9.5.2024 | Svátek má Ctibor


Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Zeman 23.3.2024 20:22

Moc jsem zvědavý na zateplování činžáků v Praze, ale i naprosté většině Evropských měst. I obyčejná, kolem války postavená obytná budova, má na fasádě štukovou výzdobu, za kterou by se nemusel stydět zámek. Památkáři by se mohli zbláznit, kdyby ji majitel chtěl nechat omlátit a znovu nahodit. Ale obouchat minerální vatou z vůle boží (pardon - bruselské) ...

P. Rada 24.3.2024 3:39

Stará výstavba je rozhodně problém daleko větší jak nová. Problémem však zároven je i růst cen energií, růst hustoty osídlení a tedy proměna podmínek v celého prostředí i potřeb jejího obyvatelstva.

Stále zřetelněji se v létě např. ukazuje nutnost chladit - což také stojí energii a navíc v její nejušlechtilejší a tedy nejdražší formě.

"Vůli" bydlících polo-"bohů" tedy ovlivnuje jak jejich zvyklost, momentální solventnost - tak i míra nadhledu či životnosti.... té které stavby.

Pokud jde o památné budovy kde nejvýraznější to je znát u zámků, hradů... tak právě v těchto případech se často pozapomíná na vývoj zvyklostí vůči tepelnému komfortu a s ním související otužilosti příslušného obyvatelstva.

I hradní pánové totiž svého času museli občas tolerovat ve svých komnatách zimní teploty jen kolem bodu mrazu - což bylo "normou"/nutností/ nejen Evropskou ale celého klimatického pásma.

Dnešek je tedy problematický také proto, že jsme vesměs SPANŠTĚLI tak jak nikdy předtím.

L. Novák 25.3.2024 15:18

;-O Bla, bla, bla, komunistický DEMENT Rada...Rv!!