6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

GLOSA: Soudci se „spokojí“ s miliardou

Po jednání „smírčí komise“ údajně soudci ustoupili a bude jim stačit vyplatit něco přes miliardu. Nejsou to vůbec žádní troškaři.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 8.2.2015 20:24

No jo,

soudci přece brání Zákon, ať už jakýkoliv. Tenhle ovšem jistě brání s maximálním nasazením.

O. Prokop 8.2.2015 19:52

na okraj

pokud vím, tak bývalý ministr Heger podepsal před 2,5 rokem Memorandum o navýšení platů o 10%, což nesplnil. Neměli by taky lékaři udělat něco jako soudci, těch je více nedostatek, jejich cena práce je směšně nízká a společensky jsou v průzkumech veřejného mínění daleko před soudci...

J. Jurax 8.2.2015 20:31

Re: na okraj

No, v tom můžete vidět rovnováhu. Lékaři jsou víc oceňováni jaksi společensky a soudci zase prachama.

Jenom bych rád věděl, koho napadla ta hovadina, že soudce od pokušení korupce těch nynějších plusmínus 60 až 100 tisíc měsíčně. Pouze to zvyšuje cenu úplatku, protože kdo má hodně a má na to pajšl, chce ještě víc. Z čehož plyne, že (někteří) soudci jsou spravedlivě neúplatní jen pro nízkopříjmové skupiny.

J. Malá 8.2.2015 15:59

KDO TO VÍ, ODPOVÍ,

odpoví mi na otázku :  ve které další zemi si soudci sami určují výši svého platu, vláda, poslanci a senátoři taktéž - ?  A ve kterých dalších zaměstnáních u nás si sami zaměstnanci určují, kolik budou brát??  Kdo tuto situaci vymyslel a kam jste se to dostali? A to ani nemluvfím o kvalitě práce jich všech a soudců především-- v kolika případech ani po desíti či dvacíti letech , není rozhodnuto., soudní řízení, natahovaná na léta......A poslanci či senátoři se svým chápáním vrcholné politické funkce jako dobrého vedlejšáku ke dvěma nebo více hlavním pracovním poměrům ???Přátelé, kdo na to má?

J. Krejčí 7.2.2015 22:55

Demagogie

Demagogie diskutujících je omračující. Pokud vláda uznává, že problém špatně počítaného průměru je problém existující (nikdo nezpochybňuje, že dojde do budoucna k úpravě), stěží může zpochybňovat doplatky založené stejnou chybou, které nejsou promlčené.

Něco jiného je rozhodnutí NS pokud jde o "trojnásobek". Tam podle mě NS ujel.

A pokud jde o výši platů soudců: Soudce NS bere přes 130 tis. Kč. Je to dost, Ale výrazně méně, než spousta úředníků výkonné moci. Vemte si, kolik brala třeba Nagyová, kolik berou náměstci ministrů, ředitelé odborů... K tar. platům totiž musíte počítat i odměny, které soudci nemají. Soudci jsou placení v podstatě jako stř. management v soukromé sféře, což je přiměřené.

Humorná je aktivita pana Kaly-šéfa NKÚ. Pomíjím to, že s náhradami bere více než ten soudce NS. I to, že jeho kvalifikačním předpokladem k funkci, kt. vykonává, byla stranická knížka. Ale nemohu se zbavit dojmu, že jedná v zájmu některých poslanců, kteří chtějí dosáhnout "trojnásobku" i pro sebe.

J. Jurax 8.2.2015 20:34

Re: Demagogie

No, střední management za cca 60 až těch 100 či 130 měsíčně ... co rozumíte pod pojmem střední management?

J. Schwarz 7.2.2015 14:09

Tak 12 let

že soudcové berou méně než by bývali měli brát? A není jejich nárok po tolikerých letech již promlčen? Vražda by už nejspíš byla. Nevýslovným chucpe je skutečnost že si soudcové - při omračující "kvalitě" své práce - stěžují na chyby ve výpočtu platů. Oproti jejich pochybením se v případě výpočtu jejich platů jedná o nepodstatný detail. A pokud jde o politiky - ti přece mohou změnit zákony, dokonce ústavu tak, aby soudcové museli tesat své verdikty do kamených tabulek a to za minimální plat.

P. Vaníček 7.2.2015 11:56

Tvrdí,že je to záležitost stará 12 let!

A kdo to tu vedl? ČSSD s "geniálním" minstrem financí Bohoušem Zubatým. Ať škodu zaplatí ze svého!!!

V. Kain 7.2.2015 17:20

Re: Tvrdí,že je to záležitost stará 12 let!

Kardinální pitomost už byla když se jim neúměrně zvýšili platy a zdůvodňovalo se to neúplatností.Houbeles neúplatní.Kolik už bylo afér se zkorumpovanými soudci.Tady jde o peníze a pěkné peníze a tak nějaká morálka a slušnost v této věci nemají místo.Náš soudní systém je jeden velký zparchantělismus.

D. Polanský 7.2.2015 11:16

Prostě soudci jsou jenom lidé,

také se chtějí napakovat. Slušnost, neslušnost. Trochu vadí, že si hrají na vzorňáky, přitom opravdu se pohybují na hraně. Jejich majetky jsou dnes již obrovské. Stává se z nich jakási mafie. Že ústavní soud rozhoduje v prospěch soudců? Přece jsou to soudci. Ha. Ha.  

Pak se někdo divý, že občas to revoluci chce, i nějakou tu krev. Lidé jsou prostě nepoučitelní.

J. Schwarz 7.2.2015 14:12

Re: Prostě soudci jsou jenom lidé,

Politici mohou změnit jak zákony, tak i ústavu. Soudcové využívají , co je jim umožněno - stejně jako cikáni. Ti si taky sami neprosadili dávky a podpory ani benevolentní přístup policie k jejich přestupkům. Narozdíl od lékařů ve sněmovně žádný soudce nesedí nebo ano?

P. Čech 7.2.2015 11:11

Babiš ustoupí i tentokrát?

Toť otázka. Zejména potom, kdy prezident  prohlásil, že je připraven jmenovat po ev. pádu vlády pana Babiše premiérem, pokud bude schopen sestavit jakž takž funkční vládu. Zcela funkční vládu není u nás schopen sestavit nikdo, protože to nedovolí volební systém podle zásad poměrného zastoupení. Každý politik, tedy i pan Babiš zvláště(politikem se stal, ikdyž se mu to asi nelíbí) by měl být připraven na všechny možné eventuality. Pokud připraven není, (alespoň mimo hru poslanci sjednávaná ev. většina ve sněmovně), je špatným politikem a nikam to nedotáhne. Byla by to obrovská škoda a to do té doby, pokud dnešní vláda neuskuteční jeden bod svého vládního prohlášení i bod koaliční smlouvy - vypracování a schválení zákona o obecném referendu. Podle mne, pokud by současná vláda neudělala nic jiného, dobrý, opakuji dobrý zákon o obecném referendu by ev. nedostatky zcela zastínil.

J. Malá 8.2.2015 16:06

Re: Babiš ustoupí i tentokrát?

Jen jestli nejste s tím referendem příliš velký optimista. O přímé volbě presidenta si to mnoho lidí také myslelo- a jak to dopadlo?

J. Vlasák 7.2.2015 10:32

Slušnost, neslušnost

Neznám nikoho, ba ani si nedovedu představit nikoho, kdo by z hlediska vyššího principu mravního odmítnul od státu půlmiliónový bonus.

Na druhou stranu je zajímavé, jak sudí dokážou ohnout paragrafy. Nechce se mi hledat, ale lhůta pro uplatnění pracovně právních nároků jsou tři roky, pro každého obyčejného pozemšťana, nemýlím li se.

P. Lenc 7.2.2015 9:01

On se tím pouze

občan utvrdí v přesvědčení, že co soudce, to nenažraná špína.

E. Erat 7.2.2015 10:40

Re: On se tím pouze

Co bylo ukradeno,musí být vráceno.Tak se to přece dnes říká např.o církevních restitucích.Takže pokud byli soudci okradeni státem,tak jim ty peníze samozřejmě přináleží.Z vás a autora článku hovoří pouze závist.Ono smysluplňejší by bylo řešit,případě trestně stíhat a požadovat odkoškodné od politiků a státních úředníků,kteří chybu způsobili.Ovšem k tomu nedojde, a tak to zaplatí jako obvykle blbí daňoví poplatníci.

J. Schwarz 7.2.2015 14:17

Re: On se tím pouze

škoda by byla způsobena pouze pokud by sudí pobírali víc než na co by měli nárok a teď to nechtěli vrátit. Pokud by měli pouze dostat doplaceno o co přišli - kde vidíte nějakou "škodu" a pro koho? Jinou věcí je, kdo určuje který způsob výpočtu je správný a který ne. Teď prostě někoho napadlo že formulace jak platy počítat je nejednoznačná a že by se z toho dalo něco vyrazit. A protože soudcové rozhodují sami o sobě, tak, namísto aby se vyloučili z rozhodování pro podjatost, rozhodnou ve prospěch vlastních kapes.

P. Čech 7.2.2015 11:12

Re: On se tím pouze

Vždyť je to pravda!

J. Jurax 8.2.2015 20:37

Re: On se tím pouze

Není pravda, že každý soudce je nenažraná špína. Naopak je pravda, že sprostný lid se utvrdí přesvědčení, že každý soudce je nenažraná špína.

Š. Minařík 7.2.2015 8:53

Každý soudce, který v této věci rozhoduje,

musí být vyloučen pro podjatost.

P. Čech 7.2.2015 11:22

Re: Každý soudce, který v této věci rozhoduje,

Zde máte naprostou pravdu. Jediné čisté řešení je to, že zákonodárci vypracují a schválí nový zákon o odměňování nejen soudců, ale všech  příslušných, tedy i poslanců, senátorů a prezidenta podle zcela jiných principů, přičemž je možné platy soudců od  ostatních oddělit. Platy poslanců a senátorů, jakož i prezidenta vztáhnout na snižování státního zadlužení a  mínusový či plusový státní rozpočet. Oni o něm rozhodují , tedy by měli nést v této věci přímou zodpovednot vůči občanům. Tedy např. stanovit jim základní plat (říkám tomu plat, ikdyž vím, že to plat není) ve výši průměrného výdělku . V případě přebytkového rozpočtu by se tento mohl mnohonásobně zvýšit a při schodkovém rozpočtu snížit až na úroveň obecné hranice bídy.

J. Hejna 8.2.2015 10:48

Re: Každý soudce, který v této věci rozhoduje,

Které zákonodárce máte, pane Čechu, na mysli?

Už jste slyšel tvrzení o kaprech a rybníku?

Z. Jemelík 7.2.2015 2:44

zbožné přání

Netěší mě, že by měl stát vyplatit zpětně peníze za 3 roky. Ale musím upozornit, že rozsudek Nejvyššího soudu ve spojení s 1.200 žalobami, které budou zcela jistě úspěšné, je pěkný průšvih. I kdyby se podařilo přimět předsedu okresního soudu, aby podal ústavní stíž ost proti rozhodnutí NS, není vyhráno. V předchozích sporech mezi soudci a státem,Ústavní soud nejméně v polovině případů rozhodl ve prospěch soudců. Takže pokud by vláda schválila dohodu o 1,7 mlrd.zpětných výplat mezd, je to velký diplomatický úspěch pí. Válkové.