6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

EVROPA: Proč chybí vážná diskuse o ekonomických tématech?

Vážná ekonomická diskuse nejen u nás, ale i v celé Evropě chybí, protože zásadní ekonomické téma (tím není, kterou dálnici postavit či jak velké subvence dát „zelené“ energii) je – pro dnešek, snad ne pro zítřek a doufejme, že určitě ne pro pozítřek – rozhodnuto.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Švrček 28.5.2018 7:01

K Hofferovi

Jeho "scribes" se také překládá jako "muži slova" - neoddělitelná součást a podmínka k to mu, aby frustrovaný lid jemuž se postaví v čelo vůdce, předhodí vůdčí idea (jedno zda pravdivá, či lživá), kterou právě oni "scribes" uchopí a dodají,či správně podají lidu, učinil revoluci.

P. Rada 28.5.2018 6:39

Ekonomická diskuse chybí protože i "ryba smrdí od hlavy"

V česku ekonomická diskuse chybí prostě proto, že si ji právě V.K. sám zřejmě nechce či nedovede představit a opakovaně se vrací k tématům politizujícím bez jakéhokoli ekonomického vyčíslování - viz i jeho dnešní projev.

Pokud by např. vyčíslil dotace jdoucí do fosilního průmyslu a porovnal je s číly o podpoře "zelené" energetiky musel by konstatovat, že doposud uvádí a dlouhodobě uváděl obyvatelstvo v omyl a to i s pozice presidenta kde na cosi přísahal... což by mohlo být vyhodnoceno až jako vlastizrádné jednání.

Podobně by to u nás dopadlo při vyhodnocování monopolizace energetiky kterou ovládá naprosto dominantně ČEZ. Právě této centralizaci ale V.K. podkuřoval s postů předsedy vlády i presidentského a takto likvidoval podstatu tržnosti v energetice. Důsledkem dnes např je, že i dominantní část tunelářsky financované FV je pod kontrolou ČEZu.

Diverzifikace ani kontrola hospodaření v energetice včetně rozvodných sítí které naprosto dominantně rozhodují o ceně el pro malospotřebitele donedávna prakticky v ČR neexistovala a dodnes je v plenkách - kdežto v Německu je zhruba polovina energetických zdrojů v na sobě nezávislých souktomých rukou což už základní tržnost umožnuje. Jak se říká - "ryba smrdí od hlavy".