26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

FEJETON: Moje politická sci-fi

V pátek se otevřou volební místnosti, v sobotu ve dvě se zavřou, pak se bude počítat a dozvíme se, co teď nevíme. Až se to dozvíme, budeme vědět, že vlastně nic nevíme. Následuje tedy fantazie.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Žíkovecký 7.10.2021 22:57

Docela trefně zvolené podobenství: Přemyslové jsou líní se věnovat politice, takže zemi řídí jejich volové.

J. Moravec 7.10.2021 18:43

Aston tedy ne. Tedy pokud to nevezme to urputné hovado Babiš, tak už nám zbývají jen ti Blaničtí rytíři.

J. Jurax 7.10.2021 14:25

Nebojte se, pane Neffe. O moc, koryta a vládu nad penězotoky se mnozí rádi přihlásí i poperou, neboť i kdyby jejich vláda stála za kulové a jimi vedený stát šel direktně do pod záda, oni osobně škodní nebudou, spíš naopak. Neboť nesou odpovědnost jen politickou, tedy ve skutečnosti žádnou. Na kandelábry se za zhůvěřilosti odpovědní věší jen při revolucích.

R. Langer 7.10.2021 11:48

Trubkami proudí MÉNĚ PLYNU? Jak to, vždyť donedávna tady všichni hlasitě vykřikovali, že plynu je dost, tak jaképak jaderné elektrárny. A že by měl snad zdražovat? NEMOŽNÉ. To také všichni vykřikovali z plna hrdel, když jsem tady tvrdil opak. Nebyls náhodou jeden z nich, Astone? Ani ti nevím... ;-)

L. Písařík 7.10.2021 11:32

Dobře, pane Neffe. A co byste udělal, být tím, kdo táhne ten pluh? Ta pověst praví, že rychle zmizli ve skále, zřejmě, aby je už nikdo a nikdy nezapřáhnul, třeba jen aby táhli káru dál. Nesvědčí to něco o národní povaze?

A ještě bych připomněl, že ti poslové tehdá přišli nevhod a Přemysl pravil: Kdybyste posečkali, až pole doorám, byla by v Čechách hojnost na věčné časy, jekož jste však nepočkali, vždycky dobře v Česku ( ach, jak libě to zní) nebude.

Obávám se, že ta doba nastává a bude pokračovat nezávisle na tom, kdo bude po volbách třímat otku nebo bič:-/[>-]Rv

J. Ptáček 7.10.2021 10:21

O zmíněných 88 miliard přece přišel stát, nikoli Babiš sám. On si "svoje" uhlídá. Vlastní daně, co nejbezpečnější nákup zahraničních investic, dotace EU určené drobným a středním podnikatelům odkloní peníze jako blahé paměti ministr Martin Kocourek. Ten aspoň krádež eufemisticky pojmenoval. Někdy mám pocit, že existují Babišové dva. Jeden schopný sám pro sebe, druhý diletant pro stát.

V. Pavelka 7.10.2021 18:38

Je to jen falešné štěbetání .. On vám to Brusel spočítá p. Ptáček , že budete vzpomínat na Babiše .8-o Kdo nemá nadhled na věcmi ekononomicko politickými , bude rýt držkou v zemi !

V. Pavelka 7.10.2021 18:40

Vidíte Ptáček, vy si zdůodníte každou blbost !EU

Ś. Svobodová 7.10.2021 10:18

Pokračování: Soryjako se vzdává premiérské funkce aby zaujal funkci prezidentskou. Na jeho místo nastupuje Faltýnek. Vláda řeší co se škodovkami v ulicích a za 30 miliard ročně si pronajímá od Soryjaka zemědělskou ornou půdu, která po tom, co se přestávají vyrábět auta na spalovací motory, leží ladem. Miliony uložených škodovek vytvoří statisíce nových pracovních míst, protože o vozy je nutné se starat. Budou to tzv. sociální místa, výplatu bude zabezpečovat stát. Prázdné haly strojíren, které zkrachovaly po zavedení Greendealu, naplní tiskárny peněz. Těmi bude dotováno 7 milionů občanů, kteří utrpěli doživotní následky z očkování, prodělaného covidu nebo nemohou vykonávat své povolání jelikož nejsou očkováni. Volná pracovní místa zaplní pracovníci z Ugandy. Z důvodu bytové krize bude do každé rodiny přidělen jeden, který bude ve volném čase bydlení odsluhovat jako komorník. A všechno bude fajn.

R. Langer 7.10.2021 11:44

Hm, opravdu vydařená vize. Mám též velmi podobnou. ;-)

V. Novák 7.10.2021 9:08

Trubkami proudí přesně tolik plynu, kolik Rusové slíbili.

Ovšem americké molekuly svobody se nedostavily, resp. dostavily se - ale jinam, do Asie...

To je překvapení, což, scifisto?

F. Navrátil 7.10.2021 8:49

Do politiky vstupuje podstatně větší procento podvodníků a megalomanů, než je zastoupeno v normální populaci. Z toho vyplývá, že náhodně vylosovaný občan by byl s větší pravděpodobností lepším premiérem, než profesionální politik. Proto také tvrdím, že je nezbytný zákon o všeobecném referendu, protože průměrný volič je chytřejší, schopnější a morálnější, než průměrný politik.

V. Pavelka 7.10.2021 18:56

No pane Navrátil , žádná lod nedopluje , bez pořádného kapitána ! Referendem uřídíte prd . Okamura vám pověsil na krk představu spásonosného referenda , Není to tak Kalvinistické Švýcarsko zažilo tvrdý diktát náboženského útlaku a stovku let přísného náboženské diktatury , Kdy se nesměli ani smát , Práce Motlitba . Představa že po měsících ,nespokojeni občané budou odvolávat referendem vládu kterou novináři označí za špatnou nebo kdokoliv , se rozpadne neřiditelný stát ...

F. Navrátil 7.10.2021 21:35

Při volbách v USA se uskutečnilo v bydlišti mých známých současně 14 referend o nejrůznějších otázkách. Zřejmě občanům USA Okamura pověsil na krk představu spásonosného referenda.

V. Pavelka 7.10.2021 19:14

To že se do senátu dostali hlupáci , protože mnoho lidí nechodí volit do senátu, tak těm blbcům stačilo málo hlasů aby se tam dostali ![>-]

Z. Žíkovecký 7.10.2021 22:55

Referendum parlamentární demokracii nenahradí. Ty otázky k referendu musí někdo připravit, a k tomu je potřeba politická strana; nanejvýš to můžete nějak přejmenovat, ale podstata se tím nezmění.

P. Hatina 7.10.2021 2:58

Tedy, že si vzpomínám na onu původní verzi legendy o Přemyslu Oráčovi, (nikoliv onu přepsanou Jiráskem pro školní dítka), tak tento, byv doveden na Pražský hrad, se nestaral hned o trudné vladařské povinnosti, ale, jak jistí kronikáři museli zdůraznit, se nejprve věnovali s Libuší přímo bakchanálním novomanželským hrátkám. A, ostatně o kvalitách další jeho vlády (a situaci jeho poddaných) se v těch legendách nemluví vůbec.

Tudíž cynicky řečeno, za takových podmínek, i dneska (a za premiérský plat a mnohem větší , nelegitimní benefity při správě státního majetku), kdo by to (s patřičnou drzostí) nebral....;-D

P. Dvořák 7.10.2021 7:04

Nebylo třeba nutné zakrýt, že se znají již delší dobu a lidé se ptají, jestli se Libuše nějak nezakulacuje? Takže je celkem pochopitelné, že se věnovali s Libuší přímo bakchanálním novomanželským hrátkám.

:-)

P. Hatina 7.10.2021 8:20

Tedy, opět cynicky řečeno, i kdyby se předtím neznali, kterej chlap by řekl ne ;-D

P. Dvořák 7.10.2021 8:37

Původně jsem chtěl napsat něco peprného, ale pak jsem si uvědomil, že když píšete "chlap", tak to má jiný význam, než kdybyste napsal homo sapiens se samčími pohlavními znaky.

Pro ty méně chápavé: Ne každý homo sapiens se samčími pohlavními znaky je chlap.

V. Novák 7.10.2021 9:11

Pokud by ten homo sapiens se samčími pohlavními znaky byl nechlap, začal by se určitě zajímat o Bivoje, což by vedlo k zajímavému netradičnímu, avšak progresivnímu manželskému čtyřúhelníku.

I. Lyčka 7.10.2021 14:58

Co my víme. Třeba o tom Kosmas pomlčel ;-D

J. Kraus 7.10.2021 9:16

Před velkou drusadou i nyní sluší se pokleknout, neboť její ochrana je veliká a běda tomu, kdo ji soudí nebo dokonce ostouzí. Pravda je takováto:

"Když pak potom cestu dokonali a již již přicházeli ke hradu, kněžna obstaupená swými dwořany přispíšila wstříc, a podawše sobě prawic u welkém weselí wešli do příbytku, usadili se na pohowkách, jídlem a pitím těla posilnili, ostatní noční čas Venuši a Hymenaeowi wěnowali. Tento muž, který w prawdě pro mužnost zasluhuje zwán býti mužem, lid tento bujný zákony uwázal, a národ nezkrocený mocí panownickau zkrotil."

Ano, lid bujný lze zkrotit. Muž dokáže zkrotit muže, ale kde takové dnes nalezneme?

V. Pavelka 7.10.2021 19:06

Češi jsou neschpni rozpoznat kdo jim podává pomocnou ruku a kdo ne , A tak často vylévají vaničku i s dítětem , a dobře jim tak !!

S. Rádl 7.10.2021 10:15

Má to vážnou slabinu, ten Pražský hrad by si nejprve museli vybudovat. Pokud vím, tak Libuše sídlila někde u Kladna na hrádku zvaném Libušín...