28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

ESEJ: Záchrana demokracie, nebo vlastní moci?

V poslední době často slyšíme o tom, že je třeba bránit demokracii. Ve skutečnosti se ale jedná o to, že vládnoucí vrstva chce udržet svou moc a výhody na úkor většiny společnosti.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Karlík 31.3.2018 8:32

Většina občanů,

ve volbách vyjádřila jasně, že chce ANO. Naši "demokraté" začali tvrdit, že ANO volilo cca 18% oprávněných voličů. Neřekli už, kolik % volilo druhou nejsilnější stranu. Typická manipulace s čísly a jen polovina pravdy. Demokraté využijí relativně nízkou volební účast k manipulaci a myslí, že jim to projde. Je to slabota.

P. Lenc 31.3.2018 10:47

Re: Většina občanů,

Víte pane Karlíku, to spíš vypovídá o občanech jako takových, než o číslech které uvádíte.Pokud nepřijde k volbám pomalu polovina občanů tak to vypovídá pouze o občanovi jako takovém.A výmluvy- nemám koho volit, je to jedno kdo tam bude a jiné podobné, které, pokud budete poslouchat uslyšíte, o této občanské společnosti mnohé vypovídá.

J. Karlík 31.3.2018 12:20

Re: Většina občanů,

S tím nelze než souhlasit. Ovšem volební povinnost, jak o ní uvažuje p. prezident, není řešení. Ještě nedávno byla účast 99,9% a vždy zvítězila ta jedině správná partaj. Dnes je jiná situace, ale povinnost ma své stinné stránky. Sám tomu moc nerozumím, když se volit nedalo, neboť nebylo koho, strach donutil k volbám se dostavit. Dnes, kdy je možno si vybrat, přijde málo voličů. Že není koho volit, není pravda, je to pivní výmluva. Myslím, že občané neví, co vlastně chtít, politika je nezajímá a tak tvrdí, že je to svinstvo a že je jedno, kdo tam je. Což není pravda. Myslím, že čísla, která uvádím, nevypovídají o občanech, ale o našich"demokratech", kteří neumí přijmout drtivou prohru a uchylují se k hrátkám s čísly. Je to ubohá, nic neřešící mystifikace, ubohá polopravda.

P. Lenc 31.3.2018 13:01

Re: Většina občanů,

Tak nějak bych to na ty "demokraty" nesváděl, povolební tanečky patří k demokratickému folklóru.A nejen u nás, nakonec, když by Babiš nevyhrál, bylo by slyšet něco podobného i od něho.

F. Navrátil 31.3.2018 16:06

Re: Většina občanů,

Bohužel nemáte pravdu, že volební neúčast vypovídá něco o občanech. Občan nemá koho volit, pokud nechce volit politickou stranu. Na kandidátce je jeden či dva politici, o kterých je možné se něco dovědět, a jinak se jedná a kývající hlavy, které byly na kandidátky připsány, aby v případě uvolení odsouhlasily jakoukoliv hloupost. Proč volit, když se volbou nic nezmění? Pokud by byla občanům dána možnost skutečně volit, pak by se účast podstatně zvedla. Bohužel současný zahnívající volební systém politikům vyhovuje, a proto ho nechtějí změnit. Tedy žádná většinová jednokolová volba v jednomandátových okrscích a žádné referendum! Majitelé demokracie si ji rozvracet nedají!

Z. Rychlý 31.3.2018 17:00

Re: Většina občanů,

Ty hrátky s procenty jsou pro poražené typické. Třeba voliči, kteří se k volbám nedostavili, jsou vždy označeni jako ty NAŠE. Kdyby se k volbám dostavili, jisto jistě bychom zvítězili, ale takhle .....

Je to typické i pro referenda. Když se otázka položí tak, aby se nezúčastnění dali prohlásit za naše, protože mlčení je přece souhlas, pak je referendum skoro zbytečné, je vyhráno. Např. Chcete atomovou elektrárnu/ nechcete atomovou elektrárnu. Výsledek je předem jasný.