26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

GLOSA: V podpalubí voda!

Tento článek píši v reakci na interpretace volebních výsledků z pera zřejmě zajištěných, víceméně akademických komentátorů převážně z Prahy, která se ekonomicky dost vymyká zbytku ČR.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Machala 20.10.2012 15:49

Re: Souhrnem,

Přesně tak, socialismus pro silné hráče. A teď naštvaní voliči chtějí socialismus jiného typu. Na čemž se zase přiživí spousta silných hráčů, jen jiných.

Až budeme chtít něco jiného než socialismus a pochopíme, že otesánka stát není potřeba krmit, zvětšovat a bobtnat, protože vždycky bude fungovat hůř než my sami, pak se to teprve zlepší. Že jde hlavně o to, jak velký koláč cizích a násilím odebraných peněz spravovaných někým jiným bude - a od toho se odvíjí míra korupce i mnoho dalších negativních jevů. A v tom se asi sami jen tak nepohneme, protože je to ještě navíc zabetonované systémem vytvořeným Evropskou unií, která nám dělá většinu zákonů v přítmí v součinnosti s lobbisty. Takže změna musí přijít nejdřív tam, nebo musíme z ní ven. Což při narůstající a neřešené evropské krizi není vůbec nereálné.

K. Machala 20.10.2012 15:41

Ale KSČM nezískala víc voličů, jen o trochu od ČSSD

Při pohledu na čísla vůbec není vidět, že by KSČM volil někdo jiný, než obvyklí voliči KSČM plus pár procent se přelilo od ČSSD. Takže není to tak, že by voliči ODS a TOP přecházeli ke komunistům, ale tak, že prostě nepřišli k volbám, protože ty strany dělají opak, než slibovaly. To je přece logické. A procento stabilních voličů KSČM vzrostlo právě proto, že celkově voličů ubylo. To je taky logické. Z toho nevyplývá, že počet komunisticky myslících roste, protože neroste.

Co je jediné nepochopitelné, že když chtěli "nevoliči" potrestat vládní strany, udělali to tak, že nepřišli k volbám. Nebylo lepší volit prostě jiné strany, aby ta rudooranžová záplava nebyla a vládní packalové stejně dostali na frak?

Jinak článek je skvělý - přesně tak to je, vláda, která tvrdí, že šetří, ale přitom financuje různé pitomé projekty, prostě lže. A která v době utahování šroubů navíc plánuje dvě velké rozhazovačné akce - výhodné akorát pro penzijní fondy a církve, tedy opět pro menšiny na úkor většiny...

I. Poljaková 19.10.2012 20:34

Souhrnem,

 politika ODS a TOP09 nebyla ta správná pravicová politika, která má být přínosem pro společenství, - umožnit konkurenci za rovných podmínek, nechat peníze lidem, ať rozhoduje trh. Nahrávala bohužel jen těm "velkým hráčům" a jejich skmotřencům, na úkor valné většiny obyvatelstva, která to nedobrovolně sponzorovala. Zvýhodněná úzká vrstva,  i když disponuje obrovskými penězi (na kampaň například), tyto strany jistěže voličsky "neuživí". Jen chvíli trvalo, než zbytek odhodil ideologické brýle a prozřel. To je asi všechno.

I. Poljaková 19.10.2012 20:04

Re: Ale

Také třeba fungovaly školy v malých obcích - bylo to "neekonomické" , ale fungovaly.

A ještě kromě ěchto věcí: lidé jsou velmi frustrovaní tváří v tvář realitě, že země, která před dvaceti lety přece jen disponovala jakýmsi bohatstvím, je po všech "privatizacích" atd. totálně "rozebraná".  nemá ani na placení penzí a zdravotnictví, má jen rostoucí břímě dluhu. Lidé mají pocit, že i na to poslední společné,  co zbývá, tedy nemocnice, zdravotní pojištění, dokonce i na dosud blokovaný majetek církví, je už políčeno. Před dvaceti lety fungovalo ještě místní zemědělství i průmysl, byli jsme v případě nouze z velké části výrobně soběstační, což dodávalo klid, jistotu a sebevědomí -  nyní je mnoho z toho nenávratně pryč a panuje znepokojení, jak to půjde dál.

I. Poljaková 19.10.2012 19:46

Re: Ale

Víte,  máte pravdu, že za plat toho moc koupit nešlo,-  ale lidé si pamatují hlavně to, že neměli hlad; že se jim nemohlo stát, že budou bez střechy nad hlavou nebo bez práce; že nebyla lichva a že jezdily sanitky. Obávají se o základní jistoty. Tak je třeba interpretovat výsledky voleb - zejména v našem regionu střední a severní Moravy.

P. Skřivan 19.10.2012 14:56

Re: Ale

Asi jste nepochopil, že komouši to do teď pevně v rukou drželi. Tedy ti skuteční. :-)

R. Langer 19.10.2012 11:51

Re: Ale

Já jsem jenom zvědavý, jak budou všichni pořád plní pochopení, až to komouši pořádně chytnou do rukou...

J. Vyhnalík 19.10.2012 11:37

Re: Ale

Doporučuji používat koeficient 10. Je to zjednodušení, ale celkem to funguje.

V roce 1989 byla průměrná mzda cca 1800 Kčs, dneska je 24000 Kč, což naznačuje, že koeficient by mohl být vyšší, ale zase berme v úvahu, že většina pracujících na průměrnou mzdu nedosáhne. To sice platilo i za socialismu, ale tehdy to lidem nikdo dvakrát týdně necpal v novinových titulcích.

Prostě co je víc než 10x dražší než za socialismu, to podražilo. Rohlík 30 haléřů vs. 2,50 Kč. Benzín 7,50 Kčs vs. cca 38 Kč atd.

Osobně mne ceny benzínu také šokují, ale ve srovnání s rozvinutým socialismem jsou vlastně poloviční. Životní úroveň v posledních cca 2 letech stagnuje, ale obecně je u nás nespíš nejvyšší životní úroveň v historii. Jenže lidé nedokáží rozdíly vnímat. Z minulosti si pamatujeme spíše to dobré a dnešek vidíme jenom jako neustálé zdražování.

P. Skřivan 19.10.2012 11:31

Re: Ale

Volit všechny ostatní už voliči zkusili a všichni zklamali. Přišla řada na komouše. Je na tom něco k nepochopení ?

K. Luboš 19.10.2012 10:36

Re: Ale

A jakého zaměstnance máte na mysli. Asi myslíte průměrného zaměstnance s průměrným platem, který se vypočítá tak, že se plat bankovního ředitele zprůměruje s platem uklizečky. To pak ano, pak je na tom průměrný zaměstnanec v průměru opravdu lépe než na tom byla Vaše maminka.

J. Hajský 19.10.2012 10:15

Re: Ale

Také by stálo za to si spočítat jak dlouho musel zaměstnanec pracovat na kubík pitné vody tehdy (70 hal. - 1 koruna) a nyní (70 i více korun).

P. Lenc 19.10.2012 9:16

Re: Ale

Ty doby si také dobře, oproti mnoha jíným, dobře pamatuji.Je otřesné, jak lidé rychle zapomínají.A jak lehce se různými Moravci nechají ovlivnit.

V. Němec 19.10.2012 7:23

Ale

I kdyby měl autor pravdu a v něčem jí asi má tak nevidím kde je ten důvod volit komunisty vždyť jejich pád byl z velké části zapříčiněn hospodářským úpadkem . A s tou chudobou bych byl opatrnější já si ještě pamatuji jak vypadl nákup domácnosti průměrné rodiny. Moje maminka měla důchod po celoživotní práci u pásu 510 Kč také by stálo za to si spočítat jak dlouho musel zaměstnanec pracovat na kilo chleba cukru masa atd. tehdy a nyní a také kolik čeho si mohl nakoupit důchodce

J. Němec 19.10.2012 7:19

Tak to je

Jenže realitu si kdekdo nepřipouští. Volby byly přeci další úžasnou možností, jak si zanadávat na rudochy. Jak mobilizovat proti komunistům. A jistě se to právě v dalších volbách dozvíme. Poslední volby jsme bojovali proti flákačům. Jenže nikdo netušil, že flákači jsou i lidé střední třídy. Jak jinak si vysvětlit ten boj (tajný, jelikož vláda nám nic nevysvětluje a neprozradí motivace) proti občanům této země. To už teď nepůjde. Příští volby budou všichni volit ODS a TOP09 bojujíce proti komunistům. Volby ale vyhraje "levice". Pak samozřejmě budou zase nějakým způsobem uvolněny otěže a další volby zase tažení proti flákačům. Jak dlouho tento cyklus vydrží?