20.5.2024 | Svátek má Zbyšek


Diskuse k článku

GLOSA: Když se řekne štít

Říká se, že nemá smysl rozebírat hypotetické situace ve stylu „co by bylo, kdyby“. Ale někdy to člověku nedá. Třeba když teď NATO v Rumunsku zprovoznilo základnu protiraketového štítu a můžeme se ptát: Co by se stalo, kdyby Barack Obama nezrušil původní plán a tím i projekt radaru v Brdech?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Aspirin 17.5.2016 13:05

Štít je deklarován...

... jako "proti balistickým raketám". Rusko intenzivně přezbrojuje na rakety Jars s "těžko předvídatelnou dráhou" v r. 2018 jich má být 70% a v r. 2022 májí mít nové rakety 100%. Takže štít proti balistickým raketám nebude proti novým ruským raketám dostatečně účinný... kromě toho je radar dost mimo od tras hlavních úderů - takže pověstnou půlhoďku na rozhodnutí příliš neovlivní.

P. Zinga 17.5.2016 15:14

Re: Štít je deklarován...

A to je dobře, aspoň ty blby nenapadne si něco začít.

J. Heincl 17.5.2016 11:57

Kdoví, jak to s raketami

opravdu je. Třeba jsou Rusové skutečně smrtelně nebezpeční. Ovšem argumentace, že na polském a na rumunském území budou umístěny protiraketové štíty proti Íránu, mi připadá poněkud dětinská. Zřejmě je pro tento účel nevhodné území východního Turecka, které je jen o několik tisíc kilometrů blíže Íránu než evropští členové NATO.

Pro úplnost zde v miliardách USD uvádím údaje o výdajích na zbrojení v roce 2015 dle International Institute for Strategis Studies http://www.iiss.org/. 1. USA - 597,5, 2. Čína - 145,8, 3. Saúdská Arábie - 81,8, 4. Velká Británie - 56,2, 4. Rusko - 51,6 .... USA vydaly na zbrojení stejnou částku jako dalších dvanáct zemí v pořadí za nimi celkem.

A. Hrbek 17.5.2016 19:20

Re: Kdoví, jak to s raketami

Pan Šedivý to dokonce pokládá za ochranu proti Severní Korei

K. Vyšata 17.5.2016 11:18

Myslím si, že se obě strany chovají

pragmaticky. Západ chce mermomocí nacpat do Ruska své pojetí demokracie. Rusko o to nestojí a v rámci svého lpění na samostatnosti si udržuje svoji nukleární sílu na úrovni. Rovnováha sice není v ekonomické síle, ale ve schopnosti udělat z celé zeměkoule horkou poušť. A proto máme mír, zatím, snad se někde zrovna teď nerodí nějaký ten Napoleonek, nebo Hitlerčík.

J. Vintr 17.5.2016 11:40

Re: Myslím si, že se obě strany chovají

Jak jste přišel na to, že chce Západ něco do Ruska mermomocí nacpat? Západu by stačilo, kdyby si Putin hrál jen na svém písečku a nesetkal rypák do sousedních států ...

K. Vyšata 17.5.2016 11:48

Re: Myslím si, že se obě strany chovají

Jak jste na to přišel, že západu by něco stačilo?

Když máte tak hloupé otázky, musel jsem, s prominutím, hloupě odpovědět.

J. Vintr 17.5.2016 13:05

Re: Myslím si, že se obě strany chovají

Můžete popsat, jakým způsobem lze jinému státu "nacpat své pojetí demokracie"?

A mimochodem - demokracie je jen civilizovanější způsob, jak rozdělovat moc ve státě. Neřeší vůbec to, jakým způsobem je tato moc využívána.

J. Pražák 17.5.2016 13:09

Re: Myslím si, že se obě strany chovají

Na rozvrat Ukrajiny stačilo 5 mld USD na "Majdanské události". "nacpat své pojetí demokracie" chápu např. pokusy o "demokratizaci" Iráku, Afghanistánu, nebo Arabská jara v Libyi atd....

M. Prokop 17.5.2016 14:57

Re: Myslím si, že se obě strany chovají

Na rozvrat Ukrajiny stačily hlavně tamní kleptokratické vlády. 5 mld UDS fakt Ukrajinu ani nezadlužilo, ani nevytvořilo tamní korupci.

J. Pražák 17.5.2016 17:42

Re: Myslím si, že se obě strany chovají

"Majdan" také stál nějaký ten dolar..... Myslíte, že tam lidi mrzli zadarmo a z enthusiasmu? Ukrajina jsou 2 úplně jiné poloviny- Pravobřežní a Levobřežní. Viz historie, stačí od Bohdana Chmelnického. Jiný jazyk, jiné náboženství,.....

Normální Ukrajinec viděl, jak ho oligarchové okrádají a ví, že až jedni vypadnou, že přijdou stejní....

17.5.2016 18:45

Re: Myslím si, že se obě strany chovají

Jestli stál něco "Majdan" tak leda miliardy hriven, které rozkradla ta rusácká loutka janukovyč. Dolar nebyl utracen ani jeden.

Jistě, vzor rusácka je odstrašující. Za Jelcina bylo plundrováno oligarchy, za putina bylo plundrováno oligarchy, putinem a navíc se o tom nesmí mlulvit. A právě proto, Ukrajinci svrhli rusáckou loutku janukovyče.

J. Pražák 17.5.2016 18:56

Re: Myslím si, že se obě strany chovají

O UK toho nevíte ani málo.... Takovou kleptokracii a chaos si nedokážete ani představit.

P. Vaňura 17.5.2016 16:51

Ze všeho nejvíce mi připomínáte pojem "ideologická diverze"

To si jako myslíte, že kdyby západ nepodporoval "demokratická hnutí" na Ukrajině, tak by Ukrajince vůbec nenapadlo myslet na to, co jim přinesl ruskými bodáky nastolený komunismus???

Vezměte si vztah Rusko - Pobaltské země. Rusové jim vytýkají, že jim "dali nezávislost" a oni se hrnuli do NATO. Jenže Rusko jim tu nezávislost dalo už jednou, r. 1918, když bylo slabé a pak je v rámci dohody Stalina s Hitlerem opět anektovalo na nastolilo brutální tyranii.

J. Pražák 17.5.2016 17:50

Re: Ze všeho nejvíce mi připomínáte pojem "ideologická diverze"

Sundejte si klapky z očí a nastudujte si historii, cca od Bohdana Chmelnického., Polsko-Litevské unie, vytvoření hranic současné Ukrajiny - západní hranice je demarkační čára z r. 1917, když byl podepsán Brest Litevský mír. Ukrajina je u kraje (Ruska), uměle vytvořená bolševiky, jde o 2 úplně rozdílné části jazykem , náboženstvím, nenávistí i vzahy k sousedům.

Chybu udělala EU, když naslibovala Hory Doly- asociační dohodu, která znamená konec celní unie s Ruskem, na němž je UK závislá obchodně. Nebo budeme v EU kupovat povinně výrobky z UK, nebo jen finančně podporovat sočasnou kleptokratickou vládu?

Historie zná mnoho případů jak to dopadlo, když byl pokus o zrušení nárazníkové zony mezi velmocemi. Viz např. řeka Yalu v Korejské válce.

Rus nárazníkovou zonu potřebuje, vždy se bránil defenzivně, ať Napoleonovi nebo Hitlerovi, vyčerpal útočníka na ohromném území. A ukrajinská hranice je 200 km od Moskvy.

K. Vyšata 17.5.2016 13:13

Re: Myslím si, že se obě strany chovají

Nemůžu, pochybuji totiž že by se mé vysvětlení dalo nacpat do vaší hlavy, chybí tam evidentně prostor.

Vaši definici demokracie si nechte pro sebe, já uznávám jednoduchou -demokracie je forma vlády, ve které se všichni občané na ní rovnoměrně podílejí podle zákonů svého státu.

J. Vintr 17.5.2016 15:15

Re: Myslím si, že se obě strany chovají

Vaše definice demokracie je hodně naivní. Ale proč vám potom vadí, že by v Rusku, té nejlepší z nejlepších zemí (gdě tak vólno dýšit čelavěk), měla být demokracie?

K. Vyšata 17.5.2016 19:26

Re: Myslím si, že se obě strany chovají

Ptáte se mimo mísu, jestli Rusům vadí dovoz a vnucování demokracie, tak se jich zeptejte proč. Zaleťte si do pár zemí, kde jim už demokracii vnutili a oni teď od ní zdrhají. Jinak, radši moje definice, než nějaké zparchantilé definice kterými se ohánějí jiní.

P. Zinga 17.5.2016 15:17

Re: Myslím si, že se obě strany chovají

Pane Vintr, jak dlouho jste nečetl noviny?

M. Prokop 17.5.2016 14:55

Re: Myslím si, že se obě strany chovají

Přesně tak.

To tvrzení, že Západ chce, je přesně v duchu tradiční ruské paranoi, mesiášství a imperialismu.

V poslední době i strachu z nějaké "barevné revoluce".

K. Janyška 17.5.2016 11:15

NATO je tu podařenější tu méně podařený prostředek

civilizovaných ke jejich obraně. Chválabohu silný a není radno si s ním zahrávat. Doufám... Dzp.

V. Novák 17.5.2016 10:48

Nestaví se štít "trochu jinak"

Staví se úplně jiný štít. Štít, který je z principu jiný - ten "Bushův" zrušil Obama pro neuspokojivé výsledky.

Žít v rovnováze strachu si nenavykl Putin, ale svět - jen MAD, tedy zaručené vzájemné zničení - zabránilo generálům jaderných supervelmocí "to spustit".

Součástí oné rovnováhy strachu a tedy i toho, že studená válka nepřerostla v (zatraceně) horkou, byla ABMT, která brala oběma stranám mžnost cítit se v bezpečí za svým štítem a z tohoto bezpečí pak zaútočit. Zrušení ABMT a rozvoj amerického "deštníku" - za Bushe až do Obamova rozhodnutí dvou - vede 1) k tomu, že Rusové vyvíjejí mocněji manévrující hlavice, aby je štít nezachytil a 2) jakékoli další jednání o omezení jaderných zbraní bude muset započítat i účinek štítu, přičem nikdo nebude znát přesně jeho skutečnou účinnost. Je to další stupeň volnosti, o němž se povedou dlouhá jednání.

Medveděv souhlasil s americkým štítem, ovšem za předpokladu, že Rusko bude moci kontrolovat jeho TTD, především bude moci kontrolovat telemetrii antiraket. Na to USA nakonec nepřistoupily, ač původně souhlasily.Nejspíš si jen každá strana vyložila jinak kolik toho Rusové smějí vědět.

V. Kolman 17.5.2016 10:13

JEN JSEM SI TAK VZPOMNĚL,.....

....jak před lety přistál na Krasnoj Ploščadi se sportovní Cesnou pilot Rust(?) po přeletu šírých ruských plání. To byla nebetyčná morální facka celé ruské protivzdušné obraně a celý svět (kromě Rusů) se tím náramně bavil.

Ze zlobného prskání Vladimíra Putina a jeho generálů lze logicky vyvodit fakt, že Rusové nejspíš ještě nemají použitelný protiraketový štít. Ruské balistické střely s nukleárními hlavicemi by tudíž nedolétly do cílových oblastí, ale padaly by nechtěně nejspíš i na jejich vlastní území a to je dosti nemilá představa pro ruské geněrály.

P. Dvořák 17.5.2016 10:34

Re: JEN JSEM SI TAK VZPOMNĚL,.....

Máte velice zvláštní představy a znalosti o letové dráze Cesny (která může letět 100 m nad zemí) a o balistických raketách. V souvislosti s tím i o protivzdušné obraně.

Jak asi myslíte, že se bavil svět, když dva obří Boeingy si udělaly kuželky z NYC a jeden Boeing rozbořil Pentagon? I ten poslední, nebýt dodnes nevysvětlené akce cestujících, by splnil zadaný úkol.

Tomu říkám díra v protivzdušné obraně! To Rusové raději sestřelí kdeco, jako KAL 007 v r. 1983, ale to se vám jistě jako expertovi líbí.

J. Vintr 17.5.2016 10:47

Re: JEN JSEM SI TAK VZPOMNĚL,.....

Žádné Boeingy se do WTC a Pentagonu nenabořily. Všechno to bylo dost jinak.

V. Novák 17.5.2016 10:50

Re: JEN JSEM SI TAK VZPOMNĚL,.....

Aha...

R. Langer 17.5.2016 14:49

Re: JEN JSEM SI TAK VZPOMNĚL,.....

Páni, tak oni to přece jenom byli mimozemšťani, já jsem to tušil! Jestli v tom nakonec neměl prsty i Paroubek, ten se s nima furt paktoval...

J. Vintr 17.5.2016 15:42

Re: JEN JSEM SI TAK VZPOMNĚL,.....

Proč mimozemšťani? Tohle se dalo zvládnout docela normálními prostředky.

I. Schlägel 17.5.2016 16:29

Re: JEN JSEM SI TAK VZPOMNĚL,.....

A kam zmizela ta letadla se všemi cestujícími, když nenabourala, kam dle oficiální verze nabourat měla? A ta co byla vidět, jak bourají, to byly hologramy? Děkuji za odpověď.

J. Vintr 17.5.2016 16:51

Re: JEN JSEM SI TAK VZPOMNĚL,.....

Kam zmizela ta letadla i s cestujícími nevím. Zato ta videa, ukazující naráz letadla do budovy WTC (od těch dalších žádná videa k dispozici nejsou), jsou evidentně jen velmi odbytou animací. Nic z toho, co hlásá oficiální verze, není reálné.