4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

ESEJ: Záchrana demokracie, nebo vlastní moci?

V poslední době často slyšíme o tom, že je třeba bránit demokracii. Ve skutečnosti se ale jedná o to, že vládnoucí vrstva chce udržet svou moc a výhody na úkor většiny společnosti.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Lenc 31.3.2018 10:47

Re: Většina občanů,

Víte pane Karlíku, to spíš vypovídá o občanech jako takových, než o číslech které uvádíte.Pokud nepřijde k volbám pomalu polovina občanů tak to vypovídá pouze o občanovi jako takovém.A výmluvy- nemám koho volit, je to jedno kdo tam bude a jiné podobné, které, pokud budete poslouchat uslyšíte, o této občanské společnosti mnohé vypovídá.

P. Klíma 31.3.2018 10:41

Excelentní článek! 1++!

K. Janyška 31.3.2018 10:06

Na demokracii každému zvysoka kašlu.

Musíme přejít k demarchii. Ta odpovídá tomu, že lidský svět je ve skutečnosti spontánním řádem a ne organizací, jak si lidé myslí... Dzp.

P. Zinga 31.3.2018 9:18

Achgut. com

Když dnes začne německý politik větu s "my", již tušíme, že následuje lež-stop, ne, lež nenásleduje, to "my" je v ústech politika již lží. Jeho "my" jen zřídka zahrnuje jeho samého, protože on má Security a super příjem, on se může po poslední službě beze ztrát uklidit do Ruska, do Švýcarska či jinam. To politikovo "my" je tudíž často lež, neboť on myslí: vy, co platíte můj plat. My máme povinnosti, ale běda, my mluvíme o našich právech. My jsme vinni (třeba za vývoj v Africe, kvůli kolonialismu), my bychom měli mlčet,my bychom měli platit. My máme snášet "ty" a starat se o ně a integrovat je, ale když my řekneme "tamti", dostaneme přes hubu, dokonce, řekneme-li "my".

P. Zinga 31.3.2018 9:05

Pro němčináře

Wenn ein deutscher Politiker heute einen Satz mit „wir“ beginnt, ahnen wir schon, dass eine Lüge folgt – halt, nein: die Lüge folgt nicht; das „wir“ im Mund des Politikers ist bereits eine Lüge. Sein Wir schließt ja nur selten ihn ein, denn er hat Security und Super-Einkommen, er kann nach letztem Dienstende verlustfrei in Russland, in der Schweiz oder sonstwo unterkommen. Das Wir des Politikers ist allzu oft eine Lüge, denn es meint: ihr, die ihr mein Gehalt zahlt. Wir haben Pflichten, aber wehe, wir reden von unseren Rechten. Wir tragen Schuld (etwa an den Entwicklung Afrikas, auf ewig, wegen des Kolonialismus), wir haben zu schweigen, wir haben zu zahlen. Wir sollen die versorgen und aushalten und integrieren, aber wenn wir „die“ sagen, wird uns über den Mund gefahren – sogar wenn wir „uns“ sagen.

J. Karlík 31.3.2018 8:32

Většina občanů,

ve volbách vyjádřila jasně, že chce ANO. Naši "demokraté" začali tvrdit, že ANO volilo cca 18% oprávněných voličů. Neřekli už, kolik % volilo druhou nejsilnější stranu. Typická manipulace s čísly a jen polovina pravdy. Demokraté využijí relativně nízkou volební účast k manipulaci a myslí, že jim to projde. Je to slabota.