1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

GLOSA: K věčnému míru občanských demokratů

Občanská demokratická strana je v koncích. To musí vidět i slepý. Předmětem sporu však zůstává, zda se z konce dostane zas na začátek, anebo je to "konec nejkoncovatější". Máry, příspěvek k věčnému míru.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
S. Ševeček 27.2.2013 23:20

Re: Pouze pocity a dojmy

A víra tvá ...

Stav české "společnosti" (bacha na Kajana) popsal Pavel Kopecký správně. Zásadní chybou jeho popisu Titaniku je, že to připisuje ODS - tedy, jenom ODS.

J. Vyhnalík 27.2.2013 17:35

Re: Pouze pocity a dojmy

Důležité je, jak realitu prezentují média a pro ty je zajímavější přiživovat naštvanost, než se snažit o nějaké analýzy, či dokonce objektivitu.

Pokud vyhraje levice, tak budou média zase topit ji. Bulvár vítězí.

V. Venc 27.2.2013 13:50

Pouze pocity a dojmy

Nedomnívám se, že autor vidí vnitřní politickou situaci reálně. Je ovládán pocity a dojmy svého politického přesvědčení!

Existuje celá řada podnětů, které budou ovlivňovat další politický vývoj a volby. Autor se zastavuje u krize ODS, která je ve vládě dobře viditelnou stranou a dobře se o ní píše. Určitě existují napětí i v ostatních, jak vládních tak opozičních stranách. Jsme svědky velice neurovnané politické atmosféry, doprovázené nespokojeností velké části intelektuálů z neúspěšné volby K. Schwarzenberga, žalobou zmatených senátorů na prezidenta, a je také charakterizovaná roztopodivnými levicově orientovanými občanskými aktivitami, které by rády z nepřehledné situace něco vytěžily.

Podle mého názoru, s přibližujícím termínem voleb se bude politická zmatečnost prohlubovat a pokud ODS nepodlehne politické hysterii a nebude revolučně improvizovat v personálních otázkách a překvapovat novými osvětově laděnými reformátory, tak určitě dobře obstojí v nastávajícím politickém soutěžení.

Důvodem mého tvrzení jsou fakta, které prokazují, že stávající stranická ekipa se dokázala vyrovnat s desítkou politických i nepolitických útoků a schválností, snížila korupční úroveň státních zakázek, "hrábla" do policejní i soudnické mašinérie, uskutečnila obrat v posuzování sociálních výdajů a položila základ ke zlepšení hospodaření se stáními financemi. Nemyslím si, že by se některá z dřívějších vlád mohla pochlubit takovým výčtem státnických aktivit.

Lidová atmosféra “všechno co dělá tato vláda je špatné” je vyprovokovaná rétorikou opozičních politických subjektů a nemá reálný základ. Je to pouze líbivé lidové opoziční divadlo státních odborů a jejich přátel.

J. Hlubek 27.2.2013 6:13

Zbytečný článek.

Starost autora o dekadentní, dříve alespoň trochu pravicovou, stranu je až dojemná. Co přinese občanům, potažmo daňovým poplatníkům, úspěch či neúspěch nějaké ODS. Jednou vznikla a v počátcích vypadala pro svobodomyslného občana slibně než své voliče, reálným působením ve sněmovně respektive vládě, odvrhla. Buď si neuvědomila nebo ignorovala skutečnost kdo tento státní cirkus vlastně živí a rozhodným způsobem, nerozborně s TOP, se zasloužila o živoření, v horším případě úpadek podnikatelské sféry. Starost o existenci nějaké strany je zbytečná, je to jen její věc, spíš by měl autor věnovat svůj intelektuální potenciál rozboru situace v hospodaření státu. Byrokracie roste a s tím i náklady na ni. Říkají tomu mandatorní výdaje. 118 tičlenná většina ve sněmovně mohla a měla sílu toto změnit zrušením nebo úpravou stávajících zákonů a byrokracii výrazně redukovat, stejně jako zrušit spoustu pijavic ve formě státních fondů, agentur, či neziskovek. Doufajíc ve volební potenciál byrokratického státního aparátu raději promrhali svůj mandát přijímáním dalších buzeračních zákonů, zakládáním nových úřadů a zvyšováním daní daní všem. Není divu, že nezaměstnanost roste, příjmy rozpočtu stagnují a dluhy se zvyšují až k nesplatitelné výši. Až toto vše krachne bude pozdě a mnozí si budou klást otázky, proč jsme se zabývali nějakou nicotnou ODS a ne vážností situace v hospodaření státu.

I. Schlägel 27.2.2013 5:55

Jo,

už zase nejsou lidi, co?

P. Pavlovský 27.2.2013 5:35

Proč jenom "upřímní občanští demokraté"?

 Té partaji naordinují "zdravotní pozici opozice" všichni ostatní voličové, ať už si "upřímní občanští demokraté" budou přát okoli. Může se dokonce stát, že tu "zdravotní pozici" bude ODS trávit mimo parlament. Figury jako Pavel Bém či Boris Šťastný a jeho partička navrtávají do boku lodi díru za dírou. A z druhé strany zajisté papá Klaus, který ve vědomí voličů nepřestává být s ODS spojován, jakkoli před volbami stranil M. Zemanovi a ne Sobotkovi. Málo platné, pod Klausovu amnestii se Nečas podepsal, a to bez vědomí a souhlasu svých koaličních partnerů, čímž za ODS přejal odpovědnost.

Nejpozději od Listopadu víme, že to, co se politicky děje v Praze, rozlije se časem i do celého Česka. I Klaus původně kandidoval v Praze, ale pak si troufnul i na Ostravu, když bylo jasné, že v Praze by vyhrála i jeho tenisová raketa..

Poslední komunální volby ODS v Praze šeredně prohrála. Zkusila to obejít tím, že se spikla s ČSSD, uzavřela s ní "velkou koalici" a vítěznou TOPku zahnala do opozice. Po roce B. Šťastný i Hulínský padli a v Praze vládne MUDr. Svoboda na bodácíh TOP 09, momentálně se skřípáním zubů.

 Ovšem třeba v městské části Praha 6 vládne koalice ČSSD-ODS nadále. Voliče to štve, protože to, jakkoli legálně, popírá výsledky voleb - pociťují to jako něco nelegitimního. Jak asi dopadnou volby v Praze letos - s ohledem na pražský výsledek K. Schw.?

Predikovat letošní volební výsledky pravice, to je úkol pro školáka. Otázkou jsou naopak výsledky levice! Dojde v ČSSD k rozkolu na Zemanovce a Dienstbierovce? Odpověď je klíčová pro politické poměry v ČR desátých let XXI. století.