18.5.2024 | Svátek má Nataša


Diskuse k článku

GLOSA: Proč bohatí daně neplatí

„Bohatí lidé neplatí daně.“ Zaklínadlo všech marxistů, burešů a zelených dobrosejů. Mají do určité míry pravdu. Bohatí daně neplatí z mnoha důvodů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Pavlik 3.3.2017 16:20

Re: Kdo má dost peněz, může co chce

No to se dela vsude ve svete.

D. Stirský 3.3.2017 7:34

Nesmysl na entou.

Jako člověk pohybující se v účetnictví, daních a auditu jsem viděl mnoho bohatých lidí: A daně platili. Dokonce nemalé. Byli to totiž lidé, kteří zbohatli poctivě. Věděli, že oni i jejich blízcí konzumují dnes a denně řadu veřejných služeb (třeba ve své obci) a že daně, byť na ně třeba i nadávali, se platit mají. Neplatí-li je autor článku, pak nezbývá, než na něj upozornit finanční úřad.

V. Mlich 3.3.2017 8:51

Re: Nesmysl na entou.

Nepochybně je možné zbohatnout i poctivě a platit přitom daně. Ale autor myslí skutečné boháče typu Babiš, ty korunové dluhopisy jsou jen jednou z mnoha možností, jak se vyvléct z povinností. Třeba zřízení firmy v daňovém ráji vyžaduje jistý základní objem peněz a až ten, kdo jej překročí, pak může před nenechavou rukou státu zachránit ci nejvíc svého výdělku. Kdo ten objem nedosáhne, musí holt přispívat na dotace pro Agrofert, nebo se nechat zavřít.

M. Šejna 3.3.2017 9:20

Mlichovy dotace pro Agrofert

Agrofert v roce 2014:

dotace z EU a českého rozpočtu pro Agrofert dosáhly výše 955 mil. Kč. Agrofert v tomto roce vytvořil zisk 6143 mil. Kč a zaplatil z toho daň 1673 mil. Kč.

V. Mlich 3.3.2017 15:22

Re: Mlichovy dotace pro Agrofert

A pak se stal Babiš ministrem. Zkuste v tom výpočtu pokračovat pro r. 2015 a teď už by pomalu mohl být známý i r. 2016, ať vidím, jaký má vliv na hospodaření firmy, když je majitel zahradníkem.

Jinak pochopitelně vím, že těch korunových dluhopisů má Babiš zanedbatelnou část, jen jsem ho uvedl, protože je asi nejznámější příklad. Jinak článek je obecně o všech bohatých, nejen o Babišovi, a z jeho podílu na vydaných dluhopisech je naopak jasné, že podobných jako je on, jsou spousty. A většinou neplatí žádnou daň z příjmu, přesně jak se píše v článku. Ale svět je tak složitý, že není žádná hanba, když ho někdo hned napoprvé nepochopí.

J. Vintr 3.3.2017 21:33

Re: Mlichovy dotace pro Agrofert

Jenže ten zisk dosáhl Agrofert z valné části díky tomu, že lidé byli (státem) NUCENI kupovat si jeho výrobky, i když jim nic užitečného nepřinesly a navíc škodily jejich majetku.

Uplnej Vypatlanec 3.3.2017 11:55

Re: Nesmysl na entou.

korunovy dluhopisy poprve ve velkym pouzil Kradlous, jen aby bylo jasno, uzakoneny nekdy snad od uz zacatku 90tych let, Babis drzi cca 1/10 (pro vas = jednu desetinu) vsech vydanych dluhopisu po korune, jen aby bylo jasno, takze jestli vam vadi jen ty babisovy, tak jste rasista

P. Selinger 3.3.2017 19:33

Re: Nesmysl na entou.

Je ovšem poněkud rozdíl, vydá li dluhopisy stát a obvyklým, tedy nízkým úrokem, a vydá li je firna pro potřeby svého majitele a to s úrokem mnohem vyšším než obvyklým, a umožní je nakoupit právě a jen tomu svému vlastníkovi.

J. Vintr 3.3.2017 23:26

Re: Nesmysl na entou.

Vám přijde jedna desetina málo? Z tisíců, nebo možná i desetitisíců lidí, kteří mohli tuto příležitost využít, si jeden člověk nakoupil celých deset procent! Navíc si jich údajně část nakupoval už v době, kdy byl ministrem financí. Kdyby u nás byly normální poměry, tak druhý den poté, co se ty věc s dluhopisy dostala na veřejnost, už není ministrem. A tahle krysa se drze směje všem do očí a miliony blbců ho budou volit.

T. Kubín 3.3.2017 5:56

Ó ty svatá prostoto ...

Tohle je tak poblblé tlachání, že jsem musel chvilku přemýšlet, jak moc je to vážně (s křečovitým pokusem o humor) a nebo sranda. Autor by potřeboval prá hodin na nějaké SŠ. kde by s ním probrali základy ekonomiky.

J. Vintr 3.3.2017 2:29

Nabizi se parafráze

slov Dědečka Hříbečka z Mrazíka: "Bohatý daň zaplatí, ale tobě chudáku peníze z kapsy vytáhnou ..."

K. Pavlik 3.3.2017 1:28

Boze muj

Autor nepopisuje kdo je podle neho bohaty. Tradicni definice je: je to kazdy ktery je bohatsi nez ja. Take se nezminuje co je to dan. Pokud tim mysli jen dan z prijmu tak to co pise paradne funguje- to ze opravdu bohati nic neplati. Ony jsou i jine dane a ty jsou velice rozdilne dle statu (Nemecko, USA,Svedsko)

No tak se zvedne dan z prijmu. Je fakt ze to dobre vypada a ze si stat moc nepomuze. Jeste lepe to vypada kdyz se to kritizuje - to ze to hlavne postihne darmozrouty ( a i jine) pracujici pro stat autor takticky neuvadi.

Vi napriklad autor kolik je dan ve Svedsku a jak daleko k tomu ma Cesko?

P. Dvořák 3.3.2017 1:46

Re: Boze muj

Když už se ptáte, tak nám také hned řekněte "kolik je dan ve Svedsku a jak daleko k tomu ma Cesko."

K. Pavlik 3.3.2017 2:25

Re: Boze muj

Vracime se stale k tomu cemu se rika dan. Napriklad v USA maji male dane nebot tam napriklad neni tak vyborne zdravotnictvi pro chudobu jako je v Cesku a tez socialni davky v nekterych statech unie jsou podstatne nizsi nez v Cesku.

Svedsko ma az 56% dan z prijmu.

I. Dekyský 3.3.2017 3:53

Re: Boze muj

Vy jste především článek vůbec nepochopil...

Uplnej Vypatlanec 3.3.2017 11:58

Re: Boze muj

snad temer vsude po cele demogratycke Evrope jsou dane vyssi nez u nas, takze kecy typu "ze mozky odejdou" jsou k smichu, ale v hodne zemich si i zamestnanec odecte hadry, naky pracovni pomucky a treba i cestu do prace !!! u nas leda tak houno vime ?!

K. Pavlik 3.3.2017 13:52

Re: Boze muj

No ono se blbe diskutuje s nekym kdo si za jmeno vybral Uplnej Vypatlanec a navic jeho prispevek jmenu odpovida.

J. Jurax 4.3.2017 13:03

Re: Boze muj

No, přinejmenším pracovní pomůcky je povinen poskytnout zaměstnavatel.

A jsou-li daně takměř po celé Evropě (západní) vyšší, jsou tamtéž vyšší i mzdy. Co je lepší - 15 procent daně z příjmu 20 000 nebo 50 procent daně z příjmu 80 000? Podotýkám z příjmu pro jednoduchost hrubého v tuzemském pojetí, neuvažuji zdravotní a sociální pojištění, DPH a odvody z mez a takové podobné.