15.5.2024 | Svátek má Žofie


Diskuse k článku

GLOSA: Diskriminace bezdětných

Pánové a dámy z nové důchodové komise se činí, seč mohou, aby prokázali svou loajalitu k vládě Bohuslava Sobotky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Chaloupka 25.5.2015 9:32

To raději diskriminujeme dětné, že?

A až budete starý, kdo vás bude ošetřovat? Děti těch pitomců, co je vychovávají, přestože je systém trestá.

t. peterka 25.5.2015 9:18

děti - investice

pokud bych se na děti díval pouze z pohledu ekonomického, je to investice do stáří pro mě a pro manželku. Při příznivých životních podmínkách se z investic stanou zdroje.Nevím proč moje investice by měly být zdrojem příjmu někoho jiného. pokud někdo děti nechce či nemůže, měl by si zdroje na stáří vytvořit jinak - spíše mě překvapuje, že toto je z "dílny" Soc.dem. Tuším že před lety měla podobný nápad KDU-ČSL.

F. Lesniak 25.5.2015 8:45

Podle "vědce" Bartoně se musí

každý sám za sebe staral o své zabezpečení. Třeba tak, jak to dělala Nečasova matrace Nagyová, která přijala kabelky, boty, oblečení i šperky za zhruba deset milionů? To je to zabezpečování podle modrých ptáků. Je vidět, že Bartoň svým modrým mozečkem vůbec nepochopil podstatu onoho návrhu. Ale to zase takové překvapení není.

J. Jurax 26.5.2015 1:31

Re: Podle "vědce" Bartoně se musí

Ale přesto se má každý sám za sebe staral o své zabezpečení. Ovšem v rámci zákonů.

Takže blbě žvaníte.

A. Bocek 25.5.2015 8:27

Není to trest za bezdětnost ,

je to bonus za zodpovědné chování . Bohatý člověk nemá 2 auta, ale má 3 děti.

J. Krejčí 25.5.2015 7:18

Hloupá demagogie

zase chce zpochybnit zásluhu rodičů. To, že někdo nemůže mít děti je smutné, ale nic to nemění na tom, že výchova dětí stojí hodně peněz, které bezdětní ušetří na stáří. Ještě že tu komisi nenapadlo navyšovat penze podle počtu dětí, protože to by měli největší důchody Romové, kteří přivádí na svět příští nezaměstnané. Myslím, že to zvýhodnění rodičů je správné a je nejméně závadné. Vy pane autore, pokud máte děti, si spočítejte, kolik jste mohl mít ušetřeno na důchod. Radost z nich se tím ale nedá nahradit, u mne alespoň ne. Se svými chytrostmi jste úplně vedle mísy.

F. Lesniak 25.5.2015 8:17

Re: Hloupá demagogie

Chtít po Bartoňovi, aby sesmolil něco smysluplného je téměř nemožné.

T. Kočí 25.5.2015 9:45

Re: Hloupá demagogie

Zato u vás je to předem ztracené.

J. Bruner 25.5.2015 3:37

stále přetrvává názor,

že, v naší moderní společnosti ti, co jsou zaměstnáni, živí důchodce.. Kolik procent ve výrobku dělá skutečná lidská práce a kolik suroviny a energie. A jak vypadá rozdělování vytvořeného. Podle toho, kolik práce vložil pracovník? Skutečně pan Babiš dře jak kobyla, že dostává miliardy. Čím si je zasloužil? Jen tím, že se v naší společnosti nastavila pravidla na rozdělování. Jinou zásluhu nemá.

V. Oslej 25.5.2015 5:51

Re: stále přetrvává názor,

Ten názor přetrvává, protože minimálně formálně je správný. Důchody jsou vypláceny průběžně z "důchodového účtu" jehož příjmem je část sociálního pojistného. Formálně proto, že je zde ještě dorovnávání schodku ze státního rozpočtu.

Proč se do toho pokoušíte motat skladbu ceny výrobku, nebo příjem páně Babiše je však záhadou :)

J. Bruner 25.5.2015 12:12

Re: stále přetrvává názor,

v ceně každého výrobku se odráží cena lidské práce + cena surovin a energií. A není nejmenšího důvodu, aby si cenu energie přisvojovali jen někteří, to je to co jsem sem motal.

J. Jurax 26.5.2015 1:33

Re: stále přetrvává názor,

Slyšel jste o tom, že i firmy platí daně?

J. Bruner 25.5.2015 3:32

stále přetrvává názor,

P. Dvořák 25.5.2015 1:43

Nevím, kam sahá vaše paměť a demagogie,

ale věta : " . . . ani bolševika nenapadlo, aby bezdětní obojího pohlaví platili na důchod více." je zcela nesmyslná, protože byly jednoznačně stanoveny tabulky, které snižovaly daňové zatížení podle zvyšujícího se počtu dětí. Nejméně daňově zatížená skupina byla "čtyři děti a více".

Nejvíce zatíženou skupinou byl "muž, bezdětný, ve věku nad dvacet pět let". Horní hranice této daňově nejvíce zatížené věkové skupiny byla padesát nebo pětapadesát let, kdy se daň snížila na skupinu, která byla, myslím, nazývána "základní".

P. Dvořák 25.5.2015 2:28

Re: Možná malá oprava.

V tabulkách, myslím, nebyly psány např. "tři děti", ale byly tam psány "tři vyživované osoby", přičemž jedna z těchto osob byla za jistých okolností i manželka.

Nicméně tehdejší princip snižujícího se daňového zatížení na zvyšujícím se počtu "vyživovaných osob" se tímto detailem nemění.

E. Erat 25.5.2015 7:56

Re: Možná malá oprava.

Ano,je tomu tak.Cca do třiceti,než jsem založil rodinu jsem byl v této skupině.

t. peterka 25.5.2015 8:15

Re: Nevím, kam sahá vaše paměť a demagogie,

..Ano to máte pravdu, ale ani daňová úleva náklady na zaopatření dětí nevyrovná, pouze zmírní.Při mzdě např. 30 tis. hrubého má bezdětný čistý příjem 22,7 tisíc. Rodič se 2 mi dětmi 25.1 tisíc (2400 kč rozdíl).Ten první má pro sebe 22 700 kč, ti druzí 25 0000 pro tří osoby.Až děti vyrostou a ten první půjde do penze budou mu při stejné mzdě přispívat 7500 kč (ze soc. pojištění) na jeho důchod měsíčně.

P. Švejnoch 25.5.2015 8:23

Re: Nevím, kam sahá vaše paměť a demagogie,

Máte pravdu. A protože v té době se platila pouze daň (důchodové/sociální pojištění bylo této daně součástí), páně Bartoňova věta, kterou citujete, není tak úplně pravdivá.

Na druhou stranu tento systém přežívá dodnes ve formě odečtu ze základu daně za každé dítě do 15 let(?) nebo připravující se na budoucí povolání, které žije s plátcem daně ve společné domácnosti - takže oč těm sociálistům vlastně jde, to mi zůstává utajeno...

J. Jurax 26.5.2015 1:35

Re: Nevím, kam sahá vaše paměť a demagogie,

Jojo, dani u té nejvíce zatížené skupiny - muž, bezdětný, ve věku nad dvacet pět let - se říkalo volská daň :-)