2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

GLOSA: Jak letos vlastně volit

Já se považuji za odpovědného voliče a volby jsem nikdy od revoluce nevynechal a ani v budoucnu nevynechám. Vždy jsem volil podle obecně sdílené úvahy: když to dám nějaké malé straně, propadne můj hlas a vyhrají komunisté, socialisté, prostě ti, které rád nemám a nikdy, to zdůrazňuji, nikdy bych je nevolil.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Lepka 8.4.2017 19:38

Re: Dovoluji si

Buď máte ve svém věku dětské iluze nebo netušíte, jak je těžké zbavit se úředníka. On ani ten soukromý zaměstnavatel nemůže jen tak mýrnix dýrnix někoho vyhodit, socialisty přijaté zákony jsou tak zmršené, že ani to není snadné. Ale jsem rád, že jste zmínil řízení státu jako firmy, hned je jasno.

P. Čech 9.4.2017 8:59

Re: Dovoluji si

"Všechno jde, když s chce!! To říkal již můj děda.

P. Čech 9.4.2017 9:01

Re: Dovoluji si

Je to jen přirovnání, nic více. Jde o to, že řídit stát jako firmu dosud nikdo nezkusil, ale Češi, jak je jejich zvykem, všechno nové předem odsuzují. Obvykle ze strachu a z lenosti.

J. Karlík 8.4.2017 11:06

Re: Dovoluji si

Klasické politické strany řídí tradiční demokratické státy, USA, GB, myslím, že úspěšně. U nás by to mohli být právě REALISTE. Hnutí, která jste vyjmenoval, se mezi sebou programově liší natolik, že výběr bude těžký. Dle vaší logiky by ale všechna tato hnutí byla schopna stát řídit. Tak to není. Je třeba vybírat dle programu. Právě REALISTE nabízí možnost široké účasti občanů na řízení státu. Rozhoduje ale většina, a to se nemusí vždy líbit, neboť většina může být i těsná.

P. Čech 8.4.2017 13:23

Re: Dovoluji si

V něčem máte pravdu, v něčem ne. Téměř všechny státy na světě řídí politické strany. Tedy téměř všechny civilizované státy. Neúspěšně! Hádají se mezi sebou, válčí, , svou politikou přispívají k existenci t.zv. vemocí, jejichž sama existence však není dobrá. Hnutí, která jsem jmenoval se určitě programově liší, jinak by nebyla samostatná. V podstatných věcech se však až tolik neliší. Požadují totiž jeden zcela podstatný politický a zároveň řídící prvek. Úplnou a nebo aspoň podstatně zvýšenou, přímou účast občanů na vládnutí a řízení státu. Pokud se shodnou na tomto, vše ostatní je nepodstatné a nebo málo důležité. Realisté mají docela dobrou vizi, nicméně to, že jsou politickou stranou je do větší míry handicapuje.

F. Navrátil 8.4.2017 8:31

Koho volit?

Takto si lidé v minulosti vybírali stranu zelených nebo Věci veřejné. Strana zelených se nakonec ukázala jako strana zkorumpovaných ekoteroristických lobistů a Věco veřejné vklouzli do zajetých kolejí moci a peněz. Volit by se mělo poté, co strany jasně a stručně odpoví na tři otázky: Souhlasíte s kvótami a příchodem islámských imigrantů? Souhlasíte se zákonem o všeobecném referendu? Souhlasíte s vyplácením nepojistných sociálních dávek?

Š. Hašek 8.4.2017 10:52

Re: Koho volit?

Dobrá poznámka. K tomu Vašemu seznamu bych ještě (s dovolením připojil: US, US-DEU, Čtyřkoalice).

Váš návrh otázek mně osobně (na 91%) vyhovuje. Devět procent jest na další otázku. Obávám se ale, že zde voliči mají i jiné priority - souhrně bych je pojmenoval - "vláda je povinna nám zajistit lepší život, švýcarské léky a místo pro mého syna na úřadě, přece jsme si to zaplatili". Vaše otázky počítají s tím, že osobní/rodinný život není až tak dozorován Marksovou a Šabataovou. Vaše otázky jsou určeny občanům, lidu moc ne. Zkráceno.

F. Lesniak 8.4.2017 7:23

Otázka není jak volit,

ale koho nevolit.