7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

GLOSA: Tripartita v krizi

Prásknutí dveřmi, které předčasně ukončilo poslední jednání tripartity, si zástupci odborů mohli dovolit. Pravda, působí podezřele, že jednou jim vadí, když vláda předkládá sociálním partnerům hotový produkt, a podruhé si stěžují na nepřipravenost nabídnutého polotovaru, leč to je jen kosmetický detail.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Rychlý 26.3.2012 20:46

Odbory jsou mafie.

Ještě tak odbory v mladoboleslavské továrně snad dělají to, co mají dělat - hlídat mzdy. Ve většině podniků jsou odborářští šéfové úlisné konkubíny managementu. Některé to dokonce dělají zadarmo, jiné berou Jidášův groš. Vyboxovat pro zaměstnance rozumný nárůst mezd je naprostou chimérou. Ještě tak zorganizovat firemní den, nebo první máj. A případně zorganizovat zásilku demonstrantů do Prahy. V Praze pak plnit cíl nejvyšších odborářských bossů, kterým je svržení jakékoli vlády, která jim nepůjde na ruku. Tito bossové pak hřímají na míticích, aby si získali u svých věřících gloriolu, s níž pak lehce vyplují do senátu, či do EUparlamentu. Sicílie hadra.

P. Fiala 26.3.2012 18:27

Pracující v soukromém a státním sektoru

Pan Havel by jistě označil za "paradox" situaci, kdy odborářští bosové bojují za platy státních, krajských, obecních zaměstnanců, kteří mají platy na doživotí dány zákonem s každoročním zvyšováním o inflaci, bez ohledu na stav v soukromých ekonomikách, které z 90% vytváří GDP státu. Ani náhodou tato masa lidí "nedýchá" s těmi, kteří to naše GDP vytvářejí.

Odborářští bosové si pletou "mandáty občanů" s "mandáty neokomunistů a neo socialistů".

Neokomunisti a neosocialisti a neoodboráři z principu budou pracovat tak, aby masy chudobných se netenčily, ztratili by oprávnění existence.

R. Tichý 26.3.2012 13:44

Odbry jsou dinosaur

Odbory svou činností dublují socany. Nikdo je nevolil, přesto si troufají mluvit za pracující, přičemž jejich členská základna rozhodně nečiní 5 000 000 lidí. Nechápu proč jsou s nimi konzultována rozhodnutí na úrovni směřování ČR. Lidé se mohou vyjádřit ve volbách.

Maximální zodpovědnost odborářů je ve funkci hlídačů zaměstnavatelů tak, aby se předešlo pracovním úrazům, dodržovaly zákonné normy na pracovní prostředí atp.

J. Kadeřábek 26.3.2012 17:01

Trochu se pletete.

Funkcionáři odborů jsou voleni svými členy. Členská základna je kolem 1 mil. Tripartita je legální orgán vlády. I v západních demokraciích je normální, že odbory zastupují všechny zaměstnance a mají při tom jen cca 15% členskou základnu. Jinou záležitostí ovšem je tragické vystupování jejich lídra a vstupování do politického boje  které není slučitelné s úlohou odborů. Tou ovšem nejsou jen pracovní úrazy ale především zastupování zaměstnanců ve věcech pracovněprávních a uzavírání kolektivních smluv.

R. Tichý 28.3.2012 9:38

Re: Trochu se pletete.

Nepovažuji za normální, že odbory zastupují i své nečleny. Zejména proto, že jejich činnost považuji za škodlivou.

A mám pocit, že v západních demokraciích to odboráři a další socani nedotáhli správným směrem ;o)

Z. Rychlý 26.3.2012 20:54

Re: Odbry jsou dinosaur

Pane Tichý, já ty konzultace taky nechápu. Jenže představte si třeba takový Svaz pacientů - nikým nevolený, v republice neznám jediného člena, a přesto s nimi ministerstvo konzultuje. To jsou věci ! Co kdybychom založili Svaz občanů - a nechali se zvát na schůzky s premiérem ! A kecali mu do všeho ?

V. Hošek 26.3.2012 5:13

popleta

prý soudní odboráři. Jelínku to je protimluv a ne, že by jste měl v článku jen jeden.