24.5.2024 | Svátek má Jana


Diskuse k článku

FEJETON: Osmá figura

Mezi Dvanáctero figurami zápasu perem Karla Čapka nalezneme figuru osmou. Čapek jí dal název Ulixes. Jde o lstivé převedení podstaty na jiné pole.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Rychlý 29.3.2018 8:13

Re: Když bylo referendum o vstupu do Únyje,

Něco jako Jezinka, pustíte do domu a je zle.

Z. Lapil 29.3.2018 10:17

Re: Když bylo referendum o vstupu do Únyje,

Skvěle řečeno.

Z. Lapil 29.3.2018 10:15

Re: Když bylo referendum o vstupu do Únyje,

Toho se přesně bojím: že o vystoupení odněkud se bude hlasovat dřív, než se tam na základě referenda vstoupí. A naopak. A naopak, A naopak... Ne, nemá to konec, jen jsem línej to psát pořád dokola :-).

F. Václavík 29.3.2018 7:03

Nesouhlas.

V období mezi volbami, obvykle čtyřletém, mám jedinou možnost a sice platit více než polovinu svých příjmů a ....Chci mít možnost, pokud někdo prosadí nějakou pitomost, říci svůj názor a to tak, aby k němu bylo přihlédnuto. Je mi jasné, že se může stát, že můj názor nevyhraje. Konec konců v čele státu jsou lidé, které bych nikdy nevolil. Ale respektuji, že je tu většina lidí, kteří je zvolili. Chci však mít tu možnost říci, že například požaduji odstoupení od Lisabonské smlouvy. Chci mít možnost říci, že požaduji CZexit. Proto chci referendum. Howgh.

Z. Lapil 29.3.2018 10:12

Re: Nesouhlas.

Můžete demonstrovat, můžete psát petice, můžete "obtěžovat" poslance a senátory, ale co s referendem? Shánět podpisy na jeho opakování, nic dalšího mě nenapadá.

J. Jurax 29.3.2018 15:52

Re: Nesouhlas.

No, většina lidí, kteří je zvolili ... přesněji většina z těch, kteří přišli k volbám, ale budiž.

Jenže u nás vzhledem k volebnímu systému a složitým čachrům při lepení koalic je to trochu vachrlaté, navíc nevolíme lidi, ale partaje, a ty si to už nějak upytlíkují, i když lze kroužkovat ...

R. Langer 29.3.2018 6:35

Jasně,

když volí lidi sami za sebe, tak je to manipulace. Nebo je manipulace tvrdit něco takového?

J. Pospíšil 29.3.2018 3:46

Nesouhlas s článkem.

Ve všech debatách o referendu se, začínám si myslet, že úmyslně, vynechává jedna věc, a to, jak může občan přijít k argumentům. Tak nějak se počítá s tím, že bude kampaň jako k volbám.

Švýcaři řeší svá referenda jinak. Například u fakultativního (nepovinného) referenda k zákonu po přijetí zákona oběma komorami parlamentu běží tříměsíční lhůta, kdy 50000 občanů si může vyžádat referendum. Pak jeden měsíc před referendem všichni švýcarští občané dostanou ve formě publikace legislativní text a jako jeho součást veškeré námitky jak proti jeho přijetí, tak i pro přijetí. Občané se pak mohou při hlasování kvalifikovaně rozhodnout.

Ty námitky i argumenty pro přijetí shromažďuje úřad, a doručí je občanovi ve formě brožury. Strany (příznivci i odpůrci) si mohou dělat kampaň i na ulicích a v tisku, ale úřad si dává zatraceně pozor, aby v brožůře nedal najevo svou sympatii jedné nebo druhé straně. Občané argumenty z brožůry opravdu zvažují. Kampaní si moc nevšímají.

Velmi zajímavý systém, který má různá referenda obecní, kantonální i konfederační, některá povinná, jiná na vyžádání a je opravdu demokratickým. Zejména neutralita státu a všech úřadů je to, co by náš systém potřeboval mimořádně.

Z. Lapil 29.3.2018 10:10

Re: Nesouhlas s článkem.

Věříte úřadu, notabene hypotetickému, že bude svou práci dělat dobře?

Viz rozhořčené debaty o veřejnoprávní televizi a koneckonců dokonce soud rozhodl o nekorektnosti minulé Zemanovy kampaně */, a stalo se co? Volby se opakovaly? Kolikrát se bude opakovat referendum, než soud rozhodne, že jako dobrý?

*/ Jestli to bylo jinak, omlouvám se, ale takhle to v médiích vypadá.

P. Sulc 29.3.2018 3:45

Zapomel jste ponekud zevrubneji

popsat, jak je to z referendem ve Svycarsku, proc to funguje, zda se, dosti dobre tam a proc by to nefachcilo v CR. Jsou snad sejrari inteligentnejsi nez pivari? Nebo jim tak svedci horsky vzduch? Proc to tam funguje uz desitky let ci stoleti? A proc v Anglii bylo referendum o vystoupeni z Unie a proc v CR nesmi nic takoveho byt? Jsou snad Cesi dementni a v GB pouze genialni?

Z. Lapil 29.3.2018 9:56

Re: Zapomel jste ponekud zevrubneji

Jak je to s referendem ve Švýcarsku, to už se tu psalo. Jednou dokonce tak, že jsem to pochopil i já :-).

J. Ptáček 29.3.2018 15:51

Re: Zapomel jste ponekud zevrubneji

Hovořil o tom nedávno jeden český režisér, který žije přes 30 let ve Švýcarsku. Vysvětloval, že to začíná školním vzděláním dětí s ohledem na referenda a že odhaduje , že by to v Česku vzalo minimálně 20 let - tedy jednu generaci. A i tak někdy ve Swiss v referendu "ujedou". Bylo tam např. referendum, který národ je tam nejméně oblíben a lépe by do Švýcar neměli jeho příslušníci vůbec jezdit. A víte kdo jim vyšel - Italové. Prý jsou umounění a smrdí rybami ... Takže v současné době by pan režisér v žádném případě u nás referenda nedoporučoval.

M. Krátký 29.3.2018 1:44

Naprostý souhlas

a děkuji a jdu zase spát - dobrou noc přátelé