15.6.2024 | Svátek má Vít


Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. Vašíček 13.5.2024 11:45

Přemýšlím o jedné věci (ve vztahu k emisím uhlíku). :-)

Pokud se jedná o fosilní zdroje, tak, dle převládající teorie, tyto zdroje vznikly z organických látek. Tzn. kdysi to musely být živé organismy = tento uhlík byl v přírodě dostupný pro život. (Existovaly nějako "fosilní" zdroje i pro dinosaury? ;-))

Kolik tun uhlíku je nyní v oběhu pro živé formy a kolik ho bylo v minulosti? Nevracíme tedy chybějící uhlík zpět do oběhu (a tedy do "normálu")? Není právě snaha o uhlíkovou neutralitu vlastně to, co zabíjí planetu? Když to vezmu z pohledu historie (geologické), tak planeta je, vesměs, uzavřený systém. Vše co se na ni děje je jen s těmi zdroji, které na ni jsou. Pokud vznikly obrovská naleziště uhlí, ropy a velké vápencové útvary, tak v dávné minulosti muselo být na Zemi podstatně živěji? Takže, pokud chceme "oživit" Zemi do předindustriálních dob, tak by se měl ,tento "konzervovaný" uhlík, opět dostat do oběhu! ;-)

M. Kocián 13.5.2024 16:48

Prostředí, jaké tu bylo v období karbonských pralesů, by se nám moc nelíbilo. Ale naštěstí jsou obrovské zásoby uhlíku bezpečně pod mořem a na jiných nedostupných místech, tak to hned tak nehrozí.

O. Vašíček 13.5.2024 16:52

Trvalo to miliony let, tak to zase bude trvat další miliony, než by se to opět "obnovilo". A jaké prostředí se následníkům dnešních lidí bude líbit, o tom se můžeme jen dohadovat. :-)