27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Zeman 23.3.2024 20:22

Moc jsem zvědavý na zateplování činžáků v Praze, ale i naprosté většině Evropských měst. I obyčejná, kolem války postavená obytná budova, má na fasádě štukovou výzdobu, za kterou by se nemusel stydět zámek. Památkáři by se mohli zbláznit, kdyby ji majitel chtěl nechat omlátit a znovu nahodit. Ale obouchat minerální vatou z vůle boží (pardon - bruselské) ...

P. Rada 24.3.2024 3:39

Stará výstavba je rozhodně problém daleko větší jak nová. Problémem však zároven je i růst cen energií, růst hustoty osídlení a tedy proměna podmínek v celého prostředí i potřeb jejího obyvatelstva.

Stále zřetelněji se v létě např. ukazuje nutnost chladit - což také stojí energii a navíc v její nejušlechtilejší a tedy nejdražší formě.

"Vůli" bydlících polo-"bohů" tedy ovlivnuje jak jejich zvyklost, momentální solventnost - tak i míra nadhledu či životnosti.... té které stavby.

Pokud jde o památné budovy kde nejvýraznější to je znát u zámků, hradů... tak právě v těchto případech se často pozapomíná na vývoj zvyklostí vůči tepelnému komfortu a s ním související otužilosti příslušného obyvatelstva.

I hradní pánové totiž svého času museli občas tolerovat ve svých komnatách zimní teploty jen kolem bodu mrazu - což bylo "normou"/nutností/ nejen Evropskou ale celého klimatického pásma.

Dnešek je tedy problematický také proto, že jsme vesměs SPANŠTĚLI tak jak nikdy předtím.

L. Novák 25.3.2024 15:18

;-O Bla, bla, bla, komunistický DEMENT Rada...Rv!!

T. Hamet 22.3.2024 22:02

Nasrat. Jó, nasrat.

P. Rada 23.3.2024 10:24

Reakcí mi připadáte jak přitroublý hulvátský výrostek, který vzdorovitě reaguje, když mu dospěláci doporučují teple se obléci např. na dlouhou životní cestu mrazivým zimním počasím... - o jejímž trvání a souvislostech zřejmě ale nemá dotyčný rozmazlenec zdání.

Možná si ale za takovouto spratkovitou afektivitu mohou odpovědní i trochu sami tím, že svou ratolest při výchově příliš rozmazlovali a takto dotyčného nenaučili adekvátní míře odpovědného jednání za sebe i svět.

I. Padrta 23.3.2024 17:29

Doufám, že jdete příkladem a topíte si výhradně TČ elektřinou vyrobenou v zimě FVE panely. Jinak to jsou jen žvásty.

P. Rada 23.3.2024 18:00

Ano obývám prostor prakticky pasívně vytápěný jen domácími spotřebiči a solárními panely jak FV tak zejména teplovodními.

L. Novák 25.3.2024 15:15

A celého PŮL ROKU jedeš na elektřinu z uhlí, ČU;-OÁKU PROLHANÝ!!!Rv

J. Prikner 23.3.2024 17:50

Před 10ti léty jsem generálně opravil dům tak, aby se mě v něm dobře bydlelo. Proto zde říkám, že nakopu do zadku každýho zelenýho z..da, který mě bude otravovat s bruselskými idiotizmy.

P. Rada 23.3.2024 18:04

Pane Priknere Vaše svoboda volby "někoho nakopat..." končí tam, kde začíná svoboda okolních.

"Idiotizmus" např. je, toto základní společenské pravidlo ignorovat.

L. Novák 25.3.2024 15:17

Už se těším, až někdo nakope tebe do hlavy. Bude konec tvých NEJAPNÝCH ZELENÝCH ;-O LŽÍ A ŽVÁSTŮ...:-P

M. Kocián 24.3.2024 8:58

Dospěláci... doporučují... bavíme se pořád ještě o něčem, co aspiruje na to stát se zákonem, kterým se budou muset řídit dospělí lidé?

V. Němec 22.3.2024 21:34

A zase jsem si vzpomněl na agitku vojína Jasánka v Černých baronech:

PLÁN (novou směrnici o energetické náročnosti budov) SPLNÍME, I KDYBY NA CHLEBA NEBYLO !

Evropa přežije jen pokud nebude Evropská Unie.

[>-]

P. Rada 23.3.2024 17:57

Evropa je především kontinent. Na jakémkoli kontinentu dlouhodobě přežijí jen organismy k tomu nejlépe/nejoptimálněji uzpůsobené.

V případě "Směrnice" jde právě o návrh k dosažení minimalizace spotřeby energií na provoz obydlí a zároven minimalizaci celoživotních nákladů. Minimální nároky na energetickou náročnost pravidelně zvyšují naději, že dotyčné organismy na příslušném území budou prosperovat.

Obyvatelstvo Evropy se žel naopak vesměs chová doposud tak výrazně marnotratně, že ke svému životu vyžaduje území několikanásobně rozlehlejší jak jeho vlastní (dovoz surovin, rozptyl škodlivin...). Viz Eko-stopa.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Ekologick%C3%A1_stopa

Nadějí v situace prakticky vyčerpatelných zdrojových možností je právě růst provozní efektivity, ke kterému "Směrnice" nabádá.

Lidský problém však tkví v tom, že vyžaduje investice které se navrátí především až dalším generacím - tedy zhruba za dvě desetiletí. Obyvatelstva s tak širokým nadhledem je ale právě v ČR nejspíše ostudně nejméně s celé Evropy a v jejich čele stojí Konzervativci. Lze to doložit na procentu nově postavených budov v pasivním standardu který sice poslední roky roste ale stále v zaostalosti za zejména západní částí kontinentu.

https://www.tzb-info.cz/energeticka-narocnost-budov/23997-stav-bytoveho-fondu-cr-z-pohledu-energeticke-narocnosti-budov

https://www.archiweb.cz/n/domaci/pocet-novych-pasivnich-domu-v-cesku-loni-vzrostl-zhruba-o-tretinu

V. Církva 22.3.2024 20:50

"přičemž skupiny obyvatel s nízkými příjmy budou obdařeny dotacemi na renovace"

A řekl jim někdo že jsou státy EU předlužené? Na ty dotace nám půjčí Čína, nebo Rusko?

P. Rada 24.3.2024 17:22

Pane Církvo to že a jak už léta funguje systém "Zelená úsporám" zřejmě nevíte nebo pomíjíte - ačkoli je už letitě funkční. Zde bych právě hledal nápovědu na odpověd s čeho a jak se i v budoucnu budou tvořit dotační fondy.

Kvituji však, že dále připomínáte "předluženost" Evropské společnosti.

Pokud se jen letmo podívám na hodnoty běžného parku osobních automobilů... které hodnotou převyšují nákladovost na zateplení domu, bytů... několika-násobně, tak je zřejmé, že oni dlužníci si vesměs život aktuálně užívají jako nikdy předtím. Toto by mohlo být vodítkem pro odpověd, kde se asi tak budou také muset najít prostředky.

P. Diviš 22.3.2024 16:27

"Pro Evropu nastává čas inventury"

"Dokud nebude Evropa dosahovat přesvědčivých výsledků na poli ekonomickém, bude dále oslabovat i na poli geopolitickém"

P. Diviš 22.3.2024 16:29

"Pro Evropu nastává čas inventury cílů, priorit a časových rámců. Situace je zralá na přehodnocení parametrů Green Dealu, úpravu představ o roli spalovacího motoru v dopravě, zvážení budoucího využití všech relevantních energetických zdrojů a redukci regulatorní zátěže generované Evropskou komisí, včetně přiškrcení jejího lartpourlartistického regulačního apetitu do budoucnosti. Nejde přitom o volání po jakémsi návratu do minulosti. Jde o požadavek racionální revize dosavadních předsevzetí, z nichž některá evropské ekonomice prokazatelně škodí. Je asi v pořádku snít o hospodářském růstu odděleném od využívání zdrojů (sic!). Pokud však nemáte po ruce jasný itinerář, kterak uvést sen v žitou realitu bez devastujících nezamýšlených efektů, zdiskreditujete nakonec i sen samotný. Pokud si Evropa nebude schopna naordinovat proměnu včas sama, donutí ji k úpravě modu operandi později tlak okolností."

DAVID HAVRLANT

ekonom ve společnosti J&T

P. Rada 22.3.2024 18:27

Vyloženě vágně od D.H. nastylizováno. Dokázal by jste sám věcně stanovit cíl či prioritu...?

Vždyt nejen Evropě ale celosvětové ekonomice hrozí nejpozději v konci století kolaps pro důvody níže uvedené:

https://ourfiniteworld.com/2019/01/09/2019-world-economy-is-reaching-growth-limits-expect-low-oil-prices-financial-turbulence/

Za takovéto situace považuji včasný apel EU na posílení pasivní bezpečnosti za hodný velmi vážné diskuse.

Nebo má někdo lepší nápad?

V. Církva 22.3.2024 21:08

Tak je jasné že snižování energie dává smysl a zateplení se na něm podílí. Pokud si to zateplení Evropa vyrobí sama a bude nějaký realistický plán jak vyrábět a předělávat bydlení proč ne.

Jenže u nás je bydlení už tak drahé a výstavba nedostatečná. Žádný zákon nemůže donutit někoho kdo nemá na rekonstrukci bydlení aby to udělal a na dotace nebudou peníze. Pokud máme obrovský státní dluh, kde se vezmou dotace?

To že budou chodit nějací komisaří a dělat atesty jen posílí naštvanost obyvatel a řešení nepřinesou.

Řešení by byla snižování byrokracie která by podpořila výstavbu moderního bydlení a to s materiály z evropských továren. I tak by byly problémy se zaměstnanci. Pokud ukvapeně EU něco takového zavede, okamžitě se zvednou ceny (především v Číně vyráběných) komponentů a taková vystavba bude drahá a tak nakonec většina lidí stejně bude bydlet v nezateplených starých domech a úředníky honit vidlema.

P. Rada 23.3.2024 10:12

Pane Církvo jen k úvodu Vašich prvých dvou odstavců. Teplotechnické vlastnosti materiálů, izolací, budov... jsou technicky natolik jasné a propracované, že např. konstrukční optima podle zvolených, např. ekonomických podmínek, lze spolehlivě a a relativně velmi rychle vyhodnocovat.

Zkuste si možnost dlouhodobé MINIMALIZACE nákladů na provoz budov, o kterou v návrhu "směrnic..." zejména jde, ověřit na jednoduchém kalkulátoru, který ale fyzikálně platí i pro prvky obytného domu:

https://voda.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/126-vypocet-ekonomicke-tloustky-tepelne-izolace

P. Diviš 22.3.2024 22:38

Já jo.

Byste, ne by jste, negramote.

L. Novák 22.3.2024 15:48

Jediná schůdná cesta je OBČANSKÝ ODPOR PROTI ZELENÝM FANTASMAGORIÍM A NEVOLIT ty, co pro tyto fantasmagorie hlasovali a hlasují...!!

Pak se jim ten ZELENÝ KOMUNISMUS sesype jako ten rudý v roce 1989...Rv

K. Tejkal 22.3.2024 15:41

Tohle přece nemůže fungovat. Zbožná přání zcela mimo realitu.

P. Rada 22.3.2024 16:37

Co "tohle" nemůže fungovat?

Vždyt dnešní teplotechnické standardy a další normy nejen budov fungují a ty teplotechnické pro růst cen energií dokonce pravidelně lépe resp. s rychlejší návratností než při zavádění očekávalo.

Pokud jde o realitu cen izolací a cen energií tak návratnost se konkrétně u pasivních domů udává zhruba 20let a to přitom i montážní firma vydělává ihned.

https://blog.internorm.cz/vyhody-pasivnich-domu-5-duvodu-proc-zvazit-jejich-realizaci/

L. Novák 22.3.2024 17:26

KRETÉNE ;-O DEMENTNÍ, už zase děláš jenom propagandu ZELENÉMU KOMUNISMU? ?!!

O. Roldan 22.3.2024 17:36

A kdo to podle vás bude platit. U nás? A co v Rumunsku a dalších chudaˇich členech EU? Tolik peněz Unie nevydojí a nevydaní, aby to ufinancovala.

P. Rada 22.3.2024 17:57

Pane O.R. už jsem zde uváděl, že konkrétně zateplení domů je pravidelně investice dlouhoidobě návratná a tedy výhodnější jak suma plateb za energie. Pokud jde o novostavby pasivního standardu tak i naše stavební firmy nyní uvádějí, že při navýšení nákladovosti zhruba o 10% je návratnost asi 20let a proto je taková pasivní konstrukce sama o sobě celoživotně přínosná.

Pokud jde o rekonstrukce staršího tak to se děje nejméně nákladně už dlouhodobě např. v rámci akce "Zelená úsporám".

Osobní zkušenost mám ale takovou, že i bez dotací avšak při docela běžné řemeslné zručnosti, lze teplotechnickou rekonstrukci malých objektů realizovat i svépomocně.

M. Krčmář 22.3.2024 12:21

Zemljanka s tepelným čerpadlem a solárním panelem, konečně budeme IN.

P. Rada 22.3.2024 13:46

Kéž bychom opravdu "IN" v dobrém slova smyslu byli.

Zatím však řadí měrná energetická náročnost českou ekonomiku při tvorbě HDP mezi ty nejzaostalejší v Evropě. Co se týká ekonomiky bytového fondu - tak zde je situace spíše ještě ostudnější. Odkazy které to dokládají, už jsem dnes dával. Mám je zopakovat?