5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

EVROPA: Zakázané žárovky

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
JaS 4.9.2009 9:34

Je pěkné,

jaký rozruch se dělá kolem žárovek, ale nikdo nevyzývá lidi, aby nejezdili zbytečně autem, aby zbytečně nekupovali nové auto, když staré ještě docela dobře slouží, aby nezapínali televizi, když tam jsou kraviny. Používám "úsporné" žárovky i zářivky, spoustu uváděných námitek považuji za nesmysly, ale v některých místech v Praze ty "úsporné" žárovky nevydrží ani celý rok (méně než žárovky - asi problém elektrické sítě), takže pak je takový provoz mnohem dražší než se žárovkami. Násilná náhrada žárovek je jen dobrý kšeft pro kamarády - mnoho svítidel se nebude moci nadále používat a budou se muset pořídit nová, mnoho již vyrobených svítidel se už neprodá, protože "úsporné" žárovky se do nich nevejdou - to bude hospodaření! A jestli bychom začali opravdu šetřit elektřinou, tak nám ji naši dodavatelé zdraží. Tak co, je to hospodaření, nebo kšeft za každou cenu?

Jindra 4.9.2009 9:33

Re: Jak vypadá LED 100W se můžete podívat do katalogového listu výrobce

Tak jsem si to přečetl a koukám, že lžete jako když tiskne :)

55 °C je doporučená maximální teplota vývodů (přívodních vodičů na součástce), nikoliv čipu.

Taky tam píšou, že proud součástkou musí být snížen, aby se zabránilo přehřátí čipu v případě, že namontovaný chladič nestačí odvést celý tepelný výkon.

Žárovky i zářivky fungují bez toho, že by na nich muselo být namontováno jedno kilo hliníku kvůli chlazení a přitom zářivka obvykle stojí méně než 20% ceny LED a žárovka méně než 5%... tak si to přeberte...

hlava22 4.9.2009 9:32

Re: Deficit demokracie?

prosím o sdělení, kdel lze najít pramen o tom, že Marie Teresie byla římskou císařovnou. Podle mých skromných znalostí byl římským císařem její manžel. Děkuji.

děteněkam 4.9.2009 9:27

Re: Žádný deficit demokracie, ale další ze série blábolů grafomanských pisálků

Lájoši, už toho raději nech.

Tvé blbosti už začínají překračovat únosnou míru (spíše už ji dávno překročily).

Lájoš B. 4.9.2009 9:27

Re: Žádný deficit demokracie, ale další ze série blábolů grafomanských pisálků

Váš omyl je v tom, že ne pro všechny na úplně všechno. Proč zkusmo baštit muchomůrky, že ?

Japok 4.9.2009 9:27

Svoboda

Pane, svoboda není to, že osvícený panovník, nebo parlament, nebo diktátor, něco nařídí a všichni to pak musí dodržovat, protože jeden snílek je přesvědčen, že je to pro všechny dobré.

Ať se každý zařídí jak nejlépe uzná za vhodné. Není potřeba, aby někdo za nás myslel.

Japok 4.9.2009 9:25

Re: NAVRHUJI ZALOŽIT "STRANU PRO ZACHOVÁNÍ ŽÁROVEK"

Ta strana se jmenuje "Strana svobodných občanů"

V 4.9.2009 9:25

Re: úspora

to v Amuerice jsou jinci machri, tam v tomhle sporicim duchu uz zavedli omezenou rychlost na dalnicich (55mph) v sedmdesatych letech behem ropne krize a uz to samozrejme zustalo navzdy. Zakazani vyroby motoru velkych kubatur je za rohem dle meho nazoru. Uz se nepujde cestou uvaleni dani, aby vyrobek kupovalo mene lidi, ale proste se zakaze zakonem, zarovky ukazuji cestu...

Lájoš B. 4.9.2009 9:25

Re: Žádný deficit demokracie, ale další ze série blábolů grafomanských pisálků

Použít je k dalšímu prodeji teda zcela určitě. Analogie je v tom, že žárovku si samo vyrábí poměrně málo lidí a většina je kupuje.

děteněkam 4.9.2009 9:23

Re: Deficit demokracie?

Z příspěvku jasně plyne, že někomu ani ta reforma školství nic nepřinesla.

Nadávat někomu za jeho hloupost nemá smysl.

Jura Jurax 4.9.2009 9:23

Re: Deficit demokracie?

Ta tolik opěvovaná demokracie a svoboda je pouze a pouze pro duševně velmi vyspělé lidi.

Hm, a jste si  jist, že je taky pro Vás? Mohu-li soudit podle tohoto příspěvku ... ;-)

Jindra 4.9.2009 9:23

Neuvádíte důležité věci

1) Životnost svítidel s LED je velmi krátká. Řádově se pohybuje v malých tisících hodin (čím větší příkon, tím kratší životnost)

2) Životnost LED svítidel je definována jako doba, za kterou svítivost nové LED poklesne na 50% procent původní hodnoty. Jestliže se argumentuje tím, že účinnost LED je stejná jako u zářivek (ale ve skutečnosti je o něco nižší!), platí jenom pro prvních několik desítek hodin, potom postupně klesá. Skutečná praktická životnost výkonových LED, kdy mají zhruba původní svítivost, se tak počítá spíše v desítkách nebo stovkách hodin.

3) Pracovní teplota čipu (polovodičového krystalu LED) není 55° C, ale přibližně 100-120 °C, případně až 150 °C. To je taky příčinou jejich krátké životnosti. Běžné polovodiče (v signálových nízkovýkonových obvodech mobilů, PC, TV přijímačů, v autech) pracují při teplotě čipu kolem 30-70 °C. Při příkonu 100 W bude mít teplotu 55 °C jenom vnější povrch chladiče (a ten bude muset být obrovský, na rozdíl od zářivek a žárovek, kterým k chlazení postačí okolní vzduch)

4) Na rozdíl od zářivek, které mají přeci jen poměrně široké světelné spektrum, je spektrum bílých LED poměrně dosti "čárové" - některé vlnové délky v něm vůbec nejsou obsaženy, takže v osvětlení LED téměř vždy vidíte barvy zkresleně (laicky řečeno, některé barvy "nejsou vidět". Kdo si chce udělat pokus: vezměte pestrý předmět a ve tmě na něj posviťte červenou LED svítilnou (bývaly na některých klíčenkách). Všechny plochy kromě červené a žluté uvidíte jako tmavé (černé). Spektrum bílé LED obsahuje několik různých vlnových délek, takže světlo vypadá jako bílé, ale její zkreslující efekt je podobný jako u té jednobarevné LED. V důsledku toho některé lidi při dlouhodobém osvětlení LED začne bolet hlava nebo oči, protože to co zdánlivě vidí a to co zpracovává jejich mozek je v rozporu (vyzkoušeno).

Hledajíci 4.9.2009 9:22

Re: Kde to mám podepsat?

Co je to demokracie? To co si myslíte Vy?

Lájoš B. 4.9.2009 9:21

Re: Žádný deficit demokracie, ale další ze série blábolů grafomanských pisálků

Kolombo - základ je v tom, že metodu pokus omyl nepoužívá KAŽDÝ NA VŠECHNO. Testovat muchomůrky KAŽDÝM houbařem určitě taky nepovažuješ za deficit demokracie.

Hledajíci 4.9.2009 9:21

Re: Dík autorovi

Co je to demokracie?  To co si myslíte vy?

děteněkam 4.9.2009 9:20

Re: Žádný deficit demokracie, ale další ze série blábolů grafomanských pisálků

Uvedený "účelový blábol" je pořád nesrovnatelně méně hloupý, než blábol červený.

Pokus a omyl je léty osvědčený způsob žití.

Jura Jurax 4.9.2009 9:20

Re: Chodite dost blbe nebo moc rychle okolo,

A hlavně nesmí být narušen kšeft výrobců těch úsporek! Ty prachy, co vrazili do lobbingu, musí dostat mnohonásobně zpátky!

Hledajíci 4.9.2009 9:20

Deficit demokracie?

Kdyby Maria Therezia z Boži milosti římska císařovna, kralovna uherská, královna česká, atd atd z titulu své moci nenařídila ve své říši reformu školství tak by mnoho lidí dodnes pokládalo školy za blbost, co mě má někdo něco vykládat co se mám anebo nemám učit, že ano?

Ta tolik opěvovaná demokracie a svoboda je pouze a pouze pro duševně velmi vyspělé lidi. To že někdo vystudoval několik vysokých škol neznamená že je duševně velmi vyspělý. Duševní vyspělost je Božim darem,  nazpaměť naučit se nedá.

Tak se v neustále hádejte co je dobré, jaké máte právo. Nezapomeňte ale na to že pravda / právo paní anebo pana A není nikdy totožná s pravdou / pravem paní anebo pana B / C / D / atd. Takže co se líbí jednomu se nelíbí jinému. A většinou se ani nechtějí dohodnout. A proti všemu revoltují, a většinou z pocitu uražené ješitnosti, z pocitu své duševní malosti.

A teď mě můžete začít nadávat, přeji Vám k tomu mnoho zdaru!

Jura Jurax 4.9.2009 9:18

Re: Žádný deficit demokracie, ale další ze série blábolů grafomanských pisálků

Neumíte číst. Metoda pokus omyl je tam zmíněna jako jedna z možných. Cituji: Domnívám se, že většinou jsou lidé natolik inteligentní, aby si to dovodili sami, případně na to přišli metodou pokus-omyl.

Nebudete Vy jeden z těch, kvůli kterým zde ta metoda pokus-omyl byla zmíněna? Tedy poznáte-li omyl ... ;-D

cb 4.9.2009 9:17

Re: Žádný deficit demokracie, ale další ze série blábolů grafomanských pisálků

Je snad zakonem zakazano sbirat jedovate houby? 8-o8-o;-D;-D

Lájoš B. 4.9.2009 9:16

Re: Žádný deficit demokracie, ale další ze série blábolů grafomanských pisálků

No a knížku o houbaření máte nebo považujete metodu pokus omyl v požívání hub taky za deficit demokracie ?

Luboš Motl 4.9.2009 9:14

Dík autorovi

Děkuji autorovi, že moje včerejší komentáře povýšil na celý - a v podstatě ekvivalentní - článek. Plně to podepisuji. Takhle nefunguje demokracie na mezinárodní úrovni.

Jura Jurax 4.9.2009 9:14

Re: Uvidíme, prohibice obvykle nefunguje

Vy v onom parlamentu od těch pitrýsků očekáváte názory? A ještě takhle moudré? :-):-);-D8-o

i.h. 4.9.2009 9:13

Infracervene zareni

je nakonec taky svetlo, ze ano.

Lájoš B. 4.9.2009 9:13

Re: Žádný deficit demokracie, ale další ze série blábolů grafomanských pisálků

Tak si to po sobě přečti - používá snad metodu pokus omyl KAŽDÝ houbař, řidič nebo pacient ? Nepoužívá, ale u žárovek nepoužitím metody pokus omyl KAŽDÉHO spotřebitele hrozí deficit demokreacie. Proč obhajuješ takový blábol ?

i.h. 4.9.2009 9:12

Chodite dost blbe nebo moc rychle okolo,

bezpecnostni pasy a ostatni veci vami uvadene maji jednoznacny efekt, ktery naprosta vetsina lidi povazuje za pozitivni. Treba na silnicich to zdaleka tak nesmrdi jako pred dvaceti lety. "Usporna" zarovka ma radu pozitivnich a radu negativnich aspektu, na neco se hodi (je tam uzitecna), na neco se nehodi (je tam skodliva, resp. horsi nez dosavadni reseni pomoci zarovky). Proto taky se musí zavádet befélem, protoze jinak by ji lidi pouzivali jenom tam, kde to ma smysl, a tomu je treba vsemi prostredky zabranit. Jednota strany a lidu nesmi byt narusena !

Jura Jurax 4.9.2009 9:12

Kde to mám podepsat?

Přesně to vyjadřuje můj názor na současnou EU. A zdaleka to není jenom o žárovkách - ty, rtuťové teploměry a mnoho dalšího jsou jen špička ledovce, kterého si lze dobře všimnout.

V EU není demokracie, ale diktát podpořený pitrýsky na demokracii si hrajícími, jejichž hlavní pracovní náplní je pendlovat za naše prachy mezi Bruselem a Štraburkem a schválit každou hovadinu. Ti pilnější je i vymýšlejí.

Ludva 4.9.2009 9:10

Re: Žádný deficit demokracie, ale další ze série blábolů grafomanských pisálků

Asi vám nerozumím. Sám jsem si nejprve nakoupil plno úsporných žárovek a až později jsem pochopil, že na záchodě a v koupelně nejsou dobré a jako světlo na čtení taky za moc nestojí. Naopak, svítím jimi neustále u televize, v akváriu a tam, kde ostré světlo není třeba. To je klasický pokus a omyl.

MLOK 4.9.2009 9:09

Re: otázka do pranice

Jardo, bystrý "čehún" si poradí i se 120V americkými járovkami. Má Váš lustr sudý počet járovek? Nechyběl jste ve fyzice, když se probíralo seriové a paralelní zapojování? Pak máte vyhráno. Hodinka práce s přeskupením drátů v lustru to spraví.

       2 seriově zapojené žárovky na 120V a "je vymalováno". Do každé rodiny pár amerických 120V stovek;-D;-D;-D

       Akorát je mrzuté, že když Vám odejde jedna žárovka, zhasnou žárovky dvě;-(.

Kolombo 4.9.2009 9:08

Re: Žádný deficit demokracie, ale další ze série blábolů grafomanských pisálků

A jak si myslíš, Lájoši B., že se asi zjistilo  co je k jídlu, co už ne a co je dokonce jedovaté? Že by na to "vědci" vytvořili počítačový model typického člověka, analyzovali substanci předpokládanou jako možnou potravu a na základě simulace doporučili k jídlu nebo naopak zakázali pod hrozbou ztráty  nároku na zdravotní péči "zdarma"? Já si naopak myslím, že takřka všechno, co lidstvo dosud zná nbylo zjištěno metodou "pokus omyl" a ani dnes prakticky žádná jiná k dispozici není. Vždyť  ani takovou v podstatě jednoduchou věc jakou je dnešní spalovací motor by nikdo nedokázal "spočítat" od nuly, i ten je výsledkem postupného vývoje a zlepšování v průběhu 100 let. A ten vývoj probíhal metodou "pokus - omyl", pravda, ne náhodnými pokusy, ale tak, že někdo měl nápad jak něco zlepšit a pak musel svůj nápad otestovat pokusem. Pokud ten nevyšel,  byl nápad omylem a jelo se dál, močálem černým kol bílých skal. Kolik si myslíte že se asi lidí muselo otrávit než vešlo v obecnou známost, že muchomůrka zelená k jídlu opravdu není?