30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

GLOSA: Táňa Fischerová

Podle Táni Fischerová by měla být mzda nikoli smluvní cenou dvou stran za odvedenou práci, ale "oprávněným podílem" z výtěžku společně vytvořených hodnot. Pokud byste si chtěli rekonstruovat svůj byt a neměli byste na to peníze, měli byste je dostat jako finanční podporu od státu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Urban 3.1.2013 23:07

Jsem přesvědčen, že Fischerová

nemá na presidentství mozek. Ale Matějka, koho nám doporučujete? Zemana, jako váš guru? Ten mozek má. Ale prochlastanej.

J. Jurax 3.1.2013 0:58

Pachatelky dobra nevolit!

A pachatele dobra taky ne! Z oboého nemůže vzniknout nic jiného než dobře míněný průser!

B. Uhlich 2.1.2013 21:13

Paní Taňa Fischerová je velmi hodná paní...

..bohužel je to asi to jediné, co se o ní dá napsat...  taky napsala velmi dojemné povídání o zvířátkách (dávali ho kdysi jak četbu na pokračování v Meteoru) ..a taky se paní Fischerová zamilovala do ekologie a jak jsem tak poslouchal některé její rozhovory...chce tady pro většinu lidí, aby se měli dobře... bohužel ovšem v tom "dobře" se třeba já s paní Fischerovou velmi ostře rozcházím, neboť paní Fischerová tady hodlá šířit takové dobro, aniž by ji vůbec zajímalo co to dobro pro většinu lidí zajímá. Což ovšem není nic nového... v tom se přístup celé té "havlovské" generace nemění....  Myslím, že většina myslících lidí už nějak pochopila kam nás tohle "dobro" vede ..proto ..doufám, nemá paní Fischerová žádnou šanci...

V. Plocek 2.1.2013 20:18

Táňa Fischerová

Pane Matějko, nevím kdo jste, ale nenávist z vás cítím i přes obrazovku.  Všichni víme, že pí. Fisherová je idealistka a také že nevyhraje. Takže kritiku ano, ale ne tyto nechutné narážky s přívlastkem komunistický. A na V. Havla (kterému osobně vyčítám kde co) prosím vy nesahejte, když ho nemůžete hodnotit solidním způsobem (a tím nemyslím chválení). Už je dost nechutných až sprostých na internetu. Kritizujte s plným sil, ale konkrétně a slušně. To je moje prosba. Nezaškrtl jsem políčko o zasílání reakcí přímo. Takže tímto loučím bez dalších reakcí.

J. Jurax 3.1.2013 1:01

Re: Táňa Fischerová

Škoda, nedovíte se, že s Vámi nesouhlasím. Idealisti, dostanou-li se k moci, jsou horší než morová rána, zvlášť když to myslí dobře ...

J. Hejna 2.1.2013 18:22

Místo, abyste ji politovali,

F. Eliáš 2.1.2013 17:47

Táňa Fišerová působí sympaticky

Na svůj věk je to paní pohledná. Její řeči jsou šílené. Myslím, že si z posluchačů dělá srandu.  Třeba by se někde ve světě podařilo myšlenky paní Fišerové vyzkoušet na lidech. Rád bych tento experiment sledoval z bezpečného povzdálí.

J. Kanioková 2.1.2013 20:08

:))))))))))))))))

J. Farda 2.1.2013 17:38

Táňa Fischerová

Paní Fischerová je dáma hodna velké úcty, leč obávám se (vynechme ´sím, pánové, její světonázor), že je paní velmi, ale opravdu velmi s/vedenou svými ideami a dobrými předsevzetími. Bylo by nejlépe, soudím, aby se při vědomí hrozby dilema mezi možným a chtěným vyhnula hrozícímu fiasku (příklad pí. Třeštíkové jí budiž výstrahou) včasným odstoupením. Tečka.

V. Stejskal 2.1.2013 16:42

ma pravdu

Ta pani ma kupodivu pravdu. Zapadni svet trpi nadvyrobou a nizkou kupni silou obyvatelstva. Spratelene fasisticke Nemecko, napr., vyrabi dvatrat (2x) vice nezli muze spotrebovavat. Proto ne vyrabet (pracovat), ale spotrebovavat vyrobene je prikazem doby.Progresivni zdaneni, podstatne vyssi penze, podpora v nezemestnanosti, stipendia atp. jsou resenim dnesnich problemu. Pracovat neni povinnost, ale privilegium, za ktere se musi platit.

D. Švik 2.1.2013 18:12

Re: ma pravdu

LSD? Vy si tedy fičíte :-)

J. Jurax 3.1.2013 1:06

Re: ma pravdu

Progresivni zdaneni, podstatne vyssi penze, podpora v nezemestnanosti, stipendia atp. jsou resenim dnesnich problemu. Pracovat neni povinnost, ale privilegium, za ktere se musi platit.

A kdo ta Vaše řešení bude financovat? Najmě když za privilegium pracovat se bude platit, tak se Vám na to privilegium každý vyséře a půjde si pro podporu ...

Panenkomarijasvatokopeckádočehostodušudala ...

V. Stejskal 3.1.2013 8:18

Re: ma pravdu

Mylite se. Pivilegium pracovat se plati progresivni dani. Kdo vic vydelava, plati vetsi dane. Tak je tomu ve vetsine vyspelych zemi jako USA, Izrael, Nemecko Belgie atd. Na Haiti se neplati zadne dane. Je to nejchudsi ´zeme na svete. Vetsina lidi chce pracovat a ne zit na podpore. Jednak si vic vydela, jednak se lepsi citi. Penize nejsou cilem, ale prostredkem vymeny zbozi, ktera se odehrava na trhu. Proto se musi co nejvice penez vratit zpatky do trhu a sice pomoci progresivniho zdaneni (rovna dan nevraci penize do trhu, ale odvadi je kamsi do neznama, "umrtvuje penize"). Kupni sila musi byt co nejvetsi, proto minimalni mzda, socialni pomoc atd. musi byt co nejvyssi. Ti co dostavaji minimalni mzdu, socialni podporu atd. stejne ty penize zase rychle vrati do trhu. Urychli se tim rychlost obehu penez na trhu. To je prospesne jak pro podnikatele, prodavaji to co nabizeji i pro pracovnika, ten ma praci nebot vyrabi to co se prodava atd.

J. Jurax 4.1.2013 0:07

Re: ma pravdu

Většina lidí chce pracovat a ne žít na podpoře - nechť tedy pracují! Nechť se snaží práci získat, nechť zvyšují svou cenu na trhu práce získáním žádaných dovedností. Chtít pracovat nestačí, je třeba pro to něco udělat. Zní to jako fráze, ale je to holá pravda.

Pomocí progresívního zdanění se peníze nevrátí do oběhu - pouze jsou násilně odebrány těm, kdož si je vlastní prací zasloužili, prohnány státním systémem, kde jich část zmizí (na ouředníky a techniku, co to musí zouřadovat etc.,  a zmizí v soukolí státních financí; v našim podmínkách se taky část "přesměruje"; a v neposlední řadě je jejich část politicky zneužita na kupování hlasů těch, jimž jsou v rámci "sociálna" nějak rozdány. Je-li rovná daň, peníze progresivním zdaněním neodebrané se do oběhu vrátí zpátky spotřebou i  skrze banky -  málokterý bohatec je ponechá doma ve štrozoku. Objem peněz v oběhu se nezmění, kupní síla též ne, jen je jinak rozložena. Ono i tak bohatci dávají berňáku víc - neboť rovné je procento, ne částka. A u nás ani to procento není rovné, neboť je odpočet na poplatníka.

A ještě - v našich podmínkách se sociálno neplatí z daně z příjmu, ať rovné či progresivní, nýbrž ze sociálního pojištění, přesněji sociální daně - a ta je spravedlivější, neboť pro všechny zaměstnance percentuelně stejná. Jen OSVČ to mají jíné, přiznivější..

Minimální mzda zdražuje práci, protože určitým kategoriím zaměstnanců musí být nuceně placeno víc, než je hodnota jejich práce. Jsou buď propuštěni, protože si na sebe nevydělají, nebo musí být dotováni z práce jiných.

Sociální pomoc státu má nastoupit jen v naprosto nezbytných případech a jen handicapovaným (mentálně, fyzicky, věkově), kteří si na obživu nedokážou vydělat sami a jejich blízcí nejsou schopni je uživit nebo blízké nemají. Dále jen na nezbytnou dobu pro ty, kdož jsou postiženi nějakou havárií - ztrátou práce kupříkladu. Poznamenávám důrazně, že do této kategorie nespadají starobní důchody - ty nejsou sociální pomocí státu..

J. Jurax 4.1.2013 0:28

Re: ma pravdu

Pivilegium pracovat se plati progresivni dani. Kdo vic vydelava, plati vetsi dane.

Dokud jednoho nepřestane bavit dělat oslíčka otřes se a nezdrhne jak Depardieu pro progesivní daní ordinovanou francouzskými socany :-)

J. Jurax 4.1.2013 0:29

Re: ma pravdu

Pivilegium pracovat se plati progresivni dani. Kdo vic vydelava, plati vetsi dane.

Dokud jednoho nepřestane bavit dělat oslíčka otřes se a nezdrhne jak Depardieu pro progesivní daní ordinovanou francouzskými socany :-)

J. Jurax 4.1.2013 0:18

Re: ma pravdu

Píšete Privilegium pracovat se plati progresivni dani. Kdo vic vydelava, plati vetsi dane.  Dokud ho neomrzí dělat oslíčka otřes se a nezdrhne jak Depardieu před socanským ať platí bohatí ve Francii nyní aplikovaným.

A měl byste napsat Privilegium dobře a pilně pracovat se platí progresívní daní. Kdo dobře a pilně pracuje, víc vydělává a za trest platí větši daně. Protože kdo vydělává málo, kupodivu není za privilegium pracovat postižen onou progresivní daní.

J. Jurax 4.1.2013 0:30

Re: ma pravdu

Omlouvám se za opakování - systém žere příspěvky, vyhodí chybu, a za nějakou chvíli je někdy zapíše ...

M. Krátký 3.1.2013 21:45

Re: ma pravdu

jen tak cvičně si pročítám všechno možné, ale tohle je BOMBA - vy jste mě rozesmál - už to nepijte ani ředěný - dobrou noc, spěte sladce.

M. Prokop 2.1.2013 12:38

,

V. Němec 2.1.2013 12:18

Rovnostáři

Vždyť nikdo nebrání všem rovnostářům světa aby se svou představou spravedlnosti začali u sebe ať si každý najde někoho z nízkým příjmem dají své peníze do společné pokladny a pak rozdělí rovným dílem a je to

J. Jurax 3.1.2013 1:08

Re: Rovnostáři

Když ono ti rovnostáři spíš sedí a čekají, že někdo přijde a rozdělí se s nimi rovným dílem o své prací vydělané peníze ...

M. Pivoda 2.1.2013 11:12

Proč vůbec vznikají alternativní návrhy?

1. Táňa Fischerová ve funkci prezidenta ČR určitě nebude řešit ekonomický systém ČR, takže její názory (zde zkreslené interpretací Matějky) jsou jen zajímavostí. Není tedy třeba se jimi nijak vzrušovat.

2. Podstatné je spíše toto: Kdyby všechno v současné ekonomice fungovalo dle očekávání občanů demokratického státu, pak se alternativní návrhy v současné společnosti vůbec neobjevovaly. Nebyly by prostě potřeba. (Prognostik Zeman po listopadu 1989 prohlašoval, že komunisté vymřou a o jejich program už nebude zájem, nebudou potřeba. Hm. Jak daleko je od sebe vzdálena přesnost prognóz ekonomů od prognóz vývoje technologie!).

3. Prezident Václav Klaus nám 1. ledna 2013 sdělil, že se máme lépe než kdy v historii (zeména pokud se srovnáme sami se sebou v době středověku). Klaus má v podstatě pravdu. Totéž nám ale říkal prezident Gustav Husák, a měl také v podstatě pravdu. Proč ale potom se Václav Klaus podílel na demontáži režimu Gustava Husáka, když jsme se měli lépe než dříve? Jen proto, aby mohl Klaus zasednout na Husákovo místo? --- Jádro pudla nespokojenosti spočívá v tom, že lidé se srovnávají nikoliv se svou středověkou historií, ale s jinými současnými národy a jinými sociálně-ekonomickými uskupeními.

J. Mannheim 2.1.2013 12:01

Re: Proč vůbec vznikají alternativní návrhy?

prognostik Zeman to prohlašoval i před listopadem, ale pak si jich pár vzal na vedení své kanceláře...

M. Hoblík 2.1.2013 10:57

Ten třetí odstavec ale není k odsouzení!

Možná řečeno s klasikem "mýlil jsem se maličko", ale jinak je opravdu dobrý! Na strašení bývalými komunisty je skutečně pozdě; řada se jich vystřídala ve vysokých funkcích a našli se i takoví, kteří byli lepší, než zapřísáhlí antikomunisté.

J. Mannheim 2.1.2013 9:37

pokud je paní Fischerová komunistka

tak si nácku Matějko také dovolím jednu nálepku

J. Tachovský 2.1.2013 10:06

Re: pokud je paní Fischerová komunistka

treba neni primo komunistka, ale premysli az prilis socialisticky

J. Mannheim 2.1.2013 12:05

Re: pokud je paní Fischerová komunistka

třeba Matějka není přímo nácek, ale hodně názorů má podobných

J. Jurax 3.1.2013 1:12

Re: pokud je paní Fischerová komunistka

No, Matějka akorát chce aby každý hledal pomocnou ruku na konci vlastního ramene a žil z toho, co si vlastní prací vydělá - a to je ovšem pro socana typický nácek ...

J. Jurax 3.1.2013 1:09

Re: pokud je paní Fischerová komunistka

Hlavně idealisticky a blbě