7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

GLOSA: Registr bankovních účtů

Vláda podpořila návrh Andreje Babiše, že se má zřídit centrální registr všech účtů fyzických i právnických osob. Laicky řečeno, pod zástěrkou “boje proti daňovým únikům” bude pro státního úředníka lehce dohledatelné, kde máte vedený svůj účet.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Prokop 10.2.2016 13:29

A něco pro Šejnu, důvěřujícího státu:

http://www.lidovky.cz/nejzbytecnejsi-it-system-statu-proveri-policie-fup-/zpravy-domov.aspx?c=A160209_215116_ln_domov_ELE

:-P

M. Prokop 10.2.2016 13:27

Re: pane Prokope

Vy si zakazujte co chcete, ideální by bylo, kdyby i zápis do Katastru nemovitostí byl dobrovolný, pro toho, kdo chce mít jakž takž jistotu (úplně ne, i ten totiž blbne).

Banky mne k ničemu nenutí. Mohu mít účet, nemusím. Mohu si od nich půjčit, nemusím.

Že vy státu důvěřujete, to není nic nového. Buďte si klidně radši, ale nechtějte to po mně, abych já státu důvěřoval, když mne na každém kroku přesvědčuje, že to víc škodí než pomáhá.

M. Prokop 10.2.2016 13:22

Re: Furt to Babišovské

Klasický socdemácký program.

M. Šejna 10.2.2016 12:20

milý Lepko

centrální registr bankvních účtů se bude lišit od mezibankovního registru tím, že bude státem kontrolován a nebudou tak existovat právní spory, které už musely řešit banky, když odmítly vyřadit z registru dlužníků neoprávněně zapsané osoby. Jinými slovy bude centrálně děláno něco, co už "necentrálně" existuje. Jen to bude mít daná jasná pravidla.

Proč neprotestujete proti centrálnímu registru nemovistostí zvanému Katastr? Dnes může každý, kdo má potřebu, zajít na katastr a po předložení obanského průkazu a zaplacení poplatku si může nechat vyjet seznam nemovitostí, které vlastní jistý J.Lepka. Může si Vás tedy patřičně prolustrovat.

A co myslíte, že je pro Vás nebezpečnější. Když budu mít doma seznam Vašich nemovistostí, nebo když budu mít doma seznam čísel Vašich bankovních účtů?

J. Lepka 10.2.2016 11:52

Re: pane Prokope

Milý Šejno, pokud toto nechápete, je naprosto zbytečná jakákoliv diskuze s vámi.

Jestliže v současné době je odeslání hromadného mailu s dotazem všem bankovním subjektům v řádu sekund, dříve vteřin, pak je konstrukce podobného registru zcela mimo mísu.

Ledaže by bylo cílem něco jiného, ano, aby si vás každý, kdo bude mít potřebu, mohl patřičně prolustrovat. No a pokud nechápete proč, pak je každá rada drahá.

T. Kočí 10.2.2016 10:15

Re: Co čekáte od komunisty a StBáka Babiše a ČSSD?

😂

T. Kočí 10.2.2016 10:13

Re: Ach jo

Ma právdu.Koblihou to zácalo.

Z. Švrček 10.2.2016 9:50

Furt to Babišovské

"neni umenie si ich kúpiť, umenie je si ich kúpiť za ich peníze"

M. Šejna 10.2.2016 9:17

Re: Ach jo

Ty budeš ten pedofil Kovář co osáhaval malé kluky v pražských parcích. Z kterého ambulantního zařízení píšeš?

M. Šejna 10.2.2016 9:14

pane Prokope

a co takhle zakázat Katastr nemovitostí? Ten totiž centrálně eviduje nemovitý majetek všech občanů. A tam nejde o pár desítek ticíc, které máte na účtech. Tam jde o miliony. Pokud vlastníte byt, pozemek nebo dům, tak to o Vás stát ví. Proč Vám a Svobodným tedy vadí, že by existoval centrální registr bankovních účtů?

OIn ten registr účtů existuje už teď. Jen to není registr centrální, ale bankovní. To znamená, že banky a úvěrové společnosti mají přesný přehled o tom, kde máte uložené své prachy v bance a zda někomu něco dlužíte. Jen to není státem řízené, ale řídí si to banky samy. A protože se jedná o dost citlivé informace, tak já budu radši, když tuhle evidenci bude centrálně řídit stát

K. Kovář 10.2.2016 9:04

Re: Ach jo

Ty budeš ten generál Šejna co prodával travní semeno, a z kterého hřbitova píšeš?

M. Prokop 10.2.2016 9:02

Re: Ach jo

Velmi výstižný titulek, to "ach jo", pokud nechápete, že dobrovolně sám na sebe může vyslepičit kdo chce a co chce, ovšem stát si nesmí nadbytečné a zneužitelné informace vynucovat. Čím méně toho o mně stát ví, tím méně mi může škodit.

Tereza má pravdu.

M. Šejna 10.2.2016 8:56

Ach jo

někdy je opravdu zábavné sledovat logické myšlení naší politicky angažované mládeže. Autorka článku - Tereza Sladkovská - je mladou členkou Svobodných a chce kandidovat do europarlamentu. Má účet na Facebooku a Twitteru, kde je na sebe schopna dobrovolně vyžvanit i to, jakou měla ráno stolici. Má ale velký problém s tím, že by stát měl přehled o jejích bankovních účtech.

Já jsem v tomhle asi už ze staré školy. Mě se příčí sdělovat o sobě na Facebooku a Twitteru pikantnosti ze svého soukromí, ale vůbec mi nevadí, když stát bude znát moje čísla bankovních účtu a čísla telefonu. Co je proboha na číslech bankovních účtu tak tajného?

Už dnes je stát schopen v případě exekučního rozhodnutí zablokovat dlužníkovi všechny jeho bankovní účty a zablokovat mu nemovitý majetek. Katastr je centrální registr nemovitého majetku, tak proč by nemohl existovat podobný centrální registr hotovostního majetku?

L. Novák 10.2.2016 3:09

Co čekáte od komunisty a StBáka Babiše a ČSSD?

Centralizaci moci i všech informací o každém jednotlivém občanu, jeho domácnosti, chování, názorech, zájmech, politické orientaci, majetku a peněžních tocích, vazby na další občany a organizace...

Komunisti a StB o tom už dávno snili za totality, a teď, když je tohle všechno technika schopna zajistit dokonce on-line, tak proč toho nevyužít?

Sobotka a Babiš. A banda grázlů kolem nich.