4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

GLOSA: Taky máte pocit, že je vám osm?

Stará - a ne moc dobrá - anekdota popisuje situaci, kdy je manželka přistižena in flagranti se svým milencem. Překvapený manžel stojí ve dveřích a jeho žena ho chlácholí:

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 6.6.2016 19:02

Re: Kouření je legální aktivita

No, ad neočekávané přistání na břícho - zamyslete se: při startu a přistání se nekouří a jedině tam hrozí opravdu neočekávané přistání na břicho. Jinak případné přistání na břicho nemůže z principu být zcela neočekávané.

A ještě - pokud jsou při havárii porušeny nádrže a prýští z nich palivo, netřeba čvaňháku. K zapálení paliva nebo lépe jeho par je k dispozici dostatek zdrojů - horké součástí motorů, porušená a jiskřící elektrická instalace, rozpálené kotouče brzd podvozku, byl-li vysunut a brzdilo se nebo teplo vznikající třením masy desítek tun o zem; a to jsem jistě mnohé zapomněl. A samozřejmě taky požár na palubě, jenž byl primární příčinou nouzového přistání :-)

A ano, jaksi oficiální teorii zkázy Hindeburgu v Lakehurstu byl únik vodíku způsobený proražením jednoho z balonetů prasklou výztuhou nosné konstrukce vztlakového tělesa při průletu bouřkou, jež tuto konstrukci vystavila velkému namáhání. Plyn unikal z balonetu pod vnější plášť, kde se vzduchem tvořil třaskavou směs; ta byla zapálena výbojem statické elektřiny, když se zvlhlá a tudíž vodivá kotevní lana dotkla země. Tolik ve stručnosti; arciť ovšem všelikých teorií od reálných po fantaskní byly vysloveny tucty.

Kuřárnu na Hindenburgu samozřejmě měli; vodík je plyn lehčí vzduchu a tudíž by se obtížně dostával z balonetů do kabin umístěných pod nimi (mohl tam samozřejmě být "nafoukán" tlakem vzduchu při nějaké poruše), nicméně tohle zas takové riziko nebylo; navíc v kuřárně byl udržován o něco vyšší tlak a měla plynotěsné dveře. Spíš šlo o obecné riziko požáru v kabinách etc. - cestující tam z principu nebyli pod stálým dohledem jako v kabině letadla, kde se není kam schovat a nepozorností zapálit vyjma toalet.

J. Schwarz 5.6.2016 21:41

Re: Kouření je legální aktivita

Uvedl jste opravdu kuriózní příklad s tím přistáním "na břicho" kdy posádka ani nemá čas na nezvyklý manévr upozornit cestující aby típli žvára... Co je podle vás start a přistání? Jen ten časový úsek, kdy letadlo není výš než 20 m nad zemí nebo než dostoupá do letové výšky?

S. Donát 5.6.2016 21:02

Re: Kouření je legální aktivita

A ono je kouření marihuany nelegální?

M. Prokop 5.6.2016 20:49

Re: Kouření je legální aktivita

Domyslet možno, ale ono to bylo a fungovalo.

M. Prokop 5.6.2016 20:45

Re: PROBLÉMEM NENÍ - KDE VŠUDE NĚCO ZAKÁZAT.

Pokud něco vadí příliš mnoho lidem, zákaz nepomůže. Viz prohibice.

M. Prokop 5.6.2016 20:44

Re: Mne spis pripada

Ovšemže.

To ovšem není logika dobroserů. Protože když ti někam přijdou, okamžitě se to stane nekuřáckým územím, i kdyby na dveřích bylo deset cedulek.

P. Skokan 5.6.2016 18:00

Mne spis pripada

Ze jsme kluci a holky , pokud mame pocit ze nekdo dalsi nas ma chranit pred cigaretovym kourem v podniku do ktereho nas nikdo nenuti chodit. To je pricina celeho problemu. Koureni je svinstvo, ale je kazdemu hovno do toho jestli se v soukrome hospode kouri nebo ne. To mi opravdu prijde detinske - jakoby jsme nebyli dospeli a potrebovali vyssi moc ktera za nas rozhodne.

V. Kolman 5.6.2016 12:22

PROBLÉMEM NENÍ - KDE VŠUDE NĚCO ZAKÁZAT.

Hlavním problémem je t.zv.: "VYMAHATELNOST PRÁVA!"

Ono sice jde do nekonečna zvyšovat pokuty za cokoli (třeba za dopravdní přestupky). Pokud ale nebude dost lidí (policajtů, kamer se záznamem+úředníků) a hlavně SNAHA A VŮLE! ty pokuty také na vinících vymáhat, pak jsou veškeré zákony na nic.

A také uplatňování různého metru při posuzování. Když kmánovi naměří o pár km/hod vyšší rychlost, tak bez milosti pokuta. Co na tom, že nebohý řidič sledoval úzkostlivě tachometr a přehlédl proto přes silnici se belhající stařenku a přejel ji.

Když ale poslanec nabourá několik aut a je z něj na hony cítit alkohol, postačí výmluva, že si natíral bolavý krček francovčičkou. A dalš a další příklady. Drakonickými pokutami se to nevyřeší.

V. Kolman 5.6.2016 12:05

Re: Kouření je legální aktivita

Já bych se pane Juraxi s těmi zapálenými cigaretami v letadle neukvapoval. Domyslete to do důsledků. Třeba: Neočekávané nouzové přistání "na břicho". Na rozsvěcení nějakých nápisů nemají piloti čas a kuřitelé si nějakého nápisu v mezní situaci a rozčílení beztak nevšimnou. Porušená palivová nádrž i trup eroplánu, palivo (v dřívějších dobách pístových motorů = letecký benzin!) rozlévajíci se po VPD a do toho ve všeobecném zmatku vypadlý doutnající čvaňhák.........

Na druhou stranu, i na palubě vodíkem plněné vzducholodi (tuším "Hindenburg") byly pro potřeby gentlemanů a dam zřízeny kuřárny :-)). Nakonec ale ta nešťastná vzducholoď při přistávání v Lakehurstu(?), stejně, i když patrně z jiných důvodů (údajně výboj statické elektřiny), shořela.

V. Kolman 5.6.2016 11:37

Re: Kouření je legální aktivita

"Kouření je legální aktivita." - konec citátu.

No a o to právě běží! Bud, aby kouření legální aktivitou nadále už nebylo. Nebo (druhá možnost) - upravit zákony tak, aby i kouření marihuany atd. atd. bylo taktéž "legální aktivitou". Nic víc - nic míň.

J. Jurax 5.6.2016 1:49

Re: Starejte se pane Vodvářko

A smí pravičák doporučit?

J. Jurax 5.6.2016 1:43

Re: Kouření je legální aktivita

No, kdysi bývalo kouření i v letadlech povoleno - podívejte se na starší filmy :-) ... nesmělo se kouřit jen při startu a přistání, což oznamovala slušivá svítící cedulka No smoking ... takže klidně zavedl ...

J. Jurax 5.6.2016 1:39

Re: Nesmysl.

No jo, pamatuji i, že pan docent při zkoušce z pravděpodobnosti velebně báňal Startky, takže místnost po delším zkoušení nabyla vzezření útulné putyky; vida mou rozechvělost, povolil mi zapálit si vlastní BT; a když přicházíval do posluchárny, ve dveřích si dal posledního čouda a vajgla elegantně odhodil do prvních lavic posluchárny ...

J. Jurax 5.6.2016 1:32

Re: Nesmysl.

Absurdní je ovšem celý protikuřácký zákon.

Dobroserové nechť se neséřou do věcí, po nich je jim kulové.

J. Jurax 5.6.2016 1:30

No, je-li to pravda, je to přece v pořádku

půlmega před hlasováním je odsouzeníhodný úplatek; půlmega po hlasování je pochopitelné poděkování správně hlasujícím poslancům za jejich odpovědnou práci, proti němuž nelze mít ani to nejmenší. Poslancové přece hlasovali nepodplaceni a dokonce proti příkazu Straby - tudíž zaručeně podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

Jestli jim to poděkování někdo přislíbil předem, před hlasováním - ale přece byste od poslanců nečekali jednání tak směšně pošetilé jako hlasování pod pouhým příslibem onoho úplatku, pardon poděkování - co kdyby potom s tím poděkováním cukli?

M. Prokop 4.6.2016 20:35

Re: Zakázat kouření na co největším počtu míst.

Ale kdepak. To je čistě vaše představa.

M. Prokop 4.6.2016 20:34

Re: Kouření je legální aktivita

Souhlas.

M. Prokop 4.6.2016 20:33

Re: Kouření je legální aktivita

Něco takového že by se dělo, když je to zakázané? :-P

M. Prokop 4.6.2016 20:32

Výborný článek na téma různých zákazů a příkazů

“Černá komedie zákonných opatření”

Přes Googla ho lze najít na PressReaderu.

P. Khail 4.6.2016 19:59

Re: Kouření je legální aktivita

Jste schopen sledovat vlákno diskuze, máte problém s porozuměním psanému textu nebo jen tak exhibujete? Četl jste příspěvek na který reaguji? To je totiž důležité, víme?

M. Koutný 4.6.2016 17:53

Re: Kouření je legální aktivita

pletete si pojmy s průjmy. Opilý řidič ohrožuje lidi, kteří si kontakt s ním nevybrali (pokud si tedy dobrovolně a vědomně nesedli k němu do vozu). Nemůžu si říct: "Tudu nepojedu, řítí se tu opilec." Do kuřácké hospody vstupujete dobrovolně a když se vám to nelíbí, můžete kdykoli odejít (samozřejmě po zaplacení).

Z tohoto pohledu lze respektovat třeba i zákaz telefonování za volantem. Stejně tak chápu zákaz kouření na ZŠ nebo na úřadech, kam občan vstupuje, neb musí. Navíc pokud je stát vlastníkem nemovitosti, ať si rozhoduje o režimu ve svém majetku. Ale hospoda je soukromý prostor a nikdo mě nenutí do ní chodit.

P. Khail 4.6.2016 16:54

Re: Zakázat kouření na co největším počtu míst.

Já vím, ale vyhovuje tomu, co jste napsal.

P. Khail 4.6.2016 16:51

Re: Starejte se pane Vodvářko

Třeba má na věc jiný pohled než vy, já ho nesleduji. Ostatně má poznámka nebyla o něm ...

P. Khail 4.6.2016 16:50

Re: Kouření je legální aktivita

Třeba to záleží na úhlu pohledu, když vám opilý řidič zabije autem příbuzného, jak to uvidíte?

M. Prokop 4.6.2016 16:37

Re: Starejte se pane Vodvářko

Já nevím, proč se pan Vodvářka občas vyhlašuje za pravičáka.

M. Prokop 4.6.2016 16:35

Re: Zakázat kouření na co největším počtu míst.

Není.

M. Prokop 4.6.2016 16:35

Re: Kouření je legální aktivita

A je to správně?

M. Prokop 4.6.2016 16:34

Re: Kouření je legální aktivita

Jistě, kuřácké a nekuřácké letadlo by také bylo řešení. "Připoutejte se a nekuřte" také ještě pamatuji, při vzletu a přistání.

M. Prokop 4.6.2016 16:33

Re: Kouření je legální aktivita

Pak je řešení udělat to stavební oddělení a vzduchotechniku (tu hlavně) pořádně.

M. Prokop 4.6.2016 16:31

Re: Nesmysl.

Autobusy zde ne (jinde ano), ale ve vlacích to šlo. I s nemocnicemi by to šlo. Kouření na chodbách ČVUT mám ještě v živé paměti. Lidstvo nevyhynulo.

Ovšem dobroserové chtějí svobodu jen pro sebe.