29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

EU: Zákaz práva veta

Německo tlačí na ukončení systému, který dnes v EU platí, a to možnost vetovat rozhodnutí přijímaná na Evropské radě. Údajně se tím má posílit vliv EU.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Urban 20.7.2022 10:51

Pokud ji skutečně vyjedná a pokud je to v zájmu dotyčné země, pak je to skutečně krásné.

J. Fráňa 20.7.2022 10:59

Krásné je, když premiér suverénní země suverénně vyjednává. Škemrání je opak suverenity.;-D

J. Fráňa 20.7.2022 11:05

Příklad ruské ropy. Petr Fiala na jednání EU uvedl, ČR je životně závislá na ruské ropě a bude ji dále kupovat, protože jako premiér má povinnost neohrozit občany ČR. Děkuji za pozornost.;-D

J. Kouk 20.7.2022 9:43

Za císaře pána a jeho rodinu :-)

M. Boháček 20.7.2022 9:31

Zákaz veta, aby nám mohli pretlačiť takéto zákony?

Slovexit!

https://cz24.news/novy-zakon-holandska-vlada-bude-moct-nutit-obcanov-prijat-migrantov-do-svojich-bytov/

Holandská vláda podľa tohto zákona dokonca smie občanov vysťahovať z ich bytov a nasťahovať do nich utečencov. Inými slovami smie z nich spraviť utečencov z donútenia z ich vlastnych bytov. A ak má občan veľký dom, tak vláda ho smie donútiť k tomu, aby dal utečencom k dispozícii izby vo svojom dome a ešte sa aj staral o ich výživu.

V prípade, že vláda uzná za potrebné, tak môže občana vyhodiť z jeho vlastného domu a umiestniť v ňom utečencov.

R. Langer 20.7.2022 9:50

No, předpokládám, že v první fázi se bude jednat o státní byty. Na ty soukromé přijde řada myslím až později. Nicméně, myslím, že dost státních zaměstnanců bydlí i ve státních bytech, to by mohlo být zajímavé... ;-D

M. Boháček 20.7.2022 9:54

https://www.eerstekamer.nl/wetsvoorstel/36081_voortduringswet_artikelen_2c

Prílev vysídlených osôb z Ukrajiny je taký vysoký, že Holandsko im nedokáže poskytnúť (núdzové) útočisko v rámci existujúcich štruktúr. Preto za týchto mimoriadnych okolností vláda implementovala články 2c a 4 zákona o premiestňovaní obyvateľstva kráľovským dekrétom z 31. marca 2022 (Stb. 2022, 133). Tento návrh zákona implementuje zákonnú povinnosť v zákone o presídľovaní obyvateľstva okamžite zaslať Snemovni reprezentantov návrh zákona o pokračovaní účinnosti ustanovení, ktoré nadobudli účinnosť, po kráľovskom dekréte, ktorým sa ustanovenia tohto zákona uvádzajú do platnosti.

L. Severa 20.7.2022 10:43

Co mně naskočilo na uvedeném odkazu: Na základě shody NFNZ, Konšpirátori.sk, Semantic Visions a Atlas konspirací nebo rozhodnutí Národního centra kybernetických operací je tento web šiřitelem sporného či konspiračního obsahu.

L. Novák 20.7.2022 14:09

To je klasika Boháček. Dezinformátor z profese. :-P

F. Kusák 20.7.2022 9:16

Tak já to zas s tím Green Dealem nevidím ani v tom Německu tak fanatické. Mnoho Němců sice podporuje ekologické chování (a já také), ale že by se chtěli ekonomicky zničit, tak to ani náhodou. To, že to měli Němci dobře vymyšlené, jsem už několikrát říkal. Mám výhrady jen k zastavení JE. A i ta napojení na německé energetické surovinové zdroje bylo pro Čechy výhodné a souviselo to s dlouhodobým napojením českého průmyslu na ten německý. Že jsme do jisté míry hráli vazalskou roli, je pouze důsledek naší pohodlnosti. Ale zase, znamenalo to rychlou ekonomickou kvalitativní změnu, a to ve všech směrech. A nezapomínejme, že německá ekonomika patří k těm nejvýkonnějším na světě. Na koho jsme se tedy měli orientovat? To, že Německo chce omezit právo veta, je samozřejmě výhodné pro ně, to je přeci pochopitelné. A ruku na srdce, naše míra suverenity je dnes už velmi omezená a německé chování je z dlouhodobého hlediska velmi racionální a i pro nás snesitelné. Možná, že i to, že máme vlastní měnu (o její samostatnosti bych pochyboval) je pro Němce výhodné, mohou tím docela dobře nepřímo ovládat naší ekonomiku.

J. Fráňa 20.7.2022 9:22

Tu snesitelnost vidíme na účtech za elektřinu a na cenovkách zboží. Pravda je taková, že Německo již potřetí ničí Evropu a potřetí jsou blouznivci co jim při tom tleskají.

F. Kusák 20.7.2022 9:51

Víte, vypíchnout jeden problém, který je navíc do jisté míry dán naší neochotou (nebo neschopností či nedostatkem odvahy) věci principiálně řešit, přeci nesouvisí s propojením naší ekonomiky s německou. Kritizovat, co jsme měli udělat a neudělali jsou jen jalové řeči. Vždy je třeba vyhodnotit daný stav a hledat řešení výhodné pro jednotlivce, rodinu, obec a stát. A hlavně, mít koncepci, nebo-li strategii, a to zejména platí o energetice. O tom, že se naše elektřina obchoduje na burze v Lipsku, a co z toho vyplývá s ohledem na zavírání německých JE, jsem psal již před deseti lety. Mnohými jsem byl ukřičen, že je to trh a že jsem proti tržnímu hospodářství. Ti, co dnes kritizují plynové kogenerační zdroje elektřiny, jako jistý pan Šnobr, ještě nedávno, v souladu s německou strategií, ji tvrdošijně prosazovali. Dnes ten člověk volá po vodíku. Ale já jsem byl vždy pro diverzitu. Tak to je i v přírodě.

J. Fráňa 20.7.2022 10:02

Dobrá přidám další. Třeba pozvánka pro migranty, nebo útlum výroby aut. Zrovna ten útlum autoprůmyslu odneseme fatálně. Jestli není na čase zbavit se závislosti na Německu, aby to nedopadlo jako se závislostí na Rusku.;-D

R. Langer 20.7.2022 10:24

Ten "stav" tady vyhodnocujeme už přes 10 let, a teď se objevily ty předpovídané následky. Tak nemelte nesmysly! A že to nikdo neřešil? Tak čí je to asi chyba?

F. Kusák 20.7.2022 11:43

A v čem jako jsou ty nesmysly, to nechápu. Já se nepasuji do nějaké energetické elity a nebyl jsem samozřejmě sám. Energetiku sleduji dlouhodobě, dokonce jsem se tím na úrovni fabriky dost dlouho živil. Ti , co tady opravdu blábolí nesmysly a nikdy třeba neslyšeli nic o odběrovém diagramu, si tady, jako i jinde, osobují právo poučovat jiné v oboru, v kterém jsou úplní laici. Tak být Vámi, strefujte se do někoho jiného. Ale jinak, Vaše věc, mě nezajímáte.

L. Novák 20.7.2022 14:17

Celá energetická politika Německa (je už dávno označována jako nejhloupější na světě) přenesená do EU/EK je jeden velký nesmysl. A tím, že do tohoto nesmyslu nasypali naprosto neuvěřitelně astronomické částky (biliony = tisíce miliard EUR) bez nějakého rozumného výsledku (množení OZE vytváří nutnost množení zdrojů na fosilní paliva jako záložní zdroje), tak teď máme drahou elektřinu, protože je jí díky direktivám EU nedostatek. Se zemním plynem je to podobné.

J. Kouk 20.7.2022 9:48

V případě nouze se ukazuje že pomocnou ruku najdem na konci své paže bylo potvrzeno už při shánění roušek a respirátorů na uačátkli covidové nákazy. Dokáži si představit že by to fungovalo i při válečném konfliktu, pokud by byl ve vedení jednotek Francouz či Nemec a měl by rozhodnout o tom, kdo bude v prvosledovych jednotkách. Stalin, kterému na svých obyvatelích zaleželo, jako nad starýmy novinami, byl výjimkou.

R. Langer 20.7.2022 9:51

Nejlepší a nejlevnější by bylo se na nějaké roušky a respirátory vy*rat! ;-€

J. Novak 20.7.2022 10:34

Pane Kusáku, mohl byste prosím vysvětlit co že to měli ti Němci v oblasti energetiky dobře vymyšlené ? To jste asi nemyslel vážně .. nebo myslel ?

F. Kusák 20.7.2022 11:52

Na podrobné vysvětlení tady není prostor, a také, nejsem advokát Německa ani se na to necítím dostatečně fundován.. Ale srovnejte si třeba německý energetický mix nebo bilanční rovnici a vycházejte prosím z německých odborných statistik, nikoliv z toho, co píší novináři na obou stranách barikády. Podívejte se do na čísla průmyslu a jeho energetické náročnosti atd. A samozřejmě, ne všechno se povedlo a ne všechno jim vyšlo nebo naopak, dopadlo zcela jinak než předpokládali. Ale takový už je život.

L. Novák 20.7.2022 14:20

Pravda. Socialismus v praxi ekonomicky nefunguje. Ani ten "zelený" hnaný dopředu astronomickými dotacemi a zákazy konvenčních zdrojů...

V. Novak 20.7.2022 8:52

Musím přiznat, že v otázce veta jsem rozpolcen.

Jako příslušník menšího státu i národa v EU (v obém je ČR asi uprostřed) jsem pro veto.

A protože vím, jak dopadlo používání "liberum veto" v Rzeczi pospolité, totiž neschopností cokoli rozhodnout a pohlcením Polska sousedy, zase tak pro veto nejsem.

M. Boháček 20.7.2022 9:34

EU je štát? Ako bola Rzecz pospolitá?

;-€

R. Langer 20.7.2022 9:52

Ne, ČR je stát v EU.

V. Novak 20.7.2022 10:57

Rzecz poslpolita byla dvojstátní federace. Hlavně počtem států se lišila od současné EU - krom takových věcí, které s sebou přináší vývoj a pokrok.

Jenže ve skutečnosti byla Rzecz pospolita spolkem mnohem víc panství, kde každý "pan" fungoval sám pro sebe a říct "nepozwalam" mohl kdokoli z nich.

J. Novak 20.7.2022 10:37

Zkuste si představit milé tváře těch konkrétních lidí, kteří by rozhodovali. Položte si , zcela vážně, otázku jestli si myslíte že jsou to od reality zcela odtržení idioti nebo nejsou. Uvidíte že Vám to Vaše rozhodování ulehčí ..

P. Kubáč 20.7.2022 8:38

RVHP ( alias Rada Vzájemné Hospodářské Pomoci) - sdružení bolševických režimů pod vedením Sovětského Svazu - začala v první polovině 80. let mít ten problém že menší státy se SSSR přestaly bát a na půdě RVHP "všichni vetovali všechno".

Je pozoruhodné, že SSSR který se s nějakou demokracií párat nemusel - právo veta - přesto nezrušil . Místo toho zavedl systém "kdo nesouhlasí ať se dané akce neúčastní "

Komunistické vepřové hlavy asi tušily, že zrušení práva veta - by byl faktický konec RVHP a jeho přesun do kategorie "psi štěkají, ale karavana táhne dál"

Obávám se že zrušení práva veta v EU - bude mít stejný účinek.

F. Navrátil 20.7.2022 8:33

Konfliktem na Ukrajině se USA podařilo odříznout EU a Rusko. EU tak bude hrát ve světovém koncertu jen podružnou mocenskou úlohu. Ať už jako společenství nebo federace.

P. Pepax 20.7.2022 8:37

R^ souhlas, EU se podělalo z US a z Evropy udělalo spolek zmatených národů.

J. Novák 20.7.2022 7:50

Za kremelského bolševika nám správné názory diktovali z Moskvy. Za toho unijního to bude z Němci ovládaného Brusle.