26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

GLOSA: Na co tu vládu máme?

Co to zase je? Důchody mají pomoci zaplatit hlavně živnostníci, aby tak odvrátili další posouvání hranice odchodu do důchodu? Probůh proč?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 20.8.2019 4:48

Re: co to je za pitomý článek?

Jo. Začněte bojovat s tou vlastní.

I. Patta 19.8.2019 13:59

Re: co to je za pitomý článek?

Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá! Jan Werich

L. Novák 19.8.2019 2:16

Re: co to je za pitomý článek?

Vaše "logika" je úplně zvrácená. Jste náboženský fanatik - magor.

L. Novák 19.8.2019 1:53

Re: co to je za pitomý článek?

V odkázaném článku z vašeho textu jasně vyplývá, že jste nejspíš nábožensky založený fanatik, což potvrzují i vaše výpady vůči bezdětným a odsuzování umělých potratů. Rusnoka jste kritizoval za to, že prosazuje důchodovou reformu a nemá odvahu diskriminovat bezdětné. Jinde, kde psal o odlišném (ne)vyplácení důchodů pro bezdětné, jste se zase na jeho slova odvolával...

Takže už je jasné, odkud vítr fouká. Socialistický parazit Rusnok a náboženský fanatik Patta mají společné styčné plochy ve svých ideologiích oškubání menšin občanů, ale Rusnok se drží zpět a neprosazuje důchodovou diskriminaci bezdětných, protože jako správný politický vyžírka si dává pozor, aby se svými extrémistickými výplody nenarazil na odpor. Zatímco fanatik Patta si nebere servítky a hlásá na plnou hubu nehoráznosti, které by do zákona prosadil jen těžko, protože by byly nejspíš v rozporu s obecnými právními principy a zcela jistě i s Ústavou ČR.

I. Patta 18.8.2019 23:20

Re: co to je za pitomý článek?

Chce to trochu logiky. Píšete "Důchody si každý platíme sami do průběžného systému". Průběžný důchodovým systémem můžete nazvat také mezigenerační. Důchody si proto neplatíme sami (sobě), ale rodičům. Na náš důchod přispějí v průběžném důchodovém systému až naše dobře vychované děti. Na závěr správně píšete o nestabilitě důchodového systému kvůli budoucí změně podílu důchodců na celkové populaci. Kdo myslíte, že zavinil že klesne podíl pracující/důchodce? Ti co pracovali a vychovali děti, nebo ti, co si jen užívali a o výchovu žádných dětí nestáli. A nepište mi o těch, co nemohou mít děti. Těch není 30 % v populaci.

I. Patta 18.8.2019 22:59

Re: co to je za pitomý článek?

V bublině svého myšlení nemůžete být dál od pravdy. Jiřího Rusnoka jsem kritizoval v článku "Příběh jednoho bankéře". Nazval jsem jej Jidášem, který pracoval proti občanům ve prospěch bank za 30 stříbrných (https://euportal.cz/Articles/14937-penize-nahradily-moralku-skutecny-pribeh-jednoho-bankere-biblicky-pribeh-o-jidasovi-plati-dnes.aspx).

L. Novák 18.8.2019 19:33

Re: co to je za pitomý článek?

No právě. A vy, jak jsem si všiml v nejstarších dohledatelných odkazech, šíříte tuhle ideologii diskriminace bezdětných po Internetu nejméně od roku 2011. A že vás argumentačně podporuje socialistický parazit a z božího dopuštění nynější guvernér ČNB Rusnok, jenom dokmentuje, odkud vítr fouuká. Oživení totalitních komunistických metod nebezpečným vytvářením "důchodového nepřítele" - bezdětných občanů. Přesně jako ti zasr..í komunisti!

L. Novák 18.8.2019 18:44

Re: co to je za pitomý článek?

Psal jsem o dani ze mzdy za totalitního komunistického režimu. Jestli jste tohle nepochopil, tak o tom zřejmě nic nevíte.

L. Novák 18.8.2019 18:38

Re: co to je za pitomý článek?

No jasně, celý život odvádím státu podstatnou část svých příjmů a teď mi bude nějaký šílenec Patta tvrdit, že jsme chovné stádo, a kdo nevychová daňové poplatníky do socialistického letadla s krátkým doletem, nedostane důchod. Vymyslel jste si ideologii, resp. převzal komunistickou totalitní, a hlásáte ji, jako by se jednalo o hotovou věc. Jste šílenec a parazit.

L. Novák 18.8.2019 18:29

Re:

Gamblerství je návykové podobně jako alkohol nebo nikotin či pervitin. Valenta legálně podniká. Nic víc.

I. Patta 18.8.2019 16:20

Re: co to je za pitomý článek?

Vaše prostota je úsměvná. Vytrhnete z přednášky jeden odstavec a komentujete jej nejen jako Neználek, ale navíc přidáte "politiku". Jste mimo mísu. Například vycházíte z názvu zákona č. 589/1992 Sb., o sociálním pojištění, a nedochází Vám, že název zákona je v rozporu s průběžným financováním důchodového systému (zákon platný za minulého režimu se jmenoval "o důchodovém zabezpečení, nikoliv pojištění). Dále asi věříte pohádkám o hodných zaměstnavatelích, jinak byste vůbec nepoužil argument o dani ze mzdy. Stát nás sice přesvědčuje o nízkém zdanění mezd, skutečnost je ale zcela jiná. Z průměrného platu Vám stát strhne 44 %. Podívejte se laskavě na daňové kalkulačky, nebo na den daňové svobody. Doufám, že ke svým výkřikům přidáte ještě nějakou argumentační perlu, abyste měl poslední slovo.

I. Patta 18.8.2019 15:57

Re: co to je za pitomý článek?

Moje babička říkávala: "Každý cikán hádá podle své planety".

I. Patta 18.8.2019 15:55

Re: co to je za pitomý článek?

Jste patrně bezdětný, proto ta Vaše opakovaně uplatňovaná degradace dětí na "chovné stádo". Zapomínáte, že ty Vámi tak opovrhované děti těch druhých, tj. pro Vás děti cizí, budou financovat Váš starobní důchod. Chápu Vaši obavu z toho aby Vám "nevyschly zdroje příjmů", až budete starý.

I. Patta 18.8.2019 15:45

Re: Špatný nápad to možná není

Myslete globálně, jednejte lokálně.

J. Ráž 18.8.2019 15:07

Re: co to je za pitomý článek?

Průběžný penzijní systém, založený na povinných odvodech, se také nazývá solidární. Lidé vydělávající jsou tak povinně solidární s těmi, kdo vydělávat z různých důvodů nemohou, což je dobře. Proto i OSVČ je povinen platit povinné odvody na důchodové zabezpečení. (Neplést si nepovinných pojištěním dávek v nemoci) A při vědomí, že značná část z toho, co zaplatí se mu do výše jeho důchodové renty nepromítne, neb pojištění není investice, ani spoření, tak jen naprostý hlupák si na zajištění finanční soběstačnosti ve stáří "nespoří" jinak.

PS. Kdo si chce užívat života v produktivním věku a tak mu nezbývají prostředky na spoření, moc si v seniorském věku užívat nebude. Je to každého volba.

L. Novák 18.8.2019 14:49

Re: Kdyby jenom dnes byli živnostníci bráni

"Práce pro celek" je fráze z komunistické ideologie. Normální je pracovat, abych se uživil, zajistil finančně sebe i svou rodinu. Pro koho pracuji je jedno, pokud vytvářím přidanou hodnotu obchodovatelnou na volném trhu. Ona už si své zákazníky najde. Prostřednictvím volného trhu, pokud je o ni zájem. Pokud ne, zaměstnavatel zbankrotuje a propustí mě, nebo budu muset změnit náplň vlastní živnosti.

J. Ráž 18.8.2019 14:49

Re: chucpe

Marně přemýšlím, co by zaměstnanci měli z toho, co si koupí jako hmotný majetek "odpisovat", když vše, co k zajištění svých příjmů musí a také dostávají od zaměstnavatelů. A který druh "odpisů", jste měl na mysli? Odpisy účetní nebo odpisy daňové?

PS. Možná se Vám "rozsvítí", jakou hloupost jste napsal po přečtení této statě:

https://www.ipodnikatel.cz/Ucetnictvi-a-danova-evidence/rozdil-mezi-ucetnimi-a-danovymi-odpisy-u-hmotneho-majetku.html

J. Lepka 18.8.2019 14:19

Re: Agrofert drží nad vodou dotace ze státní pokladny

Na to jste přišel kde?

L. Novák 18.8.2019 13:58

Re: co to je za pitomý článek?

Vy jste obyčejný šílenec s komunistickým pohledem na "chovné stádo"!

L. Novák 18.8.2019 13:53

Re: co to je za pitomý článek?

...

Tohle je výplod sociologa Ivo Patty, který se odvolává i na výplody dnešního guvernéra ČNB Rusnoka, šílence, který systematickým znehodnocováním měny připravuje občany o úspory a prakticky znehodnocuje jakoukoliv myšlenku na spoření na důchod....

L. Novák 18.8.2019 13:53

Re: co to je za pitomý článek?

Ivo Patta (http://slideplayer.cz/slide/13563954/):

"...Nejdříve sdělím bezdětným špatnou zprávu: Zvyšujete si neprávem svoji životní úroveň o peníze, které ušetříte na výchově dětí. Právě tyto peníze si musíte na zajištění svého stáří odložit. Pokud tak neučiníte, tunelujete jako bezdětný důchodce z důchodového pilíře průběžně financovaného (MDP) v průměru 1 milion 600 tisíc korun. Na důchod si proto musíte spořit od začátku své ekonomické aktivity. Spořit ve výši 3300 korun měsíčně, pokud chcete průměrnou výši starobního důchodu. ..."

Za komunistického totalitního režimu svobodní a bezdětní byli zatíženi maximální sazbou daně ze mzdy, která činila tuším 32% z hrubé mzdy. Odvody státu tehdy ovšem nelze porovnávat s dnešním systémem, protože politika KSČ, která měla totalitní moc ve státě včetně všech pracovních míst, měla v centrálním systému řízení výroby i cen megalomanský přerozdělovací systém, kde mnoho druhů spotřebního zboží bylo zatíženo různou výší "spotřební daně" (třeba káva apod.) a na druhé straně byly dotovány ceny chleba, mléka a dalších potravin, které byly prodávány pod úrovní výrobních nákladů. Tento naprosto nesmyslný hospodářský systém musela Klausova vláda postavit "z hlavy na nohy". Mzdy byly neuvěřitelně nivelizovány a mzdově byly nadsazeny všechny mechanické (manuální) nekvalifikované práce, zatímco inteligence byla příjmově na stejné úrovni jako dělníci a nejlépe se měli pouze ti, kteří svým členstvím v KSČ získali nárok na řídící funkci a tím i vyšší příjmy.

Ivo Patta se svým nahlížením na bezdětné prakticky ztotožňuje s totalitním komunistickým systémem, který daňově trestal ty, co z nějakého důvodu děti neměli nebo mít nemohli...

Tak tohle je myšlenková podstata jeho návrhů. Plať sociální daň jako ostatní (jedno, zda máš nízké či vysoké příjmy, na to se nehledí) a k tomu (jsi-libezdětný) si spoř vysoké částky na svůj důchod, abys ve stáří přežil...

L. Novák 18.8.2019 13:16

Re: co to je za pitomý článek?

Aha, takže vy jste si vytvořil vlastní definici, a tu nám teď vnucujete, abychom ji přijali jako dogma. Nejste vy taky jedním z těch socialistických parazitů, kteří mají obavu, aby jim nevyschly zdroje příjmů, a snaží se vymýšlet způsoby, jak sociálním inženýrstvím namnožit "chovné stádo"?

L. Novák 18.8.2019 13:11

Re: Prostředky z dotací pro Agrofert

Víte kulové. Pokud má zaměstnance a platí je, pak odvádí také povinné odvody do státního rozpočtu. Dotace nebere, na rozdíl od vykutáleného šíbra Babiše.

Agrofertu prudce klesl zisk. Od červených čísel ho loni zachránily hlavně dotace

http://jdem.cz/fd4aw8

"...Koncern (Agrofert) je jedním z největších příjemců dotací v Česku. Předloni dostal ze státního rozpočtu a od Evropské unie přes dvě miliardy korun. ..."

L. Novák 18.8.2019 13:02

Re: Špatný nápad to možná není

Země je přelidněná. Pokud vám chybí děti, pořiďte si je za své a neotravujte s tím sousedy, aby vám přispívali. ;-)

L. Novák 18.8.2019 12:58

Re: chucpe

Který byznys je založen na "okrádání slaboduchých jedinců"?. Pokud máte na mysli kurzové sázení, nejspíš budete slaboduchý vy sám. :-P

S. Rádl 18.8.2019 10:18

chucpe

Od člověka jehož byznys je založen na okrádání slaboduchých jedinců to opravdu sedí.

Mimochodem to napětí mezi zaměstnanci a živnostníky pramení ze špatného nastavení odvodů, kdy zaměstnanci nemají možnost odpisů a někteří živnostníci této své možnosti nadužívají.

D. Mach 18.8.2019 10:11

Re: Senátor se diví a já se divím jeho voličům

Každá slušná tiskovina si ověřuje informace, které zveřejní, tzv. Parlamentní listy zveřejní cokoli, co si ten onen zaplatí. Je to politický reklamní plátek, který zveřejní naprosto cokoli, a proto mě překvapuje, že si pan majitel stěžuje na něco, k čemu sám přispívá.

F. Kusák 18.8.2019 10:05

Re: co to je za pitomý článek?

Ale nějak jsem nepochopil, v čem spočívá ten pláč. Pan Šejna pouze vysvětluje. A má pravdu. A dokonce neexistuje ani zákonná povinnost, platit sociální pojištění. Ovšem se všemi důsledky. OSVČ si může vybrat mezi malou penzí, která se zas až tak vyšším sociálním pojištěním nezvýší, nebo vlastním spořením na stáří. A to také ti chytřejší dělají. Jejich penze pak nemá žádnou vypovídající schopnost.

F. Kusák 18.8.2019 9:51

Re: Prostředky z dotací pro Agrofert

Dobře, jste pro to, aby se zavřel Agrofert, ale ten zaměstnává cca třicet tisíc lidí přímo a dalších deset tisíc nepřímo, a třeba i těch živnostníků. Ano, možná že někteří ztratili práci, ale jiní získali. A představte si, kolik tito lidé zaplatí na odvodech. To se o několika Valentových zaměstnancích říci nedá. A o podnikání pana Valenty něco vím, třeba ve farmaceutickém průmyslu. Ta firma už dávno neexistuje. Pan Valenta ať raději mlčí.

I. Patta 18.8.2019 8:54

Re: co to je za pitomý článek?

Definice starobního důchodu (ze státního důchodového systému) je z mé přednášky (slideplayer.cz/slide/13563954/). Přednesl jsem ji na konferenci Reprodukce lidského kapitálu (vzájemné vazby a souvislosti), pořádané v roce 2017 na Vysoké škole ekonomické v Praze.