2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

EVROPA: Jak se lépe integrovat v euroobčánka

Někdy mám pocit, že kam se podívám, tam „v rámci pokroku“ vidím snahu o rozmetání tradičních hodnot.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Klíma 9.4.2018 16:23

Excelentní článek! 1++!

Gerontofilní (a potenciálně nekrofilní, viděli jsme Psycho) Macron nepřekvapuje, ale že i Platón byl zjevně nekojený blbec mě překvapuje.

D. Polanský 9.4.2018 16:36

Musí číst Platóna

mimo jiné ideální stát si představoval tak, že poslanci budou mít gratis erotické služby. Ovšem manželství nichts, láska nichts jenom ukojení pudů. A hlupáci pravičáci jej dodnes obdivují.

M. Prokop 9.4.2018 18:16

Re: Musí číst Platóna

Což neškodí, na rozdíl od nápadů hlupáků levičáků.

K. Janyška 9.4.2018 19:23

Re: Musí číst Platóna

Plaón je záklakdem totalitních ideologií. Byl to jen mudrc své doby... Dzp.

V. Kain 9.4.2018 19:41

Re: Excelentní článek! 1++!

Nebezpečná Valachová by hnala dvouleté děti do školek.Snad se s ní proboha už nesetkáme.

M. Prokop 9.4.2018 21:11

Re: Excelentní článek! 1++!

Moc talentů oranžgutani nemají, takže nejspíš jo. Doufejme, že jen v opozici.

J. Kanioková 9.4.2018 15:53

Jako obr fanda rodiny s článkem souhlasím,

ovšem tomu ve Francii se nedivím a chápu to. Protože jak řešit to, že tamní děti, které jsou vychovávány v cizojazyčných rodinách při vstupu do školy francouzsky neumí? Ale nejspíš to Macron řeší pokrytecky jako u nás s romskými rodinami. Zbaběle nepožaduje otevřeně to, aby tyhle děti musely při vstupu do školy projít povinnou zkouškou solidní znalosti jazyka většinové společnosti.

Zase ta zbabělá pokrytecká politika, politická korektnost.

O. Uživatel 9.4.2018 18:31

Uživatel požádal o vymazání
J. Rechnovský 9.4.2018 13:18

Markéto klídek!

Chodil jsem do základky zhruba ve stejné době jako Vy. Taky byl pěknej parchant, ale tenhle šprajc měl celkem racionální jádro. Společným rysem školních jídelen za Husáka byla nepoživatelnost jídel. Vinou byly hnusné suroviny a hlavně zlodějina kuchařek. Oproti tlusté, gumové flaxe a moučným brambáčům s jakousi světlou tekutinou, byl Kempáč se třemi rohlíky a Broňou ze sámošky úplnou básní. Doba se naštěstí změnila. Sám jsem několikrát vyzkoušel, že základky už vaří v průměru celkem slušně...

Ačkoli jsem, na rozdíl od Vás, eurofederalista, fungování státu a buzerace státních ouředníků mně štve minimálně stejně. Jenže o tom problém stravování v lesních školkách zrovna není. Děti by měly jíst na oběd co nejčastěji teplé jídlo. Jistě, některé to přežijí v pohodě i při chlebu se sejrem, ale slabší nátury to mohou odskákat zkaženým žaludkem.

Takže. V čem je problém domluvit pro lesní školku oběd v nejbližší jídelně? Případně jej odtud vozit ve várnicích?

M. Krátký 9.4.2018 13:55

Re: Markéto klídek!

problém je v tom, že se to celé státu nehodí a tak to zakáže

J. Anděl 9.4.2018 15:06

Re: Markéto klídek!

Myslím, že teplota jídla zdravotní prospěšnost nedělá. Teplé i studené jídlo může být v pohodě nebo mizerné.

V některých zemích je běžné dát si k obědu jen sendvič a mít "pořádnou" neboli teplou večeři. Myslím, že je to spíš otázka kulturního zvyku.

Mimochodem pro mě ten sendvič není nic moc, páč nejím chleba, ale to právě není o teplotě, můžu si dát studený salát s masem nebo s vajíčkem.

J. Rechnovský 9.4.2018 15:33

Re: Markéto klídek!

Jak jsem psal, vycházím z toho, že jídlo v jídelnách je už obvykle dobré.

O prospěšnosti teplého jídla klidně pochybujte. Doporučuji však vlastní týdenní test s mírnou fyzickou zátěží (např. 10km chůze denně) a studenými sendviči. Uvidíte k čemu dojdete...;-)

Z výživového hlediska je mnohem lepší mít teplý oběd než večeři.

J. Anděl 9.4.2018 15:45

Nezačnu kvůli takovému experimentu jíst pečivo, ale jinak klidně, sám vám pak vědět.

M. Prokop 9.4.2018 18:18

Re: Markéto klídek!

Problém je jen ten stát, který se sere kam nemá.

Až (když) bude ta eurofederace, bude to ještě horší.

J. Anděl 9.4.2018 19:50

Re: Markéto klídek!

Opět to vysvětluje, proč mají novolevičáci tak blízko k islámu. Ten taky svojí šarijou pokrývá absolutně všechny oblasti duchovního i světského života a práva. Vše je jasně dané, jasně definované, dokonale kontrastní.

M. Prokop 9.4.2018 21:12

Re: Markéto klídek!

takže se nelze divit, že novolevičáci i islám prostě zaostávají. hlavně ekonomicky.

J. Anděl 9.4.2018 21:32

Dobrá připomínka.

M. Prokop 9.4.2018 21:47

Re:

Mně by zajímalo, zdali byl kdysi v historii islám tolerantnější než křesťanství, jak občas někdo tvrdí.

J. Anděl 10.4.2018 5:59

Mám doma na toto téma knížku o vývoji islámu, od historika, nikoliv muslima, nikoliv islamofoba, chystám se na ni už nějaký čas. Tak jste mi ji připomněl, už dlouho jí odkládám.

Aniž bych teď o tom moc věděl, spíš bych tipoval, že arabské země nebyly vždy tak fundamentální a křesťanství bývalo podstatně tvrdší. Ale Korán i Bible jsou pořád stejně.

A. Alda 9.4.2018 11:49

Jo, máte pravdu.

1. Sokrates, Platon, Aristoteles - jedni z nejnebezpečnějších lidí v dějinách, od nichž vede přímá linka k nacismu i komunismu.

2. Za Husáka komunisté rodinu ctili a v mezích svých možností jí pomáhali. Po pádu komunistů až do roku 1998 jakž-takž také. Od nástupu socdemáků k moci začala být rodina potlačována a od vstupu ČR do EU začal být státní tlak proti rodinnám velmi intensivní. Marksová, Valachová & spol. pak změnily politiku státu na výrazně aktivně protirodinnou.

3. Každé dítě je jiné (každý člověk je jiný) a stát se rodičům nemá co do výchovy sr...

J. Pražák 9.4.2018 10:11

Jednostranný, proto nesprávný pohled

Školky mají prospět dětem "divochů", které doma rodiče indoktrinují v "islámském životním stylu". Školky by mohly pomoci, aby z nich byly alespoň částeční Francouzi a nerostly NO-Go zony.

I u nás by to zejména jistá nedotknutelná menšina pro své děti potřebovala, aby se naučily, že na životní potřeby se vydělává prací a nikoli natažením ruky na "sociálce".

Prospěšné by to bylo i pro děti-jedináčky, aby se dostaly mezi své vrstevníky a uměly si najít své místo ve společnosti sobě rovných. Život je boj.

M. Prokop 9.4.2018 10:14

Re: Jednostranný, proto nesprávný pohled

A jak to u nás funguje (a ve Francii to nebude jinak)? Děti mají povinný ročník školky ať chtějí nebo nechtějí a cikáňata tam stejně nechodí.

Možná je to dobře míněno ale dopadne to dle hesla, že cesta do pekel je dlážděna dobrými úmysly.

A. Alda 9.4.2018 11:52

Přesně tak.

Protože nemají odvahu stanovit, že romské děti a děti rodičů žijících cikánským způsobem života musí chodit do školky aspoň rok před začátkem školní docházky, dopadá toto opatření pouze na děti slušných rodičů z pořádných a spořádaných rodin.

A stejně tak v té Franicii: protože nemají odvahu stanovit, že děti z rodin imigrantů a muslimských rodin musí chodit do školky od 3 let věku, dopadne to opatření opět jen na poctivé a řádně vychovávané malé Francouze a Francouzsky ze spořádaných francouzských rodin.

R. Langer 9.4.2018 14:41

Re: Přesně tak.

Přesně tak!

J. Anděl 9.4.2018 10:53

Re: Jednostranný, proto nesprávný pohled

Není jednostranný. Pozastavuje se nad tím, proč do té školky musí povinně chodit i "nedivoši".

Je to samozřejmě složitější a nemůžu se vyjadřovat za autorku, jak myslela, co nenapsala, ale jsem si obecně jistý, že se většina nespokojeností se školkami v takovýchto článcích a diskuzích spíš ohrazuje proti obecné povinnosti, než proti co nejkonkrétněji mířeným opatřením. Samozřejmě můžeme diskutovat i o vhodnosti těch konkrétně mířených opatření, ale to až poté, co si vyjasníme, proč má někdo "neproblémový" dávat dítě na převýchovu kvůli někomu "problémovému".

K. Janyška 9.4.2018 10:11

Paní inženýrko, také kompozitivní teorií neoperujete.

To je chyba. Mohla byste se stát s manželem jejím propagátorem. To by byla výhra... Dzp.

V. Student 9.4.2018 9:59

Plnou parou vzad!

"Výdobytek" masové výchovy ve školkách jsme si tady užívali za socíku. Macron žádnou takovou zkušenost nemá. S nadutostí reprezentanta jedné z nejvýznačnějších evropských mocností si myslí, že když něco vymyslel on, tedy Francie, je to automaticky dobré a pokrokové.

Možná by mu měl někdo vysvětlit, že masová výchova dětí od školky žádné novum není. Mimochodem, víte, že za komunistů se už v mateřských školkách (pře)vychovávalo? Pamětníci možná vědí, zájemci by mohli zjistit - součástí komunistického předškolního kurikula byla "výchova k ateismu". Jaký je rozdíl, když se teď bude možno pod záminkou "výchovy k toleranci" učit že Bůh je jeden a jeho jméno je Alláh?

Kdysi jsem někde četl, že vývoj lidstva se neodehrává ve stoupající přímce, tedy pořád dál a dál ve smyslu "jinam", ale jakési spirále, šroubovici. Ve smyslu, že kde jsme už jednou byli, tak se na jisté - automaticky doufáno že vyšší - úrovni, dříve či později zase ocitneme... Když čtu, jak pokrokáři ze západní Evropy objevují to, co už bylo tady za komunismu objeveno, považuji to za regulérní tragikomedii, protože se mi chce skutečně někdy smát a někdy brečet.

M. Moravcová 9.4.2018 14:06

Re: Plnou parou vzad!

tak to si nepamatuju, že bych nesměla věřit v Boha. Ale zase mi přikrývali hlavu dekou, když jsem nechtěla po obědě spinkat.

J. Anděl 9.4.2018 19:52

Re: Plnou parou vzad!

Ale ze školy si pamatuju tu poučku, jak pračlověk viděl blesk, neuměl ho vysvětlit a tak si vymyslel boha. Bylo to takové jasné a logické, dlouho jsem nechápal, jak a proč lidé v něco takového věří, když už dneska víme tolik věcí o elektřině :-).

S. Netzer 9.4.2018 9:53

Autorčin

myšlenkový eintopf (Macron, Platon, lesní školky, školní jídelny), nepřipouští možnost existence ničeho jiného než "tradiční rodiny". Realita je úplně jinde.

Výsledkem ideologické zaujatosti je absurdní žvást o "bezdětném prezidentovi s manželkou, která sama má věk a chování prezidentovy matky", který chce právo brát matce dítě.