2.6.2024 | Svátek má Jarmil


Diskuse k článku

EVROPA: Nemůžeme si to dovolit

Televizní rozhovor Martina Veselovského s bezpečnostním poradcem izraelské vlády Danem Schueftanem stojí za vidění. I přesto, že mu v DVTV dali poněkud bulvární nadpis.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Alda 21.10.2016 7:48

Dřív platilo,

že generálové svá vojska skvěle připravují na vítězství v minulé válce.

Ovšem dnes už to neplatí. Poučila se snad naše armáda z hanebné porážky 1968 a cvičí své jednotky k městskému partyzánskému odboji? Nikoli. Poučilo se snad NATO z balkánských válek při rozpadu Jugoslávie a cvičí svá vojska na gerilovou válku? Nikoli.

P. Lenc 21.10.2016 8:26

Re: Dřív platilo,

Ale zato stojí hodně peněz.

P. Vaňura 21.10.2016 10:26

Možná to nevíte, ale vliv odboje na průběh WW2

je silně přeceňován. Celkově způsobil Němcům jen 2% celkových ztrát. Proti bezohlenému protivníkovi jsou jeho možnosti omezené a odveta může být drtivá!

A. Alda 21.10.2016 11:14

Proč do toho taháte druhou světovou?

My jsme naposledy prohráli v srpnu 1968, kdy se ukázalo, že nejsme schopni vůbec schopni zmobilisovat se k odporu. Tedy přesněji občané ano, ale armáda ne. Vůbec. A na takové situace by se tedy měla naše armáda připravovat. Ale nepřipravuje se. Vůbec.

A NATO se stále připravuje na manévry obrněnců na širokých pláních, ale vůbec ne na gerilový boj v lesích a horách, jímž proběhly všechny nedávné balkánské války. A to je samozřejmě chyba. Když se bude válčit u nás, nebude to jako v Iráku nebo Afganistánu!

P. Vaňura 21.10.2016 12:26

Rok 1968 byl, stejně jako rok 1938 především selháním

politického vedení státu. Takže armádu bych tam netahal. Ovšem, "zásluhou" vítačů nám hrozí, že se příští válka bude bojovat přrdevším uvnitř měst, což je ten nejhorší případ, jaký si lze představit!

A jak byste si představoval tu guerilu roku 1968? Pokud bychom se měli bránit, muselo by to začít jako naprosto klasická válka včetně "manévrů obrněnců." Nebo byste těžkou výzbroj předal okupantům a z vojáků nadělal partyzány? Kolik by těch partyzánů vůbec mohlo fungovat a jak??? Brutální agresor by si s nimi poradil jako konec konců i ten Hitler, což se zamlčuje. Partyzáni měli největší vliv tam, kde mohli svůj boj bojovat v součinnosti s operacemi armády. Za největší nasazení partyzánů v SSSR se považuje operace Bagration (začala 22. 6. 1944) kdy partyzáni ochromili účinně dopravu v týle Němců, bojujících proti sovětské ofensivě. Ve Francii se nejvíce uplatnili při osvobozování Francie r. 1944 ale teprve tehdy, když Spojenci prorazili frontu v Normandii a rozbité německé jednotky ustupovaly neuspořádaně k německým hranicím, kde se jim teprve podařilo zastavit spojenecký postup. Kde vůbec máte na evropském válčišti ty Vaše "hory?" To myslíte Alpy nebo třeba Jesenik...

J. Kanioková 21.10.2016 17:20

Přesně..!

I když na osmašedesátý vzpomínám nerada. Tolik koncentrovaného zklamání a zoufalství, a dlouhodobě..

R. Gramblička 21.10.2016 7:21

interview jsem viděl

takže článek můžu jen podepsat.

Z. Švrček 21.10.2016 7:10

Slyšel jsem

viděl jsem a souhlasil jsem. Bylo to jak hrnek živé vody uprostřed jezera televizních politicky korektních exkrementů evropských vítačů.

J. Brunner 21.10.2016 23:54

Re: Slyšel jsem

Přesně tak to i na mne působilo a podle výrazu obličeje, podobně i na Veselovského.

J. Fridrich 21.10.2016 6:49

Souhlas s článkem. Euro-Atlantická, křest'anská

Souhlas s článkem. Euro-Atlantická, křest'anská civilizace ( je "tvořivá" ) je zcela neslučitelná s Arabskou-muslimskou NECIVILIZACÍ.. To ale není nic nového, naši předci to věděli po celá staletí - nynější vůdci EU to neví a otevřeli protiprávně dveře naší krásné Evropy těm nepřátelským, barbarským hordám z Asie a Afriky.. Ze světa odchází ZDRAVÝ LIDSKÝ ROZUM, smysl pro vnímání REALITY, znalost a poučení z Historie - a přichází IRACIONALITA. Velký podíl na tom má nadprodukce levicových " intelektuálů " z universit a vysokých škol Západních zemí..

Přibývá lidí kteří věří zcela přihlouplým konspirativním teoriím, čtenářů Blesku, sledovačů primitivních seriálů a stupidních reklam v televizi, odmítačů očkování a naopak příznivců rodit v obýváku a pod.....

A nyní to řešení - Nynější vedení EU ( ale i USA ) se ale natolik odchýlilo od skvělých myšlenek poválečných Otců-zakladatelů EHS-EU ( - pánů K. Adenauera, W. Churchilla, de Gaullea, J. Monetta, R. Schumana, P.H. Spaaka, A. de Gasperiho ), že je nutné je VYMĚNIT !!! Vím, nebude to snadné, ale je to jediná cesta k zýchraně EVROPY.....

R. Morava 21.10.2016 10:02

Re: Souhlas s článkem. Euro-Atlantická, křest'anská

Volby bohužel nepotvrzují trend že by se lidé rychle vzpamatovávali. Jestli v Německu Merklová ztratila pár procent voličů proti minulým volbám, a to ještě v některých zemích cast přešla k větší hrůze soc. dem a Zelených. A i z toho tisk šílí, je to moc špatně. Pro státy jako Francie, Británie je 12hodin nebo už 5 minut po 12. Německo za 5 minut 12. Na palubě se ale ještě tancuje.

J. Chaloupka 21.10.2016 2:35

Bohužel můžeme volit jen z těch, co jsou ochotni zapózovat.

Tím je naše volba omezena. A protože ty nejlepší mozky pózovat nechtějí, tak v čele také nejsou. Budeme šťastní za Babiše a doufám, že ho nenapadne vykašlat se na politiku a jít si lehnout třeba na Azurové pobřeží. Peněz na to má dost.

J. Vintr 21.10.2016 2:44

Re: Bohužel můžeme volit jen z těch, co jsou ochotni zapózovat.

To jste jmenoval toho pravého ...

J. Vintr 21.10.2016 1:40

Na to, aby člověk poznal

jak je situace nebezpečná, nemusí být žádný bezpečnostní expert, na to stačí obyčejný zdravý rozum. Ten ovšem nikdo z lidí, kteří rozhodují o naší zemi a obecně o Evropě, nemá. A pokud i náhodou má, tak mu smrtelný mor, zvaný politická korektnost, brání, aby je použil.

Bez ohledu na to, co se dnes děje, muselo být už dávno jasné, že neustále prudce rostoucí přelidněnost zemí na východ a na jih od Evropy si bude hledat nový životní prostor. A nejlákavějším prostorem je právě Evropa. Už dávno jsme se na to měli připravovat a budovat pevnou hráz, která by ten nevyhnutelný příval zastavila. To, co se teď děje je přímo obludné a historie, bude li ještě jaká, označí dnešní politiky za vrahy evropské civilizace. Je neuvěřitelné, že existují spousty idiotů, které ani nepadne, že by se náš životní prostor měl bránit, ale ještě aktivně pomáhají jej zaplavovat vetřelci. To, co sem zatím přichází, jsou jen malé pramínky, které prosakují děravou hrází, která nás odděluje od obrovské lidské vlny tsunami, která smete Evropu až ta hráz praskne. A že praskne, to už je dnes téměř jisté.

V. Plocek 21.10.2016 0:32

EVROPA: Nemůžeme si to dovolit

Pan autor popsal naši situaci v článku velmi přesně. Ale to je vše. Opět jen konstatování bez jasných návrhů nebo dokonce výzev jak konat. Po kolikáté již? V politických stranách také nula - mlácení se od zdi, ke zdi. Tímto autora nepomlouvám (alespoň doufám), ale chybí mi zde , v novinách, TV charismatické osobnosti, které by svým vystupováním přímo vybízeli občany tohoto státu k nějakému razantnímu projevu. A nemusí to být krev, revoluce ale například totální zvrat ve volbách. Ale to asi zatím nehrozí. "Aktivní" jsme v hospodách, při diskuzích na ulicích, dvorcích a to je vše.

T. Pansky 21.10.2016 4:33

Re: EVROPA: Nemůžeme si to dovolit

Pane Plocku, mate pravdu, ze clanek nenavrhuje zmeny. Ja chapu, ze to nebylo ucelem clanku. Abychom mohli navrhovat zmeny, je potreba nejdrive presne analyzovat soucasnost a poucit se z minulosti. Rozhodovani o nasi budoucnosti dela kazdy z nas pri volbach (i ignorace voleb je nazor). Takze se jako obcane neustale rozhodujeme o budoucnosti.

V. Plocek 21.10.2016 16:07

Re: EVROPA: Nemůžeme si to dovolit

Pane Panský, předem se Vám musím omluvit, ale připadáte mi Hillary při posledních prezidentských soubojích. Všichni jsme zodpovědni, pokud nechodíme k volbám, takže rozhodujeme o budoucnosti. Je to pravda. Ale já bych rad jako řadový občan slyšel - viděl od skutečných osobností nějakou představu - plán dalšího vývoje. Nikoliv občané, ale kvalitní vůdci řídí úspěšně společnost pomocí konkrétních cílů.

J. Berger 21.10.2016 5:49

Re: EVROPA: Nemůžeme si to dovolit

Autor popsal situaci přesně až na ministra obrany Stropnického. Je to nejen herec, ale i diplomat a manažer, asi nejlepší ministr obrany za poslední dobu (račte si je srovat). Nejde s ním manipulovat jako např. v případě jisté ministryně obrany. Nelze to tedy klást na rovinu s "generál ministrem kultury".

R. Tichý 21.10.2016 9:38

Souhlasim.

J. Kanioková 21.10.2016 17:24

Ano, souhlas..

V. Braun 21.10.2016 0:26

Nezkušený Izraelský ministr

No tak současný ministr obrany Izraele sice neí herec, ale například takto se referovalo o změně:

Israel’s defence minister has officially stepped down, capping a

tumultuous week of politics in the country. The former military chief is

expected to be replaced with an inexperienced hardliner in the

sensitive post "Očekává se, že bývalý šéf armády bude nahrazen nezkušeným zastáncem tvrdé linie".

O. Roldán 21.10.2016 1:38

Re: Nezkušený Izraelský ministr

To je sice hezké, ale to psal Guardian, známý to levicový plátek (https://www.theguardian.com/world /2016/may/22/israeli-defence-minister-steps-down-clearing-way-for-hardliner). To za prvé. Za druhé Avigdor Lieberman - to je ten jestřáb - absolvoval izraelskou vojenskou službu (desátník), takže to není úplný civil. A za třetí - Izraelci by si nedovolili mít na tomto postu magora typu Baudyš atd., protože na tomto pánovi reálně do značné míry závisí jejich bytí a nebytí.