1.6.2024 | Svátek má Laura


Diskuse k článku

EVROPA: Rath, Kohl, Craxi a legitimní ilegalita

Musím se hned v úvodu přiznat, že mě - na rozdíl třeba od Bohuslava Sobotky a celé ČSSD - kauza exhejtmana dr. Davida Ratha nijak nepřekvapila, protože osobnostní struktura pana hejtmana signalizovala dlouhodobě značně narušenou schopnost sebereflexe, zduřelé ego a pohrdání jakýmikoliv pravidly.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Václav 15.6.2012 15:49

PAne Hvížďalo

 souhlasil bych s vámi, dybyste ale tím samým metrem měřil ego Nečase a dalších mnohých politiků, jejichž nedořešené aféry stále tento stát mnohem více, než aféra Rathova.Nemohu říci, že by mi byl sympatický, ale v mnohém, zvláště pak v organizaci zdravotnictví měl pravdu. Kdybyste si vzal pod lupu a pero na příklad Marka Šnajdra, Julína, možná, že byste se dopracoval k mnohem zajímavějším závěrům, než v případě RAth, kterého teď, když sedí, může pranýřovat beztrestně každý.

 Kdybyste si posvítil na týpky, jako Řebíček, Tlustý, Langer, Drobil, PAlas, možná, že byste pro věc udělal více, než kopat do mrtvoly RAtha.

I. Fencl 13.6.2012 19:00

tento článek inteligentního pana Hvížďaly

Tento článek pana Hvíždaly, kterého obdivuji, nepovažuji za jeho nejlepší. Politika přece hrou je, vyžaduje ego a David je jen lidštější, že to méně zamaskoval. Věřím, že bude jednou presidentem.

J. Jurax 13.6.2012 22:30

Re: tento článek inteligentního pana Hvížďaly

Ale kuš - je-li politika hrou, pak jste v ní akorát pión - a já taky. Ale Vám se to snad líbí ...

A k tomu egu - měl jej Hitler, i Stalin, i Mao ... a jistě Breivik je má taky. Ono jde o to, jak si každý s tím svým egem naloží - a to se drátovi nějak vymklo ...

A bude-li drát někdy něčeho prezidentem, tak akorát nějakého spolku bývalých trestanců. Ale doufám, že až za dlouho ...

V. Vlach 13.6.2012 9:34

Říkám to stále dokola : SYSTÉM !!!

Ke zjištění,že samotný Systém(společenský)je jdoucí proti srsti života lidí(teď nepočítejme ubohé procento těch, kteří ze Systému tyjí!)na Zemi - všeobecně(a...směroplatně!!!), se dochází v médiích různými krůčky v půlobratu, přešlapováním a poposkočením tu a tam a dělají z toho ztěží uchopitelnou skládanku ne nepodobnou dětskému krasohledu.

Je to nabíledni, protože tisk a média - navzdory své deklamované nezávislosti - nejsou nezávislá. Jsou těžce závislá na financích a na loajalitě vládnoucích režimů. Krátkodobě i dlouhodobě.

Bude asi hodně dlouho(možná ale vůbec ne)trvat než bude nad slunce jasné, že Systém nefunguje, že selhal a, a to je hlavní, že není pro něj náhrada!!! Hu! Proč by ji ti,kteří čistě hypoteticky mají čas, oprávnění a mzdu, vůbec hledali, když se jí apriori bojí jako čert kříže?

Takže nezbude než odumřít a vymizet jako mamuti? Ne, nene - ještě předtím, než by k tomuto mohlo dojít, přijde krach Systému. Viníky známe a nic neděláme. Protože viníci si udělali zákony tak, aby své odstranění bylo vždy prakticky nemožné. Tedy....pokud se nechceme stát vrahy.

J. Urban 13.6.2012 8:39

Samozřejmě že kauza Rat

voliče příliš neovlivní. Co je Rat zač, víme už 10 let - včetně vysokoškoláků-lékařů. Přesto - nebo právě proto - byl určitými lidmi stále volen, vynášen, chválen. Za mírně povzbuzující lze považovat, že právě pro deprivanty jeho typu se ODS ukázala jako naprosto nevhodná. Pokud jde o čssd, tu dlouhodobě volí především morální imbecilové, takže o jejich volební preference ani nadále netřeba míti obavy.

T. Kočí 13.6.2012 9:04

Re: Samozřejmě že kauza Rat

Úploně přesné pane!

V. Václav 15.6.2012 16:00

Re: Samozřejmě že kauza Rat

Pane Urbane, pokud se týká profese, organizace zdravotnictví, kterou chtěl MUDr.RAth organizovat jako neziskovou, tak s tím souhlasila řada dobrých lékařů. A ta další slova o imbecilech, ač nejsem ani velkým příznivcem, ani voličem ČSSD, svědčí o tom že jste majitelem duševního suterénu.

 A jestli stále uznáváte ODS, která je hlavním viníkem, kam jsme se to dostali, tak jste spoluviníkem. Nemyslíte, že kdyby hlavně ODS neměla řadu podvodů a afér, tak by nerostla oblíbenost komunistů? Mně to připomíná rok 1946, kde KSČ využila podobné žabomyší a knoflíkové války mezi ostatními stranami, jako dnes.

Vždy v historii bylo, že ten nejtěžší kalibr darebáků a gauerů se po nějakém převatu rozhlížel po nesilnější straně, protože opět naskočili na tygra a provozovali svá sviňstva jako dříve, ale pod jinou vlajkou. A a tehdy po roce 1989 to byla ODS. Její síla rostla pomocí takových přisleplíků, jako jste vy.

J. Schwarz 13.6.2012 8:07

Taky bych rád věděl

jak je to s tím financováním politických stran. Každá parlamentní strana pobírá určitý peníz za každého poslance, senátora, potažmo za hlas získá-li ve volbách přes 3%. Volby se konají jednou za 4 roky a i největší strany deklarují výdaje v řádu stamilionů. I kdyby  skutečné výdaje byly o řád vyšší, stále je to o řád méně než údajně ročně rozkradené stamiliardy.  Tady něco nesedí.  Že by ty prachy skončili v sejfech šéfů reklamních agentur a "médií"? Nebo je  mají straníci doma v krabicích od bot? Při zdejších počtech  aktivních straníků by musel mít každý doma milimálně nacpanou krabici od bot případně od vína jako Srba či Rath.

J. Jurax 13.6.2012 22:33

Re: Taky bych rád věděl

No jo, něco strany, něco vybraní straníci doma ve škatulích - ovšem ne všichni ve škatulích od bot. U některých straníků to budou spíš škatule od automatických praček ...

I. Schlägel 13.6.2012 6:09

Záleží na občanech,

koho si zvolí do parlamentu a jak odpovědně k tomuto svému právu přistupují. Běžná sledovanost ČT 24 na úrovni 4% příliš optimismu do budoucna nevyvolává.

J. Bořický 13.6.2012 8:33

Re: Záleží na občanech,

Je výběr ?

V. Vlach 13.6.2012 9:37

Re: Záleží na občanech,

Je, ale ne z těch, kteří jsou nám předkládáni oficiálním establišmentem !!!

J. Bořický 13.6.2012 10:05

Re: Záleží na občanech,

Kdo ? Doufám,že né KSČM.

V. Vlach 13.6.2012 11:28

Re: Záleží na občanech,

Doufáte správně - KSČ je jakýsi otec všech stran!Kolik komunistů či synků komunistů je ve stranách! Ti všichni jsou nepřijatelní.

J. Jurax 13.6.2012 22:38

Re: Záleží na občanech,

No, a z těch, co nám nejsou  předkládány (ty strany) oficiálním "establišmentem" taky ne. Jednak jsouce zvoleny stanou se částí onoho  "establišmentu", jednak jsou ta zajíci v pytli. A zatímní zkušenosti jsou v poměru 1 ku 2 špatné - topka se zdá se zdařila, ale zelení i veverky se ukázali na howno jsoucí ...

P. Pavlovský 13.6.2012 3:38

Divadlo a divadelnost

Jako teatrolog bych mohl dlouze dokládat divadelnost  veřejných "procesů", jako jsou jednání v parlamentu, u soudu, v kostele (liturgie), u státních obřadníků (pohřby, svatby), veřejných poprav atd., atd.

Podstatné je, že různé rysy divadelnosti ještě nedělají z fenoménu skutečné divadlo. Hranicí je moment tzv. divadelní konvence, semiologicky řečeno vzniku "znakové situace". Ta nastává tehdy, kde je zřetrelně oddělena realita a znak (její "obraz") a kdy si všichni zúčastnení uvědomují, co je co, že vše předváděné je jenom "jako", ne doopravdy.

Sněmovní projev Dr. Ratha nebyl, navzdory jeho dobrému hereckému výkonu, divadlem, byl pokusem o mystifikaci. Rath, pokud není blázen, musí vědět, že "úplatek vzal". Rozhodl se ale hrát nevinného, tak jako herec hraje Hamleta.

Pokud Rathovi některý z diváků uvěřil byť i jen jeho subjektivní přesvědčení o vlastní nevině, je na tom podobně jako ta babička, která kdysi po M. Kopeckém žádala lékařskou radu á konto jeho role v Nemocnici na kraji města.

Oprávněně uvěřit bylo ovšem možno ještě z jiného důvodu - pokud divák došel k názoru, že Dr. Rath nepředstírá, nýbrž skutečně věří tomu, co říká, jinými slovy, že je blázen.

P. Kolář 13.6.2012 7:06

Re: Divadlo a divadelnost

Ale Ráth tohoto supermana hrál přece už několik let za potlesku svých spolustraníků.Není sám,kdo v té straně hraje takovou úlohu,právě ten vzdělaný Zaorálek ho zdatně alternuje.Bude zajímavé sledovat další vývoj v sociální demokracii.Budou hledat dalšího supermana?Nebo začnou být opravdu opozicí a nepůjdou jen vládě po krku?Přinesou už konečně nějakou myšlenku,nebo přenechají svoji pozici nějaké ultralevici?Prozatím hrají roli mrtvého brouka.My nic,to všechno ten Ráth.

P. Pavlovský 13.6.2012 7:19

Re: Divadlo a divadelnost

Moje prognóza: ČSSD ztratí spoustu hlasů ve prospěch KSČM, LEV 21, Zemanovci, Bobo a doufám, že i Zelených.  Jsem tomu rád. Zemanovo dílo je v niveč, levice bude opět roztříštěná, hodně hlasů PROPADNE, hodně levičáků nepůjde vůbec k volbám.

Přitom to odstartoval právě Zeman (s Klausem) - opoziční smlouvou.

To byl atentát na demokracii. Demokracie teď vrací úder - konečně!

P. Lenc 13.6.2012 7:56

Re: Divadlo a divadelnost

Pane Pavlovský, chtěl bych být také takový optimista, ale jděte se podívat před jakýkoliv supermarket na vzorek voličů.Ten pohled, ale hlavně poslech nezní příliš optimisticky.

P. Pavlovský 13.6.2012 8:14

Re: Divadlo a divadelnost

 Proč by měli lidé, rozhodnutí volit KSČM, LEV 21, Zemanovce či Bobo vyhlížet či mluvit inteligentněji než předtím, když volili  ČSSD? Jsou to pořád titíž, jenom volit budou trochu jinak!

F. Pavlis 13.6.2012 10:26

Re: Divadlo a divadelnost

Pane Pavlovský, já s vámi dnes zcela souhlasím. Význam symbolu, a to nejen v religinistice, byl mnohokrát seriozně zpracován. S tím "bláznem" je to ale trochu přepálené. Být mystifikován a nechat se mystifikovat, to nemusí souviset s mírou demence. Zmínka pana Hvížďaly o filosofu Bělohradském mě v tom utvrzuje.  Filosof, který oponuje K.Čapkovi  v otázce "proč být či nebýt " komunistou, není rozhodně blázen. Jeho filosofický vývoj byl složitý a profesura v Itálii s její bigotní katolicitou, historicky zakotveným  komunismem a fašismem je také zvláštní. I nacističtí generálové byli vzdělanci a muzikanti a měli soudnost. Vy to jistě víte.  Přesto přišlo to, co přišlo. Lidé někdy spojí své osudy s Mefistofelem a pak neuhnou a neuhnou a Markétka není v dohledu. I to je životní stanovisko. Že pan Dr. Rath má svůj okruh ctitelů, to by jistě každý sociolog snadno vysvětlil. Žel...

P. Pavlovský 13.6.2012 10:45

Re: Divadlo a divadelnost

Jistě, ale odpovězute mi, prosím, na jednoduchou otázku:

Pokud si D. Rath upřímně myslí, že "úplatek nevzal", že ty peníze, co nesl v krabici, byly legálně nabyté a ty doma pod podlahou také (proč by ale takto ukrýval legálně nabyté peníze a nedal je standardně do  banky?), může být normální?

Připomínám, že ve zveřejněných odposleších také zaznělo z jeho úst, že  on tolik neriskuje jako ostatní účastníci projektu, protože má imunitu!

F. Pavlis 13.6.2012 12:35

Re: Divadlo a divadelnost

Pane Pavlovský, pro mne to není jednoduchá otázka. Já si ty údaje, o nichž mluvíte, nemohu ničím ověřit.  Ale oklikou . Znal jem lékaře , který nebyl "bláznem", ale alkoholikem. Lahev rumu ukrýval ve splachovací nádrži WC. Měl prostě silný pocit, že tam ji nikdo hledat nebude. Nebo si nerozumíme, co kdo myslíme termínem "blázen". Ale už mlčím. mějte se hezky.

F. Pavlis 13.6.2012 12:39

Re: Divadlo a divadelnost

Pane Pavlovský, pro mne to není jednoduchá otázka, protože si nemohu ověřit  údajke, o kterých píšete. Ale oklikou . Znal jsem lékaře, který nebzl "bláznem", ale alkoholikem. Lahev alkoholu ukrýval ve spachovací nádrži WC s pocitem, že tam ji nikdo hledat nebude.  Možná si ale jen nerozumíme, co vy myslíte termínem "blázen". Ale už mlčím. Mějte se hezky.

F. Pavlis 13.6.2012 12:40

Re: Divadlo a divadelnost

... omlouvám se, ale PC mi dělá naschvály....