4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

GLOSA: Na co tu vládu máme?

Co to zase je? Důchody mají pomoci zaplatit hlavně živnostníci, aby tak odvrátili další posouvání hranice odchodu do důchodu? Probůh proč?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Spáčil 17.8.2019 16:31

Re: co to je za pitomý článek?

Taky je tam ještě jeden problém. Živnostník který si platí málo a málo proto dostává. A protože má málo, tak pokud si nenaspořil, chce po státu další dávky (příspěvek na bydlení a pod.)

J. Jurax 17.8.2019 17:13

Živnostník, jemuž bylo možno tvůrčím způsobem pracovat se základem pro výpočet důchodu, takže platil málo, si holt měl na stará kolena našetřit.

J. Jurax 17.8.2019 17:07

"Pokud si živnostník či zaměstnanec platí málo, dostane málo. Pokud platí hodně, dostane hodně".

Nikoliv. Kdo platí hodně, dostane taky málo.

"Důchodvý systém pojištění je narozdíl od systému zdravotního pojištění spravedlivý a vyplací pojištěncům jen takový podíl, jaký oni do toho systému dali.".

Omyl. Nevyplácí. Zjistěte si někde algoritmus výpočtu výše důchodu.

Máte-li za to, že jedinec s platem v rozhodném období ekvivalentním 20 000 má poloviční důchod proti jedinci, jenž měl v onom období plat ekvivalentní 40 000, hrubě se mýlíte. Ovšem ten první odvedl do systému polovinu toho, co ten druhý.

I. Patta 17.8.2019 20:26

Re: co to je za pitomý článek?

Máte problém. Víte o státním důchodovém systému tolik jako ministryně práce Dipl.-Pol. Jana Maláčová, tzn. že nevíte nic. Problém je v tom, že odvodem sociálního pojištění financujete přímo starobní důchody rodičů. Váš důchod budou financovat až Vaše děti, pokud jste je vychoval. Pokud informaci domyslíte, zjistíte že bezdětným důchodcům nemá kdo financovat starobní důchody. Už Jiří Rusnok psal v "Penzijní reformě pro Českou republiku. Inovativní přístup" v roce 2004, cituji: Příspěvkem do PAYG nejsou peníze nýbrž řádně vychované děti. Takže řešením pro PAYG je neplatit dávky těm, kteří do systému nepřispěli.

L. Novák 17.8.2019 21:12

Re: co to je za pitomý článek?

Plácáte blbosti. NIKDE není stanoveno, že svými platbami sociální daně financujete důchody svých rodičů. Tuto lež šíří socialističtí paraziti, kteří chtějí vysvětlit svým hloupým voličům, proč jsou jejich důchody tak nízké (proto, že sociální systém státu štědrým financováním těch, jimž se nechce pracovat, podstatnou část vybraných peněz doslova prošustrují). Stát zaměstnává obrovské množství zaměstnanců, kteří nevytvářejí žádnou přidanou hodnotu zobchodovatelnou na volném trhu a občané, pokud by je stát k tomu nenutil, by si od nich nikdy nic nekoupili.

Důsledkem je, že podstatná část vybraných peněz se v systému doslova prošustruje na ty, co se celý život práci vyhýbali a vedli k takovému životu i vlastní potomky, často v početných rodinách. Proto jsou vyplácené důchody nízké a socialistické vlády se naučily navíc žít na dluh, čímž přehazují vlastní neschopnost žít za své na budoucí generace, které už je nebudou moci defenestrovat z úřadů za škody, které nadělali.

Normální je, aby si každý platil na svůj vlastní důchod a podle toho mu byl také vyplácen. Bláboly o platbách na důchody vlastních rodičů jsou nehoráznou demagogií těch, kteří se naučili žít na dluh a chtějí, aby jej platily až generace, které přijdou po nich.

I. Patta 18.8.2019 0:03

Re: co to je za pitomý článek?

Jistě, stokrát opakovaná lež se stává pro občana Nováka pravdou. Lituji, není tomu tak. Starobní důchody jsou výnosy z vkladů do výchovy dětí (definice).

L. Novák 18.8.2019 5:27

Re: co to je za pitomý článek?

A tu definici jste vytáhl odkud?

I. Patta 18.8.2019 8:54

Re: co to je za pitomý článek?

Definice starobního důchodu (ze státního důchodového systému) je z mé přednášky (slideplayer.cz/slide/13563954/). Přednesl jsem ji na konferenci Reprodukce lidského kapitálu (vzájemné vazby a souvislosti), pořádané v roce 2017 na Vysoké škole ekonomické v Praze.

L. Novák 18.8.2019 13:16

Re: co to je za pitomý článek?

Aha, takže vy jste si vytvořil vlastní definici, a tu nám teď vnucujete, abychom ji přijali jako dogma. Nejste vy taky jedním z těch socialistických parazitů, kteří mají obavu, aby jim nevyschly zdroje příjmů, a snaží se vymýšlet způsoby, jak sociálním inženýrstvím namnožit "chovné stádo"?

I. Patta 18.8.2019 15:55

Re: co to je za pitomý článek?

Jste patrně bezdětný, proto ta Vaše opakovaně uplatňovaná degradace dětí na "chovné stádo". Zapomínáte, že ty Vámi tak opovrhované děti těch druhých, tj. pro Vás děti cizí, budou financovat Váš starobní důchod. Chápu Vaši obavu z toho aby Vám "nevyschly zdroje příjmů", až budete starý.

L. Novák 18.8.2019 18:38

Re: co to je za pitomý článek?

No jasně, celý život odvádím státu podstatnou část svých příjmů a teď mi bude nějaký šílenec Patta tvrdit, že jsme chovné stádo, a kdo nevychová daňové poplatníky do socialistického letadla s krátkým doletem, nedostane důchod. Vymyslel jste si ideologii, resp. převzal komunistickou totalitní, a hlásáte ji, jako by se jednalo o hotovou věc. Jste šílenec a parazit.

L. Novák 18.8.2019 13:53

Re: co to je za pitomý článek?

Ivo Patta (http://slideplayer.cz/slide/13563954/):

"...Nejdříve sdělím bezdětným špatnou zprávu: Zvyšujete si neprávem svoji životní úroveň o peníze, které ušetříte na výchově dětí. Právě tyto peníze si musíte na zajištění svého stáří odložit. Pokud tak neučiníte, tunelujete jako bezdětný důchodce z důchodového pilíře průběžně financovaného (MDP) v průměru 1 milion 600 tisíc korun. Na důchod si proto musíte spořit od začátku své ekonomické aktivity. Spořit ve výši 3300 korun měsíčně, pokud chcete průměrnou výši starobního důchodu. ..."

Za komunistického totalitního režimu svobodní a bezdětní byli zatíženi maximální sazbou daně ze mzdy, která činila tuším 32% z hrubé mzdy. Odvody státu tehdy ovšem nelze porovnávat s dnešním systémem, protože politika KSČ, která měla totalitní moc ve státě včetně všech pracovních míst, měla v centrálním systému řízení výroby i cen megalomanský přerozdělovací systém, kde mnoho druhů spotřebního zboží bylo zatíženo různou výší "spotřební daně" (třeba káva apod.) a na druhé straně byly dotovány ceny chleba, mléka a dalších potravin, které byly prodávány pod úrovní výrobních nákladů. Tento naprosto nesmyslný hospodářský systém musela Klausova vláda postavit "z hlavy na nohy". Mzdy byly neuvěřitelně nivelizovány a mzdově byly nadsazeny všechny mechanické (manuální) nekvalifikované práce, zatímco inteligence byla příjmově na stejné úrovni jako dělníci a nejlépe se měli pouze ti, kteří svým členstvím v KSČ získali nárok na řídící funkci a tím i vyšší příjmy.

Ivo Patta se svým nahlížením na bezdětné prakticky ztotožňuje s totalitním komunistickým systémem, který daňově trestal ty, co z nějakého důvodu děti neměli nebo mít nemohli...

Tak tohle je myšlenková podstata jeho návrhů. Plať sociální daň jako ostatní (jedno, zda máš nízké či vysoké příjmy, na to se nehledí) a k tomu (jsi-libezdětný) si spoř vysoké částky na svůj důchod, abys ve stáří přežil...

L. Novák 18.8.2019 13:53

Re: co to je za pitomý článek?

...

Tohle je výplod sociologa Ivo Patty, který se odvolává i na výplody dnešního guvernéra ČNB Rusnoka, šílence, který systematickým znehodnocováním měny připravuje občany o úspory a prakticky znehodnocuje jakoukoliv myšlenku na spoření na důchod....

I. Patta 18.8.2019 16:20

Re: co to je za pitomý článek?

Vaše prostota je úsměvná. Vytrhnete z přednášky jeden odstavec a komentujete jej nejen jako Neználek, ale navíc přidáte "politiku". Jste mimo mísu. Například vycházíte z názvu zákona č. 589/1992 Sb., o sociálním pojištění, a nedochází Vám, že název zákona je v rozporu s průběžným financováním důchodového systému (zákon platný za minulého režimu se jmenoval "o důchodovém zabezpečení, nikoliv pojištění). Dále asi věříte pohádkám o hodných zaměstnavatelích, jinak byste vůbec nepoužil argument o dani ze mzdy. Stát nás sice přesvědčuje o nízkém zdanění mezd, skutečnost je ale zcela jiná. Z průměrného platu Vám stát strhne 44 %. Podívejte se laskavě na daňové kalkulačky, nebo na den daňové svobody. Doufám, že ke svým výkřikům přidáte ještě nějakou argumentační perlu, abyste měl poslední slovo.

L. Novák 18.8.2019 18:44

Re: co to je za pitomý článek?

Psal jsem o dani ze mzdy za totalitního komunistického režimu. Jestli jste tohle nepochopil, tak o tom zřejmě nic nevíte.

I. Patta 18.8.2019 8:40

Re: co to je za pitomý článek?

Tak to Vás musím vyvést z omylu. Státní důchodový systém je extrémně nespravedlivý vůči rodičům, kteří nejen pracovali, ale také vychovali více dětí. Těm ve stáří stát sebere jejich výnosy z vkladů do výchovy dětí a přerozdělí je bezdětným důchodcům. Bezdětným důchodcům, kterým nemá kdo z odvodu sociálního pojištění přispívat na starobní důchody. Letos takto stát přerozdělí 47 miliard korun. Penězovod od důchodců, kteří vychovali tři a více dětí k důchodcům bezdětným dělá 129 milionů korun denně. To je hlavní důvod, proč je málo dětí. Proč si komplikovat život starostmi a druhou domácí směnou a navíc investovat 1,6 - 2,6 milionu korun do výchovy jednoho dítěte, když mi stáří v účetně vadném státním důchodovém systému zajistí cizí děti?

L. Novák 18.8.2019 13:58

Re: co to je za pitomý článek?

Vy jste obyčejný šílenec s komunistickým pohledem na "chovné stádo"!

I. Patta 18.8.2019 15:57

Re: co to je za pitomý článek?

Moje babička říkávala: "Každý cikán hádá podle své planety".

L. Novák 18.8.2019 19:33

Re: co to je za pitomý článek?

No právě. A vy, jak jsem si všiml v nejstarších dohledatelných odkazech, šíříte tuhle ideologii diskriminace bezdětných po Internetu nejméně od roku 2011. A že vás argumentačně podporuje socialistický parazit a z božího dopuštění nynější guvernér ČNB Rusnok, jenom dokmentuje, odkud vítr fouuká. Oživení totalitních komunistických metod nebezpečným vytvářením "důchodového nepřítele" - bezdětných občanů. Přesně jako ti zasr..í komunisti!

I. Patta 18.8.2019 22:59

Re: co to je za pitomý článek?

V bublině svého myšlení nemůžete být dál od pravdy. Jiřího Rusnoka jsem kritizoval v článku "Příběh jednoho bankéře". Nazval jsem jej Jidášem, který pracoval proti občanům ve prospěch bank za 30 stříbrných (https://euportal.cz/Articles/14937-penize-nahradily-moralku-skutecny-pribeh-jednoho-bankere-biblicky-pribeh-o-jidasovi-plati-dnes.aspx).

L. Novák 19.8.2019 1:53

Re: co to je za pitomý článek?

V odkázaném článku z vašeho textu jasně vyplývá, že jste nejspíš nábožensky založený fanatik, což potvrzují i vaše výpady vůči bezdětným a odsuzování umělých potratů. Rusnoka jste kritizoval za to, že prosazuje důchodovou reformu a nemá odvahu diskriminovat bezdětné. Jinde, kde psal o odlišném (ne)vyplácení důchodů pro bezdětné, jste se zase na jeho slova odvolával...

Takže už je jasné, odkud vítr fouká. Socialistický parazit Rusnok a náboženský fanatik Patta mají společné styčné plochy ve svých ideologiích oškubání menšin občanů, ale Rusnok se drží zpět a neprosazuje důchodovou diskriminaci bezdětných, protože jako správný politický vyžírka si dává pozor, aby se svými extrémistickými výplody nenarazil na odpor. Zatímco fanatik Patta si nebere servítky a hlásá na plnou hubu nehoráznosti, které by do zákona prosadil jen těžko, protože by byly nejspíš v rozporu s obecnými právními principy a zcela jistě i s Ústavou ČR.

I. Patta 18.8.2019 23:20

Re: co to je za pitomý článek?

Chce to trochu logiky. Píšete "Důchody si každý platíme sami do průběžného systému". Průběžný důchodovým systémem můžete nazvat také mezigenerační. Důchody si proto neplatíme sami (sobě), ale rodičům. Na náš důchod přispějí v průběžném důchodovém systému až naše dobře vychované děti. Na závěr správně píšete o nestabilitě důchodového systému kvůli budoucí změně podílu důchodců na celkové populaci. Kdo myslíte, že zavinil že klesne podíl pracující/důchodce? Ti co pracovali a vychovali děti, nebo ti, co si jen užívali a o výchovu žádných dětí nestáli. A nepište mi o těch, co nemohou mít děti. Těch není 30 % v populaci.

L. Novák 19.8.2019 2:16

Re: co to je za pitomý článek?

Vaše "logika" je úplně zvrácená. Jste náboženský fanatik - magor.

I. Patta 19.8.2019 13:59

Re: co to je za pitomý článek?

Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá! Jan Werich

L. Novák 20.8.2019 4:48

Re: co to je za pitomý článek?

Jo. Začněte bojovat s tou vlastní.

K. Janyška 17.8.2019 9:05

Babiš podniká s Českou republikou. .

Ještě jste si toho nevšiml ? Dzp.

V. Čermák 17.8.2019 13:37

Re: Babiš podniká s Českou republikou. .

Závidíte? Tak to dělejte taky...

K. Janyška 17.8.2019 14:33

Re: Babiš podniká s Českou republikou. .

Nejsem vrahem, nemohu... Dzp.

J. Jurax 17.8.2019 17:09

Babiš je vrah?

Jste inovátor! Babišovi je klnuto všelijak a vydatně, leč s touto nálepkou jste první!

K. Janyška 17.8.2019 20:36

Re:

Ladislav Jakl, Mirek Topolánek, já a tak... Dzp.