28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

GLOSA: Vítězové, nebo viníci?

Zatím všechny epidemie, co kdy v běhu času svět zachvátily, vždy dříve či později ustoupily. I bez vypnutí ekonomiky a zastavení života společnosti.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Církva 6.11.2020 6:18

Tak jistě, tento lockdown je neštěstí pro restauratéry, obchodníky, malé pivovary, jenže situace je problém pro nemocnice a pacienty. V Praze není problém, tam je nemocnic dost a vybavené. V některých krajích už jsou na hraně.

Mnohem lepší řešení bylo kdyby se lidé chovali odpovědněji. A když už se covid začal rozlézat, mělo se udělat tvrdé krátké opatření.

Nechat to tak je taky možné. Opravdu si ale někdo myslí že prostě ekonomika jen tak pošlape když nechcete nakazit sebe, ale především starší příbuzné? Zkušenosti ze světa (třeba Švédsko) to moc nepotvrzují.

Nemoc se šíří kolektivně. I kdybychom chtěli být pravicoví, individuálně ji nevyřešíme. Největším problémem jsou asi superpřenašeči. Tam spoléhat na individuální rozumné chování asi nejde.

P. Vychodil 6.11.2020 8:33

to je zase blábol: "Největším problémem jsou asi superpřenašeči. Tam spoléhat na individuální rozumné chování asi nejde." a jak asi ten superpřenašeč pozná, že je superpřenašeč ?

J. Svoboda 6.11.2020 8:59

Vyjde to, jako výsledek trasování.

Pěkný den.

R. Vacek 6.11.2020 5:56

Proti epidemiím se snad vždy zasahovalo. A někdy i velmi tvrdě - zatloukání dveří domů, kde byli nakažení morem. Karanténa měla i velmi podrobně popsaná pravidla:

https://cs.wikisource.org/wiki/Ott%C5%AFv_slovn%C3%ADk_nau%C4%8Dn%C3%BD/Karant%C3%A9na

Je pravda, že v době, kdy lidem hrozil hladomor, nebylo možné vše zastavit, protože i tak byla pandemie často následována hladomorem. Dnes díky vysoké produktivitě práce snad hladomor nehrozí a proto je možno značnou část společnosti zastavit a průchod pandemie zpomalit. Přeci jen jsme vyspělá společnost, která není zvyklá na to, aby polovina lidí umírala na nakažlivé nemoci.

P. Hlobil 6.11.2020 8:38

jejda.. z desetin procenta mrtvych mame najednou padesatku.... to jste frajer

R. Vacek 6.11.2020 8:42

To dříve umírala většina lidí na infekční nemoci a byli zvyklí na to, že polovina dětí se nedožila dospělosti. Takovým věcem jsme ve vyspělé části světa odvykli a můžeme si dokonce dovolit i ten luxus, že proti nákazám zasahujeme více, než bylo kdy možné.

Š. Hašek 6.11.2020 10:40

A než je nutné. S prakticky nulovým výsledkem zdravotním a katastrofálním ekonomickým.

K pozadí 100 000 zemřelých ročně je přidáno několik tisíc, jejichž pitevní protokol určuje televize a výrobci chemikálií.

R. Vacek 6.11.2020 10:46

Máte pravdu, že u nás je zatím těch extra mrtvých díky včasnému zásahu proti viru jen pár tisíc. Jinde k normálním mrtvým přidali ještě jednou tolik kvůli pandemii - například v Peru:

https://www.nytimes.com/interactive/2020/04/21/world/coronavirus-missing-deaths.html

J. Jurax 6.11.2020 12:39

Ano.

A že je jich jen několik tisíc lze přičíst nepopulárním opatřením, jež Vám nelezou pod vousy.