10.5.2024 | Svátek má Blažena


Diskuse k článku

GLOSY: O světě a politice (1)

Nedávno jsem vzal do ruky jeden z mnoha svých sešitů výpisků z knih a časopisů a objevil jsem tam věci, které mne překvapily. Hlavně proto, že se mi zdají jako zcela současné, jako něco, co se právě dnes snažíme říkat těm, kteří nečtou (a nezapisují si).

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 2.2.2020 7:20

A kohopak volíte vy, pochlubte se... ;-D

R. Langer 2.2.2020 7:18

Tolik řečí, a nic z toho. ;-D

R. Langer 2.2.2020 7:18

Hezky jste si naběhl... ;-D

D. Mach 2.2.2020 0:33

Nehodnoťte ostatní podle sebe.

J. Nevrkla 1.2.2020 23:29

Klaus čte jen sám sebe? Tak to jste ten článek nepochopil. A zřejmě přečetl pouze zlomecek toho co on, o pomyšlení a pochopení ani nemluvím.

J. Nevrkla 1.2.2020 23:26

Xenofob jak vyšitý promluvil? Mně až tak národnost nezajímá, spíše názory a praktické činy. Mnoha Čechům leží naše vlast na srdci daleko méně, než některým cizincům či misencum tady žijícím. Podle činů poznáte je.

D. Mach 1.2.2020 22:52

Vzhledem k tomu, že ti, co se ohánějí vlastenectvím nejvíce, tak volí Slováka nebo Japonce, tak jsme součástí globalizovaného světa hlavně díky jim.

D. Mach 1.2.2020 22:49

Tak Václav Klaus už čte jen sám sebe .. a ještě to drze přiznává.

J. Schwarz 1.2.2020 22:28

Mařáčková, Mařáčková - není to manželka zdejšího častého přispěvatele Mařáka?

J. Schwarz 1.2.2020 22:17

Taky si nemyslím, že by Klaus měl ulité nějaké prostředky v cizině. K čemu by mu byly? Žije jak chce, pořád pracuje, cestuje, přednáší a na to mu stačí peníze které vydělá svou publikační a přednáškovou činností. Se svými přednáškami se nikomu nevnucuje, naopak je zván častěji než může zvládnout. Navíc jako bývalý prezident pobírá slušnou apanáž.

I. Mertl 1.2.2020 17:28

Vím, co v nich najde: svou neomylnost. Tak to sebestřední jájínkové mají. A stále se to někomu líbí.

I. Mertl 1.2.2020 17:25

Smutné konce! V 89 jsme se zaradovali, když na podium v Činoheráku vylezl chlapík ve svetru: "Klaus, ekonom". ) Bravo, vedle zasloužilého disidenta, ale poněkud bohémského divadelníka, osmašedesátníků a lidí z kultury konečně praktik, a prý se západní zkušeností. Takové obnovovaný stát potřebuje! A nějakou dobu to fungovalo: humanistická dikce Havlova, nenápadný pragmatismus komunistického zrádce Čalfy a pravicové vystupování Klausovo spolu s hromadným nadšením nad změnou režimu. Pak Klaus převzal politické otěže založením pravicové ODS místo rozplizlého Občanského fóra a začal pohyb doprava. Konečně! Kuponová privatizace, málokdo na ní prodělal, ale nikdo tak nevydělal jako vekslácký podvodník Kožený, Klausův veřejný oblíbenec. Neochotná privatizace velkých firem do zahraničních rukou. Kdo z domácích na to má peníze, a kde doma vzít nezbytné know-how, Klause moc nezajímalo, chtěl domácí kapitalisty. Pithart privatizoval Škodovku do německých rukou k veliké Klausově nevůli. A banky? Kdepak, musí zůstat v českých rukách, aby financovaly domácí podnikatele. Klaus asi opravdu veřejně neřekl, že neexistují špinavé peníze ani že ekonomika má přednost před právem. Klaus nadále citoval Thatcherovou, ale jeho vnitrostátní politika byla levicová. Pak přišla vila Thugendhat s Mečiarem a dotažení nacionální očisty státu. Kdoví, třeba jiné řešení nebylo snadné, ale oba nacionalisté ho nehledali. Tehdy jsem ODS přestal volit, sorry. Pak jsem potkal kolegu, který Klause dlouho znal, studovali spolu, hráli basket (Klaus dobře, ale říkali mu Držmíč). Pok i bydleli poblíž a v osmdesátkách na střídačku vozili své děti na sport, Klaus Trabantem a kolega starou Simcou po rodičích. Ale Klaus měl prostě to lepší auto. O dalších politických kixech pana už nic. Teď už se věnuje, díky Bohu, jen expolitickému cestování a repeticím svého politického spisovatelství: "Objevné četbě svých starších výpisků" a spisků.

J. Kanioková 1.2.2020 15:56

R^

J. Kanioková 1.2.2020 15:55

R^R^R^

J. Kanioková 1.2.2020 15:51

Jste trapný Klausofob Rv

J. Kanioková 1.2.2020 15:47

Podle sebe soudím tebe ?

J. Kanioková 1.2.2020 15:45

Nemáte pravdu ! Rv

J. Kanioková 1.2.2020 15:42

Ano, souhlas R^

J. Kanioková 1.2.2020 15:39

1*****

J. Brunner 1.2.2020 15:38

Nějak jste se přehlédla, ty tři palce patří článku p. Klause.

J. Kanioková 1.2.2020 15:37

Naprostý souhlas ! R^

J. Nevrkla 1.2.2020 14:00

Já myslím, že pozdě není. Politiky si volíme. Lidi se nakonec vzeprou, jako vždy v historii. Doufám, že dříve než později.

V. Kain 1.2.2020 13:54

Myslím,že je už pozdě.Ten globální roub už se tady uchytil.Proto také naše legislativa je z větší částí zaplevelena tou evropskou.Britové to udělali dobře.Bohužel my nejsme žádná velmoc a navíc patrioty a vlastence můžeme mezi politiky hledat ve dne se svíčkou.

J. Nevrkla 1.2.2020 11:37

Nelze čůrat proti větru a být vlastencem? Opravdu nezbývá, než být globalizovan a podléhat nějaké svetovlade? To tedy znamená, že můžeme zapomenout na demokracii a hájení vlastních zájmů a názorů a staneme se jenom ovladanymi ovcemi.

S tím zásadně nesouhlasím, to si nepřeji.

J. Nevrkla 1.2.2020 11:30

Zkuste přečíst jeho knihu. Je dobrá.

D. Polanský 1.2.2020 11:20

Problém je, že svět se změnil. Můžete hlásat nacionalismus, ale podívejte se na propojení celého světa, výroby, obchodu, studijní pobyty, komunikační sítě, dopravní propojení, nadnárodní firmy, banky, pohyb pracovní síly, národně promíchaná manželství, ale i propojenou mezinárodní kriminalitu atd. atd. Mám obavu, že vzpomínky na minulost změny ve světě nezastaví. Nelze čůrat proti větru. Spíš mám rád Ciolkovského, který kdesi v špinavé Kaluze, díře na konci světa, kde učil malé žáčky číst a psát nejen snil o letech do vesmíru, ale on i dělal praktické výpočty. Výpočty pro budoucnost.

J. Nevrkla 1.2.2020 11:15

Já znám Klause jen zprostředkovaně, ale zastal bych se ho i v těch zmiňovaných negativech. Vyčnívá svými znalostmi a schopnostmi, to mu nutně dodává sebevědomí, ale často se setkávám s jeho pokorou. Vždy bez vytacek respektuje výsledky voleb, uvádí autory názorů, které ho inspiruji, své zásluhy dává na odiv méně, než by si zasloužily, považuji ho za týmového hráče. A silně pochybuji o nějakém ulitem majetku. Nikdy jsem nevypozoroval, že by o to stál. Kupóny při privatizaci dal do vyrobny sirek Solo Sušice, myslim. Sám říká, že v byznysu by nebyl dobrý.

S. Rehulka 1.2.2020 10:50

Byl jsem mnoho let spolužákem Václava Klause v Obecné, i Střední škole, ale nikdy jsme nebyli kamarády. Žiji už půl století v Austrálii, ale stále sleduji dění ve "staré zemi" - tedy České republice, protože tam mám rodinu a hrst věrných kamarádů. Samozřejmě, že jsem vždycky sledoval život a karieru Václava Klause a mohu přiznat, že mám k jeho osobě velice smíšené pocity. Ano, je takový, jako byl za mlada, mimořádně schopný a inteligentní, dobrý sportovec, ale náfuka a sebestředný samotář. - OK, tím jsem vyčerpal jeho zápory z mého pohledu. Má v Č.R. houf následovníků, ale také těch, kteří jej nemohou ani cítit. Ale dejme císaři, co je císařovo a Bohu, co je boží ! Jako veliké plus pro něho, vidím to, že odmítl Euro a stál za zachováním Kč ! dále snad všichni občané pamatují, jak silně odmítal Lisabonskou smlouvu, až mu ji vnutili skoro násilím. Ten vývoj EU - z krásné, ekonomické společnosti v dnešku změněné v molocha s německo-francouzským velením a zakazující českým čeledínům národní a státní cítění, jsou jen jedny příklady, před kterými VK varoval už tehdy, kdy byl Ministrem Financí, Předsedou Vlády i Presidentem ! Ano, možná že má někde ulitý majetek v cizině, možná, že má další hříchy, ale řekněte občané České republiky, kdo z politiků nemá ? Však ten Váš nejbohatší občan to sám říká : "Všetký kradnú !"

J. Jelínek 1.2.2020 10:23

...do šedesátky. Vidíte, tady je příklad v mé osobě.

J. Jelínek 1.2.2020 10:22

Chytřejší než včera je člověk tak šedesátky. Je to jistě individuální, ale pak nastává pomalý, nebo rychlejší sešup. Čest výjimkám, ale mezi ně ani VK, ani např. MZ nepatří.