27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

GLOSA: Postkoronavirový svět?

O světě si mluvit netroufám. Spíše se trápím tím, co bude s námi. S námi, v naší malé zemi uprostřed Evropy, která – svým členstvím v Evropské unii – svobodná není. V zemi, která není pevná, která není rozhodná, která se sice umí přikrčit a přežít, ale neumí jít za svým. To asi platilo vždy, neheroizoval bych ani Masarykovu republiku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Mařák 8.5.2020 11:51

Ještě si můžete do složky pilně zapsat, že mám v oblibě široké Y kšandy značky Decalen.

To Vám u příležitost dnešního svátku jako stará okresní dobrota věnuji zcela nezištně.

P. Staronový 8.5.2020 10:22

Opakováním se z toho moudro nestane.

Mimo to, dělení není ani tak národní státy/nadnárodní struktura, protože ta je zase ovládána velkými národními státy a voliči prakticky nekontrolovaná (EP je kočovná šaškárna a ne klasický zákonodárný sbor s vládní většinou a opozicí), jako spíš velké státy, podle jejichž spíše zákulisní dohody vše běží a malé státy, které většinou nepropásnou příležitost mlčet (pokud nemlčí, stejně si prd pomohou). Vše to drží pohromadě touha Frantíků vládnout Evropě, pokud možno za německé peníze, stále přetrvávající německý pocit viny a pro ty malé "peníze z Brusele", tedy jejich peníze cezené přes bruselního byrokrata.

M. Mařák 8.5.2020 10:31

To, co jste napsal, v žádném případě ani o milimetr nezmenší dominantně aktivní roli národních politiků v postdemokratické diktatuře národních států. Celý ten proces a doposud bezprecedentní plošný a brutální zásah do individuálních svobod občanů je jejich práce. To oni vypustili džina z láhve.

D. Polanský 8.5.2020 9:58

Když jsou veliké státní deficity, nelze je zlikvidovat nijak jinak než inflací. Prostě někdo to musí zaplatit, a obvykle ne bohatí, ale ti co dlouhodobě pomalu střádali. O tomhle diskutovat nemá smysl. To je ekonomický axiom.

P. Staronový 8.5.2020 10:25

Jistěže ne bohatí. Když si uměli prostředky získat, umí si je i ohlídat.

K obírání je střední třída, pokud někde je a po korunkách či centících chudina.

J. Vlček 8.5.2020 9:20

Pane Victorine, vězte, že vaše neskrývaná, zcela jistě chorobná, nenávist vůči panu exprezidentu Klausovi, která vámi prostupuje a vámi cloumá, ničí vaše, nejen duševní, ale celkové zdraví.

Tato vaše obsese, ačkoliv nevykazujete znaky hloupých lidí, a některé vaše příspěvky lze dokonce hodnotit jako výborné a přínosné (například ty co se týkají chvilkařů a jejich guru Mináře), snižuje vaši osobnost na úroveň primitiva.

Je nanejvýše nepochopitelné, zarážející a politováníhodné, že při vámi inzerované výši vašeho IQ vám toto nedochází, natož abyste z toho patřičně vyvodil nějaký, pro sebe prospěšný, závěr.

P. Manda 8.5.2020 9:43

Byl tu naposledy v 8:55, asi mu dobíjí aku.

L. Severa 8.5.2020 9:58

.))

P. Victorin 8.5.2020 10:06

Pane Vlčku, děkuji za vaše, věřím, že dobře míněné upozornění, oceňuji, že poměrně zdvořile napsané, avšak zkuste pochopit, že mám řadu vlastních, podle mne důvodných názorů na leccos a mj. též na Václava Klause seniora, a nemyslím, že mé názory jsou méně kvalifikované a méně opodstatněné než názory vaše, či opačné názory kohokoliv jiného.

Všiml jsem si zde dříve, aniž bych pokládal za vhodné to komentovat, že vy zjevně velmi upřímně ctíte až obdivujete názory a postoje Václava Klause, ke kterým já naopak, zpravidla mám vážné a důvodné výhrady, za které neshledávám potřebu se stydět ani omlouvat. Nechci vás poučovat, ale pochopte, že celoživotně se řídím dle vlastního rozumu a nikoliv respektováním těch cizích přání, se kterými se osobně neztotožňuji, protože jsem byl svými demokratickými rodiči tak vychován a správnost takového svého postoje jsem si ve své, dnes "již značně zralé" dospělosti, potvrdil.

Zkuste pochopit, že už mám hodně dlouho po vojně, kde jsem musel a dokázal poslouchat i co jsem nechtěl ale, že v občanském životě, právě výměna různých názorů na totéž je principem demokracie, která je mou životní zásadou.

Pokud vám o ni jde stejně, jako mně, tak věřím, že se s mými, někdy zcela opačnými názory, dokážete vyrovnat bez nedůvodných emocí.

Samozřejmě naprosto nic nikdy nebudu mít proti tomu, když vůči mým názorům, se kterými nemůžete souhlasit, případně vystoupíte a uplatníte seriózní "protiargumenty"... Zdravím!

J. Vlček 8.5.2020 11:05

Pane Victorine, neberu vám vaše vyhraněné názory na cokoliv, ale nesvědčí ve váš prospěch neustále opakované a omílané výpady vůči panu exprezidentu, pod každým jeho článkem, ať se týká čehokoliv.

Nejde vám totiž vůbec o myšlenky v něm uvedené, ale jen o cílovou dehonestaci autora článku. Vaše zdůrazňování chabého úsudku pana exprezidenta lze brát jako úsměvné, neboť tak vyprecizované myšlenky jaké vycházejí právě od pana Klause, lze jen ztěží nacházet u ostatních politiků, k velké škodě nás všech.

Pakliže vaší celoživotní zásadou je vyznávání demokratických principů, zachovávejte tyto principy hlavně v přístupu k těm, s nimiž nesouhlasíte, bez toho, abyste dotyčného bezuzdně dehonestoval a urážel.

P. Victorin 8.5.2020 11:27

Pane Vlčku, s politováním shledávám, že jsem svou zdvořilou odpovědí na vaši úvodní připomínku, u vás nedošel pochopení, kterého jsem doufal.

Tak tedy pregnantněji a snad naposledy:

Vážený pane, při veškeré své skromnosti mám za jisté, že jsem vzdělanější a dost možná i starší a tedy příslušně životně a prakticky zkušenější než vy. Ale i kdyby tomu tak nebylo, uvědomte si laskavě aspoň tolik, že v žádném případě nemáte morální, etické, či jakékoliv jiné právo mne poučovat, jak se zde mám chovat a skutečnost, že přesto tak činíte, svědčí o vaší nedostatečné uvážlivosti, soudnosti a celkové rozumové nedostatečnosti.

Poučujte si svého syna, máte-li nějakého a mně, laskavě, už nikdy nevnucujte své naivně obdivné názory na společensky nepřínosného exota, prof. Ing. Václava Klause, CSc., dr. h. c. mult., protože jste tím pouze k politování či smíchu...Rozuměno?

J. Vlček 8.5.2020 13:31

Pane Victorine, nikdy neříkejme, že je něco naposledy. Uznám-li, že je vhodné na cokoli reagovat, každopádně zareaguji, bez ohledu jestli se vám to bude líbit, nebo ne.

A teď k té vaší pregnantnější odpovědi.

Jak můžete soudit o někom, že jste starší než dotyčný, že máte větší vzdělání, že jste zkušenější, a podobnými superlativy zdobit svoji osobu, přestože o dotyčném nemáte sebemenší informaci? Nečiní už toto z vás jakéhosi dědu Vševědu?

Jak mi můžete upírat jakékoliv právo vás kritizovat a poučovat o slušném chování vůči ostatním, když sám v sobě tuto slušnost, uvážlivost a soudnost nenacházíte? Nesvědčí už toto o vaší nepřiměřené nabubřelosti?

Vy jste naprosto přesný představitel těch nabobů, co se ohání svým slušným vychováním a zásadami demokracie, ale ve skutečnosti jedná a chová se jako primitiv, tedy přesněji řečeno, chová se jako vy. Porozuměno?

P. Victorin 8.5.2020 14:18

Pane Vlčku, protože mne posuzujete pouze na výši svého duševního niveau /rozuměj "úroveň"/, jak jinak přirozeně ani není možné, nejste schopen pochopit, že pro mne, jakož i pro jiné jedince s vyšším IQ, zkušenostmi a v neposlední řadě vzděláním než máte vy, nejste žádnou "záhadou".

Doporučení: Starejte se sám o sebe a jestli trpíte obsedantní potřebou někoho neustále mentorovat a vychovávat a nemáte koho, tak si s nějakou prostomyslnější ženou, které nebudete proti mysli, udělejte potomka, nejlépe syna!

J. Vlček 8.5.2020 14:58

Být na vašem místě, pane Victorine, schoval bych si svá doporučení pro sebe, třeba by se vám mohly někdy hodit.

Dle vaší nabubřelosti hádám, že musíte mít hodně prostoduchou ženu, pokud vůbec nejakou máte. Pokud ano, tak musí mít svatozář.

P. Victorin 8.5.2020 15:07

Pane Vlčku, už jste se dnes, rádoby chytře, vůči mně, oproti vám chytřejšímu, dostatečně vyžvanil? Jestli ano, tak se zkuste psychicky zklidnit a jako diskutér ukáznit a jestli nikoliv, v pohodě vám zde přenechávám, jako obsedantnímu poučovateli a karateli a nepřehlédnutelně hloupějšímu, "poslední slovo"... Zdvořile zdravím!

J. Matuška 8.5.2020 11:34

Ladislav Jakl: On nám někdo v tichosti přepsal ústavu?

Politický komentář IVK č. 54

Od roku 1993 jsem žil v domnění, že má vlast je definičně demokratickým státem, demokratickou svrchovanou republikou. Je to koneckonců dáno i naší ústavou, její preambulí i prvním odstavcem článku 1, který zní: „Česká republika je svrchovaný, jednotný a demokratický právní stát založený na úctě k právům a svobodám člověka a občana.“ https://www.institutvk.cz/clanky/951.html

Pane Victorine, tři roky po Listopadu 89 jsem po práci trávil čas diskusemi na Václavském náměstí "U koně". Získal jsem tam schopnost skutečně ctít názory druhých. Diskuse i polemika se mezi běžnými občany prolíná, nakonec i tady na Neviditelném psu. Zajímal by mě váš názor na glosu Ladislava Jakla. Domnívám se, že je to text, který se mu povedl maximálně. Zdravím!

"Polemika (z řec. polemiké techné, válečnické umění) znamená původně umění sporu, později odborný, politický nebo umělecký spor vůbec. Na rozdíl od diskuse a dialogu, které hledají spíše shodu, cílem polemiky je vyvrátit názor protivníka, případně ho i odborně nebo lidsky zpochybnit". Wikipedie

P. Victorin 8.5.2020 12:23

Pane Matuško, předem děkuji za důvěru, že se na mne obracíte s neosobním dotazem, konkrétně na můj názor na konkrétní výrok pana Ladislava Jakla, dlouholetého blízkého spolupracovníka prof. Ing. Václava Klause, CSc., dr. h. c. mult.

Předem nutno vzít v úvahu, že jmenovaný, jako blízký spolupracovník expresidenta, i kdyby měl v něčem od něj názor odlišný, veřejně to nezmíní, protože jeho šéf je extrémně sebestředný, ješitný, nedůtklivý a nesnáší jakýkoliv odpor. Proto lze důvodně předpokládat, že pan Jakl principiálně zastává víceméně roli expresidentovy "hlásné trouby".

Vším, dosud uvedeným, chci říci, že výrok, který společně posuzujeme, není duševním produktem "mouřenína", nýbrž jeho pána, který ovšem, jak je nejen vám a mně nepochybně známo, i v zenitu svých životních sil zpravidla obvykle vykazoval tzv. chabý úsudek.

Pokud ze zmíněného úhlu pohledu historických praktických zkušeností uvážíme, kdo je skutečným autorem předmětného výroku, lze konstatovat, že jako obvykle, či historicky většinou, obsahově nedává racionální smysl. Jde spíš o jakousi, rádoby společenskou provokaci, která ovšem fakticky žádnou provokací není.

Komplexně posouzeno a shrnuto, jde o obvyklý produkt zjevně chabého úsudku, o kterém připomínám, že jeho autorství osobně nepřisuzuji panu Ladislavu Jaklovi... Stačí aspoň ve stručnosti takto?

J. Matuška 8.5.2020 12:48

Pane Victorine, děkuji za odpověď. Nesouhlasím, ale váš názor ctím.

Mmch, podle profilu na blogu, máte široké zájmy. Tam bychom mohli najít třeba i názorovou shodu. Polemika o mém "guru a kotvě" jak s provokativním podtextem říkávám by smysl určitě neměla... Zdravím.

P. Victorin 8.5.2020 13:15

Pane Matuško, z mé strany k Vám - vše je OK... Mějte se!

J. Jirka 8.5.2020 15:11

Jděte k lékaři! Pomůže vám.

P. Staronový 8.5.2020 10:26

Možná bude omyl v tom inzerování.

Případně duševní choroba, ta se vypořádá i s IQ, pokud nějaké je.

J. Kanioková 8.5.2020 15:05

Naprostý souhlas !

P. Manda 8.5.2020 9:06

Vrchní alfaonan Viktroin je zase v ráži. Dnes po ránu se tu vyronil již 9x. Víťo.......

P. Victorin 8.5.2020 10:17

Pane Mando, váš dnešní prvý "povedený" příspěvek symptomaticky dokládá úroveň vašeho IQ pro ty, kteří vás zde dosud nepoznali. Pro mně je už dávno zbytečný, protože moulu jako jste vy, mám "přečteného" na tutovku...

P. Manda 8.5.2020 11:49

Nehledáte příčinu. Já vás tak vidím. Chováte se tak. Chovám se velmi skromně a upozaděně, na rozdíl od vaší prolhané megavelkohubost. Pro mne jste zbytečná neproduktivní osůbka s velikánským komlexem. trubičko

P. Victorin 8.5.2020 12:36

Pane Mando, uvítám, když pochopíte, že na veškeré zdejší "plody vašeho ducha" již necítím potřebu reagovat... Hezký den!

H. Rybnická 8.5.2020 7:54

Mohl by prosím někdo vysvětlit co pan profesor myslí svým výrokem, že cesty do zahraničí byly ...předtím nezodpovědně absolutizovány? Nekříží se tento výrok nějak s jeho vlastními pojmy o svobodném člověku?

M. Moravcová 8.5.2020 8:03

Bez kontroly. Každý prý může tam kam chce a má na to jakési lidské právo, a pan domácí do toho nemá co mluvit.

P. Victorin 8.5.2020 8:11

Pí. Moravcová, vámi uvedené občanské právo lze uplatňovat i k návštěvě odborného lékaře. Promiňte mou přátelskou obavu, zda poněkud nezanedbáváte dostatečné využívání zmíněného práva? Hezký den!

M. Moravcová 8.5.2020 8:20

neobtěžujte