13.5.2024 | Svátek má Servác


Diskuse k článku

GLOSA: Postkoronavirový svět?

O světě si mluvit netroufám. Spíše se trápím tím, co bude s námi. S námi, v naší malé zemi uprostřed Evropy, která – svým členstvím v Evropské unii – svobodná není. V zemi, která není pevná, která není rozhodná, která se sice umí přikrčit a přežít, ale neumí jít za svým. To asi platilo vždy, neheroizoval bych ani Masarykovu republiku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Pivoda 8.5.2020 12:33

Post-Brexitová Velká Britanie

Elon Musk představil další velkolepé plány. Udržitelnou energií chce zásobit svět, začne v Británii.

Zdroj: https://www.lidovky.cz/byznys/firmy-a-trhy/elon-musk-predstavil-dalsi-velkolepe-plany-udrzitelnou-energii-chce-zasobit-svet-zacne-v-britanii.A200507_161124_firmy-trhy_tesa

I. Spálený 8.5.2020 12:23

Pokud máte vir, kterému podle koncentrace nakažených roste nebezpečnost od lehké rýmy přes zápal plic k otravě krve až smrti, pak je to vir opravdu ohrožující svobodný život. Ale odlišujme obětování života za svobodu od požadavku vyšší svobody za cenu jiných životů. Pravda, u témat jako potrat, volný pohyb nakažených HIV nebo masová migrace už k obětování životů jedněch za větší svobodu druhých došlo. A nikdy to nebyla dobrá volba. Život lze obětovat jen za záchranu životů, které chce obětující se zachránit. Tečka.

P. Victorin 8.5.2020 12:23

Pane Matuško, předem děkuji za důvěru, že se na mne obracíte s neosobním dotazem, konkrétně na můj názor na konkrétní výrok pana Ladislava Jakla, dlouholetého blízkého spolupracovníka prof. Ing. Václava Klause, CSc., dr. h. c. mult.

Předem nutno vzít v úvahu, že jmenovaný, jako blízký spolupracovník expresidenta, i kdyby měl v něčem od něj názor odlišný, veřejně to nezmíní, protože jeho šéf je extrémně sebestředný, ješitný, nedůtklivý a nesnáší jakýkoliv odpor. Proto lze důvodně předpokládat, že pan Jakl principiálně zastává víceméně roli expresidentovy "hlásné trouby".

Vším, dosud uvedeným, chci říci, že výrok, který společně posuzujeme, není duševním produktem "mouřenína", nýbrž jeho pána, který ovšem, jak je nejen vám a mně nepochybně známo, i v zenitu svých životních sil zpravidla obvykle vykazoval tzv. chabý úsudek.

Pokud ze zmíněného úhlu pohledu historických praktických zkušeností uvážíme, kdo je skutečným autorem předmětného výroku, lze konstatovat, že jako obvykle, či historicky většinou, obsahově nedává racionální smysl. Jde spíš o jakousi, rádoby společenskou provokaci, která ovšem fakticky žádnou provokací není.

Komplexně posouzeno a shrnuto, jde o obvyklý produkt zjevně chabého úsudku, o kterém připomínám, že jeho autorství osobně nepřisuzuji panu Ladislavu Jaklovi... Stačí aspoň ve stručnosti takto?

M. Mařák 8.5.2020 11:51

Ještě si můžete do složky pilně zapsat, že mám v oblibě široké Y kšandy značky Decalen.

To Vám u příležitost dnešního svátku jako stará okresní dobrota věnuji zcela nezištně.

P. Manda 8.5.2020 11:49

Nehledáte příčinu. Já vás tak vidím. Chováte se tak. Chovám se velmi skromně a upozaděně, na rozdíl od vaší prolhané megavelkohubost. Pro mne jste zbytečná neproduktivní osůbka s velikánským komlexem. trubičko

P. Victorin 8.5.2020 11:34

Paní Moravcová, přesně je to takto:

Rozdělení mentální retardace podle IQ v termínech debil (50–69), imbecil (IQ 35–49) a idiot (IQ pod 35), nebo moderněji užívané dělení: Mentální retardace lehká (IQ 50–69), střední (35–49), těžká (IQ 20–34) a hluboká (IQ pod 20)...

S výškou vzrůstu IQ samozřejmě nesouvisí vůbec.

J. Matuška 8.5.2020 11:34

Ladislav Jakl: On nám někdo v tichosti přepsal ústavu?

Politický komentář IVK č. 54

Od roku 1993 jsem žil v domnění, že má vlast je definičně demokratickým státem, demokratickou svrchovanou republikou. Je to koneckonců dáno i naší ústavou, její preambulí i prvním odstavcem článku 1, který zní: „Česká republika je svrchovaný, jednotný a demokratický právní stát založený na úctě k právům a svobodám člověka a občana.“ https://www.institutvk.cz/clanky/951.html

Pane Victorine, tři roky po Listopadu 89 jsem po práci trávil čas diskusemi na Václavském náměstí "U koně". Získal jsem tam schopnost skutečně ctít názory druhých. Diskuse i polemika se mezi běžnými občany prolíná, nakonec i tady na Neviditelném psu. Zajímal by mě váš názor na glosu Ladislava Jakla. Domnívám se, že je to text, který se mu povedl maximálně. Zdravím!

"Polemika (z řec. polemiké techné, válečnické umění) znamená původně umění sporu, později odborný, politický nebo umělecký spor vůbec. Na rozdíl od diskuse a dialogu, které hledají spíše shodu, cílem polemiky je vyvrátit názor protivníka, případně ho i odborně nebo lidsky zpochybnit". Wikipedie

I. Pávek 8.5.2020 11:31

Pane Vlčku pan Mařák využívá toho že je pracovní volno bohužel i ve Francii a nemusí mít strach že ho přistihnou jak používá svůj mobilní telefon v pracovní době. Tak si ho dnes užijem.

P. Victorin 8.5.2020 11:27

Pane Vlčku, s politováním shledávám, že jsem svou zdvořilou odpovědí na vaši úvodní připomínku, u vás nedošel pochopení, kterého jsem doufal.

Tak tedy pregnantněji a snad naposledy:

Vážený pane, při veškeré své skromnosti mám za jisté, že jsem vzdělanější a dost možná i starší a tedy příslušně životně a prakticky zkušenější než vy. Ale i kdyby tomu tak nebylo, uvědomte si laskavě aspoň tolik, že v žádném případě nemáte morální, etické, či jakékoliv jiné právo mne poučovat, jak se zde mám chovat a skutečnost, že přesto tak činíte, svědčí o vaší nedostatečné uvážlivosti, soudnosti a celkové rozumové nedostatečnosti.

Poučujte si svého syna, máte-li nějakého a mně, laskavě, už nikdy nevnucujte své naivně obdivné názory na společensky nepřínosného exota, prof. Ing. Václava Klause, CSc., dr. h. c. mult., protože jste tím pouze k politování či smíchu...Rozuměno?

M. Mařák 8.5.2020 11:18

Vy zůstanete patrně navždy zaslepený babišista spokojený s tím, co mu ČRfert dá a dovolí, já, Václav Klaus, Trump, von der Leyen, nebo třeba poslanec za berlusconisty Sgarbi a podobně tu globální postdemokratickou diktaturu národního státu vidíme a snažíme se na ni každý na své úrovni a svým způsobem upozorňovat.

Je nás bohužel velmi málo a lidé kupodivu bez jakýchkoliv zábran a otázek dobrovolně strkají hlavu do totalitního chomoutu.

Tady máte Sgarbiho projev o diktatuře a skutečném počtu mrtvých v Itálii z parlamentu a z jeho oficiálního YouTube kanálu. České titulky si můžete nastavit v parametrech.

https://www.youtube.com/watch?v=2tU_oVitum8&list=WL&index=123&t=0s

J. Vlček 8.5.2020 11:09

Komedii tu předvádíte leda vy, a k tomu není co vysvětlovat. Strčte si si za klobouk.

J. Vlček 8.5.2020 11:05

Pane Victorine, neberu vám vaše vyhraněné názory na cokoliv, ale nesvědčí ve váš prospěch neustále opakované a omílané výpady vůči panu exprezidentu, pod každým jeho článkem, ať se týká čehokoliv.

Nejde vám totiž vůbec o myšlenky v něm uvedené, ale jen o cílovou dehonestaci autora článku. Vaše zdůrazňování chabého úsudku pana exprezidenta lze brát jako úsměvné, neboť tak vyprecizované myšlenky jaké vycházejí právě od pana Klause, lze jen ztěží nacházet u ostatních politiků, k velké škodě nás všech.

Pakliže vaší celoživotní zásadou je vyznávání demokratických principů, zachovávejte tyto principy hlavně v přístupu k těm, s nimiž nesouhlasíte, bez toho, abyste dotyčného bezuzdně dehonestoval a urážel.

M. Moravcová 8.5.2020 11:04

Někdy hodnota IQ hraničí s debilitou, někdy je zaměňována za výšku vzrůstu.

M. Moravcová 8.5.2020 11:03

Někdo nedohlédne dál než na vlastní dvorek?

O. Uživatel 8.5.2020 10:58

Uživatel požádal o vymazání
P. Victorin 8.5.2020 10:56

Pane Chodovský, opakuji - nevkusně a nepřínosně unavujete...

P. Victorin 8.5.2020 10:53

Pne Chodovský, nevkusně a nepřínosně unavujete...

O. Uživatel 8.5.2020 10:51

Uživatel požádal o vymazání
P. Victorin 8.5.2020 10:50

Pane Chodovský, co si zde, proboha, psychicky neustále léčíte hloupým osobním napadáním zkušenějších a nezřídka chytřejších, při kterém se schováváte za sukně diskutérky, která vás o to nežádá?

Jste opravdu takový duševní ubožák, že nedokážete sesmolit něco aspoň minimálně relevantního k pojednávanému článku?

O. Uživatel 8.5.2020 10:47

Uživatel požádal o vymazání
P. Victorin 8.5.2020 10:46

Pane Kratochvíle, Viktora Koženého jako "Motor obnovy po pandemii" nám už prof. Ing. Václav Klaus, CSc., dr. h. c. mult., do ČR naštěstí přitáhnout nemůže i kdyby zase chtěl, protože na jeho někdejší "motor privatizace" je pro finanční podvody vydán zatykač už i u nás. Možná ale, že právě "proráží cestu" jako "Vůdci obnovy ČR po pandemii" svému "šikovnému" synkovi Vášovi?

O. Uživatel 8.5.2020 10:41

Uživatel požádal o vymazání
P. Victorin 8.5.2020 10:37

Pane Chodovský, jste opravdu takový moula, že nedokážete sesmolit něco aspoň minimálně relevantního k pojednávanému článku?

O. Uživatel 8.5.2020 10:36

Uživatel požádal o vymazání
J. Kratochvíl 8.5.2020 10:34

Pane Klausi, vaše starost o naši budoucnost demokracie a prosperující ekonomiky je dojemná. Chci vám jen připomenout, že vy 25 let ve vedoucích funkcích tohoto státu , jste činil opatření, abychom nebyli ani demokratickou a ani prosperující zemí. Myslím si, že naše společnost na rozdíl od vás má jasno. Dává a dala přednost zdraví a životu před vaší "pseudosvobodou." Jen zdravý a živý občan může žít ve zdravé demokratické a prosperující společnosti, ne naopak a dnes jsme v situaci, že stále ještě zachraňujeme zdraví a životy.

Kdybychom se řídili vašimi knížecími radami měli bychom zde dnes Itálii, USA nebo Británii, kde nedokázali ochránit ani premiéra nebo následníka trůnu, než přijali opatření jako u nás. Jsou to země, kde na životech občanů asi moc nezáleží. Touto cestou jít nechceme. A vy prosím, se již do toho nevměšujte.

P. Victorin 8.5.2020 10:34

Pane Chodovský, opravdu nechápete, že hovořím z životní zkušenosti své, dosti dlouhé a podložené vzděláním, kterého vy zjevně nedosahujete?

Co si zde, proboha, psychicky neustále léčíte hloupým osobním napadáním zkušenějších a nezřídka chytřejších?

Jste opravdu takový moula, že nedokážete sesmolit něco aspoň minimálně relevantního k pojednávanému článku?

P. Staronový 8.5.2020 10:32

Jo, s tím lze souhlasit.

Odstranit to lze buďto změnou chování Agrofertu (jenže jak jej donutit), nebo změnou nesmyslného systému dotací národních i nadnárodních (taky otázka, jak to v měřítku minimálně EU, protože to je skutečně nadnárodní záležitost, při svobodném obchodování, dokázat - viz kapři a rybník).

Takže naděje je mizivá.

M. Mařák 8.5.2020 10:31

To, co jste napsal, v žádném případě ani o milimetr nezmenší dominantně aktivní roli národních politiků v postdemokratické diktatuře národních států. Celý ten proces a doposud bezprecedentní plošný a brutální zásah do individuálních svobod občanů je jejich práce. To oni vypustili džina z láhve.

M. Mařák 8.5.2020 10:28

Někdo to trapnou komedii musí vysvětlit a pojmenovat.

M. Mařák 8.5.2020 10:27

S Václavem Klausem souhlasím v pojmenování nebezpečí a v jeho přesném popisu. Při jeho nepopiratelné inteligenci mne však překvapuje, že z nějakých důvodů zůstává pouze na povrchu a neponoří se do přesného popisu příčiny onoho stavu.

Vlastně mne to nepřekvapuje, neboť kdyby ve své skvělé logice prudce nezabrzdil a rozvedl by ji do konce, ideologicky by popřel vše, co jako pokračovatel Klofáče, Beneše a jiných národních socialistů ztělesňuje.