíšu český, máme tu i Moravany a Slezany) takhle skoro přímo optimisticky nepíše - tomu sluší tvrdá kritika nenalézající na tuto zem obývajících národech ani zbla dobrého. Jedině tak totiž takový inťoš předvede kritického a nekonformního ducha i originální, vpravdě neotřelé myšlení a zviditelní se - zpravidla tedy jako blbec, ale to mu obvykle nedojde, neboť jiní jeho druhu jej oslavně popleskávají po ramenou. Leč ostatní - arciť neinťoši - na něj ovšem zvysoka ... kašlou.

S článkem nicméně lze souhlasit.