23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


GLOSA: V podpalubí voda!

19.10.2012

Tento článek píši v reakci na interpretace volebních výsledků z pera zřejmě zajištěných, víceméně akademických komentátorů převážně z Prahy, která se ekonomicky dost vymyká zbytku ČR.

Stále dokola čtu, že volby dopadly tak, jak dopadly, protože lidé prý byli přesyceni různými korupčními skandály. Totéž si myslí na sekretariátech těch velkých stran. Nečas si chce nechat udělat analýzu volebního výsledku! S hrůzou zjišťuji, že zřejmě zcela chybí zpětná vazba, což je ve funkci každého organismu začátek konce. Výsledky voleb jsou jasně srozumitelné, Klaus má svatou pravdu.

Komunisti v tom mají jasno - učili nás, že materiální základna je podstatná a všechno ostatní nadstavba. Znáte to, když člověku nefunguje tělo, nepobaví ho ani komedie, ani kolečkové brusle. Kdyby bylo dobře, lidé by si ze skandálů dělali jen fórky.

Vláda ovšem šetřila tím nejhloupějším způsobem. Místo aby stopla přívod financí na nejrůznější pitomosti (příkladem budiž šedesátimilionový projekt na podporu konzumace kapra, financovaný z daní lidu a na dluh v době, kdy běžná rodina si může dovolit kapra na Vánoce, pokud vůbec), vysávala z lidí stále víc v podivném domnění, že to tak půjde do nekonečna - stačí, když se to lidem vysvětlí. Došla za trvale udržitelnou mez. Dluh veřejných financí (na úrovni státní i samospráv stále rostoucí) byl tak přenesen na obyvatele, do rodin. Lidé platí čím dál tím víc skrytých daní a přitom dofinancovávají školy, zdravotnictví; benzín je dvakrát dražší, než byl před pár lety, aniž spotřební daň z něj klesla. Lístky MHD a ČD začínají být tak drahé, že se nevyplácí se je kupovat (o to víc se obé dotuje z veřejného). Že poptávka klesá, není divu, ale strašně se divím, že pan guvernér ČNB Singer v této chvíli, kdy jsme vyzýváni k odpovědnosti a situace je opravdu vážná, prý povzbuzuje lidi k lepší náladě, více utrácet! Vtipné v situaci, kdy mnozí vylévají z posledních sil vodu z podpalubí, sotva stíhají splácet. Copak ti "papaláši" nahoře nevidí růst počtu nucených dražeb? V obchodech "optimalizované" potraviny vyvinuté pro rozvojový trh?

A na palubě se stále tančí. Kraje pořád dotují cestovní ruch, různé atrakce v době, kdy o to rapidně klesá zájem. Zato se mají rušit základní jistoty - nemocniční lůžka, oddělení a celé nemocnice. Neruší se ale nemoci (těch ve stárnoucí populaci naopak přibývá), takže dojíždění pacientů i personálu přinese jen další náklady a nepohodu.
Víc daní na další golfová hřiště a setkání na vyšší úrovni zkrátka už tak ani tak nebude, s tím se ti nahoře musí smířit. Když vláda daně nezvýší, poroste dluh, když je zvýší, poroste ještě víc, protože se bude vybírat čím dál tím míň. Za účelem přežití se stále víc perifernějších obyvatel bude uchylovat k černé ekonomice typu brambory za vajíčka.
Já komunisty nevolila, jen chápu, že výsledek voleb je vzkaz zoufalství.

 Ti nahoře, včetně zástupců velkých firem – typu bank, telefonních operátorů atd. – by měli zbrzdit, odhodlat se taky "nerůst", povolit tlak. Jinak mohou ve stále víc se červenající zemi zřejmě přijít o daleko víc. Jenže očekávat toto od nich je asi utopické - historie půjde svou cestou.