6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

GLOSA: Kvóty za potraviny?

Hájí-li premiér Sobotka český zájem na kvalitě dovážených potravin, na pohled neriskuje vůbec nic.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Pražák 6.3.2017 10:13

Porovnáváte neporovnatelné, autore

Účinná ochrana hranic a imigrační politika jsou základní atributy státu. Tady neexistuje možnost pro nějaké handlování.

Matoucí obaly na šmejdských potravinách je pouze hnusná praxe mezinárodních korporací, ať už jde o výrobce, nebo o prodejce.

Prostor na trhu, který vzniká šmejdskými potravinami v líbivých obalech, by mohl využít český výrobce a prodejce, který se zaměří na kvalitu.

O. Zuckerová 6.3.2017 9:59

Kdyby byly opravdu "kvóty za potraviny"

takto natvrdo, jak to autor píše, šlo by vlastně o vynucení něčeho, co není naší povinností za neodepření něčeho, co je naším právem. Což je klasický příklad vydírání.

J. Schwarz 6.3.2017 9:57

Drahý Zbyňku,

vy v obchodě pročítáte složení potravin? To s sebou taháte mikroskop a výkonnou baterku? Jinak totiž nápisy psané snad mikrotečkou nepřečtete. Daleko spíš se řídíte "grafickou úpravou" a tak koupíte výrobek který znáte z německa a ejhle - v krabici je jiný obsah! Když "komisi" vadil název "máslo" na našem pomazánkovém, pak pod záminkou že by Španěl mohl být uveden v omyl takový název zakázala. Proč jí nevadí podle mého soudu daleko hrubší přestupek nacpat do obalů se "stejnou grafickou úpravou" jiný, kvalitativně horší obsah kolikrát za vyšší cenu? Proč nevnímá jako svým způsobem "rasistickou" praxi takto se chovat jen vůči "východu"? Migrantům z Libye by si nikdo nedovolil dát něco nekvalitního s tím, že to "negrům" musí stačit. Osobně se zásahem "komise" nepočítám, raději bych viděl seznam podobných výrobků, srovnání obsahu s tím co se ve stejné krabici prodává na "vyspělém západě" + doporučení spotřebitelům hodit firmám takové zboží na hlavu - a nekupovat.

S. Ševeček 6.3.2017 9:36

Falešný boj o obsah krmných směsí

pro občany druhé kategorie.

M. Těhanová 6.3.2017 10:35

Re: Falešný boj o obsah krmných směsí

Když je ze sebe necháme dělat?

J. Chaloupka 6.3.2017 9:13

Tím pojmem "naši zemědělci" máte na mysli

těch pár skutečných farmářů (dříve sedláků), kteří opravdový trh nemůžou ovlivnit? Naše tzv. zemědělství je prostě jen další druh průmyslu, který provozují průmyslníci. A ještě dostávají dotace na hektar. Z našich peněz.

J. Chaloupka 6.3.2017 9:10

A přitom by stačilo prostě zveřejnění těch

výrobků, které se liší kvalitou. Ostatní by zařídil trh.

P. Rudolf 6.3.2017 7:43

Populismus

je dnes nezbytnou součástí každého politika, neb bez dobrého marketingu to už nejde ani v politice. Podivuji se však nad tím, že nejvyšší představitelé všech čtyř zemí Višegradu si o svých občanech myslí, že jsou to všichni úplní blbci a takový primitivní populismus jim sežerou.

Vystupme z EU a tihle čtyři chudáci nám to pak ukážou.

K. Novák 6.3.2017 6:17

Pokud bude trh s potravinami

zmonopolizovaný několika málo nadnárodními řetězci, tak se bude množství potravin dovážet, jejich kvalita bude nízká a ceny vysoké. Tomu napomáhají hlupáci, kteří si bláhově myslí, že když si kupují dražší potraviny (mají na to), tak že si také kupují kvalitnější. Na "západě" je kvalita vyšší prostě proto, že lidé mohou jít jinam, síť drobných výrobců a prodejen ještě existuje. Naše dřívější "pravicové" vlády nás prodaly nadnárodním společnostem a na jejich přání zadusily českou podnikavost a naše zemědělství. Současná vláda pro zlepšení situace nedělá nic. Částečně proto, že Babišovi situace vyhovuje, částečně proto, že na to prostě kašle a že někteří ministři (Jurečka) jsou naprosto neschopní. Imigranti s tím nemají nic společného. I kdybychom jich přijali podle diktátu EK třeba pět milionů, nadnárodní řetězce budou u nás prodávat stejnou "kvalitu" za stejně vysoké ceny jako nyní.

P. Rada 6.3.2017 8:04

Re: Pokud bude trh s potravinami

České zemědělství nejvíc dusí lidská chtivost rychle zbohatnout. Na zemědělské produkci která vesměs oproti průsmyslu málo vydělává se to "bohstnutí" realizuje obtížněji a tak se cca 80% vlastníků půdy uchýlilo k využívání nájemníků.

Nájemníci pravidelně skrze přetěžování půdy praktikují metodu "po nás potopa" na kterou doplácí úrodnost. Tu dál snižuje vliv vysoušení krajiny jako důsledek antropogenních a hlavně průmyslových externalit.

Doposud se propad produkce kryje ze zisků v průmyslové sféře která ale zas žije analogicky s drancovačky neobnovitelných zdrojů jako jsou nerostné suroviny a zejména fosilní energetické zdroje.

Dalším generacím při tomto trendu předáme něco co bude víc připomínat pustinu jak zemi oplývající mlékem.... Půda prostě nebude mít s řady důvodů ani dnešní hodnotu/úrodnost. Důsledky se dají kalkulovat a i na to došlo. Za cca 30 let se ale např podle některách zdrojů dá celosvětově počítat s hladomorem. Pojem "nejvišší kvalita" pak nejspíše nabude oproti dnešku na paradoxnosti.

http://neviditelnypes.lidovky.cz/veda-tricet-let-do-hladomoru-d17-/p_veda.aspx?c=A160530_171806_p_veda_wag

K. Novák 6.3.2017 8:28

Re: Pokud bude trh s potravinami

To, co píšete, je jistě pravda, ale s problémem drahých a nekvalitních potravin u nás to nesouvisí. Naši zemědělci často vyvážejí produkty jako suroviny a maso i hotové potravinářské výrobky dovážíme. My si nevážíme zemědělské půdy (a vůbec našeho životního prostředí) mj. také proto, že potraviny dovážíme, a proto vlastně naši zemědělskou půdu nepotřebujeme. A hlupák Fuksa kdysi v Nečasově vládě umožňoval prodej půdy do zahraničí s odůvodněním, že "oni si to již stejně koupili". Současná vláda a prezident nejsou o nic chytřejší. Teď čtu vedle na stránce, že prodáváme plzeňskou Škodovku do Číny. Takhle nebudeme mít nic vlastního, zůstaneme chudí, naše chutě a zvyklosti budou určovat naši zahraniční majitelé a my budeme moci akorát něco blekotat, ale nic nezměníme.

R. Sorge 6.3.2017 8:45

Re: Pokud bude trh s potravinami

... cca 80% vlastníků půdy uchýlilo k využívání nájemníků ...

To je velmi zjednodušenný pohled. Tito vlastníci půdy (obvykle nevelké výměry) se sami zemědělskou činností nezabývají, proto jí pronajímají těm, kteří se tím zabývaji.

P. Rada 6.3.2017 10:47

Re: Pokud bude trh s potravinami

Ano ale to zjednodušení které je meritem věci jste právě pěkně předvedl. Vynechal jste důsledek vlivu dlouhodobého zájmu na udržení bonity půdy.

Navíc suma té "nevelké výměry" je v úhrnu "velká" a velké lze proto předpokládat důsledky.

http://ekolist.cz/cz/publicistika/priroda/tri-miliony-vlastniku-pudy-v-cr-kazdorocne-prichazeji-o-miliardy-korun-kvuli-erozi

http://www.dotyk.cz/publicistika/kdo-skupuje-ceskou-pudu.html

P. Vaňura 6.3.2017 12:00

Reálně není možné, aby se u nás polovina obyvatel

živila zemědělstvím tak, jako v minulosti. Takže by vlastníci museli půdu prodat (ale tak pitomí většinou nejsou) a snad si nemyslíte, že velkopodnikatel bude kalkulovat na 30 let dopředu?

A pokud odmítáte jadernou energii, neplačte nad spalováním fosilních zdrojů, protože, jak se ukázalo právě nedávno, jiná alternativa k jádru neexistuje. Nedávno, tuším je to asi měsíc, jely u nás i "nejdražší" zdroje na fosilní paliva, držené normálně v rezervě, na plný výkon. Vyrobená elektřina se prodávala do Německa, aby se vykryl velký výpadek tamních OZE, způsobený počasím!

R. Sorge 6.3.2017 12:56

Re: Pokud bude trh s potravinami

Samozřejmě suma té "nevelké výměry" je v úhrnu "velká", ale z časových a finančních důvodů to malí vlastníci obdělávat nemohou. Buď půdu prodají nebo jí pronajmou. Důvodem pronájmu nejsou zištné důvody.

Tak to prostě je, nemá cenu se tomu divit.

A. Nikoloki 6.3.2017 0:09

Homohetero

Homogenní povinnosti a heterogenní práva :-\ ?