12.5.2024 | Svátek má Pankrác


Diskuse k článku

GLOSA: Chytrák Sobotka

Bohuslav Sobotka možná není pořádný chlap, ale rozhodně není hloupý. A to poslední, co by mohl potřebovat, je zlepšení ekonomické situace v posledním předvolebním roce. Kdyby se objevily známky oživení, přibývala pracovní místa a pánové Nečas s Kalouskem mohli dokládat úspěch svých postupů, třeba by to mohlo volby zkomplikovat.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 23.3.2013 10:39

Re: Drobné upozornění

To co řekl, je jenom to, co by např. pan Sobotka po volbách realizoval. Pan Mládek byl jenom neodpustitelně pravdomluvný.

B. Rybák 23.3.2013 10:34

Jedna možnost je ještě chmirnější

A to ta, že ČSSD vůbec nemyslí, protože jen vykonává to, co její pseudoelitu přivede do ráje "bruselských pašalíků". EU-hujeři na jihu EU už svého cíle dosáhli (bylo by zajímavé sledovat jejich další "soukromé" osudy).

P. Havlicek 22.3.2013 6:29

Re: Drobné upozornění

Vážení a milí, ví někdo z vás, jak to vlastně je? Ví vůbec někdo, že živnostník na sociál a zdravotní zaplatí mnohem víc, než zaměstnanec? Výpočet je velmi složitý a proto se do něj nikdo nepouští a raději každý zkouší argumentovat vedlejšími argumentym jako jsou nezávislost na státu, odpovědnost, pracovitost, nízká nemocnost a podobně. Pokud budete chtít, najdete si vzorce, podle kterých lze modelově vypočítat, že živnostník za vyšší cenu odvedenou ze stejného příjmu jako zaměstnanec, nedostane od státu zdaleka takový servis, jako onen zaměstnanec. Pominu nemocenskou, kterou si musí "dokoupit" zvlášť a opět za mnohem vyšší platbu dostane mnohem míně, než zaměstnanec. Modelový příklad cca 25 000,- brutto. To proto, že cca 25 000 slouží k výpočtu minimálního odvodu živnostníka na sociálku. Minimálního proto, že je to minimum, které MUSÍ zaplatit i kdyby průměrný plat si nevydělal. Od toho je minimální, tedy nejmenší a nikoli malinký. Spočtené minimum tedy je pro OSVČ cca 1850,- Kč. kde je obsaženo důchodové a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti, které zaměstnanec ze svých 25000,- btto neplatí. Jeho odvod při 25000,- BTTO je 1625,- Kč, tedy o cca 220,- korun méně. Ze SVÉHO příjmu. Dále pak ze svého příjmu zaplatí zdravotní pojištění ve výši 1125,-Kč, kdežto OSVČ musí zaplatit minimálně cca 1750,-Kč. tedy také více ze stejného příjmu. Zaměstnanec má od zaměstnavatele v takovém případě zaplaceno cca 500,- nemocenské pojištění a zaměstnanec od čtvrtého dne dostane zajištěni. V nějaké výši, ale dostane. Je to přibližně 50 - 60%, tedy dejme tomu 400 na den. OSVČ, pokud si dokoupí nemocenskou také za 500,-Kč, nestačí mu už 1850 sociál, ale uz se mu povinně zvyšuje na něco přes dva tisíce a dostane zajištění od 22dne a má nárok na 112 korun dámy a pánové. Pokud namítnete odvody od zaměstnavatele, pak se tedy nebavíme o příjmu 25000, ale o 33500,- a v takovém případě musí OSVČ krvavě stejná procenta doplatit. Takže, prosím, opatrně. Živnostník za svůj život platí více.

V. Bok 21.3.2013 20:23

Re: Drobné upozornění

No, doporučil bych si přečíst, CO vlastně ten Mládek řekl.

J. Blažek 21.3.2013 16:55

Žádné strachy ....

.... za panování této asociální vládní sebranky se zcela jistě nic nezlepší.

M. Vondráček 21.3.2013 16:46

Re: Drobné upozornění

Lžete úmyslně  a nebo se jen mýlíte ??

J. Polák 21.3.2013 16:15

Drobné upozornění

Za parazity nebyli označení ti, cituji "kteří poškozují národ tím, že opravují auta, natírají okapy nebo třeba spravují boty." Nýbrž ti, kteří řádně nedaní své příjmy a účelově krátí své příspěvky do sociálního a zdravotního systému aniž by konsekventně krátili své čerpání z těchto systémů.

Z. Švrček 21.3.2013 10:17

Nic nereálného

V dnešní době, kdy svíčky vývoje cen akcií stoupají a klesají nikoliv v závislosti od reálné výkonnosti firem, ale od různých očekávaní, či neočekávaní investorů, je to dost dobře možné. Nicméně beru takovou úvahu spíše jako druhotný, spíše přímo nezamýšlený produkt zostřeného předvolebního boje, kdy jednak nutno soupeře co nejvíce oslabit (a zde pak každá pravda, polopravda i lež poslouží stejně) a na jednak nutno především svému jádru voličstva sdělit, že i nadále o ně bude víc než s jistotou postaráno a ukázat, že zdroje jsou a kde jsou (i kdyby se tam do nich pro peníze nakrásně nešlo). To se pak štamgastům v restauraci zvané ČSSD do urny hlasy házejí s lehčím srdcem.

R. Langer 21.3.2013 9:03

Hm, a z jakého důvodu

pane autore usuzujete, že by se situace za poslední rok této vlády mohla zlepšovat? Jaké "známky oživení" máte na mysli? Vždyť tahle vláda soukromníkům háže pod nohy úplně stejné klacky, jako ti socdemáci! A to zejména proto, protože to jsou také socdemáci, a jenom lžou (jako všichni socdemáci), že nejsou! Jaké třeba vydali zákony (lépe řečeno zrušili zbytečné) pro podporu podnikání? Co třeba říkáte na nový zákon o povinných licencích na prodej alkoholu? Jakým způsobem to asi tak omezí prodej toho "nelicencovaného"? Jakpak zjednodušili daňové přiznání? Jak zeštíhlili státní správu? Jak daňově podpořili podnikání? Aha?

Až budete pane autore znát odpovědi na tyto otázky, můžeme se pomalu začít bavit o ZAČÁTKU vytváření vhodného prostředí pro podnikání a smysluplnou práci! :-P

A. Reček 21.3.2013 7:28

Hospodářská situace se může o něco zlepšit, ale

tu řadu chyb, kterých se vláda od svého prvopočátku dopustila, maji lidi v paměti. A nejde jen o činnost vlády, ale i ve vedení jejich koaličních stran, ve schopnosti rozumných koaličních dohod atd.  Socdem či komunisti nemusí vůbec nic dělat, stačí jen poukázat prstem na nějaký citlivý přehmat a reputace vlády nebo některé koaliční strany je v čudu.  Vzpomeňme např. VV.  Podzimní krajské a senátní volby jsou signálem.