20.5.2024 | Svátek má Zbyšek


Diskuse k článku

GLOSA: Masaryk, nebo Gottwald?

Čas od času mě přepadne potřeba se z aktuálních pocitů a zejména situace vypsat. Nestačí mi jen s kolegy a přáteli diskutovat.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Novák 17.1.2018 7:40

Mám obavu,

že Drahoš (bude-li zvolen) bude sedět v prezidentském křesle a z jedné strany na něj bude řvát Kalousek a z druhé Babiš. Neumím si představit nic jiného, než ze Drahoš v takové situaci "zmrzne". Ke Kalouskovi se ještě přidá Schwarzenberg a Drahoš bude pod tlakem podvolit se "Bruselu" (tj. především Německu včetně vítání imigrantů a včetně vstřícnosti k sudetoněmeckému landsmannschaftu). U Babiše nelze vyloučit, že je vydíratelný, ani to, že bude přece jen odstřelen a výsledky parlamentních voleb anulovány. Situace Drahoš na hradě a Babiš odstřelen (místo něj předsedou vlády třeba Fiala, tj. podobně neschopný a pod vlivem Kalouska jako byli Topolánek, Nečas nebo Sobotka) vidím jako velmi neblahou.

Již jsem zaregistroval několik článků, ve kterých se psalo, že M. Topolánek nezvládl jednání o Lisabonské smlouvě. Připomínám, že v té době byl ministrem zahraničí Schwarzenberg a ministrem financí Kalousek.

B. Hudzieczek 17.1.2018 10:35

Re: Mám obavu,

Pokud bude ANO chtít sestavit vládu, která bude mít šanci na podporu parlamentu, nemůže to být vláda s Babišem v čele. Pokud to zkusí podruhé, je velmi pravděpodobné, že ani tentokrát důvěru nedostane. Takže na případného prezidenta Drahoše by "řval" někdo jiný než Babiš. A Kalousek je směšná figura, kterou už snad nikdo nebere vážně.

M. Zikmund 17.1.2018 6:58

Dosaď si sám.

Pan autor nepřiřadil současné kandidáty k deklarovaným býalým prezidentům a nechává to na čtenáři. Je to škoda, mohl svou představu zdůvodnit. Takže: Masaryk byl schopen stát si se svým názorem i proti většinové společnosti, která ho za to nenáviděla (hilsneriára, rukopisy). Slovy pana autora by se dalo říci, že tímto zásadovým přístupem tehdejší společnost rozděloval. Vzhledem k nanicovatosti a beznázorovosti kandidáta Drahoše, z kterého vypadnou jen obecné fráze tudíž asi neplatí srovnání Drahoš=Masaryk. Gottwald byl prezident země, která byla součástí mocenského bloku, přičemž podporoval naše postavení pouhé provincie, kolonie s představou na věčné časy a nikdy jinak (a za jakýchkoliv podmínek). Dnes jsme opět součástí velkého bloku, opět v pozici provincie. Jak se k tomu staví kandidát Drahoš?

L. Písařík 17.1.2018 7:27

Re: Dosaď si sám.

Postoj Drahoše může být ossbitý, ale pochybuji, že ovlivní většinu kriticky myslících. Odejít z NATO, natáhne po nás pařáty Rusko, udělá z nás základnu k rozbíjení EU. CCCP jsem zažil a nedoporučuji chybu opakovat. EU je naše a musíme se snažit, aby se stala demokratickou, pokud to nepůjde, pak postrádá smysl sama existence EU.

R. Langer 17.1.2018 7:40

Re: Dosaď si sám.

On chce někdo odejít z NATO? A kdo?

I. Schlägel 17.1.2018 8:31

Re: Dosaď si sám.

Bolševici všech barev a vyznání. K tomu plné vlaky "užitečných idiotů". V kotlince těchto lidí není málo. A většinové mají rádi Zemana. Čím to je?

R. Langer 17.1.2018 8:49

Re: Dosaď si sám.

Vážně? Já jsem si fakt nevšiml, že by Zemanovi voliči chtěli hromadně vystoupit z NATO. Čím to je?

I. Schlägel 17.1.2018 9:07

Re: Dosaď si sám.

Já nepíši o většině Zemanových voličů, kteří chtějí vystoupit z NATO. Píši o většině bolševiků a užitečných idiotů, co by rádi vystoupili z NATO, a zároveň volí Zemana. Lze parafrázovat bonmotem "Ne všichni muslimové jsou teroristé, ovšem většina teroristů jsou muslimové". Snad jsem se vyjádřil srozumitelněji.

M. Zikmund 17.1.2018 9:34

Re: Dosaď si sám.

K tomu jste došel jak, že bolševici většinově volí Zemana? Pokud píšete "bolševici všech barev a vyznání" , pak tím zjevně nemyslíte ideové komunisty, ale všechny ty, co mají bolševický přístup. A ten je přece charakteristický pocitem nadřazenosti vlastního názoru (jejich názor je pokrok), postojem "kdo není s námi, jde proti nám", potlačováním nepohodlných názorů, označováním všech s jiným názorem za extremisty, agenty, lidi málo morální atd.atd.. Dnes podporovatelé Drahoše klidně vykřikují, že kdo volí Zemana je nemorální, sestavují seznamy názorově nepohodlných webů, kádrují a (včetně ČT) označují politickou stranu za extremistickou jen proto, že si dovolí požadovat referendum o vystoupení z EU. To není bolševický přístup?

I. Schlägel 17.1.2018 11:23

Re: Dosaď si sám.

Chcete snad tvrdit, že bolševici většinově volí Drahoše či nevolí vůbec? Sociologických dat o tom, co či koho preferují levicoví a krajně levicoví voliči je poměrně dost. Na sociálních sítích si můžete rovněž udělat obrázek. Stačí vzorek. Bolševický přístup můžete samozřejmě najít i u antizemanovců. Což ovšem nevyvrací to, co tvrdím. Bolševici, pokud půjdou k volbám, budou většinově volit Zemana. Není žaádný důvod, aby volili jinak. Pokud narážíte na "extrémistickou" SPD pana Okamury, požadavek na referendum o opuštění EU mi přijde v pořádku. Je ovšem praktické zvážit tu eventualitu, že i extremista může prezentovat zdravý názor. Otázkou zůstává, co se stane, když vyhraje většinově volby. KSČ před volbami v r. 1946 měla plné huby podpory podnikatelů. Rétoricky rozhodně nebyla extremistická. Já SPD považuji za problém. Nehodnotím ji pouze podle rétorických cvičení pana Okamury. Informací je dost.

P. Harabaska 17.1.2018 12:41

Re: Dosaď si sám.

Kdo vám vyzradil, jak kdo a koho volil? Volby jsou přece (dosud) tajné! Dovolím si poupravit vaši větu: Je ovšem praktické zvážit tu eventualitu, že i Schlägel může prezentovat zdravý názor. Snad někdy ano. Ale ne tady a teď.

I. Schlägel 17.1.2018 13:16

Re: Dosaď si sám.

Lidé své preference běžně na sociálních sítích prezentují. Komentuji realitu. Není to můj názor. Tady a teď.

P. Harabaska 17.1.2018 13:26

Re: Dosaď si sám.

Obávám se, že nikoli. Komentujete tu stránku reality, která (ne)konvenuje vašemu názoru. Jinak všchno dobrý. Jo?

R. Langer 17.1.2018 14:16

Re: Dosaď si sám.

Komentujete jedině svou utkvělou představu, nic jiného.

I. Schlägel 17.1.2018 14:39

Re: Dosaď si sám.

V tom případě stejné komentáře zkušených sociologů vycházejících z řady hodnověrných průzkumů rovněž komentují utkvělou představu svých autorů a Vy je všechny hravě strčíte do kapsy. Nezbývá, než Vám pogratulovat.

R. Langer 17.1.2018 16:30

Re: Dosaď si sám.

Ano, děkuji. Ty vaše "hodnověrné průzkumy" mě v tom dostatečně utvrzují. :-)

P. Harabaska 17.1.2018 12:37

Re: Dosaď si sám.

Vy jste se asi sám sebou udeřil do hlavy.

I. Schlägel 17.1.2018 13:17

Re: Dosaď si sám.

Vy v tom vlaku také jedete, pane Harabasko. Rád bych se ve Vás mýlil. Pěkný den.

P. Harabaska 17.1.2018 13:24

Re: Dosaď si sám.

Omyl, Herr Schlägel. Já jsem nikdy do žádného takového vlaku nenastoupil. A pokud bych, nedej pámbu, nastoupil, dával bych pozor, abych včas vystoupil.

L. Písařík 17.1.2018 13:32

Re: Dosaď si sám.

Dosaď si sám.

M. Zikmund 17.1.2018 8:01

Re: Dosaď si sám.

No, vždyť přesně o to jde. Sám píšete: "musíme se snažit, aby se EU stala demokratickou". Jinak řečeno, dnes není, což já připouštím a dodávám, že je to horší a horší (viz např. všechny ty náhubkové zákony, seznamy hříšných webů apod.). A jsou dva přístupy - jeden, který říká s EU na věčné časy a bez výhrad a druhý s EU jen když bude demokratická. Pan Drahoš je symbolem prvního přístupu. Lidé, kteří jsou zastánci druhého přístupu jsou pak dehonestováni jako ti, co nás tahají do Ruska (ačkoliv hodnotově je to právě naopak). A o tom je současná volba hlavy státu, nikoliv o viroze, zdraví či brýlích.

R. Langer 17.1.2018 7:39

Re: Dosaď si sám.

Z Drahoše bohužel nepadají jenom obecné fráze, ale hlavně silná podpora socialistického svazu EU, stejně jako z Gottwalda padala silná podpora SSSR. Nejlepší sranda potom je, když EU komouši nadávají na ruské komouše a považuji se za elitu národa. Pakáž jedna bolševická. ;-)

R. Morava 17.1.2018 16:25

Re: Dosaď si sám.

Tak tak, Masaryk měl argumenty proti komunismu. Drahoš tomu nerozumí, ale bruselský komunismus podporuje. Je jim v zadku víc než Gottwald Stalinovi. Gottwald se bál Stalina, Drahoš jim leze do zadku i když nemusí. Tak takový prezident by byl jedním z posledních s křestanským jménem.

R. Langer 17.1.2018 4:06

Přirovnávat Drahoše

ke Gottwaldovi je sice trochu drastické, ale určité tendence by se tam najít daly. Tak hlavně že to autor symbolicky vystihl. :-D

M. Šejna 17.1.2018 9:11

Re: Přirovnávat Drahoše

:-D

Chtěl jsem napsat něco podobného.

:-D

J. Novak 17.1.2018 2:41

Ani Masaryk, ani Gottwald

Přednost má Masaryk a tudíž Zeman. Nikoliv sběratel titulů a intrikán s falešnými brýlemi, který je ve skutečnosti loutkou v cizích rukách a rozhodně v krizových situacích nebude stát za českým státem.

S. Sedlák 17.1.2018 5:30

Re: Ani Masaryk, ani Gottwald

Nevím čí loutkou je Drahoš, ale i tak bych rád vyměnil stávající loutkovodiče z Ruska a Číny. Bez Putina i pandy se obejdeme a krtka necháme doma.

V. Kotas 17.1.2018 6:33

Re: Ani Masaryk, ani Gottwald

Tak nějak to bude, aby dnešní ČR ctila odkaz 1.republiky.

I. Schlägel 17.1.2018 8:33

Re: Ani Masaryk, ani Gottwald

Ještě že Zeman není intrikán. Velká pochvala za dobrý vtip.

B. Hudzieczek 17.1.2018 10:30

Re: Ani Masaryk, ani Gottwald

Co se týče intrik, tak v těch je mistrem současný president (např. Bamberská aféra, Olovo). A kde jste přišel na to, že Drahoš nosí falešné brýle? Vy jste četl jeho zdravotní kartu? A o jakých cizích rukách mluvíte?