4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

GLOSA: Zvýšení minimální mzdy zaplatí nejchudší zaměstnanci

Vláda opět rozhodla o zvýšení minimální mzdy. Důsledky zasáhnou ty nejchudší pracující - některým vezme práci a jiným sníží čistý příjem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. Polanský 31.8.2015 6:49

Jediný problém,

pravice při každém zvýšení minimální mzdy křičí, že klesne zaměstnanost atd. Nic takového se zatím nestalo. V Švajcu, minimální mzda 105 tisíc, by již všichni museli být bez práce. Když máte málo love, kupujete jenom existenční nezbytnosti, a to ještě v akci, a na těch nikdo na vás moc nevydělá. Tohle je ale v současnosti sekundární problém, vláda již uvolnila miliardu na utečence a bude uvolňovat další miliardy. Vo vo tom to je.

P. Zdenek 31.8.2015 12:31

Re: Jediný problém,

Myslíte, že zvýšení minimální mzdy nemá vliv na zaměstnanost?

Myslíte, že pokud bychom zvedli minimální mzdu na 100 tisíc, nemělo by to žádný vliv na zaměstnanost?

Pokud jste si nevšiml zvýšení nezaměstnanosti, může to být skryto jiným faktorem, třeba současnou konjunkturou. Pokud by ale zůstaly všechny parametry stejné a změnila se pouze minimální mzda, myslíte, že byste nepozoroval menší ochotu zaměstnavatelů zaměstnávat?

L. Novák 2.9.2015 17:46

Re: Jediný problém,

Ekonomicky negramotní levičáci sledují celkovou nezaměstnanost. Ta se samozřejmě zvýšením minimální mzdy nezmění, protože ze všech zaměstnanců v ČR pobírá min. mzdu jen (řádově) 1 - 2 procenta, možná i méně. Vliv na celkový údaj nezaměstnanosti je zanedbatelný. Jaký vliv má zvýšení min. mzdy na počet lidí a jejich složení ve skupině pobírající min. mzdu by možná přineslo výrazně odlišné výsledky.

Povrchnost je bohužel v informování všude kolem nás, tak se nedivte, že tihle lidé takhle plácají hlava-nehlava... :-P

T. Pansky 31.8.2015 3:46

... a plebs tleska nadsenim. Proc? Mnoha lidem ...

... tohle nedochazi a tak tleskaji blahem, jak o ne socialisticka (soc dem a babisovci a KDUCSL)) vlada pecuje.  Nekvalifikovani lide, kteri dostanou praci, dostanou zaplaceno a maji sanci se vypracovat, tuto sanci ztrati.  Spadnou totiz pod pomyslnou hranici vydelecnosti a stanou se nezamestnatelnymi.  To jsou prave ti, kteri praci potrebuji a chteji !!!  Jenze o tyhle lidi a jejich osudy levici nejde.  Levici prave jde o tu nepremyslejici vetsinu, ktera je bude dale volat.  LEVICE JE ASOCIALNI.

B. Hamáček 31.8.2015 0:19

Co jiného se dá

Co jiného sedá očekávat od SOSANŮ !