2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

GLOSA: Výšlap na pandury

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Kužel 24.2.2010 13:45

Připodotknutí k Trenckovi

Nemyslím, že by Marie Terezie neoceňovala schopnosti barona Trencka. Ale on to byl opravdu ukrutný rošťák! Jednou prý čímsi naštval císařovnu tak, že mu dala zaracha - tedy domácí vězení. Televize tenkrát nebyla, tak si baron vyšel do divadla. Ale ne jen tak nablind, bylo to na představení, kam měla namířeno také císařovna. A aby ho opravdu nepřehlédla, popral se tam s kýmsi a nakonec ho hodil přes žbrdlení lóže do hlediště.

No řekněte, nerozčílilo by vás to, být císařovnou?

S dovolením:

http://karelkuzel.blog.idnes.cz

M. Matoušek 24.2.2010 12:20

Pandur

Už ten název je takový hřmotný.Oč melodičtější zni Otečko.Nebýt Havla,který zrušil náš zbrojní průmysl bez náhrady za jinou náplň těchto továren,mohli by naši schopní inženýři postavit OT64 nové generace,třeba OT 2000 a získali bychom dvě podstatné výhody.Mnoho lidí by mělo práci a výroba by nás tolik nestála jako dovoz,pokud bychom ohlídali korupci kolem zakázky.Neutrální stát vyrábí zbraně a u nás je Havel zrušil,je to jakýsi paradox.

V. Bok 24.2.2010 21:05

Re: Pandur

No, Otéčka se vyráběla na Slovensku a myslím že sériovka skončila někdy kolem roku 70. Tedy asi ta zkušenost tu nebyla.

Problém je, že nikdo z nás neví, kolik transportérů potřebujem a v jaké výbavě. To ví asi jen armáda. Problém je, že se jejich odhady liší.

No, Portugalsko jik koupilo asi 300 samozřejmě o dost jednodušších a méně vybavených.. Takže Portugalsko jich potřebovalo 300. Navíc my zrušili tanky. Portugalci mají Leopardy. Což tedy jsme opět unikátem, dokonce ve světovém měřítku. Vlastně, pardon, 15 jich máme, že . A\ výzbroj je věc filosofie nasazení.. V souboji Portugalce s naším bychom asi vyhráli skoro pokaždé. Ale pro denní službu plní i jiné úkoly než boj.

To víte, názory politiků že transportéry nepotřebujeme (a stíhačky, že) jsou samozřejmě velmi pito..mé. Jistě, levnější je přeprava taxíky a létat se dá i aerolinkami. Vyzbrojit se dají i klacky a noži, vždyť ty teroristové nebojují jinak.

Pitomost, co? asi tak stejná jako názor, že je nepotřebujeme. 

S. Rehulka 24.2.2010 6:00

Pandur Trenck

 Rakouský Steyer-Pandur II, je jistě moderní obrněný transporter, jinak by jej jiné armády nezařadily do výzbroje, ale nechce se mi zdát, že by české firmy (Škoda, Tatra) spolu se sousedy na Slovensku (v Martině), nebyly schopné vyvinout pro obě národní armády obrnák stejně kvalitní (doma vyráběný), vždyt za časů Varšavského paktu, se vyráběly úspěšně Skoty (OT-64), spolu s Polskem. A to i pod tlakem ze sovětské strany pro jednotu výzbroje ! Dalším obdobným úspěchem bylo, že Čsl.armáda, jako jediná ve Varšavském paktu, měla své útočné pušky Vz.58, zatímco ostatní - Kalašnikovy. Aspon, že ty byly ted nahrazeny také "domácími" Vz. S-805. Problem je, že rozhodování o výzbroji je v rukách "politiků", nikoliv vojáků. A i ti, často ještě odchovanci sovětských akademií, rozhodují pro svoji kapsu.

K. Kužel 24.2.2010 13:39

Re: Pandur Trenck

Pokud vím, pozdější BVP patřilo prý také svého času ke světové špičce. Ale nejsem si jistý, čí to byla výroba. Ví to někdo?